torsdag, december 01, 2011

Första december

Så är det den 1:a december då. Jag undrar verkligen vart den här hösten har tagit vägen? Den sprang förbi så snabbt att jag knappt hann få på mig skorna känns det som...

December. Julmånad. Vintermånad. Denna månad är det 3 adventshelger och Lucia. Jag hoppas att vädret ska bli lite mer julaktigt snart det med. För det är svårt att jaga den där stämningen och känslan när det är varmt ute. Förra veckan var det mellan 14-18 grader ungefär på dagarna. Igår något kyligare med strax under 10. Jag trotsade ändå vädret och promenerade ut för att julshoppa lite igår. Julklapp till Emmas julklappsbyte inhandlades. Och sedan gjorde jag i ordning Lill-Skruttans adventskalender. Den som min kära vän E skickade till Lill-Skruttan förra året. Då var den redan fylld. I år fixade jag innehållet själv. Jag vet att det kan vara lite kontroversiellt detta med godis och små barn. Vi har dock inte alls varit så restriktiva på den punkten. Till vardags får hon inget godis. Men numera är Lördagsgodiset introducerat, så på lördagar får hon ett par godisbitar. Och på kalas likaså. Halloween var det ju givet. Och så blir det även lite godis i kalendern i år igen. Så får det bli. Ingen har dött av att få en chokladbit då och då även när man är bara några år gammal. Så resonerar jag, även om jag helt och fullt respekterar alla som är striktare än jag vad gäller godis till sina småttingar.

Så här hänger den nu, strumpkalendern. Över köksbordet.

Jag hängde även upp ett par söta pepparkaksgubbar i kalendern förra året. Och de hängde kvar.


Nytt för i år är att det inte blir choklad varje dag, utan man kan även hitta några sådana här små paket (M trodde det var flaggor vilket jag fnyste åt...). De här små paketen kan man sedan få byta mot ett lite större sådant. Jag hittade nämligen inget som var så smått att det rymdes i strumporna, vantarna eller mössorna i kalendern.  

Här är två små "paket" som sticker upp.

Lill-Skruttan var mycket mycket nyfiken på vad som var inne i alla strumpor, mössor och vantar. Hon räknade dem också. Fast hon kan bara räkna till 10 än så efter tio fick vi hjälpa henne lite.


TACK igen Käraste E!!!!! Din present kommer nog att bli en sådan där älskad årlig traditionell kalender här hos oss!

15 kommentarer:

Pettas sa...

En fin adventskalender!!
En liten bit bra choklad gör ingen skada. Kul idé med flaggorna också.
Minns själv hur roligt det var för mina barn när det var lucköppnardags. De hade en liknande kalender fastän mycket mindre

Trevlig decemberdag önskas!

Karinkram

ExPIAtriate wife sa...

Ah vilken fin kalender! Jag alskar paketkalender, min mamma broderade en till mig som jag hade under hela min uppvaxt och sedan blev det Elias tur. Forsokte forra aret med tva kalendrar men da blev lilltjejen sur for att hon inte fick samma sak som brorsan sa i ar gjorde jag det enkelt for mig och kopte tva legokalendrar! Annars tycker jag det ar sa mysigt att sla in sma paket! I stallet ska vi introducera julstrumpa och fylla med lite smatt och gott!
Vi ar inte heller jattestrikta med godis men definitvt lordagsgodis (fredagsgodis har eftersom arbetsveckan borjar pa sondag!) samt godis pa kalas tycker jag ar helt ok. Om man ar for strikt ar jag radd att det blir en total back lash sa hellre lite lagom, sa resonerar vi!
Hoppas ni far en mysig helg!!Kram!!!!

Desiree sa...

Den där julkalendern är ju bara sååå himla fin. Den förstår jag att ni älskar och att det redan blivit en årlig tradition. Lördagsgodis är nog bra grej att introducera men som du säger så dör man inte av en liten extra bit nu och då. December är ju lite av en festmånad på många sätt.
Kram!

Fröken Anki sa...

Såå fin kalender! Skulle vilja ha en sån själv också. Eller till Erik då förstås;)

Haha, jag trodde också att det var flaggor först! :) men fiffigt att göra klapp-biljetter.

Det där med godiset är ju så olika. Vi ska väl försöka hålla borta det söta och sockriga så länge det går, men helt går det ju inte. (Vi äter ju godis själva!)Och det tror jag inte är bra heller. Men lördagsgodis är en bra kompromiss och på kalas och så. Så lite godis i kalendern än inge större sak.

Vilken spännande tid E har framför sig nu. Mys riktigt i advent nu och hoppas att kylan snart kommer till er. Här var den och vände, men den kommer säkert snart tillbaka.

Kram

Millan sa...

