fredag, oktober 05, 2012

Att göra en tavla

Jag är ibland den stoltaste av mammor. Iallafall kan det kännas så. Självklart inser jag att alla föräldrar från och till tycker att just deras barn är de absolut mest begåvade, smarta, talangfulla, socialt kompetenta, fysiskt kreativa, kloka, gosiga, intelligenta, generösa, fantastiska och underbara barn som någonsin skådats. På samma vis som att alla föräldrar nog ibland känner (om precis samma barn) att de skulle kunna sätta ut en annons på ebay eller blocket där den som vore intresserad skulle kunna få barnet helt gratis mot att de kom och hämtade det själva. Så är ju föräldraskapet. Det går upp och det går ner. Liksom det mesta här i livet. Men en sak kan säga helt säkert gäller för min egen del, och det är att det är få personer jag kan bli så oerhört stolt över som just min dotter. Och här kommer en liten varning att resten av mitt inlägg kanske kommer att låta lite "skrytit". Om ni har svårt för det så vänligen klicka er vidare i cyberrymden redan nu!

Något som gör mig glad och stolt är hennes intresse och faktiskt talang, för att rita och måla. Hon älskar verkligen just att måla och rita. På hennes dagis har de under alla år uppmuntrat barnen att göra olika former av konst. Så hon har redan i mycket tidiga år varit van vid att hålla inte bara kritor utan pennor och penslar i sina små händer. Nu detta hennes sista år på dagis, har barnen även "art" på schemat. Tidigare har de ju endast haft musik och rörelse, men de äldsta barnen har alltså även "konst" tillsammans med en utbildad "bildlärare" en gång i veckan. Lill-Skruttan verkar älska det!

 Här är den bild jag nämnde lite tidigare. Jag fullkomligt ÄLSKAR den! Så nu är den inramad.
För er som inte orkar kolla hela den långa filmsnutten nedan kan jag berätta att bilden föreställer Lill-Skruttan, mig, M, R's pappa och R när vi är ute och tittar på regnbågen. Självklart är både regn och sol på plats också "för annars blir det ju ingen regnbåge" förklarade Lill-Skruttan för mig.

Filmen här är ganska lång men själv tyckte jag det var roligt att filma och sätta ihop den just för att det var så kul att fånga Lill-Skruttan "in action". Jag satt bredvid och blev helt fascinerad av hur fokuserad och koncentrerad hon var. Och hur otroligt "proffsigt" hon håller penseln och med vilken precision hon målar. Det är ju inte helt lätt att måla detaljer med pensel så som det är med en tuschpenna. Och på tal om detaljer tycker jag det är otroligt roligt och intressant att hon alltid alltid alltid målar naveln på personerna. Så även här trots att hon sedan målar kläder över dem. 

Tips: Filmen har widescreen format så om ni inte vill att bilden ska kapas till höger kanske det bästa är att klicka på den så den öppnas upp i Youtube direkt.


Jag tycker hon utvecklats mycket under bara säg ett halvår ungefär. Denna målade hon februari i år. Den föreställer en familj (en mamma en pappa och ett barn) som äter äpplen på tallrikar framför sig. Intill står äppelträdet med äpplen i kronan. Ritad med "tuschpennor".


Även denna teckning i blyerts är från ungefär samma tid. Ett monster med en baby i sin mage och så någon person med hatt på huvudet till vänster. Den här teckningen var hennes huvudlärare i Green Room otroligt imponerad av. Inte så mycket på grund av själva bilden i sig utan över att Lill-Skruttan ritade något UPPIFRÅN. Alltså att hon trots att hon här bara var 3 år ritade från ett helt annat perspektiv. Vad den föreställer? Ja ni, det kan ni kolla här nedanför eftersom det tydligen var en hel historia kring denna bild som hon berättade för sin lärare (som skrev ner den på baksidan av teckningen). Då förstår ni också mer vad cirkeln med prickarna föreställer. Samt den lila "fläcken" bredvid.


Cirkeln med prickarna är alltså barn sedda uppifrån när de sitter i ring och har "Circle Time" (gissar att det kallas samling eller så på svenska dagis?). All the projects antar jag syftar till alla art projects de jobbade med, och björnsängarna var sängar av kartong till varsin björn som alla barnen fick i Green Room. Fantasin är det inte direkt fel på heller....


