måndag, mars 11, 2013

Kalasappar för yngre barn

Fick tipset om Pettsons uppfinningar. En app som Lill-Skruttan verkligen gillat mycket. Målgruppen är barn ca 4-6 år. Men faktum är att både jag och M också tyckte att den här appen varit riktigt rolig. När man klickar på en uppfinning berättar Pettson vad uppfinningen är till för. Och så får man en mängd olika saker som man sedan ska sätta samman för att få uppfinningen att fungera. Lill-Skruttan har velat spela detta spelet väldigt mycket sedan vi laddade ner det, och vi har faktiskt alla skrattat gott åt flera av de färdiga uppfinningarna.

Klurigheterna från böckerna går igenom, och vissa uppfinningar kan faktiskt vara rätt svåra även för oss vuxna. Särskilt om man ställer in det hela på en högre svårighetsgrad där man får tillgång till fler delar än vad som ska vara del i uppfinningarna. Till Lill-Skruttan ändrade vi dock så att endast de delar som är nödvändiga för att bygga samman uppfinningen finns med. Annars blev det lite för svårt.

Såhär kan det se ut då man ska börja klura ut hur man ska sätta ihop Pettsons uppfinning

Eller kanske såhär

En annan app som också passar väldigt bra för barn från kanske 3 år och uppåt är Pippi-appen. Här kan man gå omkring i Villa Villerkulla och hitta på allt möjligt skoj med Pippi, Tommy och Annika. Huset är fullt av olika spel som Kurragömma, att byta kläder på Pippi, Tommy och Annika, att slänga ut objudna gäster (fenom att använda typisk iPadfunktion där man tippar själva iPaden hit och dit) och mycket mycker mer. Som utlandssvensk är det dessutom ett plus att både Pippi och Pettson pratar svenska. Att få tillgång till "nya" ord är aldrig fel. Nu kan Lill-Skruttan till exempel orden kugghjul, vinst och matroshatt. Apparna finns dock även på engelska. Och jag tror även tyska.

Båda dessa appar kan man ladda ner från Filimundus. Där finns även fler roliga och bra spel för lite yngre barn. Lill-Skruttan har till exempel tyckt väldigt mycket om Pettsson's Pussel samt Memoryspel. Ni med yngre barn kan även kolla in Pappas Appar en jättebra hemsida med en massa app-tips för just barn. För det är ju inte helt lätt att hitta rätt i djungeln av appar för alla åldrar som finns där ute. 

Själv går jag och ruvar på att köpa mig en iPad Mini. Jag fick pengar av bland annat Svärmor och Olgakatt i födelsedagspresent vilket skulle räcka en bit på vägen och det skulle då kännas som en riktigt bra present. Jag har funderat på just en iPad Mini nästan sedan de kom ut i höstas, men har inte riktigt tyckt att jag haft råd. Men som sagt, med hjälp av mina födelsedagspengar så känns det som om det nog kan komma att bli verklighet.


11 kommentarer:

Miss Marie sa...

Pettsons uppfinningar tycker JAG är roliga! :) Lite för svåra för Alfred än, men han gillar att titta när vi bygger uppfinningarna och sen får han dra i spaken när det är klart. Mina syskonbarn som är mellan 3-6 år tycker den här appen är superkul! Jag tror vi har tre olika Pettsons uppfinningars-appar, så mycket gillar vi dom! ;)

Desiree sa...

Jag har faktiskt själv också provat just Pettsons uppfinningar. Calles systerdöttrar älskar detta spel. Som du säger är det rätt underhållande även för vuxna. Det är toppen att det finns sådana här spel. Väldigt kreativt och kul.
Kram!

finelinan sa...

Gibson spelar pettson på dagis, också har han laddat ner den på mormors mobil. Själv har jag ju en sån där gammal mobil som man bara kan ringa och smsa med. Men det räcker alldeles utmärkt! =)

På barnkanalen.se finns ett spel med wallace & gromit där man också ska lösa uppfinningar, men det tycker jag nästan är för svårt för mig, även om Gibson gillar det.

