torsdag, januari 09, 2014

Årskrönika 2013 - Andra halvåret

Så efter en något dramatisk start på det nya året kommer här fortsättningen på min tillbakablick för 2013. Den första kunde ni ju kolla in här. Håll i er för det senaste halvåret har vi gjort massor. Framförallt var ju vårt besök i Sverige i höstas då vi bland annat fick träffa Lillkusinen för första gången något som kan ses som en av årets riktiga höjdpunkter. Så nedan kommer en bildbomb som heter duga...

JULI
4th of July firades med våra kära vänner i Harlem. Som flera år tidigare. En skön "tradition" med gott sällskap, mycket mat och dryck och den sedvanliga tryckande New Yorkvärmen.

En av de otroligt varma julikvällarna tog vi bilen till Coney Island där vi åkte ett par åkturer i Nöjesparken, åt korv från Nathans samt kollade in allt udda folk som alltid promenerar runt här på boardwalken.

Juli var som sagt hett hett hett. Och FUKTIGT. Vattenlek är ett måste och jag är så glad över att i stort sett alla lekparker i staden har vattenfontäner för barnen (och även de vuxna) att leka och svalka sig i.


Under en av de allra hetaste veckorna (det slogs värmerekord på värmerekord) kom Käraste Annika på besök. Så ROLIGT!!!!

Hon och Peter var här en hel vecka eftersom deras dotter K kommit in på den oerhört prestigefyllda sommarkursen i drama på NYU. Vi lyckades få till flera träffar trots hettan. Bl a en brunch på The Boathouse i Central Park samt en roddtur där. En kväll sammanstrålade vi även med Härliga Lotta och åt en mycket god koreansk middag på Gaonnuri och njöt av den fantastiska utsikten.

Jag & Annika på The Boathouse

Kvällsutsikt från Gaonnuri

På tal om kvällsutsikt så har denna sommaren bjudit oss på helt fantastiska solnedgångshimlar. 


Allt från vårt eget vardagsrum


Och även om kvällarna inte är ljusa som i Sverige så är de helt klart något jag kan längta till nu


AUGUSTI
Kräftskiva tillsammans med våra svenska vänner i huset


Dagen efter besökte vi återigen DUMBO, Brooklyn (en av mina favoritplatser här i NYC)


Det blev en heldag där vi först njöt av mat och dryck på "Smorgasburg" och sedan promenerade längs med vattnet söderut.

PLUS!!!! 

I augusti hade vi även en veckas semester då vi gjorde en liten road trip
Vår road trip började med ett besök hos ännu en kär vän, Taina i Connecticut

Cape Cod
Sedan körde vi vidare till Cape CodDär slog vi upp tältet och campade i tre dygn vilket var underbart mysigt!


Eftersom vi besökte Cape Cod lite efter den största turistsäsongen var det inte alls särskilt packat med folk på stränderna vilket var otroligt skönt! Tror inte jag skulle vilja vara här mitt i högsäsongen faktiskt.


Boston
Efter Cape Cod körde vi vidare till Boston


Här hälsade vi på våra gamla vänner "Familjen Boston" som ju för ett par år sedan bodde i vår byggnad i NYC. De var ju även och hälsade på i NYC i april i år. Det blev ett mycket kärt återseende.


Solrosungar


Älskar närheten till vattnet i BostonSEPTEMBER
Äppeltider betyder såklart att man besöker en äppelodling för lite självplock

Inga äpplen smakar bättre än de ma plockar själv tycker jag


I september var det sedan dags för skolstarten! Kindergarten i nya skolan. 
Första skoldagen!

Ny skola, nytt klassrum, nya klasskompisar och nya rutiner. För hela familjen...


Washington Square


OKTOBER
Oktober - den Rosa Månaden

Rosa som sagt

Lill-Skruttan och jag hade en heldag i Central Park

Första gitarrlektionen

Pumpor

Mitt första större jobbevent vilket gick strålande

Halloween

En utlandssvensks stor lycka inför julen!