Här är en spökfamilj.

Och detta är från i våras då barnen gjorde olika projekt till sin "Art's Festival". I Green Room gjorde man collage inspirerade av konstnären och författaren Eric Carle som skrivit och illustrerat en mängd barnböcker vilka är otroligt populära här i USA (jag vet inte ifall man känner till dem i  Sverige). den mest kända är kanske "The very hungry catepillar" vilket jag tror att Lill-Skruttans bild skulle föreställa. Därav alla benen....


I Green Room gjorde de även många stilleben. Här en frukt. Gissa vilken?!

Här grönsak. Kan ni gissa vad?


Här tulpaner och påskliljor


Totoro från hennes älsklingsfilm "My neighbor Totoro".
Även här måste jag säga att jag älskar perspektivet. Totoro tittar upp och skrattar. 


Detta är ett foto av teckningar som målades av barnen i Green Room i våras. Och när vi hade utvecklingssamtal med lärarna då var de alla otroligt imponerade av Lill-Skruttans förmåga att rita och måla. Just hennes bild här längst ner till vänster var den de tog upp som exempel. Och ja, visst slog det mig när jag tittade lite närmare att den ändå sticker ut lite jämfört med de andra?Här är den. Enligt Lill-Skruttan föreställer den en val som hoppar upp ur havet och nästan krockar med en fågel som flyger där. Läraren sade till oss att särskilt notera detaljrikedomen som t ex valens blåshål på ryggen.


Här är vi när vi campar. Med väldigt många tält...


Och så lite akvarell.

Jag tyckte om att de faktiskt hade riktigt akvarellpapper till barnen. Olika tjocklekar och struktur. Så att de skulle kunna få känna skillnaden.

Nu har jag skrutit färdigt för denna gången. Ledsen ifall ni tyckte detta kändes tjatigt. Men jag är som sagt själv mycket både glad, fascinerad och stolt över Lill-Skruttans intresse och förmåga att rita och måla. Så jag kunde inte riktigt låta bli..... 

Detta intresse är förövrigt en av de saker vi har lite i huvudet inför nästa skolår då vi kommer att behöva anmäla henne till "after-school-activities" eftersom barnen inte går heltid på kindergarten, och därmed måste ha andra aktiviteter på eftermiddagarna. På många skolor finns sportaktiviteter, art, samt en del "skolämnen" tror jag. Eftersom Lill-Skruttan älskar just konst så hoppas jag därför att det ska finnas någon sådan aktivitet för henne då. Men det får vi se. Oavsett kommer vi verkligen att fortsätta uppmuntra henne att rita och måla. Både hemma och kanske utanför hemmet också.


16 kommentarer:

Channal sa...

Vilket fint inlägg! En riktig lite talangfull konstnär har du absolut!! Fantastiska bilder!!

Jag har sparat bilder av mina döttrar! Så kul att se utvecklingen från huvudfotingar till detaljerade ögon!!

KRAM! Anna

Lisa sa...

Vilken talang! Skryt pa du bara! Hon är jätte duktig & bilderna är precis som Channal skriver, fantastiska! Kul att se videon ocksa. Hon är väldigt koncentrerad! Gullig!
Kramar, Lisa

Mrs Clapper sa...

Jag håller verkligen med dig! Otrolig fantasi och detaljrikedom. Kul också med Totoro, man ser ju det direkt! Om jag sett akvarellerna längst ner utan att läsa inlägget alls, så hade jag kunnat kommentera och fråga vem ni köpt dem av för att kunna införskaffa liknande... Verkligen otroligt läckra! Spara allt, det kanske blir en fin pension för dig och M ;)

Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Channal,
tack!! Vad glad jag blir!
Vi sparar också, fast inte allt. Hon producerat enormt mycket så vi sparar bara en del men jag fotar och scannar det mesta så att vi har kvar det i digital form ändå. :-)
Och visst är det roligt att följa utvecklingen.
Kram!


Lisa,
hahaha tack tack!! Och Totoro gillar jag också. Jag tycker också att det faktiskt är LIKT! :-)
Kram!!


