tisdag, oktober 02, 2012

Höst

Oktober. Lill-Skruttan var s.k "Helper" idag på dagis och hon berättade stolt att hon hade fått dra loss 1:an på kalendern. Till en 2:a. Alltså andra oktober. De pratar om veckodagarna, månaderna och om olika säsonger på morgnarna på dagis. Om vädret och om andra iakttagelser som har med årstiderna att göra. Och. Nu. Oktober. Helt klart en höstmånad. Även här. September här är ju höst enligt kalendern men ofta känns det inte som riktig höst här tycker jag eftersom september ofta är varm fortfarande. Och med varm menar jag shortsväder. Runt 20-25 grader och sol är inte ovanligt i september. Som jag förövrigt tycker är en av mina absoluta favoritmånader här. Luften är oftast torr och skön. Temperaturen behaglig.

Men nu som sagt oktober. Löven har börjat skifta färg. Inte mycket men ändå tydligt. Mörkret sänker sig betydligt tidigare nu. Redan vid 19-tiden är det mörkt ute. Jag tycker mycket om hösten här. Mer än i Sverige faktiskt. Den är mildare. Den är färgrikare. Den är lite mer utav det man tycker om med hösten, och lite mindre av det man ofta inte tycker lika mycket om.

Och så tycker jag om Halloween. Och då menar jag inte enbart själva Halloween med trick-or-treat, kostymer och utklädda barn. Nej, jag menar hela oktober som liksom leder fram till denna högtid. Med pumpor. Varma färger. Mys. Ofta ordnas olika aktiviteter för barnen runtom. I parkerna. På Zoo:t (t ex här i Bronx). På gårdar strax utanför staden. Sådant är himla mysigt.

Idag har det varit otroligt regnigt och grått väder. Jag var glad att slippa köra bil. Att vara ute på vägarna i ösregn är inte så kul. Men i övrigt kan jag tycka att regndagar kan vara lite mysigt också. Om de inte blir alltför segdragna och långvariga. Jag gillar inte regnVECKOR....

Höst är för mig att ta det något lugnare. Samtidigt är det ofta mer struktur och lite högre tempo på jobbet än under sommaren. Men ändå, det ligger ändå en annan slags lugnare rytm över hösten tycker jag. Kanske är det de kortare dagarna? Jag vet inte, men något är det. Lill-Skruttan har frågat efter hösten länge nu. "När är det höst mamma?" Eller snarare "When är det höst mamma?". Hon har velat ha höst för då kan man mysa inne med varm choklad och marshmallows. Och så är det ju Halloween såklart. Gullungen!

Nu kan jag tänka tillbaka lite på förra hösten och konstatera att detta kommer att bli en mycket annorlunda höst för min del. På så många vis. Vilket känns bra. Jag hoppas jag ska kunna njuta av denna hösten mer nu när jag inte känner samma stress över att hitta ett jobb. Och det känns otroligt skönt. Oktober. 2012. Vi får se vad den har att bjuda på.

M och Lill-Skruttan med stora pumpor.

Och här de små.


14 kommentarer:

Martina sa...

Det du säger tycker jag stämmer in där jag bor ocksa; september är den bästa manaden med fortfarande varmt väder men ända lite skönare luft än pa högsommaren och oktober är visserligen en höstmanad men med mer av det mysiga som hösten erbjuder och mindre av det mindre mysiga jämfört med hösten i Sverige.

Vad duktig E är som fragar efter hösten och har greppat säsongerna!

Gud vilka stora pumpor!!! Hur far man hem en san?! Ni kanske ska ha en san i lägenheten?! Haha... de maste ju vara jättetunga!
Ha en bra dag och hoppas oktober 2012 blir en bra manad för dig!
Kramar

Millan sa...

Jag tycker ocksa om hosten. Faktiskt mer an sommaren i det har landet for oftast ar det finare vader.. Och jag kanner inte samma stress pa hosten att det maste vara fint och soligt.
Tycker att det finns ratt manga traditioner under hosten som jag jag gillar att fira sa jag har ingen hostangest alls.

Halloween ar ratt nytt for oss men vi har borjat fira det har nu och det ar riktigt roligt!

Kram!

Desiree sa...

Pumpor är ju bara så vackra och härliga på alla sätt. Gillar de många olika färgnyanserna och formerna. Saknar pumpkin patches. Tänker dock köpa mig en pumpa och karva till Halloween. Tycker det är så vackert och dekorativt med karvade pumpor som man sätter in ett ljus i. Vad kostar en normalstor pumpa hos er? Blev helt chockad då jag var ute på Ulriksdals trädgård i söndags och de tog hela 200 kr för sina pumpor.
Kram!

Annika sa...

Hösten är underbar här.
Då jag bodde hemma älskade jag den INTE på sättet som jag gör här.
Vädret är så top of the line på hösten. Det finns så många FYRAR i väntan på julen, skördefester, vingårdar, Halloween ( I am the queen of Halloween), thanskgiving och så julen.
I love it!!
Idag ska jag börja hösta härhemma för att i nästa vecka DEKORERA inför Haloween!
Lovely!!
Kramar!