NOVEMBER
I mitten av november var det sedan dags för vår Sverigeresa! Först Stockholm och sedan Skåne.

En nu ganska van resenär

Stockholm

"Plattan" är ju riktigt fin såhär uppifrån

Besökte bl a "Rum för Barn" på Kulturhuset. Rekommenderas varmt till alla som besöker Stockholm med barn i alla åldrar. Här var vi i "verkstaden". För 20 kronor fick barnen välja mellan att antingen måla vid staffli (ett stort och ett mindre ark papper, samt färger, penslar och en genomgång av hur man blandar färg ingick i detta pris) eller att forma i lera. Helt gratis är det dock att läsa böcker och leka i de olika rummen som ligger innan man kommer in i verkstaden.Vi besökte Junibacken på Djurgården och Tom Tits Experiment i Södertälje


Jag hann med en lunch i sta´n med två av mina vänner från gamla Tjejgänget från min pluggtid i Umeå. Så himla kul att ses även om tiden flög alltför fort. 

Det frossades såklart i svenska godsaker....

Älskar denna staden!


Bus på Gullmarsplan

Och så min gamla hemstad

Så drog vi vidare till Skåne 
Och så fick vi då ÄNTLIGEN träffa Nya Kusinen!

Det blev såklart mys med resten av Skånefamiljen också. Lek, bus, fika, utflykter och annat.

Fika hos Gammelmormor

Promenad - stolt Storkusin drar Lillkusinen i vagnen

Träning inför Storasysterrollen...

Självklart hanns det med ett besök hos M's moster, Olgakatt


Och så lyckades vi få till en träff med Petchie. Det var verkligen roligt! Helt otroligt att vi råkade vara i Skåne samtidigt. Petchie bor ju i Bryssel och jag har inte träffat henne på flera år.


En överraskning var den otroligt goda och mysiga lunchen på The Lodge. Där firade M's födelsedag och det var lite extra bonus att det råkade bli just på självaste Thanksgiving Jag tyckte att The Lodge var otroligt mysigt!


Adventsmysfika

Lill-Skruttan bakade ju cupcakes med Farmor och Svägerskan en dag också då M och jag gick på bio i Lund. De fikade vi på lite senare.


Självklart kretsade detta Skånebesöket mycket runt den här Sötknoppen! Lilla Videungen. Så FIN! Och det känns extra roligt att M och hans syster faktiskt kommer att få barn så nära varandra i ålder trots att de själva har ganska många år mellan sig.


Storkusin & Lillkusin


DECEMBER
Under Holiday Season lyser staden upp

I december var det dags för "Publishing Party" i Lill-Skruttans klass

Och så var det Lucia

Som alltid väldigt fint i kyrkan

Pepparkaksbak


Julfint


Premiäråk på skridskor (i Bryant Park)Det var det. Året som gick. 2013 som nu har förvandlats till 2014. Och detta år kommer helt klart bli ett sådant år vi verkligen kommer att minnas. För så är det ju. Vissa år sticker ut lite mer än andra. I efterhand. Omvälvande saker som händer. Ibland sorgliga och jobbiga. Ibland fantastiska och underbara. Händelser som följer en genom livet. För vår del kommer såklart ankomsten av vår nya familjemedlem att bli den allra största händelsen under året. Den mest omvälvande som definitivt kommer att resultera i ett "före" och ett "efter".  

Hur är det med er? Har ni några händelser under 2014 som ni känner till redan nu och som ni vet kommer att sticka ut och som ni därmed kommer att minnas lite extra även ett antal år framåt i tiden? 

16 kommentarer:

Therese sa...

Härligt att M kommit hem och mår bättre!
Kul att läsa din årskrönika. Tack för att du delar med dig!
Själv har mitt år börjat sådär så jag kommer inte ha några trevliga minnen från början av januari 2014. Hoppas så att det blir bättre. Eller såklart det blir, så måste jag ju tänka :)
Kramar

Anne sa...