Mrs Clapper,
visst är det fantastiskt vilken fantasi de har barnen. Och det är väldigt roligt att se hur hon nästan alltid ritar hela berättelser. Totoro gillar jag också. Så lik! :-)
Och ja vi sparar det mesta, men inte allt. Dock fotar jag och scannar så vi har kvar allt på det viset. Men av utrymmesskäl kan vi inte spara allt. Och pension tror jag knappt det blir av det, men det är roligt att ha kvar.
Kram!!!

Annika sa...

HON har verkligen talang!
Otroligt hur snabbt det syntes.
Det där får ni vårda! Så är det ju!
Så fort jag såg, och förstod via andra, att K har en talang för scenen började jag blåsa under det!
Toroto syns det att Ella gillar.
heja henne!! OCH hennes talang!!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack!! Ja, vi vill verkligen stötta hennes intresse men utan att pusha. En sak som ena läraren gav os som tips var att alltid ha med ett block och kritor/pennor i väskan när vi går ut med E så hon kan (om hon vill) rita saker när vi är ute på stan. Plus gå på museum. DET finns det ju hur många som helst här i stan och de flesta större som MoMa och metropolitan har ju även avdelningar för barn.
Kram!!

Fröken fräken sa...

Va härligt att dom får vara så kreativa och att dom ger dom fria händer när det kommer till konst. Jag tycker att få vara kreativ är väldigt viktigt för deras del. Det är så mycket som finns i deras tankar som inte alltid kommer ut i ord utan kanske kommer ut på ett papper men hjälp av kanske kritor eller en pensel. Jättefina teckningar, jag gillar camping teckningen.

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Hon ÄÄÄÄR verkligen duktig! Jag lurar på om hon inte blir något inom teatern eller nåt... Hon har rik fantasi och sinne för detaljer!

finelinan sa...

Jisses vad snyggt! Så kreativa och engagerade fröknar hon verkar ha. Jag får vara glad om det kommer hem något oigennkänligt kladdigt blurr från dagis...

Anonym sa...

Vilken härlig, livfull bild med valen, fågeln ser verkligen ut att dra in magen för att inte krocka :-))) kram Nenne

Suzesan sa...

Det så klart jag ser vad för grönsaker. Päron och morötter om det nu då inte är sockerärtor;)

MEN hon kommer ju bli konstnär. SÅ DUKTIG hon är. Så vackra tavlor och vilka detaljer. OCH hon är så söt lilla Ella. Tänk NÄR hon blir tonåring.

Att hon tänkte på det med regn och sol och att valen kan hoppa så högt. Men asså jag lovar. Många i hennes ålder har bara lärt sig kladda med färger. Huvudfotingar. Och så kan hon skriva sitt namn. Tänker på att varför alla barn tänker spegelvänt. Alla barn gör det med bokstäver.Jag är så imponerad. Haha Saltis så klart du ska få skryta.

Men tänk på att inte prata med en konstnär i målartagen. I sitt skapande.Då stör du;) De focuserar. Haha. Om nån pratar med mig när jag ritar eller målar då kommer jag av mig och vill inte måla mer. Man ser att hon svarar inte. Åhhh så gulligt att hon lät alla hålla händerna. Hon är trygg med det. Med er. Gullunge så SÖT.

Jag har en tavla av Amélie på väggen. Lite klotter men hjärtlig och till mormor. Inramad.

Ella är verkligen DUKTIG. och att hon tänkt uppifrån. Många målar sånt först i tvåan eller trean. Så som lill-Skruttan

Men hon har ju att brås på när det gäller tänka och kreaktivitet. Haha små äpplen faller inte långt från trädet. "Päron..."hihi.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Glömde skriva att jag skulle lätt kunna ha de på väggen för där är sån känsla i dem. Glöm inte signera alla. ALLA.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Fröken Fräken,
javisst behöver barn få vara kreativa och få använda sin otroliga fantasi på det vis de själva bestämmer. Kanalisera sina känslor kan också vara bra via t ex form eller rörelse tror jag.
Kram!


