tisdag, mars 05, 2013

Tisdagmorgon i mars

Först vill jag säga TACK till alla er som skickade så fina peppkommentarer igår när jag kände mig lite trött och omotiverad. Ni är så gulliga! Kan även meddela att gårdagen blev riktigt bra. Att ljuset återvänt nu gör stor skillnad. Det är fortfarande mörkt då jag stiger ur sängen men sedan någon vecka tillbaka är det ljust då jag kör vid 06-tiden. Så SKÖNT! På bilden här kan ni se hur pass ljust det var vid kvart över sex igår då jag körde ner i SoHo. Och tiden i bilen på morgonen är faktiskt något jag brukar njuta av nu. Det är en skön stund jag har för mig själv. Lite egentid. Lyssnar på podcasts, musik eller radio.

Jag fick ett par frågor angående garaget igår. Och kom på att jag kanske ska berätta kort om hur de flesta (som inte ställer sig på gatorna) här på Manhattan parkerar. De flesta som hyr garage har sina bilar i olika parkeringsgarage runt om i staden. Det finns faktiskt ganska många. Och dessa garage erbjuder oftast både korttids- och långtidsparkering, alltså både för personer som vill parkera någon timme eller två upp till en dag samt de som hyr per månad (det gör vi).

Men eftersom utrymme är en bristvara här så är självklart garagen inte sådana vi är vana vid i Sverige. Nej, de flesta är s.k valet parking, vilket betyder att de är bemannade. Man kan eller får inte parkera sin bil själv utan kör in i garaget och sedan tar en av de som arbetar där ens bil och kör iväg för att parkera den någonstans där det finns utrymme. När man hämtar bilen är det samma procedur fast åt andra hållet såklart. Man får ringa till garaget (eller säga till när man lämnar in bilen) och berätta när man vill ha tillgång till sin bil. Man ska helst ringa minst en timme innan man vill ha sin bil så att de hinner hämta den. Då kör de fram den åt en så den står på en plats där man själv kan komma åt den. Anledningen till detta system är som sagt bristen på utrymme. Alltså parkerar de alla bilarna så tätt de bara kan vilket gör att man kanske skulle vara tvungen att flytta på 3-5 bilar innan man skulle kunna komma åt sin egen parkerade bil. Och detta vore ju omöjligt. Men parkeringspersonalen har såklart nycklar till allas parkerade bilar.

Detta är inte ett optimalt system alls. Det är dyrt. Vi betalar faktiskt mer för vår parkering än vad vi gör för själva bilen per månad! Många dricksar även personalen "on top" på den redan höga månadshyran. Jag gör det inte varje gång men lite då och då när jag hämtar bilen. Det är bökigt. Men det är det som finns om man inte vill parkera på gatan. Att ställa bilen på gatan är gratis. Men svårigheten med det är att det ofta är otroligt svårt att hitta parkering (iallafall om man som jag pendlar de mer vanliga tiderna på dagen). Dessutom är det datumparkering vilket gör det hela mer krångligt och komplicerat. Vi har alltså valt att betala för parkeringsgarage istället. På jobbet parkerar jag dock gratis om dagarna. På en stor parkeringsplats utomhus.

Hörde faktiskt alldeles nyss på nyheterna att man sett att NYC har störst antal pendlare som har minst en timme enkel resa till jobbet. Här i USA då. Och ja, nu tillhör även jag denna skara. Inatt ska det komma ett snöoväder hit så vi får dock se hur det går med pendlingen imorgon. Blir det illa så stannar jag nog hemma då.

10 kommentarer:

Miss Marie sa...

Gaaaahhh! Det skulle göra mig tokig! Ni funderar inte på att flytta närmare ditt jobb? Men då skulle det kanske bli likadant för din man? Man tycker ju att det i en storstad som NY borde finnas gott om lokaltrafik även utanför stadskärnan, men det verkar det ju inte finnas. Jaja, skönt att du gillar jobbet så det är värt det! :)

Annika sa...

