tisdag, december 27, 2011

Bland tågvagnar, räckmackor och ösregn

Idag gjorde vi en utflykt till Brooklyn. Först tog vi 5:an till Borough Hall för att gå till New York MTA Transit Museum där vi faktiskt inte varit tidigare. Det är ett museum som visar hur man byggde ut järnvägarna och tunnelbanesystemet här i New York City. Otroligt vilket jobb egentligen, när man tänker på att det på den tiden gjordes helt manuellt. Alltså män som slet med skottkärror fyllda med sten och grus dagarna i ända för att göra tunnlarna till tågen. Här finns även många olika tåg och det var riktigt kul att se hur tågvagnar och kupéer förändrats med tiden. Men framförallt tyckte jag och M att det var roligt att studera reklamen inne i tågen. Lill-Skruttan däremot älskade att springa in och ut ur vagnarna. Leka konduktör och passagerare. Det fanns även en avdelning som handlade om energi och där fanns en del roliga saker att trycka på eller dra i. Lill-Skruttan roade sig där också en stund. Ett jättebra museum för barnfamiljer måste jag säga!

Muséet ligger under mark och ingången är verkligen som en tunnelbanenedgång. Kul tycker jag! Men vi missade den faktiskt och gick förbi i tron att det var en riktig tunnelbanestation där. 

En gammal karta över tunnelbanesystemet i staden.

Lill-Skruttan känner på en av skottkärrorna fylld med sten- Den illustrerade hur de som arbetade med att gräva tunnlarna slet med att fylla skottkärra efter skottkärra med sten och dra upp dem på marken och tömma dem. Ett otroligt tungt arbete.

Får det lov att vara en biljett?

Tågen stod vid perrongen en trappa ner i muséet. Här kunde man gå och titta längs perrongen, men även gå in i de flesta tågen och provsitta.

Denna skylt satt på långsidan av Long Island Rail Road (skymtar lite i högra hörnet av fotot ovanför)


Reklamskyltarna inne i kupéerna var jätteroliga att läsa. Man inser verkligen att reklam är oerhört tidstypiskt.

Det gamla vändkorset från 1800-talet.

Efter besöket på Transit Museum tänkte vi att vi kunde ta shuttlebussen till IKEA eftersom den går alldeles intill- Det hade då börjat regna så smått men vi tyckte inte det var alltför farligt så vi åkte till Lill-Sverige för att äta lunch. Gott! M tog som vanligt köttbullarna, jag tog en fiskrätt och så delade vi på en räkmacka. Å jag saknar svenska räkor...! Till efterrätt blev det varsin bit tårta/äppelkaka. Naturligtvis gick vi en runda i varuhuset också och som alltid handlar man på sig en del små bra-att-ha-saker.... Inga större inköp men som alltid blir man lika snopen i kassan när alla ens "de-kostar-ju-bara-3-dollar...-varor" visar sig generera en betydligt högre totalsumma. När vi kom ut ur affären hade regnet tilltagit rejält. Det var nu svart ute och en hård vind fick regnet att slå emot oss nästan horisontellt. Men svenskar som vi ju är tänkte vi att vi ändå skulle ta färjan tillbaka till Manhattan. En bidragande orsak var att Lill-Skruttan somnat i sin vagn och vi ville slippa böket med att väcka henne, packa ur och fälla ihop vagnen, vilket man måste göra på bussarna i den här staden. Sagt och gjort, färja blev det. Lite smågungigt men ändå väldigt lugnt. Tills vi kom till Manhattan. Då fick vi ju gå till tunnelbanan och det var ingen myspromenad direkt. Genomdränkta kom vi till slut fram och kunde ta 5-tåget hem. Promenaden från vår egen tunnelbanestation här uppe på Upper East Side var även den en blöt sak, men som tur var är vädret milt så vi frös inte särskilt mycket.


Här hemma blev det varm choklad med marshmallows. I nya Ikea-muggarna. Lill-Skruttan berättade att hennes skor blivit lite våta i vagnen. Och att det nog berodde på att det var "oväder där ute". No kidding?! Men hon sa att hon gillat när vi körde vagnen genom de stora stora pölarna....

Under resten av kvällen har vi bara tagit det lugnt. Kollat lite TV, läst böcker, lekt och myst. Regnet öser fortfarande ner utanför fönstret och det känns skönt att vara inne i värmen. Imorgon blir det en ny tur till Brooklyn men då för att hälsa på våra f.d Grannar i deras nya hem. Det ser vi fram emot! Enligt prognosen ska regnet upphöra i natt så förhoppningsvis blir vår Brooklynutflykt imorgon lite torrare.

12 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilket kul museum! Och jag håller med om att det är roligt att se rekamen. Tänk om man kunde få resa i tiden och smyga runt bland folk på 50- och 60-talen? Va häftigt det skulle vara! :)

Desiree sa...

Vilket kul museum. Jag håller med M om att reklamen var riktigt kul att kolla in. Läckert utformat museum eftersom det är byggt precis som en tunnelbanestation. Imponerande att de faktiskt byggde allt detta manuellt en gång i tiden. Det måste varit ett rejält hästjobb.
Kul även med en liten visit till IKEA även om ni hade otur med regnet. Skönt att få komma hem och värma sig med lite varm choklad och marshmellows.
Hoppas ni slipper mer regn imorgon då ni ska iväg och hälsa på före detta grannarna.
Kramis!

Anne-Marie sa...

Vilket roligt och intressant museum. Och reklamen var verkligen utmärkande för den tiden. Inget man skulle se idag. IKEA måste vara trevligt att enkelt kunna åka till då och då. Saknar litet svenska oaser där jag bor. Kramar!

finelinan sa...

