lördag, mars 02, 2013

Skolbesöket - Del 1

Det finns mest en sak jag kan säga direkt efter gårdagens besök i Lill-Skruttans blivande skola. AMAZING! Jag känner verkligen att detta kommer att bli bra. Riktigt bra! Och det känns härligt och skönt. Ett längre inlägg med bilder kommer snart men här är besöket i punktform:

- Klasserna i skolan: från kindergarten (barnen ska fylla 5 år innan 31 december) och upp till och med 5th grade

-  Antalet K-garten klasser verkar variera mellan 4-5 per år

-  Antalet barn i varje K-garten klass är upp till 25

- Antalet lärare i varje K-garten klass är en huvudlärare och en lärarassistent

- Man verkar fokusera mycket på att läsa, skriva och berätta i början. Samt såklart konst och musik

- Skoldagen börjar klockan 8 och slutar 14.40 för K-garten

- Olika "After school activities" finns i skolan efter skoldagens slut. Man får anmäla sig till de man vill (detta kostar såklart extra ungefär på samma sätt som fritids eller liknande). Det finns tydligen väldigt många olika sådana, allt från språk till sport eller konst, musik eller schack... 

- Lärarna verkar otroligt engagerade och skolledningen verkar satsa mycket på professionell utveckling och vägledning av lärarna också vilket jag gillar

- En enormt engagerad PTA (föräldraförening) som årligen samlar in enorma (tycker jag som svensk iallafall) summor pengar till skolan (fundraising)

- Varm, mysig och välkomnande atmosfär

- Stark "communitykänsla" vilket känns väldigt bra eftersom vi ju haft just detta på dagiset också

- Mycket internationell

- Otroligt bra pedagogik och curriculum (av det vi fick höra iallafall, både vad gäller teroetiska ämnen men även konstnärliga)

- Resurser (här ska skolbudgeten snålas in nästa år men jag fick ändå känslan av att det är riktigt bra resurser man har. Mycket såklart p g a alla extra pengar som PTA får in till skolan.) som går dels till personal och dels till material. 


Ja, det var lite i korthet det.
Mer kommer som sagt lite senare. Då med bilder också.

11 kommentarer:

Lisa sa...

Vad härligt Saltis!!! Vilken lättnad det maste vara att blivande skolan är amazing ;-)Det är ju inte helt lätt att välja rätt. Tror att skolan kommer att passa E perfekt. Ser fram emot mer information & bilder!
Kramar, Lisa

Desiree sa...

Ja superhärligt! Åh vad glad jag blir för alla tre. Låter som ett riktigt bra ställe för E och måste vara superskönt att ha hittat en bra skola och känna just att det känns rätt. En lättnad och trygghet att veta att E kommer till en bra skola som kan erbjuda mycket. Jag tror det här kommer bli väldigt bra. Är det några av E´s kompisar som gått med henne på dagis nu som kommer att börja på denna skola också? Kommer hon ha någon som hon känner eller blir det nya kompisar?
Kram!

Anonym sa...

Underbart att det kändes så bra!!! Jag är superstressad över att vi måste välja skola till V inför NÄSTA ÅR (höst)!!!! Herregud, vi har ju precis fått dagisplats till honom, eller ja, det är snart ett år sedan. Här börjar man ju skolan vid 3 års ålder och precis som i USA måste man ju VÄLJA skola. Hjälp! Vi har ju dessutom ett språkdilemma! Ska han gå på franska, spanska eller svenska? Spanska eller svenska innebär den europeiska skolan som han har rätt till så länge jag jobbar inom EU-världen men det finns bara en svensksektion på den skolan som ligger närmast oss. Spanska skulle innebära LÅNGT pendlande och det tycker jag inte är ett alternativ för en 3-åring! Det blir nog franska känner jag just nu... Sedan är det så att de "bästa" skolorna är KATOLSKA! Gulp! Suck, vi måste ta itu med detta ASAP... Som tur är har O en kollega som redan gjort lite research som vi har fått ta del av så vi vet vilka skolor som anses bra, sedan ska ju vi också bilda oss en uppfattning!
Kram!!!
PS En annan grej som stressar mig är: barnen får inte börja skolan förrän de är BLÖJFRIA! Så det är potträning på schemat snart också.

