söndag, februari 06, 2011

Lite svensk TV och smygtitt på söndagen

Skriver detta sent på natten mellan lördag och söndag. Lördagen har varit en bra dag. Vädermässigt otroligt grå och trist men annars en skön lördag. Lek men även lugn och skön hemmadag. Jag hann dessutom se färdigt den svenska miniserien Bibliotekstjuven på SVT Play. Men jag vet inte vad jag ska säga riktigt? Den var mycket välgjord. Gustaf Skarsgård var otroligt bra i sin roll som John Johansson. Men jag fick ju smått ångest redan ett par minuter in i första avsnittet. Hela tiden "visste" man ju att det skulle barka åt helvete. Frågan var bara vad som skulle hinna hända innan dess. Hur illa skulle det gå? Och hela tiden under de tre avsnitten satt jag ock tänkte "Nejnejnejnej, HUR dum får man vara?!? SÅ kan du ju inte göra!!!" Om det finns en motsats till feel-good-genren så platsar denna helt klart där. Nej, tacka vet jag ett av de svenskaste av de svenskaste TV-nöjena som vi numera också följer via SVT Play, nämligen "På Spåret". Det är något av "lördagsmys" i soffan det! Hahaha! Jag och M diskuterade häromdagen hur ursvenskt just denna typ av nöjesprogram ändå måste vara. Och hur dåligt ett sådant program skulle gå här i USA. Lågt tempo, frågesport som bygger framförallt på geografi och historia, män i yngre medelåldern som programledare vilka är liksom "småputtriga" i sin framtoning snarare än coola eller skrikigt klämkäcka, inga "snygga kvinnor i glittriga dräkter", "husband" med inbjudna gästartister som sjunger/spelar delar av frågorna... Nej, det känns verkligen väldigt svenskt. Jag älskar det! Haha!

På tal om svensk TV-underhållning så har vi ju insett att Melodifestivalen börjat i Sverige nu. Själv måste jag erkänna att det är en av de saker jag fortast tappade intresset för när vi flyttade hit. Så nej, vi följer den inte. Såg dock de utslagna bidragen lite snabbt, men det var mest för att en av M´s bästa vänner skrivit den ena av dem och vi ville se och höra vad det var. Men nej, den svenska uttagningen till "Eurovision song Contest" känns det som man måste vara svensk och även bo i Sverige för att uppskatta eller ens intressera sig för. Säger jag som ändå gillar schlager....


Lite lördagsmys i soffan innan Nattning. Lill-Skruttan läser "Green eggs and ham" och M lägger patiens. Mina älsklingar! Blir alldeles varm i hela hjärtat när jag ser dem...!


Under söndagen (idag) har vi två saker på schemat. Dels ska vi träffa en svensk familj som nyligen flyttat hit till staden. Jag blev kontaktad via bloggen innan de flyttade hit och nu ska vi ses på en fika i eftermiddag. En familj med en snart 2-åring. Det ska bli kul att se vilka de är! Det känns dessutom roligt att de har barn i Lill-Skruttans ålder. En svensk lekkamrat vore inte fel. Efter det är vi överbjudna till Grannarna för att äta och kolla Superbowl. Det absolut största amerikanska sportevenemanget. Det är finalen i NFL National Football League och det är lika stort varje år. Jag bryr mig noll. Varje år. Men det är ändå trevligt och väldigt avslappnat att träffas och äta och kolla matchen tillsammans. Jag gillar att ses när det är större sporthändelser. Även när man inte bryr sig särskilt mycket om sporten.
Nu ska jag sova.

18 kommentarer:

Desiree sa...

Ha ha jo På Spåret kanske inte skulle gå hem i USA men jag gillar det programmet. Det är ganska trevligt och man får vara med hemma lite och tänka till och se om man kommer på svaret. Melodifestivalen däremot tycker jag är rätt tråkigt. Det var inget jag följde då vi bodde i Alabama och inte något jag kommer att försöka se nu heller snarare undvika. Verkar som om svenskarna har dille på sång och dans program. Nej melodifestivalen klarar jag mig gott utan.
Kul att få träffa en ny svensk familj och det vore ju toppen om lilla E fick en ny svensk liten kompis på köpet. Vet du om de kommer att bo i närheten där ni också bor?
Läste om Super Bowl igår i DN. 30 sek reklampaus kostar 3 miljoner dollar stod det. Bilbranchen dominerar åter igen reklamen också då de nu verkar ha hämtat sig från värsta krisen. Ha en bra söndag.
Kram

Karin sa...