Karlavagnen,
tack! haha kanske. Vi får se. Man vet aldrig vad som händer i framtiden. :-)
kram!


finelinan,
först GRATTIS!! Att du är här och skriver nu! Himmel! Hoppas som sagt att både du och lilleman mår bra!
:-)
Kram!!
Ps i ditt fall tycker jag Gibson verkar vara otroligt kreativ på andra vis än kanske genom att måla?! ;-)


Nenne,
heeeej vännen!!!
TACK!
Och ja valen är nästan en av mina favoriter.
Kramis!Suzesan,
hahaha nej visst har du rätt i att jag inte borde stört henne! Men jag är ju så nufiken att jag gärna vill veta hur och vad hon tänker med sina bilder när hon gör dem. Men du har rätt. man bör inte lägga sig i det. :-)
Så mycket som ryms inne i de där små huvudena. Massor med tankar om ditt och datt. Det känns bra att hon kan uttrycka sig med bilderna tycker jag.
Haha jag vet inte hur pass kreativa vi är jag och M, men jag VAR det förr när jag var yngre. Då älskade jag att måla, rita och pyssla. :-)
Kram!!!

Liz sa...

Vilket jattefint inlagg! Nu ska jag antligen ta mig tid att kommentera lite hos dig ocksa, jag laser ju varje dag men har sallan tid att satta mig ner och verkligen skriva...blir mest fran telefonen och dar gillar jag inte att kommentera ifran. TACK ocksa for jattefina kommentarer hos mig i veckan, jatteroligt!

Jag tycker du gor helt ratt i att vara otroligt stolt over din tjej! Hon ar verkligen duktig och det ar otroligt att hon tanker pa detaljer och andra perspektiv som ar valdigt avancerade for hennes alder.

Ibland kan det kanske uppfattas som skryt, speciellt av svenskar tyvarr tycker jag, men det tycker jag inte man ska bry sig om. Jag skriver otroligt mycket om mina barn och hur stolt jag ar over det dom gor, dessutom finns det ju en tanke med att slakt och vanner ska kunna hanga med i skolan etc for Cassie har ju aldrig mojligheten att visa upp sina projekt annars..

Dessutom ar det som sagt din eller min blogg och man skriver om det man vill. Dessutom sa kommer det en dag da ens barn vill lasa, och min Cassie blir sa glad over fint jag skrivit om henne, sa det ar jatteharligt for henne att se och lasa det igen och inte bara hora det fran mig..

Just med teckningar och malningar ar det sa roligt och tydligt att se framstegen. Det gar fort ibland, jag kommer ihag nar Cassie var i malartagen nar hon var liten och det gick valdigt fort fran huvudfotoing till streckgubbe och sen till detaljer som ogonfransar, harspannen och rander pa strumpor typ. Jatteroligt att se och nar man dokumenterar det sa tydligt som du har gjort sa ar det annu roligare och lattare att se utvecklingen. Jag har som regel att alltid forsoka komma ihag att skriva namn och datum pa teckningar da man latt glommer. Har sjalv teckningar fran nar jag var liten men har inte en aning om ifall jag var 3,4 eller 5 ar, och det hade varit roligt att veta nu nar man ar aldre.

Jag tror man ska helt klart uppmuntra intressen, att ha med block och pennor i vaskan var ju ett jattebra tips, ni ar ju pa sa mycket utflykter och gar till zoo och "parken" sa da kan det ju bli tid till jattefina teckningar! Tank vad spannande for henne att sitta och rita av den dar tigern som blev kompis med henne i ett annat inlagg!! :)

Nej, frukost kallar har, ha en jattefin helg!!

Stor kram

Martina sa...

Själv är jag urkass pa att rita och mala, men jag tycker att Ellas konstverk verkligen är jättefina! San tanke bakom allting, san fantasi och sa otroligt noga och framför allt färgglatt!
Vem vet, det kanske blir en stor konstnär av henne sa smaningom, och om inte sa kanske det i alla fall blir ett stort intresse som hon har roligt av!
Klart att man ska uppmuntra barnen och fa vara stolt över det de gör!
Kramar

Anne sa...

Verkligen imponerande duktig, ärligt menat. Hennes teckningar ser ut att vara skapade av nån mycket äldre. Haha, inte ens jag som gammal tant kan måla sådär bra...
Säger lite som Annika, häftigt hur tidigt en talang kan synas (oavsett vad det handlar om). Er lilla tjej har ju uppenbart mer talang än medelungen, toppen att ni uppmuntrar och stöttar hennes intresse. Ni kommer säkert kunna hitta nån after school aktivitet med lite mer fokus på just art och liknande. Hoppas det! Hon skulle nog älska det.
Förresten, du hintade tidigare det fanns mer att skriva om kommande Kindergarten och allt det. Läser gärna.....