Nej, tyvärr skämtar jag inte. Mina grannar (nu har jag bara en av dem kvar som tur är) har hela tiden varit sådana. Det är ett under att jag bor kvar här, men vid det här lagaet har jag faktiskt lärt mig att strunta i det. Lite iallafall...


Härligt med museum som uppmuntrar och tillåter lek! Alla borde göra det! Jag har Londons transport museum på min lista att besöka när jag åker dit med Gibson. Det hade han säkert älskat!

bettankax sa...

Jag bara älskar när jag får följa med er på utflykt!:)) Tusen tack för du så generöst delar med dig av både ord och bild.
KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Det museet ska jag komma ihåg!

Annika sa...

KUL!
OCH tänk vad de slet då de byggde systemet. Otroligt.
Gammal reklam är så intressant och ofta så vacker.
IKEA har tyvärr förlorat lite av sin lockelse för mig sen de slutade med märkesvaror på matavdelningen.
men visst är deras räkmackor goda.
Jag saknar också svenska räkor, men har kommit på att skagenröra och sånt går lika bra att göra med amerikanska salad shrimps, mmm....
Här var det också bedrövligt väder igår, riktigt uselt.
Idag vackert och soligt.
Kram!!

Coolaannna sa...

Oj, vad mycket skojsigt ni fyller livet med! Allt det där låter så trevligt. Spännande med det sär systemet!

IKEA ja, fast det inte ligger mer än 5 mil härifrån blir det långt mellan gångerna! Förr var det mer ofta men jag tycker jag har allt och lite till! Men för det lika roligt varje gång man är där! Och vi brukar alltid äta och fika! Köttbullstallriken lockar alltid barnen och vi vuxna går på laxen!!

Kram och ha en fin dag! Anna

Lotta sa...

Vilken trevlig och spännande utflykt! Jag blir sugen nu på museum. Det finns så mycket att se och göra här.
I Stockholm hann jag inte med ett enda som jag tänkt mig. Allt från fotografiska till Hallwysika och Östasiatiska och Junibacken stod på min lista. Nästa gång blir det iallafall Junibacken med min vän och hennes gulliga dotter Signe som är fyra :)

Busväder var det verkligen igår! Skönt att vara inomhus då ;)

Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var skoj! När ni kommer hit ska ni absolut ta med N dit! Hon lär glla det! .-)
Och visst hade det varit kul att kunna resa i tiden. Bakåt gillar jag även 40-talet. :-)


Desiree,
ja reklamen var jätterolig att se. Hur den förändrades med åren samt hur annorlunda den är mot vår idag. Så tidstypisk. Och att tänka på jobbet bakom tunnelbanesystemet är helt otroligt!
Kram!Anne-Marie,
ja det är intressant att se hur allt växt fram här med tåg och t-bana. Också imponerande att det skedde så tidigt! 19800-talet känns ju rätt länge sedan och att man byggde allt för "egen kraft" då är helt otroligt.
Kram!


finelinan,
tycker det låter helt fruktansvärt med dina grannar! Faktiskt.
Museumet var toppen! Om du besöker NYC med Gibson framöver borde ni gå dit! :-)


bettankax,
tack vännen vad gullig du är! Kul att du gillade denna utflykt också. :-)
Kramar!!!


Anna Fair and True,
ja gör det!


Annika,
ja det är fantastiskt när man tänker på det. Men likadant när jag tänker på bur de byggde de gamla skyskraporna också. Hur männen klättrade runt där uppe. Det måste skett så många olyckor... :-(
Och gammal reklam är verkligen rolig! Skulle gärna se en utställning med reklam genom tiderna. Jag gillar det. :-)
Ikeas food market besökte vi inte ens denna gång. Just för att alla sagt den är så dålig och vi hade lite ont om tid... Vi åkte egentligen till ikea för att äta lunch hahaha! Sedan blev det såklart lite småsaker också som vi plockade på oss. Som alltid....
;-)
Kramar!!


Coolaanna,
museumet var toppen! Intressant för oss vuxna och roligt för E. Perfekt familjeutflykt. Ikea har vi förr åkt till mest för att det varit en kul utflykt då vi tagit färjan dit på sommaren. Och så har vi handlat lite mat/godis. Nu har ju Ikea beslutat att inte sälja andra matvaror än sina egna vilket suger. Så denna gång åkte vi mest dit för tt äta lunch... :-)
Kram!


Lotta,
japp det var det. Museum är skoj. Synd du inte hann med de du ville i Stockholm, men så är det alltid när man är i Sverige tycker jag. Man hinner aldrig allt man vill. och prioriterar alltid att träffa personer istället....
Kram!

Fröken Anki sa...

Haha, så du gillar också gamla reklamskyltar! jag tycker det är väldigt roligt och trevligt med såna. Fast det är kul med tågvagnar också och att se hur de förändrats genom tiderna. kanske just för att det är något som man har en relation till. Jag har åkt mycket tåg förr och gillar enkelheten, oftast ;) , i tunnelbana också. Ska bli kul att ta med vår lilla E när han blir stor nog att gå på museer. Det finns ju ett järnvägsmuseum i Gävle faktiskt. Lagom stort, och riktigt fint.

kram

kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja jag gillar gammal reklam. Det är så roligt att se hur annorlunda tiden var då på något vis. ;-)
Och visst är det roligt när de blir såpass stora barnen att man kan göra sådana här saker tillsammans! :-) Kul att ni har ett fint järnvägsmuseum hos er. Det lär ni säkert få besöka många gånger när er E blir såpass stor att han gillar tåg. Och det är nog rätt snart. Iallafall om jag ser till Lill-Skruttan och hennes kompisar. ;-)
Kram!!