söndag, oktober 28, 2012

I väntan på Frankenstorm

Söndag idag. Och här går de flesta och väntar på den annalkande stormen. Sandy. Som numer i var och varannans mun kallas för Frankenstorm. Detta eftersom som Sandy verkar ha stämt träff med ytterligare ett oväder och därmed ser det ut att bli extra intensivt i dagarna kring Halloween. Alltså namnet Frankenstorm. Vi får se.

Jag är inte överdrivet orolig. Alls. Kanske borde jag vara det. Antagligen. Men jag tror att det har varit för många "Hjälp vargen kommer!" här angående väderfenomen här sedan vi flyttade hit för att jag ska ta det på det stora allvar som media vill. Självklart förstår jag att folk som bor på mer utsatta ställen har mycket att oroa sig över. Nära vatten. Nära skog. Eller öppna landskap där vinden kan få otrolig fart. Områden där el- och telekablarna hänger som fågelbon och spindeltrådar uppe i luften. Där fallna träd och grenar kan skapa kaos och strömlösa bostadsområden, samhällen, städer för dagar eller veckor framöver. Jag har full förståelse för att man oroar sig där. För att man bunkrar. Vatten. Batterier. Sterarinljus. Konserver. Men vi. Vi bor i Upper East Side. Manhattan. Visst har vi East River till öster om oss men hela Queens och sedan Roosevelt Island skyddar rätt bra ändå. För vinden. Den lär inte få den där enorma hastigheten och styrkan som t ex nere på sydspetsen av vår långsmala ö. Att vi dessutom bor i samma stadsdel som stadens borgmästare har jag förstått gör att man ytterligare kan andas lite lugnare vad gäller eventuella strömavbrott. Tydligen är det just Upper East Side som får tillbaka strömmen först de gånger det varit strömavbrott. Enligt hörsägen iallafall. Men hittills har vi aldrig varit med om något strömavbrott här. Inte under de sju år vi bott där vi bor, och då har det ändå varit varningar för olika oväder i stort sett varenda år. Stormar. Snöoväder.

Alltså har vi inte förberett oss nämnvärt. Dagen har istället spenderats med ett antal barnfamiljer på en av Lill-Skruttans dagiskompisars födelsedagskalas. Sedan fick jag själv även mycket snabbt träffa Gulliga Bloggerskan Lena som prickat in sin New York City-semester just nu under Frankenstormdagarna. vi sågs lite snabbt utanför Bloomigdales. Hon hade med sig en hel del från Sverige till mig. Hur gulligt som helst! Nu hoppas jag verkligen att de ska ha fina dagar här trots ovädret. Men trots det annalkande ovädret verkade hon positiv och vi kunde konstatera att de ändå var på ett bra ställe där det finns en hel del att göra även då det är dåligt väder.


Att göra sin egen partyhatt var en av aktiviteterna på födelsedagskalaset (Lill-Skruttans kan ni se i bilden ovan).


På väg för att träffa Lena passerades en hel del Halloweendekorerade hus.Efter detta tog jag och familjen oss ner till Svenska Kyrkan. För att träffa våra svenska vänner och för att Lill-Skruttan skulle få vara med vid Luciaträningen där. Hon ville egentligen inte, men eftersom hennes kompis Kvicksilver-M var där så verkade hon ändå ganska nöjd. Och hon sjöng faktiskt med i själva Luciasången (som var den enda hon kände igen). "Saaaalta Lucia." Själv njöt jag faktiskt väldigt av de svenska klassiska luciasångerna. Lucia är ju en av mina käraste svenska högtider. Det var dock bara ungefär halva skaran där enligt kantorn. De flesta vågade sig nog inte till kyrkan idag när stormen är på väg. Det blev självklart kanelbullefika också. Och lite lek för småtjejerna. Vi får väl se om det blir någon fortsättning eller ej, men nästa söndag drar vi nog dit igen iallafall.
På väg hem passerade vi Bed Bath and Beyond, en stor affär i våra kvarter. På dörrarna satt dessa  uppe. Frankenstorm är verkligen på väg.14 kommentarer:

Pettas sa...

Hoppas nu att det inte blir så häftigt som utmålas i massmedia, att Frankenstorm bedarrar redan innan den sveper in över er.
Härligt att vandra genom en stad fylld av gastar hängandes här och där. Kunde för mitt inre öga se hur de släpper taget när Frankenstorm anländer och bara flyger iväg i olika riktningar:)

Ha det riktigt bra och lycka till!
kram

Marianne sa...

Ta väl hand om er under stormen! Jag är lite orolig för er, kan inte rå för det.

Stora vindstilla kramar!

Miss Marie sa...

Ja, vi hoppas att vinden inte når er där ni bor! Vi håller tummarna för det! Är lite avis på er fina svenska kyrka i NY, här i München har vi bara en liten, liten lokal o inga kanelbullar finns det heller, men vi trivs där också! :)

Sannas tips sa...

Usch, denna är nog värre än de förra. Ta väl hand om er!

Kram
Sanna W, som inte hört av sig förr men läser och gillar din blogg!

ExPIAtriate wife sa...

Haller tummarna for att allt gar bra anda!!!
Vilken fin hatt Lill-Skruttan gjort! Och haftigt med all Halloweendekoration. vi har dragit vart stra till stacken med ett skrattande skelett samt en plastpumpa. Kan tanka mig att det ar roligare att vara i USA dar folk mer gar in for det!
Kram!

Anna K sa...

