fredag, januari 03, 2014

Snow Day

Så är stormen här. Den kom inatt. Snön började falla igårkväll och snöplogarna har mullrat runt i staden hela natten. Alla public schools här i NYC är stängda idag p g a snön. En s.k Snow Day. Som svensk kan det vara svårt att förstå detta. Särskilt som vädret utanför mitt fönster inte ser sådär otroligt katastrofalt ut. Visst, Det yr snö. Och ser allmänt oinbjudande ut. Kallt. Blåsigt. Ruggigt. Men det är inga metervis med snö som kommit. Skillnaden mot Sverige är ändå att allt mer eller mindre kollapsar här vid sådana här oväder. Särskilt vägarna. De blir ofta nästintill oframkomliga. Bilarna har inte heller dubbdäck. Vilket gör det rent av farligt att vistas ute på vägarna. Många barn åker skolbuss till skolan, och då dessa inte kan köra så kan barnen inte heller komma. Detsamma gäller många vanliga bussar och andra färdmedel i staden, vilket gör att folk har svårt att ta sig till sina arbeten. Lärare och skolpersonal kan i vilket fall stanna hemma med tanke på att skolorna stängts.

Svårigheten är väl för de föräldrar som ändå måste försöka ta sig till sina jobb. Trots att barnen inte ska till skolan. Antingen får man själv stanna hemma eller så måste man försöka fixa hjälp. Släkt, vänner eller barnvakter. Inte helt lätt alla gånger. Jag och M är ju lyckligt lottade här eftersom vi båda har flexibla jobb och även ett bra kontaktnät de gånger det eventuellt skulle visa sig svårt för oss båda att vara hemma om skolan är stängd.

Så idag får vi alltså improvisera lite. M och jag får ta halva dagen var verkar det som. Men det ska nog gå bra. Imorgon hoppas vi att temperaturen stigit något och att vinden lagt sig så att vi ska kunna gå till Central Park och leka i snön.

5 kommentarer:

Martina sa...

Jag förstar precis vad du menar med att allt kollapsar när det kommer lite snö. Här räcker det med tre snöflingor sa är kaoset ett faktum. Samma här, speciellt pa vägarna...

Sa skolorna har redan börjat hos er?!

Var försiktiga om er!
Kramar
Jag har väl sagt gott nytt ar?! Annars, ett riktigt gott nytt ar med allt det bästa.

Annika sa...

Snödagar är ett fenomen jag nyligen skrev om på min blogg.
Det är verkligen inte svart och vitt. Ofta inte "töntigt" heller.
Precis, ingen har vinterdäck, snöplogarna är INTE som hemma, man är inte förberedd.

Vi i Fairfax County har jullov än. Men i grannkommunen Loudon är det snödag idag, för de har börjat sin termin.

Vi har isande kallt, -10 och drivande snö i blåsten. Soligt dock. Jag har varit ute, LOVE IT. Men ack SÅÅÅ KALLT och snöigt.

Njut av dagen. Jag ska köra in till Union Station framåt em igen. Vägarna är hala för det är ju så kallt.
Men på em har det nog blivit lite varmare.

Stay warm!!

Kramar!!!

Marianne sa...

Otäckt att höra att ett flertal personer, 8 tror jag det var, har omkommit pga vädret i NY. Skönt som sagt att ni kan vara hemma och slipper ge er ut på vägarna. De visade på nyheterna att borgmästaren varnade och sa till folk att stanna hemma, eller att åka kommunalt om de var tvungna att åka.

Här har vi plusgrader och regn. Inte minsta tillstymmelse till vinter!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Martina,
jo så blir det ju på platser där man inte har samma vana vid snö. Å andra sidan kan jag fortfarande tycka det är lite konstig att man inte har bättre vana här hos oss för nästan varje vinter får vi ju snöstormar. Och om t ex alla bilister hade vinterdäck (som i Sverige) skulle ju väldigt många olyckor kunna undvikas...
Tack för Nyårshälsningen också! Detsamma!!
kramar!


Annika,
ja visst är detta ngåto man som svensk kan ha lite svårt att förstå, men som man ganska snart inser är verklighet här. Jag tycker t ex även att jag har betydligt större förståelse för dessa snow days nu efter tt jag börjat köra bil. Vägarna är ju verkligen farliga då sådana här snöstormar kommer! Det märker man inte alls på samma vis inne i NYC.
Härligt att ni hade jullov än. Här började de i skolan igår ju. Men det blev bara en dag denna veckan...
Kyligt som sjutton har vi det. Särskilt vinden. Hoppas på ngt varmare imorgon, men tycker det känns riktigt trist att det ska bli plusgrader redan på söndag här.
KRAM!!


Marianne,
Ja det är alltid otäckt med dödsolyckor. och sådant här väder gör ju att det nästan alltid är folk som förolyckas. Antingen bilolyckor eller att man får t ex fallande saker i huvudet (som grenar eller annat som blåser runt i vinden).
Hoppas ni får lite vinter ändå hos er för regn i januari är verkligen inte roligt det heller.
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Martina,
förresten glömde svara på din fråga, men jo terminen startade den 2 januari här. Men nu blev det ju bara en dag denna veckan ändå pga snön...