Vad kul att få läsa din årskrönika! Gillade det!
Verkligen extra skoj att din M och hans syrra fått/får barn som blir så nära i ålder. Du nämner det är rätt stor åldersskillnad mellan dem, ännu mer skoj just därför att det kommer kusiner så nära och tätt för det är ju inget man kanske kan räkna med det blir om syskonen har större åldersskillnad, men roligt det blir så. Just nu kan ju åldersskillnaden kännas lite stor för E och lillkusinen men när de blir äldre och som vuxna kvittar ju sånt där, då kommer det inte alls kännas som stor åldersskillnad utan även E och lillkusinen kommer ha det bäst ihop.
Samma gäller säkert för dig men mitt eget umgänge idag består av + och - 10 år på folk i umgängeskretsen och det spelar ju ingen roll alls. Men som barn, tonåring och tidig vuxen spelar nog åldersskillnaden (även en mindre)rätt stor roll. Men sen ändras ju det där och kvittar.
Det sagt, så ska jag ändå motsäga mig själv lite och det här med att det inte spelar nån roll med ålder för det kanske det gör liite i alla fall. Visst, egentligen så gör det ju inte det, men samtidigt kan jag nog tycka att det känns lite främmande för mig att umgås med väldigt unga mammor. Som hemmamamma just nu så blir ju mitt umgänge mycket med andra mammor, kvinnor jag träffat via barnen och den vägen lärt känna. De flesta var yngre när de fick sitt första barn, väldigt mycket yngre.
Här kan jag känna att det nog spelar liiite roll trots allt, jag känner mig gammal, som snart 40 att umgås med 10 år yngre mammor med barn i samma ålder. Jag kan känna mig gammal.... och det blir rätt löjligt i mina öron när en 31-åring pratar om hur "gamla" de är för att börja om med ett andra barn och syskon. Ähum, det är ju inget jag kan relatera till, mitt perspektiv så annorlunda och jag hade inte ens börjat försöka med första barnt när de uppnått en ålder då de redan har familjen färdig och anser sig "för gamla" för fler. Jag har märkt att jag på sistone dragits mer till äldre mammor, alltså kvinnor i min egen ålder (plus minus några år) och att jag lite medvetet eller omedvetet stänger ute folk som är väldigt mycket yngre. Sen finns det ju en annan grupp också, de som är jämnåriga med mig, 40 men har så stora barn, även om vi är jämnåriga kan de känna att de är förbi den här fasen för länge sen och våra agendor, aktiviteter skiljer sig därför åt och det blir mindre umgänge för de har ju ingen lust hänga i parken mer direkt utan tycker det är skönt att vara förbi småbarnstiden och har gått in i en annan fas. Så visst, åldersmässigt kan man ju förstås vaera jämngammal men ligga helt olika i livsfaser.
Jaja, vad nu det här har med min kommentar till ditt inlägg att göra.
Men hur ser det ut bland Lillskruttans kompisars föräldrar, är de i er ålder, yngre eller äldre. Känner du att ni föräldrar med barn i samma ålder är i rätt samma ålder?

Kram!

Suzesan sa...

WOW vad duktig du varit. Vilken år för er. Fantastiskt.

2014 kommer bli ett nytt år för mig ha ha och då menar jag så att det kommer bli många förändraingar på det personliga planet. Spännande. Grejor jag gjort under 2013 kommer få form under 2014. BRA grejor.

Kram
/Susanne

Humlan sa...

Vilken vecka ni har haft! Men så skönt att M nu är hemma och verkar återhämta sig bra, de där titthålsoperationerna verkar så mycket skonsammare än när dom använder öppen kirurgi.

Du berättar om ett härligt halvår där det har hänt massor, och nu har ni ett år framför er som, precis som du skriver, kommer att bli ett speciellt år. Önskar er all lycka!