Vi brukar oxå kolla på "På spåret" - barnens favorit. Visst är det svenskt. Genuint på ngt sätt och en hyllning till allmänbildningen. Ang Bibliotekstjuven, så orkade vi inte ens se den, FÖR tragiskt! Funkar TV4 play så rekommenderar jag "Solsidan". Ett himla kul program m bl a Felix Herngren och Johan Rehborg.
Ha så kul m Super Bowl!
Kramar!!!

Slow-Eva sa...

Vilken trevlig helg!
jag gillar också på spåret men vi tittar bara på det ibland. Kan förstå att det inte skulle gå hem i US men kanske skulle det behövas? ;)

Saltistjejen sa...

Desiree,
jag kollade på Melodifestivalen när jag bodde i Sverige och tyckte det var kul då, men jag förlorade helt intresset efter att vi flyttat hit. På Spåret och liknande program gillar jag dock mycket och det är så roligt att man kan följa svenska program såpass bra via SVT Play. :-)
Ang reklamtid under Superbowl så är det verklinge heeeeeelt otroligt! Man fattar inte.
Kram!!!


Karina,
japp det käns svenskt med ett allmänbildande underhållningsprogram. Jag gillar det! Jag har hört mycket gott och Solsidan men vi missade ju helt förra säsongen plus att TV4 Play är skitdåligt jämfört med SVT play eftersom programmen i TV4 Play endast ligger tillgängliga i 7 dagar. Om man inte kan se dem under den tiden så försvinnner de. Alltså har vi inte riktigt kommit oss för med att försöka se Solsidan. Tyvärr.
Kramar!!!


Evasleva,
ja det var en skön lördag. Ibland är det så skönt att inte ha ngt särskilt inplanerat. Och visst skulle det behövas mer allmänbildande program här tycker jag! ;-)
Kram!

Syster i söder sa...

Vi följde Bibliotekstjuven slaviskt och gillade den jättemycket. Men Loff mådde också verkligen dåligt av att se "John" göra misstag efter misstag. Men vi gillade den. Välgjord som tusan. kram!

Anne-Marie sa...

Visst är "På Spåret" ett riktigt mysigt svenskt program. Jag glömmer ofta bort att jag faktiskt kan se det via datorn. De nya programledarna tycker jag gör ett lika bra program som Oldsberg och "tennismannen" (har glömt bort hans namn nu:)). Stämmer nog helt att det inte skulle vara någon större "hit" i USA. Super Bowl går obemärkt förbi för mig här i Weed. Många samlas säkert och tittar men jag måste erkänna att jag är helt ointresserad. Kram!

Anonym sa...

Funderar pa att köpa en ipad. Är ni nöjda?
Ha en trevlig Superbowl kväll! Hoppas hostan är bättre. Här gar det uppat!
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Syster i soder,
japp jag håller helt med. Bibliotekstjuven var Otroligt välgjord med jättebra skådespelarinsatser, men just därför blev det ju ännu "jobbigare" med alla "dåliga beslut" som John fattade. Hu!!!! Jag lever mig in och mår dåligt. Det liksom kryper i kroppen på en eftersom man ju vet att det bara kan leda åt h-e...
Kramar!!


Anne-Marie,
det är lätt att glömma bort alla svenska program man kan se online. Superbowl är inte heller vi särskilt intresserade av men våra grannar är ju otroligt intresserade av American Football så det känns kul att de bjöd in oss ikväll.
Kram!


Lisa,
vad bra att du mår bättre!!! :-)
Här hostas det fortfarande men jag får se hur det blir den kommande veckan. Man brukar ju se om det går åt rätt håll eller inte.
Kram!

Livet enligt Jenny sa...

Vad härligt med en lugn skön helg! Känns som du behövde det.. På spåret är ingen höjdare i mina ögon. Liiite för långtråkigt men jag är övertygad om att när jag är äldre så kommer jag och sitta framför tv:n klistrad framför just det programmet och tycka att det är riktig kvalitetstv.. hahaha ;)
Kramen

Saltistjejen sa...

