söndag, mars 24, 2013

Franklin D Roosevelts Four Freedoms Park

Idag söndag hade vi inga direkta planer alls. Jag var otroligt trött och kände en krypande huvudvärk redan i morse då jag vaknade så vi bestämde oss för att ha en lugn söndag. Ändå ville vi gärna ut en sväng och M föreslog att vi skulle ta linbanan över till Roosevelt Island för att titta på den nya parken som just anlagt på sydspetsen där, Franklin D Roosevelts Four Freedoms Park.

Även om vi varit på Roosevelt Island flera gånger har vi aldrig tidigare gått söderut eftersom det där tidigare inte funnits särskilt mycket att se. Ett sjukhus och ännu en bit söderut en gammal mer eller mindre förfallen ruin av ett gammalt sjukhem för personer drabbade av smittkoppor från en svunnen tid. I höstas öppnades dock FDR Four Freedoms Park här. En park man tagit initiativ till redan i slutet av 1960-talet då man beslutade att den f.d "Wellfare Island" skulle bli en levande del av New York City och därmed planerade för nybyggen och även ändrade namnet till "Roosevelt Island" efter presidenten Franklin D Roosevelt. Själva parken, som är en Memorial, började dock inte anläggas förrän för ca tre år sedan och den blev som sagt färdig hösten 2012.

 "It has long seemed to us that an ideal place for a memorial to FDR would be on Welfare Island, which...could be easily renamed in his honor... It would face the sea he loved, the Atlantic he bridged, the Europe he helped to save, the United Nations he inspired." 
New York Times


Man promenerar lätt från linbanestastionen söderut längs med strandpromenaden och ser då kända bygggnader på Manhattan, som Chrystler Building, Empire State (syns inte på denna bilden) och FN-skrapan.

Queensboro Bridge (där linbanan går)

Det är en ständig ström av båtar som går upp eller ner längs med East River. (Här syns förresten toppen av Empire State Building också långt borta)
Efter "smittskoppsruinen" öppnar sig den nya Parken, en mycket modern arkitektur designad av Louise I Kahn (1901-1974)Louis I KahnNär man gått uppför den breda stentrappan kommer man till en öppen gräsmatta. Hela parken är formad som en triangel med spetsen i syd, och gräsmattan i mitten. Längs med den västra sidan ser man Manhattan.

På den östra sidan ligger Queens. Här syns den smått berömda Pepsireklamskylten intill vattnet på andra sidan.


I södra spetsen av parken slutar gräset och stenläggning tar vid helt.

Franklin D Roosevelt

The Four Freedoms - Freedom of Speech & Expression, Freedom of Worship, Freedom of Want and Freedom from Fear


Att sitta längst ner på sydspetsen med solen i ansiktet och blicka ned längs med East River var riktigt skönt.

Jag tyckte om Parken. Den är liten och liksom lite "karg". Men vacker och passar otroligt fint in här på spetsen av ön. Tror det här kan bli en riktigt fin plats under våren. När värmen kommer och träden kommer att täckas av skir grönska. Att då få sitta på de solvarma stenarna och kanske njuta av en kaffe är något jag själv gärna skulle göra. Solglitter i floden. Vidsträckt himmel som bryts av på sina ställen av skyskrapor och broar. Lite på sidan av. En bit ifrån storstadsbrusets största svallvågor. Men ändå tillräckligt nära för att fortfarande känna dess snabba hjärta slå. Lite avskilt. Samtidigt en del av den. Staden. 

5 kommentarer:

olgakatt sa...

Värt ett besök, alla gånger!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
Ja nästa gång du kommer hit får du besöka denna lilla park! Tror du skulle tycka om den!

Miss Marie sa...

Härligt att få uppleva ett sådant ställe!

Martina sa...

Lyxigt att bo i en stad som NY där det alltid finns sa mycket att göra och se pa sa nära hall!
Roligt att du delar med dig av sana här mindre och mer okända upplevelser!
Kramar

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
ja det var en fin liten park. Dit lär vi gå igen så småningom.
:-)


Martina,
haha jo men jag tror de festa lite större städer har mycket att upptäcka och se. Allt från parker, till byggnader, utställningar och mer "natur".
Kram!