Själv försöker jag vända den nedåtgående spiralen som är min hälsa, jag tror att jag har stoppat nedgången nu, om inte den pågående infektionen ställer till med för mycket skada, och ska nu försöka att sakta börja klättra uppåt, mot att må lite bättre, klara lite mer... Det som man kan påverka ska jag försöka påverka, det gäller bara att klara av det!

Taina sa...

Vilket bra inlägg! Att du hinner med allt är en gåta för mig. Ja i år blir det ett speciellt år för er. Så glad för er skull. Hoppas vi kan ses snart igen!

Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Kul att läsa din årskrönika! Undrar som Taina, hur hinner du med allt, och hur hinner du blogga om det?!

Plusset var med såg jag, så kul! Ser fram emot graviditetsinlägg och så småningom bebisinlägg :)

Jag tänkte just på er för jag såg att du gillat min instagrambild på Isolde med sina födelsedagspresenter och tänkte då på lilla dockvagnen vi köpt till henne och att jag valde en sådan liten paraplyvagn delvis för jag tycker vi inte har så stort och det blir ändå så mycket leksaker överallt. Och då tänkte jag på er och hur litet ni bor och skämdes lite över att jag tycker vi bor litet på 90 kvadrat haha :) Men på tal om det, kan ni byta till någon större lägenhet i huset eller planerar ni att bo kvar? I början tar ju inte en bebis så mycket plats men så småningom blir det ju ännu fler leksaker suck... Men Manhattan är ju Manhattan så man har ju inte alltid så många valmöjligheter.

kram!

Saltistjejen sa...

Therese,
Tack! Jag vet inte vad som hänt dig nu i början av 2014 men jag hoppas verkligen att ditt år blir bättre nu.
Kram!!


Anne,
Det där med ålderskillnad kan vara svårt. Själv tycker jag att åldern oftast inte spelar roll utan det är mer personligheten och andra omständigheter som är avgörande för om man kommer överens med någon. Men visst kan åldern spela in på så vis att man har olika erfarenheter baserat på åren man levt också. Dock är det kanske mer kulturella skillnader och sådant som kan väga in mer?
Vi umgås mest med föräldrar som är ungefär vår ålder. Även om många är något yngre än oss, vi fick ju barn "väldigt sent". :-)
Kramar!!


Suzesan,
Tack söta du! Och ja det har varit ett innehållsrikt år. Härligt att du har så mycket bra att se fram emot under ditt 2014!!!!
Kram!!!


Humlan,
Ja det känns underbart att han är hemma och att det hela är över nu. Titthål är verkligen stork skillnad från en "vanlig" bukop.
Jag önskar dig verkligen ett fint 201 och att du lyckas kämpa mot din onda hälsa. Tycker det är väldigt strongt att du har en sådan kämpaglöd och jag tror säkert att du med den inställningen kommer att kunna vända det hela uppåt!!!
Kramar!!!


Taina,
Tack! Haha JAG hinner väl bara en tiotusendel på ett halvår av vad DU hinner på en vecka hahahaha!
Hoppas också vi kan ses snart igen!
Kramis!


Anna FT,
Haha, skrev just här ovan att det jag/vi hinner är nada jämfört med vad Taina själv hinner! ;-)
Plus kom med ja. Och jo, det kommer bli mer om vägen till det också. Har bara inte haft tid eller energi till sådan inlägg än. De blir ju lite mer personliga så de kräver lite mer förberedelse.
Litet bor vi ju som du vet. Men man vänjer sig vid det också- Senast idag fick jag en komplimang över att vi har det så "fint och städat" trots vår lilla yta. Alltså typ organiserat. Och vi försöker ju såklart, men visst vore mer plats något att önska. Den dag vi flyttar härifrån hopas jag verkligen på just mer yta. :-)
KRAM!

Annika sa...