Annika sa...

Härligt!
OCH jag är inte ett dugg förvånad.
inte alls.
SÅ glad att ni har en bra känsla inför detta!!
Kramar!!

http://narmasthjartat.wordpress.com sa...

Härligt att det känns så bra, det är otroligt viktigt. Låter bra med mixen av det teoretiska och det konstnärliga- det är sånt jag kommer att oroa mig för mest. I har ju växt upp inom det franska skolväsendet där det är matematik och naturvetenskap som värderades högt men allt annat nedvärderades.

Läser även Petchies kommentar här ovan och tÄnker att det låter precis som i Spanien. De börjar skolan vid tre års ålder och ska vara blöjfria.Usch så stressigt. Nu är det ju individuellt mellan barn, och pojkar brukar vara senare med att kunna gå barrumpade om dagarna men jag vill bara säga att även om det känns avlägset idag så kommer det att kännas mycket, mycket enklare längre fram när han är större. För oss tog det bara någon vecka när hon väl var mogen för det. Innan hade det varit en kamp. Så stressa inte ännu om det kÄnns jobbigt!

Ska bli spännande att se bilder och höra med från skolan, Saltis! Är jätteglad för er och framförallt E att hon verkar få gå i en BRA skola!

Saltistjejen sa...

Lisa,
ja det känns verkligen skönt! Det är svårt för alla som inte bor i bra skoldistrikt. Och att vi har en bra skola på nära håll känns otroligt bra!
kram!


Desiree,
ja det kommer bli bra känner jag och det känns viktigt. Jg var verkligen imponerad av mycket som vi fick höra och se där igår.
Troligen kommer några av hennes dagiskompisar att börja den skolan också. Men flera bor på andra ställen och hör därmed till andra skoldistrikt. Men många av barnen i skolan där har gått på E's dagis så även om de är äldre så känner hon igen dem. Sådant kommer troligen att bidra till att hon ändå känner sig lite mer "hemma" i skolan än om hon börjat i en där hon inte kände igen någon.
Kram!


petchie,
jag förstår verkligen att ni är stressade! Det ÄR en jättestor sak när ens barn ska i skola. Tre år låter otroligt tidigt att börja skolan tycker jag. Är det mer som förskola eller är det verkligen lektioner? Jag tycker ju att 5 är tidigt här! Blöjfri vid tre måste det vara många barn som ändå inte är. Hur pass lätt är det att byta ifall ni inte skulle känna er nöjda sedan? Är det svårt eller kan man byta relativt lätt om man inte känner att det blev en bra match?
Lycka till vännen!!!!! Otroligt bra att O har en vän som kollat upp skolor iallafall. För DET tar annars enormt mycket tid och energi. Om man får lite hjälp med det brukar det kunna kännas lite bättre ändå.
KRAM!


Annika,
:-) Nej du har ju sagt det hela tiden. Att skolor i BRA skoldistrkt är BRA. och ja, nu har jag själv sett det.
Och det känns väldigt bra! Lycka till med er universitetsdjungel nu!
Kram!!!!


narmasthjartat,
ja det känns otroligt bra! Jag gladde mig verkligen mycket åt att de har satsat både på teori och konstnärliga ämnen. Men det är nog ganska vanligt i USA tror jag. Iallafall är det väldigt stort här i NYC. Konst, musik, dans och sådant väger tungt här. Till skillnad från t ex Sverige där jag också tycker att det alltid är de teoretiska ämnena som räknas som de "riktiga" och viktiga.
Och visst är låter det otroligt stressigt med att få ett blöjfritt barn till tre års ålder. Det måste ju vara många många många barn som inte är det när de fyller tre.
Kram!!!

