torsdag, mars 14, 2013

En bok blir till

I söndags kom ju Lill-Skruttans kompis över en stund. En av de sakerna tjejerna gjorde då var att rita. Och de ville inte "bara rita" utan de ville göra böcker. Alltså ritade de teckningar och berättade sedan sina historier så att vi skrivkunniga kunde skriva ned dem. Roligt tycker jag! Lill-Skruttans bok handlade om några barn som reste i en förtrollad bil under vattnet och letade efter hjärtan som tydligen simmade omkring i oceanen. Lilla L's bok handlade om en ensam flicka som inte hade några vänner men som sedan gick ut och hittade nya vänner. De var otroligt koncentrerade medan de höll på och ritade och funderade på sina berättelser. Och efteråt var de båda sprickfärdiga av stolthet. Vi har tänkt att laminera Lill-Skruttans bok. För även om hon inte skrivit orden själv i den så är den helt och hållet författad av henne själv. Och illustrerad. Så det är faktiskt hennes allra första egentillverkade bok. Jätteroligt tycker jag!

Här ritas det för fullt

M får ta del av berättelserna

En baksida/sista blad fixas

Här får M läsa Lill-Skruttans färdiga bok

Stolt tjej!


Och här nedan kommer boken för er som själva vill läsa och ta del av berättelsen:

Försättsblad med titel och författarens namn. 
Nedan har jag förresten skrivit texten under varje sida eftersom det kan vara klurigt att läsa vad som står på själva boksidorna.

"Three very good friends went together in the ocean in their magic car. They saw a heart."
(Om ni undrar varför det är en sol och spiraler i vattnet kan jag berätta att det inte är solar och spiraler utan fyrverkerier. Och de är där eftersom även havet är förtrollat!)


"One of the friends went out to watch all the fish because it was a wonderful site. It was magic. She went around a little bit. They saw another heart."

"They took a little nap because the magic var could go all by itself. And they saw another heart after they woke up."

"Another one of the friends wants to see the site because there is a magic heart floating around in the ocean. She is wearing her diver suite. They was another heart."
(Ni ser tjejen i dykardräkten va?!)

"They came up again from under the sea and the heart followed them because it loved them."


och så slutet då

Jag ändrade inget då jag skrev ner texten, utan skrev den exakt så som Lill-Skruttan berättade den för mig. Så grammatiska fel eller lite lustig meningsbyggnad etc är med. Men jag ville verkligen inte ändra något utan ville att den skulle vara precis så som hon själv berättade. 

24 kommentarer:

Miss Marie sa...

Vad mysigt! Det är klart du ska spara, det blir kul för hennes barn och barnbarn att läsa! :)

susanne sa...

Vilken fin bok ni gjorde! Den blir rolig att spara och att läsa tillsammans många gånger./Susanne

Lisa sa...

Vad kreativ E är!!! Boken blev ju jätte fin!
Kram, Lisa

finelinan sa...

Häftigt!

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
haha ja vi får väl se. Men vi tycker iallafall att det vore roligt om den håller ett tag.
:-)


Susanne,
Tack! Ja det blir bra att laminera tror jag.
Kram!


Lisa,
Tack! Ja hpn är faktiskt väldigt kreativ och har en otrolig fantasi.
Kram!


finelinan,
:-)

Desiree sa...

Vad duktiga och pyssliga tjejerna är. Jättefina teckningar och vilken bra idé att göra en bok. Väldigt kreativt.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja de är väldigt pyssliga och gillar att fixa oxh rita och dona. Det är jätteroligt tycker jag!
Kram!

Annika sa...

Gulligt, och bra ide!
HOn är ju så duktig både på att rita och fantisera.
Kram!

Martina sa...

Vilken fin bok!
Hon är verkligen duktig och väldigt kreativ din lilla Ella!
Kramar

Trillingnöten sa...

Åh vad kul att läsa! De är så fantastiskt kreativa de där små tycker jag. Jag älskar att hjärtat följde med när de lämnade havet! :)

Victoria sa...

Såna duktiga och påhittiga tjejer!!
Kram//Vic

Mrs Clapper sa...

Vilken fantasi! Och allt är så eftertänksamt... Underbart! Och tänk vad roligt för henne att ha sedan!

Anne sa...

Jag skrev just hos Annika i samband med att hon skrev hon skulle måla påskägg med ett ryskt "proffs" att det skulle inte vara nåt för mig för Anne 37 målar sämare än vad Ella 5.5 år gör.

Skämt åsido men er tjej är fantastiskt duktig på att måla, teckna, rita. Ja, otrolig fantasti har hon också, så "klok" fantasi tycker jag också.
Ni ska definitivt spara boken. Att bara lägga in sidorna i plastfickor och sen in en pärm bara kan ju vara ett enklare alt ifall ni inte orkar laminera (men ni kanske har sån apparat).

Ibland glömmer man att Lill-Skruttan trots allt är så "liten", hon kan så mycket. Ja, även hennes kompisar är ju så duktiga märker man. Ibland känns det som barn nuförtiden vet och kan så mycket mer, är klokare än vad vår generation var i samma ålder.

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Annika,
:-)
ja hon har verkligen fantasi!! Och rita kan hon också.
Kram!