Du är en GRYM bloggerska, Saltis.
JAG vet vilken tid dessa inlägg tar. De tar mer tid än ngn som inte bloggar kan ana. Hatten av, min fina!!
Du jobbar, du är "sjuksyrra" just nu, du är mamma och du skriver inlägg som dessa.
RESPEKT!!!!
Ni lever verkligen ert liv fullt ut. SÅ himla härligt.
KUL att kussarna ligger så nära i ålder. Karolina och hennes kusse skiljer det tre månader i ålder, min systers dotter.
Det har varit/är en gåva.
Ett bra år har du haft!!
OCH ett bra år ska det BLI!!!
Kramar från mig!!!

Martina sa...

Ah sa manga fina bilder pa dig och din familj och manga av era händelser och upplevelser fran det gagna aret.
Det är ju oftast sa här i efterhand som man verkligen inser hur mycket man gjort och varit med om under ett ar. Som du säger, bade roligt och trakigt, uppgangar och nedgangar, nytt och gammalt... livet!
Och du har ju väldigt mycket härligt och spännande att se fram emot under 2014!
Kramar

Saltistjejen sa...

Annika,
Haha TACK vännen! Känner mig inte så "grym" direkt. Detta inlägg har jag filat på ett tag när man haft lite tid över. Så det tog ju en stund. :-)
Och sjuksyrra är jag knappast alls. M jobbade igår och han har gått tilljobbet även idag. Så är det med titthål och en person som känner att han redan förlorat alldeles för mycket viktig tid på att vara sjuk. ;-) Det sköna är att han känner att han orkar detta. Det visar ju att läkningen går bra efter op.:-)
Och visst är det roligt att kusinerna nu kommer att komma såpass nära. Ett halvår ungefär blir det emellan vilket ju inte är något egentligen. Skoj! Särskilt med tanke på att det är nästan 9 år mellan M och hans lillasyster. Så det var ju inte direkt något man trott kanske, att de skulle få barn som var så nära i ålder som det nu blev.
Varm Kram i ert freezing rain!


Martina,
Tack! Ja det är verkligen så att när man börjar gå igenom bilder inser man hur mycket man ändå gjort under ett år. Särskilt nu då man ofta fotar även mer vardagliga saker.
Kramar!!

Marianne sa...

Oj vad mycket som har hänt under året! Och så många bloggare du har träffat! Jag blir riktigt avis. Men det här året är jag med igen, så förhoppningsvis får jag träffa några av er då, bland annat dig!

Vad mysigt att E fick träna på att vara storasyster. Så gulligt.

Kramar!

Lotta sa...

Fina, fina du!! Blir rörd av dina årsinlägg - jättehärliga! SÅ glad att vi sågs men hoppas såklart det blir oftare i år!

Lycklig för er skull att ni ska få en till bebis och bli fyra. Ja, vilket år 2013 varit och som sagt, så fint fångat och berättat här. Älskar det!


KRAM!

Lotta

Saltistjejen sa...

Marianne,
Ja det har varit ett händelserikt år. På flera vis. Och flera bloggare har jag fått tillfälle att träffa vilket varit roligt! -) Hoppas verkligen att vi kommer att ses nu under detta året. Kanske i sommar. :-)
Kramar!!


Lotta,
Tack vännen vad go du är!
Och ja, vi får försöka ses oftare i år. Helt klart.
KRAM!

Anonym sa...

Så hann jag med även del två denna morgon. Även den kul att läsa. Hoppas ni får ett riktigt bra 2014 - spännande lär det bli, helt klart!

maria at inredningsvis sa...

UNDERBARA bilder som vanligt :) hoppas allt är bra med dig.

Ny post ute...hur man gör om loppisfynd :)

Ha en härlig vinterhelg :)

LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

Saltistjejen sa...

Wienerbrödslandet,
Vad kul att du hann titta in här. Det känns som det var ett tag sedan. Och ja jag har läst din blogg också. Men hinner så sällan kommentera. Men följer er fortfarande. :-)
Ni verkar ju haft ett riktigt bra och innehållsrikt år!
Kram!


maria at inredningsvis,
TACK vad söt du är!! Och kul att du har nytt inlägg på G också.:-)