Jenny,
hahahaaa ja det där med program och udnerhållning är ju olika såklart. Fast jag och mina vänner har gillat just På Spåret klänge trots att det startade innan vi var såhär lastgamla hahahaha! ;-)
Kraaam!

Annika sa...

Bibliotekstjuven var så skitbra, tycker jag. Motsatsen till feel-good. You bet!
men så bra. OCH verkligen baserad på en verklig händelse på KB! Otroligt!!
PÅ Spåret ser jag också. Satte Seattle på tian och Kristianstad kunde jag också, me Åhlborg typ noll.
Tråkiga lag, dock. SÅ trista...
OCh dåliga.
Programledararna här i US kan ju varkligen vara gamla också, tänk på 60 minutes och annat. Tycker nog det är mindre ålderhets inom media här än hemma. Oldsberg o gänget fick ju stryka på foten tex...
Oh well, gissar att de var less efter så många år som programledare för på spåret också.
KRAMAR!!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
japp den var otroligt BRA men fyyyy vad jag led!!!!!!!! Just det där när man hela tiden bara väntar på att ktastrofen ska komma. Det är jobbigt! ;-)
Jovisst kan programledare vara gamla här i US också, men tycker ofta itne de är det i "renondalde nöjesprogram". 60 minutes är ju lite annorlunda plus att då handlar det ju ofta om "sensationsnyheter" eller vad jag ska kalla det. Sådant som ändå lockar många tittare. men program som "deal or no deal" eller "Dancing with stars" eller ja andra typer av just underhållningsprogram på nöjesnivån där är de flesta programledare inte så gamla. Eller SER iallafall inte så gamla ut. För även om folk här kanske får "synas i rutan" vid en högre ålder än hemma tycker jag utseendefixeringen är desto större här. För hög ålder eller ej så är de alltid vääääldigt fixade. Botox eller knivar eller annat plus massa smink. Och självklart förgat hår! Förekommer hemma i Sverige också såklart men tycker ändå att det är än tydligare här i just nöjesbranchen. Kanske särskilt på kvinnosidan?
KRAAAM!

Bejla sa...

På spåret är nog så svenskt det bara kan bli. ;) Pga hur internetbetalningen fungerar här så blir det dock inget svenskt tv-tittande för mig. Känner meg ganska frånkopplad med andra ord, men vet inte helt om jag saknar det heller. Fast ja, lite "landlös" blr man ju när man inte riktigt har koll på något land fullt ut. ;) Kul med en bekant som skrivit bidrag dock! :)

Saltistjejen sa...

Bejla,
haha ja På Spåret känns verkligen ursvenskt! ;-)
Hoppas ni snart får internet tillbaka om det är så att det är strul med det! inte skoj att vara utan internet tycker jag. Inte så mycket för TV-programmens skull som för att man inte kan skicka email, skype-prata eller blogga.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Själv har jag varken sett Bibliotekstjuven (och nu när jag läst vad du skrivit vet jag inte...) eller På spåret. Eller jag har ju sett På spåret såklart men vi följer det inte. Känns för Svensson liksom och oftast är vi inte hemma på fredagar. Eller nu är vi ju oftare det men ändå... Melodifestivalen bojkottar vi, i alla fall alla deltävlingar. Jag kommer nog se finalen och definitivt Eurovisionen för den är kul (kommentera alla dåliga bidrag och fula kläder och frisyrer).

Vad kul med en svensk lekkamrat till E! Hoppas familjen var trevlig vilket jag är säker på att de var! Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahahahaaaa ja På Spåret känns verkligen SVENSSON!!! :-) och jag tror det är just DET vi gillar! haha! Att vara en riktig Svensson här borta känns superexotiskt!! ;-) :-D
Bibliotekstjuven VAR superbra!! Verkligen. otroligt bra skådespelare! bara det att jag ibland kan ha så svårt att se historier där karaktärerna heela tiden gör de där FELVALEN.... Det skapar liksom en ångestladdad stämning som jag kan tycka känns så jobbig. trots att det "bara" är TV.... ;-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag blev också mer svensk och Svensson som expat :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha! :-)
Det är nog vanligt.