Det är samma i DC, folk pendlar LÅÅÅNGT för att komma till jobbet. Ibland från West VA tom, från nästa stat alltså.
Att folk pendlar mellan VA.MD och DC är ju helt normalt sas, the DC metro area. Men då West VA börjar pendla in, ja då snackar vi LÅNGpendling.
TUFFT är det, och jag avundas er inte.
Jag skulle också önska att du kunde jobba lite närmare hemmet.
Men är glad att du får jobba hemifrån 2 dagar i veckan. DET är ju toppen.
Ja, vad är det för snack om snön?
Vi ska tydligen få en hel del inatt och imorrn. Känns bara depp, och så otroligt IRONISKT. Nu har jag väntat i jan och feb, och nu när jag omfamnar våren (den tiiiidiga som råder nu med snödroppar och krokus) då ska det in en blizzard av rang.
ACK ja.
JAJA, vi får se hur det blir imorrn. Men mentalt har jag redan ställt in på att skolan är stängd.
Kram!

Liz sa...

Intressant att lasa om hur det funkar med parkeringen. Vagar man lita pa att dom inte repar bilen? Maste man ha extra forsakring pa detta eller tar du en runda runt bilen varje gang nar dom har stallt fram den for att se att den ar oskadd? Jag tanker da pas om du skriver att dom parkerar sa tight och flera framfor varandra etc.

Ar det 24 timmars service? Jag tanker da pa om man med kort varsel vill ivag sent en kvall tex, sa far man inte tillgang till bilen..

Hoppas att snoovadret inte blir for allvarligt, men dom varnar ju for ganska mycket pa nyheterna. Forhoppningsvis kan du jobba hemifran och inte behover ge dig ut!

Kram!

Anonym sa...

Jag har också valt garage trots att det är dyrt men då vet man att a) man har alltid en plats till bilen och b) det är ju såå skönt på vintern att slippa skrapa rutor!

Hoppas snön inte ställer till det alltför mycket och att du får en fin dag!

Anne-Marie sa...

Vill inte lägga band på din glädje att det är ljusare men nästa vecka blir det mörkare på morgonen eftersom vi ställer om till sommartid till helgen. Jag försöker ställa in mig själv mentalt på det här eftersom jag är precis som du att jag mår bättre när det är ljust på morgonen.
Det lät onekligen litet flådigt att få bilen framkörd ;) men nu förstår jag varför.
Vad är det med alla dessa oväder? Det har blåst infernaliskt i Weed hela dagen och till natten skall det snöa. Vill inte skotta med tanke på foten. Nu tycker jag det är dags för våren att komma. Kramar!

Suzesan sa...

Oj så som det är med garaget. Jag hade varit nervös att de repar den eller BUSKÖR. Konstigt att de ställer sån krav på dem som hyr garage när det är så dyrt. DÅ borde man ju få sin bil när man vill. Kan väl förstå¨om alla ringer på samma gång.

Jag får skicka ett "uppmednosen och kämpa på" nu istället.. Kanske luften som går ur dig nu med allt nytt och så vår på väg. Snö i luften kan ge låg energi. Kroppen är ju mestadels av vatten så inte undra på om vi har ett tidvatten inombords;)

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Ja jo hur hämtar ni nycklarna till bilen?? Men alltså tänk om man bara vill ut en sväng och måste vänta en timme. Men okey finns det inga alternativ så blir det ju dumt.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
ja du ibland blir man GALEN. I morse var en superjobbig pendling p g a en olycka så det var hur lång kö som helst. men det är bara att gilla läget. De flesta här i staden pendlar till sina jobb och ofta handlar det om minst 40-45 minuter. ofta mer. Även om det "bara" är på manhattan. men så blir det ju i en storstad. För mig spelar det stor roll att jag kan arbeta hemifrån 2 dagar i veckan. det gör en enorm skillnad!