Anne sa...

Vad härligt, underbart faktiskt. Det är ju så viktigt med den där känslan, intrycket, magkänslan. Precis som du så ofta säger. Då får man mer kontroll, och det är där nya, okända som väntar känns genast mycket bättre och tryggare.
Som jag förstår det är detta alltså den skola som ligger i ert distrikt, Ellas "egen" skola som ni tillhör. Om hon kommer in på skolan där hon gjorde det här provet tidigare, kommer ni att välja den skolan då eller känns det som att oavsett hur det går med den saken så känner ni så bra inför denna skola att ni väljer den oavsett?

Det där med fundraising...ja, det är ju nåt man får vänja sig vid, så det funkar här och du som haft dagisbarn flera år har säkert lite vant dig redan. Jag fick ju en försmak av det som komma skall då jag var på introduktionsbesök för Stellas kommande förskola och de pratade om såna här saker.

Läste Petchies kommentar om blöjfria vid 3 och de kraven för skolstart.
Här vet jag att de flesta förskolor har det kravet, bla den som stella ska börja på. Som jag förstår det är det federala lagar och regler som ligger i botten som förskolorna måste följa. Är det förskolor som är "rena" förskolor, dvs de har bara barn från 3 och uppåt (och ingen dagisverksamhet) så är det tydligen vissa licenser och krav på personal, lokal osv som måste uppfyllas och de ser annorlunda ut än för dagis.
Licenserna och reglerna ser olika ut, antagligen är det mer strikt med dagisverksamheten och mer komplicerat.
De som är rena dagis har ju redan den licensen, registreringen så även när barnen flyttar upp till förskoleåldern spelar det ingen större roll, de omfattas redan/går redan på ett ställe som är kombinerat dagis/förskola och därmed spelar det väl ingen roll om de inte är blöjfria.

Men de förskolor som är bara förskolor, där är detta kravet tydligen väldigt strikt.
Har hört sägas att personalen egentligen inte ens har rätt att dra upp byxorna på barnen och de ska klara sig helt själva via toalettbesök om det är en förskola.

Här i landet finns ju massor med förskolor som bara har verksamhet från 3-5 år.
Summa summarum, vi måste alltså se till vår tjej är blöjfri tills hon börjar.

KRAM och ha en fortsatt fin helg!

Suzesan sa...

Så spännande. Låter ju så bra alltihop. Magkänsla r bra. Vilken tur med konst.. som är lill-skruttans ena starka sida. Vad tycker Ella om att börja skolan??

och musik som är så viktigt. För att utvecklas. Lyssna på eller sjunga eller nåt endaste.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Anne,
jag hade ingenaning om att pre-schools här också kan kräva blöjfria barn från 3 år. Hm.... Vi har ju haft E på ett privat dagis som ju även har pre-schoolklasser så kanske var det på grund av detta som de inte haft några som helst regler ang potträningen eller så. De har ju hand om barn från åldern 3 månader och upp. Det är ju lite hårt att sätta det kravet tycker jag, för det fins ju så otroligt många barn som faktiskt inte klarar av att vara helt blöjfria vid 3 år. Hoppas det kommer att gå bra för er och S iallafall. Det brukar ju rent statistiskt sätt vara lättare att få flickor blöjfria tidigare än pojkar. :-)
Och visst är det viktigt detta att man får en bra känsla av skolan eller dagiset. Plus att det såklart även kommer in att man vill att de ska ha bra undervisning och pedagogik också.
Kram!!


Suzesan,
ja det är väldigt spännande och det känns riktigt roligt.
Det verkar som om E tycker det ska bli spännande att börja skolan samtidigt som hon känner ibland säger att hon vill vara kvar på dagis hela livet. :-)
Kram!!

Västmanländskan sa...

Det låter ju suveränt.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
ja det känns otroligt bra nu. Så SKÖNT att inte oroa sig eller fundera så mycket längre utan istället se fram emot hösten och det nya.
:-)