Trillingnöten sa...

Vilka bra tips! Ska kolla upp de där :)

Annika sa...

Vilka appar det finns för de små!
WOW!!
Coolt.
OCh så bra för de små som är tvåspråkiga.
Vilket guldgruva.
När K var liten fanns det PC-spel som vi köpte. OCh de var bra, men jag vågar nog påstå att spelen som finns idag vida överstiger de som fanns för 14-15 år sen.
WOW!!
Som sagt, vilken skatt för ett barn som Ella.
Kram!

Mrs Clapper sa...

Haha åh vad skönt att det är fler som gillar den Pettson-appen!
Jag hittade den och snart satt både Jon och mina föräldrar och pysslade och skrattade högt!

Nu måste jag nog kolla in Pippi med ;)

Millan sa...

Ah vad skoj med ipad tips. Jag maste kolla upp det dar eftersom vi behover lite nytt att gora pa var mastodontresa nasta vecka!
Kram

Evasleva sa...

Jag har inte förstått vad man har en iPad mini till. Vad fyller den för funktion?
Ska kolla in Pippi. Det är ganska svårt att hitta appar med rätt svårighetsgrad tycker jag. Knattematte är bra och så finns det ju lite böcker tex Vem bestämmer av Stina Wirsen. Kul med svensk bok för er kanske?

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
javisst är de skoj! Och jag kan tänka mig att Alfie tycker det är kul att titta på ändå!.
:-)


Desiree,
haha skoj att även du har testat. Det är himla roligt med appar som passar flera åldrar sådär.
Kram!


finelinan,
aha vad skoj att de har det på dagis! Hos oss på vårt dagis har de inga datorer eller liknande för barnen.
Tack för tipsen om de andra spelen också! Ska kolla upp det!
:-)


Trillingnöten,
japp GÖR det! Lovar dig att N kommer gilla dem mycket!


Annika,
ja det är helt otroligt! Väldigt annorlunda än när man själv växte upp...
Och att kunna få både spel och digitala böcker på svenska är guld värt verkligen!
Hur är det med K, spelar hon fortfarande zombies vs veggies eller vad det nu hette?? ;-)
Kram!


Mrs Clapper,
japp här gillas den stort!!!! Visst är det roligt att få sitta och klura. Så bra!
Kramar!


Millan,
bra att ni inte redan hade dem då. Har förstått att de funnits ett bra tag, men att få nya tips till resor är alltid tacksamt! :-)
Det jag gillade med Pettson var dessutom att man kan ställa in svårighetsgraden så den kan passa både yngre barn (från säg 3?) och även äldre. Så det skulle kunna vara kul både för Sofia och Nils!
Kram!


Evasleva,
haha! Nej det kasnke inte är så lätt att förstå. För min del är det framförallt formatet. Att den är just MINDRE! :-) Jag tycker en vanlig iPad är lite stor att släpa runt på, men en mini (som ju är ungefär samma storlek som min läsplatta) skulle fungera superbra för mig. Kan få rum i min handväska och är lättare att sitta och hålla med t ex en hand om man vill det. Som att läsa med läsplattan alltså. :-) Så ja, det är orsaken till att jag är sugen på en sådan. Nu surfar jag mest med mobilen (iPhone) men den är ju lite väl liten ibland så en iPad mini skulle för mig vara optimal! Större än mobilen men ändå mindre och smidigare än den vanliga paddan.
:-)
Tack också för dina apptips!!!! Knattematte lät skoj. E älskar att räkna. Det måste jag kolla upp!
Kram!

susanne sa...

Här kommer att apptips från mig: puppetpals - jättekul grej där man gör egna sagor med färdiga figurer till olika bakgrunder. PuppetpalsHD (tror jag) kostar något, men då kan man fotografera barnens teckningar och göra sagor där deras figurer rör sig och så spelar man in röster.
Pettson har jag inte testat../Susanne

Saltistjejen sa...

Susanne,
å TACK för tipset! Ska kolla det! Låter ju superkul!!!
:-)
Kram!!