Annika,
Japp jag tror det gäller de flesta storstäder. Men även i Stockholm är det ju vanligast att det tar minst 30-40 minuter för folk att ta sig mellan jobb och hem. och ja, att arbeta hemifrån 2 dagar per vecka är guld! Det gör en otrolig skillnad!
Snö ser det ut att bli. Frågan är hur mycket och hur illa det blir med vädret då det kommer. Hu!
Kram!


Liz,
nej de kan repa bilen. Vi har fått både repor och en större skada som de åsamkat. De ska ha en försäkringspolicy men tyvärr verkar den inte riktigt fungera så än har vi inte tagit tag i det hela. Gissar att vi lär få betala det hela i slutänden. Skitdåligt och jobbigt! Men alternativ finns ju inte. Alla garage är ungefär likadana.Många drivs av samma företag.
24-timmars service har de. Det är bemannat får dygnet runt så ma kan alltid få tag på sin bil.
Kram!


myhrans,
ja det är värt pengarna tycker jag. Här hade jag annars kanske behövt räkna med att cirkulera runt och leta parkering på gatorna i 40-60 minuter eller mer då jag kommer från jobbet. Och det är inget jag vill göra efter att redan ha kört 60-75 minuter! Så nej garage för oss är ett måste.
Vi får se hur det går med snön nu....Anne-Marie,
japp jag vet att vi ska ställa om klockan i helgen. Lite väl tidigt om du frågar mig. Å andra sidan gillar jag att man får ljusare och längre kvällar. Det gör också mycket och det brukar ändå ganska snabbt bli såpass ljust på morgonen igen att jag ändå tycker det är okej. Men visst, jag hade gärna ställt om som i Europa där man ställer om klockan sista helgen i mars istället. Men men... Det är bara att gilla läget.
Snöovädret får vi se hur illa det blir med. Jag hoppas att det inte ska ställa till med alltför mycket.
Kram!


Suzesan,
buskör kan de inte göra för det finns ingen plats till hahaha! Däremot kan man få plåtskador och föregaget som äger vårt garage har inte direkt varit hjälpsamma (läs snarare motsatsen) när vi försökt få dem att kolla och helst ersätta oss för de skador som de redan åsamkat bilen. Men det är tyvärr inget att göra. Vi har inget alternativ. Alla garage här är i stort sett likadana. tyvärr.
Och nycklarna ja. Vi har en nyckel som alltid ligger i garaget hos personalen där. Sedan har vi en hemma också. :-)
Och man behöver inte vänta en timme så länge man vet att man vill ha bilen om ca en timme. och det vet vi i stort sett alltid. Om man inte vet exakt vilken tid man ska ha bilen kan man ju be dem ta fram den till en tid då man tidigaste skulle vilja ha den. Så gör vi ofta om vi vill ha bilen på helgen. Då ber vi dem kanske ställa fram den till kl 10 även om vi inte kommer iväg förrän vid 11 eller ännu senare. Det gör inget. Den är bara parkerad då men på ett ställe där man lätt kan köra ut den.
Och ja, snö och väder påverkar ofta kroppen. Vi får se hur morgondagen blir.
Kram!

Desiree sa...

Ganska skönt med Valet parking skulle jag tycka. Tyckte det var läskigt att parkera vår bil i garaget vi hade i Sjöstan. Väldigt trångt eller så är parkingsplatserna i Sverige inte byggda för även en liten Amerikansk SUV som vår Mazda. Garageplats i Sjöstan var också riktigt dyrt. Vi betalade lite mer än 200 dollar i månaden för vår parkingsplats där.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
njae jag hade hellre haft ett vanligt garage faktiskt. Det är så mycket strul med detta vad gäller ev skador på bilarna etc. Dessutom sjukt dyrt!
Era garagepriser från Sjöstan låter dyrt det också men jag är inte förvånad. I S-holm är det dyrt med bil! Vi betalar lite drygt 325 dollar per månad här för vårt garage.
Skönt nu när ni flyttat till Basel och du kan cykla!
Kram!