Saltistjejen sa...

Martina,
ja september är en otroligt skön månad här. Jag njuter för som du säger så är sommaren ofta lite väl varm och vi har ju dessutom långa perioder med extremt hög luftfuktighet på sommaren också. Vilket jag har ganska svårt för. Så hösten är skön!!
Kram!

Emma sa...

Hösten är bäst ingen protest!

Anonym sa...

Jag önskar vi kunde ta till oss Halloween här i Sverige också, en högtid som lyser upp hösten + att det bromsar upp julen i affärerna - som redan börjat till viss del. Ni har en mysig höst att se fram emot!=) /Penny

Marianne sa...

Ja, hösten är mycket vackrare hos er än här. Tycker mest att löven blir bruna direkt, inte lika mycket av de där sprakande färgerna. Och mycket regn ÄR det. Just nu vräker det ner så det smattrar på taket.

Så roligt att barnen är helpers och får känna sig betydelsefulla på ett annat sätt emellanåt. Det tror jag är bra, de lär sig ansvar, fast på deras nivå.

OCH skönt att du har ett bra jobb nu. Hoppas att jag kan säga detsamma snart. Hoppas, hoppas hoppas!

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Önskar hösten var längre och varmare i Sverige!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det är verkligen så att hösten ofta är skönare än sommaren vad gäller väder och temperaturer. Känns fortfarande lite ovant som svensk att känna så. :-)
Halloween känns på många vis nytt för oss också fortfarande men med barn så har man ju ganska snabbt kastats in i den traditionen. Och jag gillar den verkligen. Men måste säga att jag är glad att jag "lärt mig" den här och inte i Sverige eftersom den inte alls verkar vara densamma i Sverige som här. Gissar att den firas hos er ungefär som här.
Kram!!


Desiree,
javisst är pumpor otroligt fina! Vackra i både färg och form. Kul att ni karvar pumpor även sedan ni flyttat från USA.
Jag minns faktiskt inte vad pumporna kostar. Hm, det beror säkert på var man köper dem också. Vi har hittills köpt dem antingen på vår Farmers Market eller i en vanlig mataffär. Förra året blev det så för då var det snöstorm då vi tänkt handla den på Farmers Market och inga sålde där.
Fast 200 kronor lät otroligt dyrt! Himmel!!!!!! Så mycket tror jag inte alls de kostar här. Men som sagt jag minns inte.
Kram!!


Annika,
javisst är det annorlunda med höst här än i Sverige. jag kunde gilla hösten även i Sverige men tyvärr var det oftare sämre väder där och inte alls lika njutbart som här. Den delen av hösten som inte är lika skön var liksom längre i Sverige.
Och ja, snart börjar dina favorithögtider: Halloween, följt av T-giving och jul! :-)
Kram!!!


Emma,
:-)


Penny,
ja ni har ju det lite, men det känns fortfarande som om den är väldigt annorlunda än här. Att folk inte riktigt har förstått den och att den firas halvhjärtat och även felaktigt (om man får säga så). Bara det att många svenskar inte ens vet att Halloween firas sista oktober PUNKT! Inte All Helgona eller så. Inte när det är lördag, utan det är som julafton, den firas ett specifikt datum! Ingen svensk skulle ju få för sig att fira julafton den 22 eller 26 december bara för att det var en lördag då. ;-)
Kram!!


Marianne.
ååå jag är såååååå nyfiken på jobbet du sökt! OCH jag håller mina tummar hårt hårt hårt! :-)
Och visst är det bra att de är sk "Helpers" på dagis. Alla verkar älska det också. E är alltid väldigt exalterad när det är hennes tur. :-)
Och ja jag är väldigt lycklig än över mitt jobb! :) Nu hoppas jag att du snart ska få känna likadant!
Kram!!


Anna FT,
ja det hade varit skönt för höst- och vinterhalvåret i Sverige känns lite väl långt tycker jag. Alltså den del då det är väldigt mört och vädret inte är så väldigt gästvänligt.
Kram!!

Steel City Anna sa...

Så fina pumpor! Jag har sagt det förr men säger det igen, vad mycket kul de gör på hennes dagis!

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja pumporna är så vackra tycker jag. Gillar färg och form mycket och att det finns så många olika sorter också.
Och dagiset ja, det är verkligen verkligen bra!
:-)

Anonym sa...

Håller fullt med. Jag kommer sakna hösten i NY massor. Jag saknar pumpkin spice latte från starbucks som man kan vara mätt på en hel dag. Jag saknar doftljus som luktar äppel och pumpa. Jag saknar den "höga" luften som gör inträde efter en lång het och fuktig sommar. Japp. Hösten i NY är underbar. Och det är svårt att mäta sig med den.
KRAM till dig och era 7 år också! Fantastiskt!!

Saltistjejen sa...

paettannatsatt,
ja hösten här är verkligen fantastisk.
Och tack för grattiset också!
Kram!!