måndag, december 12, 2011

Pepparkaksbak med fyra små bagare

Igår söndag, bakades det pepparkakor. Degen, en klassisk traditionell svensk pepparkaksdeg med sirap och kryddor gjorde jag och Lill-Skruttan redan på lördagen eftersom den ska stå och dra sig i kylen minst 1-2 dagar före utbakningen. Här är gårdagens pepparkaksbak i bilder:

Först på plan var W med sin mamma. 

Sedan kom även kompisarna O och C.

Lill-Skruttan väljer vilken kakform hon ska ha.

C dekorerar

O trycker ut kakor.

W var en hejare på att baka!Sprinkle, sprinkle little cookie...

Koncentratiooooon...!


Mmmmm....!

C och O.

O med sin pappa.

En del av de färdigdekorerade pepparkakorna!

Efter och under baket var det allmänt lekkaos också såklart. Så blir det när man har fyra små bagare som är mellan 3 och 3,5 år. Det lektes skola och picknick och lästes böcker både på svenska och engelska. En del gråt och ilska hos de sockerstinna och rätt trötta bagarna kom också med jämna mellanrum såklart. Men det mesta reddes ut. Som det brukar. Och alla var nöjda och glada när det var dags att gå hem. Då med varsin liten cookie bag att ta med sig. Kan säga att när alla gått hem och vi plockat undan var vi ganska slut både M och jag. Men det var så himla roligt att kunna göra detta ändå. En liten jultradition med hembakta peppisar är ändå bland det juligaste man kan göra tycker jag. Särskilt som det serverades glögg till detta. 

Själva avslutade vi dock vår kväll (efter att Lill-Skruttan somnat) med svensk TV när den är som allra bäst. Självklart pratar jag om "På Spåret"! Jag bara älskar det! Och varenda gång jag sett ett avsnitt och funderar över dess storhet i all sin enkelhet så inser jag hur ursvenskt det är, och hur dåligt ett sådant program skulle gå här i USA: Iallafall i den form det visas i Sverige. Men vi njuter varje gång. Och försöker svara så gott vi kan. 

20 kommentarer:

SAM sa...

Ser mysigt ut. Jag koppte lite tullhouse pepparkaks deg och skall baka i veckan. Jag har for mycket att gora pa jobb annars hade jag gjort degen sjalv. Hoppas bara att dessa smakar batte an pilsburgy so vi provade forra aret och jag inte tyckte om. Lamplig aktivitet i morgon kanske:)

Saltistjejen sa...

SAM,
lycka till med baket imorgon då! Hemma i Sverige köpte jag alltid färdig pepparkaksdeg faktiskt. Det var inte förrän vi flyttade hit som jag började göra egen. Men det är inte så svårt, att göra egen som jag först trodde. Dock behöver man ju lite tid så om man som du har mycket annat på gång så är det ju fint om man kan köpa färdig. Att baka peppisar känns så juligt! Fast jag gillar nog degen allra bäst tror jag hahaha! Mer än själva kakorna. :-)

Annika sa...

På Spåret är så BRA!!
Ska faktiskt strax sätta mig ner och se det.
Har alltid gillat det.
Klurigt är det!
Skulle inte tro att den formen av frågesport skulle funka på amerikansk TV heller. Kanske i ngn annan form då möjligtvis...Mer tempo kanske, who knows?? Vilket land komnmer programideen från ifrån början?
Är det kanske svenskt?
Måste googla...

Ni är duktiga som bakar och har er!
Peppisar pch glögg är bara underbart.
Det ska jag ha imorrn när jag kollar in SVTs Lucia.

ella kommer att ha så fina minnen med sig i bagaget med dessa jultraditioner ni har.
GILLAR!!
Stor kram!!

Annika sa...

YUP, svenskt program helt och hållet.
Började sändas 1987!!!
DET är länge sen, det!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
Ja visst är På Spåret helt underbart! Jag tycker det är super, och jo det har pågått "hur länge som helst...." ;-)
Jag hopas att E kommer minnas sina jular när hon blir äldre, som mysiga såklart. Sådär som man själv minns julförberedelserna från sin barndom. :-)
Kram!!

franziengland sa...

Håller med om att julkänslan verkligen infinner sig när man sitter där och trycker pepparkaksfigurer :) . Vi hade stor bakdag med två danska familjer i helgen och alla tog med var sin deg, plus att vi hade pepparkaksdeg. Vi tog med deg till lussekatter. Nu har vi så många 100-tal kakor att jag inte vet när vi ska äta allt :) .
Vilka bra flaskor ni verkar ha till att spritsa med!! Det hade inte vi, vi gjorde av smörgåspapper och det kom förstås överallt. Däremot hade vi också sådana där coola starka färger som man bara köper utanför Sverige, ha ha.
Vi tittar OCKSÅ på "På Spåret" här. Har inte tänkt på att det är så svenskt och att det inte SKULLE funka på annat håll. Trist. En stor del av programmet tycker jag är de intressanta tävlanden som imponerar och har mer djup än många tävlanden i andra frågesportsprogram.

Saltistjejen sa...

franziengland,
vad härligt att ni också haft stor bakdag!! :-)
Jag har inte alls bakat lussekatter än i år och det blir inga till lucia som ju är imorgon. Eventuellt bakar jag några till jul ändå. Dpritsflaskorna var inte våra utan en kompis (mamma till en av de små bagarna). Supersmarta var de. Hon hade köpt dem på Amazon. Men färgerna vi använde var endast vanlig kristyr med röd resp grön hushållsfärg. Så det blev grön och lite rosaaktigt.
Och visst är På Spåret jättebra! Jag gillar hela konceptet. frågeprogram om allt möjligt samt roliga gäster/tävlande och bra programledare.
Kram!!

