lördag, oktober 20, 2012

Äntligen vänder det!!

Eller det känns i varje fall så. Jag hoppas och tror att det värsta är över. Min tunga känns bättre. Hej, idag har jag kunnat äta både en pannkaka, ett äpple och lite kyckling och ris! Och jag kan prata igen. Inte helt smärtfritt, men jag KAN. Det går. OCH folk verkar förstå åtminstone det mesta jag lyckas få ur mig.

Det känns verkligen HELT FANTASTISKT! Som att ha varit nere i en mörk brunn, men nu äntligen börjat kravla upp mot ljuset igen. Så SKÖNT! Den här senaste veckan (eller tio dagarna) har verkligen inte varit kul. Alls. Jag fick mina provsvar häromdagen också och det verkar som om allt det här stavas Körtelfeber. Eller Mononukleos ("mono" som det ofta kallas här i USA kort och gott). "Kissing Disease" brukar den också kallas. En virusinfektion. Som ca 90% av den vuxna befolkningen  bär på. Epstein-Barr Virus (EBV). Hallå, mitt examensarbete gjorde jag i ett labb där en av forskarna studerade just EBV. Fast då som faktor i vissa lymfom. Många som får körtelfeber blir otroligt sjuka i veckor. Så på sätt och vis klarade jag mig nog ganska lindrigt undan. Och det värsta för min del har helt klart varit de här blåsorna i munnen och på tungan. Vilket egentligen inte är från körtelfebern direkt utan troligen något sekundärt. Men FY, i mitt liv har det verkligen varit detta som styrt allt den senaste tiden. Nu äntligen börjar jag se en vändning och det går inte att beskriva i ord hur skönt det känns. Fast jag är inte i mål än.  Men varje litet steg framåt känns som en enorm seger. Jag längtar som en galning till den dag jag kan äta och dricka precis vad jag vill utan att munnen ska kännas som om den är satt i brand, men gläder mig över att jag KAN äta nu.

Idag kände jag mig även såpass pigg att jag följde med på vår planerade utflykt till Storm King Art Center som ligger lite norr om New York City. En helt fantastisk dag fick vi. För jo, det har jag nog glömt berätta mitt i allt sjukdomselände, men vi har ju besök nu! Olgakatt kom i måndags (vi hämtade upp henne på Newark just efter att jag blivit släppt från Akuten) och hon har alltså varit här i snart en vecka. Bilder från dagen kommer senare. Men det var som sagt en underbar dag.

Nu blir det snart sängen och imorgon ska vi till vänner på Brunch. Det ska bli kul och jag hoppas att min tunga ska vara ytterligare lite bättre då. Jehooo! The only way is up....!

20 kommentarer:

Channal sa...

Usch stackare som har haft körtelfeber, det är inget att leka med! Skönt att det håller på att vända!
Fantastiska vackra träd! Central Park på hösten är lovely!!
KRAM Anna

Pettas sa...

Så skönt att du är på bättringsvägen efter de helvetiska dagarna. Äntligen.
God hälsa önskas och det snabbt som ögat. Ha det bara bra och hälsa Olgakatt!

kramar
Karin

Mrs Clapper sa...

Åh vad härligt att höra! Så skönt!! Hoppas att det går fort nu! :)

Sahra sa...

Jag gör vågen. Härligt att vara på banan igen. Kram

Miss Marie sa...

Körtelfeber är verkligen inte roligt! Vet många som har blivit otroligt sjuka i det, så på så vis klarade du ju dig ganska bra, men det verkar ändå ha varit grymt jobbigt! Just med munnen, det är ju jobbigt bara när man får blåsor, så det här verkar ju ha varit 100 ggr värre. Skönt att höra att du är på bättringsvägen! :)

eastcoastmom sa...

Äntligen vänder det! Har också hört att körtelfeber ska vara tufft, inget kul alls...
Massor med styrkekramar

Anonym sa...