Tänker på er och hoppas att ni klarar er bra i stormen! Blev lite nostalgisk av bilden på svenska kyrkan där vi gifte oss för snart 5 år sedan!!

Kram och Stay safe!!
A

Suzesan sa...

Saaaalt luica vad jag skrattade. Gullis. Ni bor väl tryggt så högt upp. Orolig kan inte hjälpa det. Med alla rapporter.

Jag fnissade när du skrev sju år för de säger att den är den värsta på sjuttio år. MEN nu ska jag inte måla fan på väggen förrän "hon" är där. I översta kommentaren läste jag det jag fnissade åt med NY och alla de där skeletten och spöken som flyger omkring.....BILD tack. Vill se. De såg startklara ut där på väggarna.

Stay safe. Håll i er och ta det säkra före det "osäkra". Hoppas ni klarar er. Tur ändå att de varnar och tar det på allvar. ALLTID.


Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Pettas,
nej jag hoppas också att det ska bli mindre dramatiskt än vad man säger i media. Men vi får se.
Hlloweendekorationerna runtom i staden undrar jag också hur de ska klara när stormen kommer?? Hoppas de har säkrat dem noga. ;-)
Kram!


Marianne,
var inte så orolig för oss Marianne. Jag tror fortfarande inte det kommer att bli alltför illa för oss här i staden. Men visst närmare vatten och skog där kan det nog tyvärr bli en hel del skador. Men jag håller tummarna för att det inte ska bli riktigt så illa som man fruktar ändå.
Kram!


Miss Marie,
tack! Ja svenska kyrkan här är fin. Inte så stor den heller men lokalen är ju i flera plan. Och bullar kan man alltid få där! :-)
Kram!Sanna,
hej och vad ROLIGT att du vill lämna en kommentar! Kul att du läser och tycker om bloggen också. :-)
Och ja, vi ska vara så rädda om oss som vi kan. Vilket nog kommer att betyda att vi inte lär gå ut så mycket...
Kram!


ExPIAtriate wife,
tack!! ja det blev en fin hatt och barnen gillade att få göra sina egna hattar mycket. Det var vi vuxna som vek dem, men sedan fick barnen dekorera.
Halloween syns runt om i stade nu. Fast kanske kommer en del av dekorationerna att flyga iväg när stormen kommer? ;-)
Kram!


Anna K,
tack!! Aha, så ni vigde er alltså i svenska kyrkan här!! :-) Fint!
Kram!!


Suzesan,
ja det där med sankta har hon nog inte riktigt greppat än så Lucia hon är salt hon! ;-)
Vi får se som sagt ifall många spåken och andra Halloweendekorationer kommer flyga runt i staden när stormen kommer. Jag hoppas att alla knutit fast dem ordentligt!! :-)
Och ja vi gör så gott vi kan för att vara skyddade här. Det viner lite från fönstren nu men det är ingen fara alls än.
Kram!!

Anonym sa...

Gud vad söt tjej lika söt som sin mamma
jens

finelinan sa...

Häftigt med alla Halloweendekorationer. Själv har vi karvat ut en pumpa och köpt lite små dekorationspumpor som står ute på och vid trappen. Inomhus har vi plockat fram små porslinspumpalyktor, och hängt upp några servettspöken. Ingenting jämfört med Amerika... =)

Anna, Fair and True sa...

Kul att E ska vara med på Lucia-firandet! Ja, om hon inte ångrar sig då :)

Saltistjejen sa...

Jens,
tack det var snällt!
:-)


finelinan,
ja det är rätt häftigt men jag gissar att många flög iväg under stormen. Och flera tog nog in sina innan vilket verkar vara klokast. Mysigt att även ni dekorerat lite till Halloween! :-) Hoppas ni hade en fin kväll igår då det var Halloween.
Kram!Anna Fair and True,
hahaha njaaae det är lång tid kvar till Lucia så vi får se hur det går med detta. Vi tyckte dock det var kul att prova och se. Men hon är allra yngst där och man märker att efter en stund är det lite mycket energi i kroppen för att sitta stilla och lyssna till sånger hon inte hört. ;-) Så vi får som sagt se hur det går framöver.
Kram!

Melting Pot sa...

Som du skrev på min FB så var det en semester man sent kommer att glömma. Visst blev det bra tillslut. Det var stor lycka hos ffa tonåringarna när affärerna öppnade i onsdags. Bara Abercrombie som inte öppnade.
Det vi missade var ju en del Sightseeing och så hade vi gärna gått runt lite på lower Manhattan, men det gick ju tyvärr inte. Glada att vi klarade oss så bra som vi gjorde. Väldigt många som drabbades riktigt illa.
Så trevligt att träffa dig en kortis. Glad att jag kunde hjälpa till med lite bud från Sverige. Hoppas kläderna passade. Kram

Saltistjejen sa...

Melting pot,
ja er resa hit blev verkligen inte så som ni hade planerat antar jag. Det var verkligen en storm och jag är glad att ni iallafall inte skadades. Bra också att ni kunde flyga hem utan alltför stora förseningar. Trist med shoppingen såklart, men jag hoppas ändå att ni fick med er en del. ;-)
TACK igen för allt du släpat med dig! En del sparar vi till jul tror jag (av kläderna) men storlekarna var bra inga problem! Tack TACK igen! Så KUL att ses också om än kort.
Hoppas nu att ni får det lite lugnare hemma än här vad gäller dramatik och äventyr. Iallafall vädermässigt.
KRAM!!!!