Martina,
Tack! Ja det är roligt att se att hon tycker så mycket om att göra så kreativa saker.
Kramar!Trillingnöten,
hahaha ja visst var det gulligt att hjärtat följde med dem upp på land! :-)
Kram!


Vic,
ja de hade otroligt roligt tillsammans!
Kramar!


Mrs Clapper,
Ja fantasin är det inge fel på inte. ;-) Och det är roligt att få ta del av deras tankar och funderingar som ibland kommer fram via sådana här berättelser.


Anne,
haha jag tror nog inte du är så dålig på att rita och måla! Men visst, ofta kan man ju själv tycka att man inte är så bra. Största kritikern är man ju ofta själv. Tack också för dina gulliga ord om Ella. Och ja det är otroligt så mycket de kan i så tidig ålder. Ella är bara drygt 4,5 år också (inte 5,5 ;.)) så det är ju inte så gammalt. Tror att de får en annan sorts stimulans än vad i vart fall jag fick som liten. Och du snart dröjer det inte alltför länge innan Stella också kommer rita teckningar och/eller berätta stories för er!
:-)
Kram!!

Lotta i USA sa...

:-) Jättefint! Jag minns att jag älskade att göra böcker när jag var liten!

Vad duktiga de är!

KRAM!!! Trevlig helg
Lotta

bettankax sa...

Fantastisk historia och så fin. Så himla duktiga tjejer:) Underbart att se/få ta del av barns fantasi och kreativitet.
Mitt barnbarn sjunger ibland egenkomponerade små sånger. Så gulligt. Höll dock på att svimma lite, när jag får berättat för mig att hon står framför spegeln, fullt koncentrerad, och sjunger "det är synd om Yohio(deltagare i mellon) för han vet inte om han är en flicka eller pojke..." Märk väl ingen diskussion angående detta i hemmet, men kanske på dagis?? Inte mycket som undgår deras öron:)
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
TACK! ja jag älskade också att göra böcker när jag var liten, men jag tror jag var lite äldre än E? Fast kanske var jag samma ålder... Svårt att minnas exakt haha!
Ha en toppenhelg!
Kramar!


bettankax,
Tack! Och ja jag tyckte också om historien. Just att fantasin kan sträckas ut åt alla håll på något vis. Älskar det!
Och ja det är inte lätt att veta var barnen får allt ifrån. De hör mycket omkring dem såklart. Kommentaren ditt barnbarn gjorde om Yohio är väl ett typiskt sådant exempel. Själv kan jag tycka tvärtom dock, att det kanske är extra fördelaktigt att kunna vara BÅDE pojke och flicka samtidigt. Eller då snarare att kunna våga bejaka både sina manliga och kvinnliga sidor oavsett vilket kön man är. :-)
Fast visst för små barn är världen ju "svart och vit" och de försöker lära sig navigera och förstå den och jag har märkt att E också nu varit inne i en period där det varit mer viktigt att definiera sig själv och alla runt omrking henne som flickor eller pojkar.
Kramar och ha en superfin helg!!

Steel City Anna sa...

Härligt! Tänk vad jag önskar att den där skaparglädjen fick behållas ända upp i tonåren, och vuxenåldern med för den delen :)

Suzesan sa...

Vad fin. SÅ duktig.

Min dotter var så bra på uppsatser när hon var liten. Jag älskade att läsa dem. Gjorde alltid det innan hon lämnade in. Jag rättade inte dem men läste upp högt och så fick hon tänka själv. Fortfarande idag har min dotter ett fantiskt sätt att uttrycka sig i skrift.

Tänk att Ella är så liten och redan kan skriva en sån fin bok och om hjärtan och magi. Gullunge;)

Jag tyckte också om att hjärtat följde med när de lämnade havet. OCH att de var med under vattnet. Kärlek till magiskt vatten.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
jamen visst önskar man att alla fick behålla mer av barnet inom sig när vi växer upp.
:-)


Suzesan,
TACK! Det är jätteroligt att få ta del av ens barns tankar och funderingar genom deras fantasier tycker jag. Extra roligt blir det ju när de sätter det på papper också.
Så roligt att din dotter tyckte om att skriva och fortfarande gör de. Har du kvar några av hennes gamla uppsatser?
Kram!

Anonym sa...

Vilken fantasi och komposition! Jättefin berättelse. Vad roligt att de leker såna leker också. De läser mycket för dem på förskolan va?
Kram och trevlig helg

Saltistjejen sa...

missanki,
TACK! Och ja, de läser väldigt mycket på förskolan och vi läser mycket här hemma också. De har ju även gjort böcker och sådan på förskolan så det är möjligt att hon fått idén därifrån. Jätteroligt!
Kram och hoppas ni får en riktigt fin helg!

Suzesan sa...

Ja det har jag. Fast hon har dem nu. Jag har varit noga med det att de ska spara lite för nostalgi längre fram i livet.

Men däremot ha jag alla brev hon skickade till mig när hon var i Frankrike och Sydamerika. De ärsom uppsatser de med och roliga att läsa. Frankrike var hon när hon var 16 år och Sydamerika 23 år. Lite olika där. Hon skrev ofta. OFTA!!

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
så roligt att du har kvar dem. Eller din dotter då. men ATT de FINNS KVAR! Sådant är ju otroligt roligt att ha kvar i vuxen ålder. Och vad roligt att du har hennes brev också.
Kramar!!