Usch och fy vilka dagar du haft! Såå skönt att det går åt rätt håll och att du orkar njuta ert besök nu. /Penny

Lisa sa...

Vad skönt att du mar bättre!!! Har tänkt jätte mycket pa dig! Förstar att det inte alls har varit kul de senaste dagarna. Fick nu äntligen reda pa vad "mono" är...har alltid undrat eftersom det verkar vara ganska vanligt i USA ;-)
Kramar, Lisa

Annika sa...

körtelfeber hade jag i nian - jag tror jag var hemma tre eller fyra veckor av det. Missade klassresan (ingen förlust). Men ja, det gör ont och är jobbigt! Jag är glad att det verkar vara på bättringsvägen för dig.

Eva i Tyresö sa...

Hurra det vänder!!!!
Hoppas det går fort så att dagarna blir bättre.
Många varma tankar från Eva i Tyresö

Fransyskan sa...

Usch, stackare, jag trodde faktiskt att det var det du råkat ut för - tills du började prata om svullen tunga. Jag såg ut som om jag hade svalt två apelsiner när jag hade körtelfeber:-) och sov 20 timmar per dygn i fyra månader. Tog nästan ett år att komma igen fysiskt (träning och sånt). Hoppas du klarar sig bättre och att du kryar på dig snabbt. Tänk på att körtelfeber är mkt smittsamt!

Anne sa...

Aha, körtelfeber. Aj, aj har hört mycket skit om det. Läskigt och hemskt. Men vad SKÖNT att du faktiskt mår bättre, att det går åt rätt håll. Som vi var inne på tidigare, att märka och känna det vänt och går åt rätt håll (även om du är långt ifrån helt återställd) skulle göra underverk för ditt humör och "spirit" så att säga.
Nu hoppas jag att det ska fortsätta bli bättre snabbt snabbt. SKönt också fått provsvaren och fått en klar diagnos.
Ta hand om dig! KRAM

Martina sa...

Skönt att höra att det har vänt! Hoppas att du snart är helt tillbaka pa banan igen!
Kram

Annika sa...

UNDERBART att det vänt!
Känner ngra som haft mono, och jösses, jösses så sjuka de var.
Bägge var i 50-årsåldern.
Så glad att du nu mår bättre!!
YAY!!!
KRAM!!

bettankax sa...

Så skönt det verkar gå på rätt håll. Fy fasiken vad hemskt det är att vara sjuk. Dessa blåsor:( som verkar vara rent ut sagt för jäkliga. Min dotter har haft sådana (i alla fall tror jag det, det låter så på din beskrivning) och hon led nåt alldeles hemskt. Kunde inte heller äta och knappt prata.
Men hur som,fortsätt krya-på-dig:)
KRAM!!

Trillingnöten sa...

UNderbara nuheter vännen!! Galet vilken sjukdom alltså! Sånt där vill man inte råka ut för! Krya på dig och njut av besöket nu!

Lotta sa...

Ja, å så skönt!!! Förhoppningsvis mår du ännu bättre nu (söndag kväll). Har verkligen tänkt på dig!!! Du har kämpat och haft det så tufft....nu vänder det!

Som Annika skriver, yay!!! Så glad också att du mår bättre.

Kram!!!

Emma sa...

Härligt att det vänder!!!! Och vilken härlig dag ni har haft i Storm King Art Center!! Underbara höst!! Fina bilder!

Anonym sa...

Hej!
Kul att du mar bättre. Jag hade ocksa körtelfeber för kanske 10 ar sedan, sa jag vet att det är jobbigt. Ville bara tipsa om halsspray, som gjorde det sa mycket bättre!!! Vi köpte det i USA, vet inte längre vad den hette, sore throat spray eller nat, men det var i alla fall bedövande. Och sedan när jag sprayade i halsen sa sprack (uhh, äckelvarning...)de där blasorna - vilken lättnad! Kan rekommendera.
Hälsningar,
Stina

Saltistjejen sa...

Tack alla söta rara för era kommentarer!!!!!!!!!
Kram!