Charlie sa ... sa...

Haha, jag undrade just om ingen av de söta bagarna åt lite av degen också så såg jag att Ella gjorde det ;)

Jag ska äta deg när jag kommer till Stockholm :-)

Iallafall, så himla mysigt det ser ut och vad fina kakorna blev!

På spåret...yes! Älskar internet ;)

Kram!!

Taina sa...

Hahahahaha, vilka söta små bagare du har där! Underbart. Och en aning stökigt efteråt kan jag tänka mig.

Jag kollar på SVT ibland jag med. TV4 Play suger eftersom det finns inte många program du kan se utanför Sveriges gränser längre.

Ha en bra vecka!

Kram kram

Saltistjejen sa...

Lotta,
japp lite av degen slank nog ner. Och sedan en del av kakorna... Både före och efter dekorering. :-)
Det var mysigt om än rätt intensivt. Men det känns mysigt att ha sådana här små bagare som fixar lite julstök. I flera bemärkelser.
Och ja, tack SVT Play!!!
Kramar!


Taina,
japp lite stökigt och rörigt men det var roligt. :-)
TV4 suger verkligen eftersom de nästan helt stoppat tittande från utlandet. Så himla dåligt! Men SVT Play är ju fortfarande något att lita på ändå. Även som utlandssvensk.
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Vad mysigt! Att baka tillsammans runt juletid är något som verkligen uppskattas :) Vilka fina pepparkakor dessutom!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja jag tycker det är bland det mysigaste man kan göra innan jul! Det ger en sådan härlig julstämning också och det är roligt. När de är så små som vår dotter och hennes kompisar får man dock lägga kraven åt sidan på att det ska bli en massa kakor eller vad man nu bakar. Jag har både i år och förra året enbart gått in för att det ska vara roligt och mysigt. För att få mycket peppisar har jag sedan bakat själv. Tycker det har fungerat bra.

Desiree sa...

Ett sådant sött gäng med små bagare. Vilka fina pepparkakor de fick till med både strössel och glasyr. Man kan inte låta bli att le åt dessa fina bilder. Vilken bakstuga ni haft på sistone. Nog råder det både julstämning och juldoft i ert hem :-)
Ja På Spåret är faktiskt ett väldigt trevligt program. Jag gillar det också. Det är ju guld att SvT play finns.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det var en riktig liten bakstuga här men barnen sprang mellan bakbordet och leksakslådan mest hela kvällen hahaha! Roligt hade de iallafall och det doftade ljuvligt av pepparkakorna när de gräddades.
Svt Play är fantastiskt! Jag såg alldeles nyss Luciamorgon Live där och jag känner tacksamhet över att jag kan få ta del av denna dag om än i något annorlunda form, här borta.
Kram och ha en fin Lucia!
Nu ska jag sova. :-)

Millan sa...

Mysigt med pepparkaksbak och framfor allt roligt att aven ni har en liknande tradition med era kompisar dar! Lite modigt ocksa att ha fyra sa sma bagare hemma. |Gissar att det var lite deg och mjol over hela lagenheten efterat ;-). kram

Josefine sa...

Vi gillar också att baka pepparkakor. Och att dekorera är nog det roligaste! Sen brukar kakorna dock bli liggandes. Jag försöker hålla igen på kakätandet, och gillar ändå inte hembakade pepparkakor något vidare. Gibson skulle kunna äta hela burken på en gång, men DET får han INTE!! Idag kommer det nog bli ett par. Luciadagen till ära. =)

Coolaannna sa...

Vilket samarbete! Inte undra på att ni har de snyggaste pepparkakorna i stan :)

Mums!

Jag älskar pepparkaksdeg! Ska göra min ikväll så vi kan baka på torsdag!

Kram Anna

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det är roligt att baka tillsammans även om det inte är riktigt samma kompisar i år som kom och bakade. Jo W var med förra året, men de andra kompisarna är "nya" detta år (alltså för baket). Haha, det var ganska mycket dg på golvet och så har vi nog en del mjöldamm lite varstans men inte så farligt som jag trott ändå. :-)
Kram!!


finelinan,
visst är det roligt att dekorera kakorna! Haha, nej här äts det inte så mycket kakor heller faktiskt. Men det är ju så roligt att baka dem. Och degen tycker jag egentligen är godare än själva kakorna hahahaha!
Och idag på Lucia blir det lite peppisar här med.
:-)


Coolaanna,
japp det kavlades och trycktes och dekorerades flitigt. :-) Och jag är som du och gillar nog degen bättre än själva kakorna faktiskt... ;-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Håller du med om att det är vanligare i USA än i Sverige att man täcker pepparkakorna med ganska mycket glasyr och annat så det nästan är mer sådant än pepparkaka? Eller så är det bara jag som alltid tyckt glasyr är för sött :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
japp det är mycket mer dekoration som gäller på alla bakverk här tycker jag. Vad gäller pepparkaksbaket var det bra dock för det är mycket lättare för barnen att dekorera än att baka själva kakorna. :-) Jag vet att vissa föräldrar köper färdiga pepparkakor och låter sina barn enbart dekorera dem till jul när barnen är väldigt små just för att de ska få uppleva julkänslan men kanske är lite för små för att göra själva utbaket. Nu i den här åldern kan de ju baka själva men det blir ju bara ett par kakor sedan tröttnar de. :-)