Ah den dar kalendern kommer jag ihag fran forra aret. Den ar verkligen SA sot!! Vilken s upersmart ide att hon kan byta ut de sma flaggorna (;-) ja jag tyckte ocksa att det sag ut som det ...) mot storre paket for just det dar att hitta sa sma presenter verkar inte latt. Man kan ju inte kopa 24 harspannen direkt ;-).
Jag resonerar helt som dig vad galler godis. Och for andra barnet har jag markt att det blir annu svarare att vara benhard pa den dar punkten for nar den stora far ar det svart att saga nej till den lilla!

Vi har ingen paketkalender men dock var sin chokladkalender till barnen och aven den svenska TV julkalendern som vi ska titta pa ikvall :-).

Kram

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack ja visst är den fin!
Jag tror att Lill-Skruttan kommer tycka det är jättespännande senare idag när hon vaknar.
Kram!!!


ExPIAtriate wife,
jag kan förstå att det Kan uppstå lite svartsjuka om syskonen itne får samma saker i sina paketkalendrar. Legokalendern är smart! Har sett den med "city" här men vi insåg att den nog var lite för avancerad för Lill-Skruttan. Tänkte ett tag att man ju kan "göra en själv" också genom att köpa en lättare legosats och stoppa bitarna i vår kalender. Ett par nya bitar varje dag. :-)Men sedan blev det inte av.
Skönt att höra att ni inte heller är superstrikta med godiset. Då känner man sig inte helt förtappad som förälder hahaha! ;-)
Kramar!!!


Desiree,
ja jag tycker den är otroligt mysig! Lördagsgodis är som sagt bra tycker jag. Då vet de när de kan få och inte få vilket är skönt. Har upptäckt att sådana regler hjälpoer en som förälder en del också eftersom man då kan hänvisa till den/dem för att minska tjatet från dottern. ;-) Och visst är december en festmånad!
Kramar!


Fröken Anki,
du man kan göra en av små barnsockor och vantar! Du som är så pysslig skulle säkert kunna pyssla ihop en sådan till nästa år om du vill! :-)
Vi introducerade inte godis här heller förrän hon var bra mycket äldre än Erik. Första Halloween här var E 1,5 och då förstod hon inte alls vad godis var och det godis hon samlade in var inget hon ens tänkte på att ta. Men sedan har det väl kommit lite gradvis från runt 2-2,5-års åldern tror jag. Särskilt efter andra Halloween då hon var ca 2,5. DÅ fattade hon galoppen och åt ikapp med sina kompisar efter Trick-or-Treat! :-)
Kramar!!


Millan,
ja den är verkligen bra. Och det där med de små presenterna (som ser ut som flaggor...) var ett sätt för mig att underlätta när jag funderade på vad jag skulle kunna lägga i kalendern. Vill helst inte köpa för mycket "små saker" som suddigum eller så, utan tyckte det kändes enklare att göra såhär istället. Har köpt saker som en del böcker och pyssel istället som hon ska få när det är "paketdag".
Vi har också fått TVn och radions kalemder av M's mamma så vi ska testa att kolla. MEN igår när vi pratade om det med E verkade hon måttligt intresserad. Så kanske blir det som vanligt mamman i den här familjen som kollar TV-julkalendern. ;-)
Kraaam!

Taina sa...

Himla fin kalender! Kan tänka mig att E är stormförtjust i den OCH nyfiken på allt som finns där i. Hahahaha åt M's kommentar om flaggor!!! Det syns ju att det är paket ju! Daaah!

Godis på lördagar är bra. Och INGEN har tagit skada av en liten godisbit då och då. Helt rätt!

Liisa väntar på att få öppna sin idag hon med men här är det en legokalender.

Om du ska ut fler gånger så GLÖM INTE SKORNA!!!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Taina,
japp nyfiken är hon verkligen. Tak också för att du såg att det var paket och inte flaggor! ;-)
KUL at Liisa fått en Legokalender. Lill-Skruttan älskar också lego men jag tycker det är lite knepigt att hitta bra och roliga modeller till hennes ålder. Mycket i 3-årsåldern är Duplo och hon tycker det är roligare med lego än Duplo trots att hon ju inte riktigt har full koll på Lego. Men de saker vi köpt har hon satt ihop tillsammans med M och då går det ju bra.
Och nej nu är det ju december så nu åker skorna på! ;-)
KRAAAM!

finelinan sa...

Vilken underbar julkalender! Jättefin!

Jag resonerar ungefär likadant om godis som du, även fast vi inte har introducerat lördagsgodis än. Vi kör fredagsmyset med nötter, chips, popcorn eller liknande istället. Och om vi missade det på fredagen tar vi det på lördagen istället. Men på kalas och liknande får han ju äta nästan så mycket han vill, och det blev mycket på min systers kalas häromdagen...=)

Däremot vill jag inte att han går och stoppar i sig godis/kakor var och varannan dag. Hos mormor får han ofta en karamell varje gång han kommer dit, och även hos hennes granne. Och hon ger honom gärna en bulle eller kaka också, utan att vi fikar då... Hade det varit så att de bara sågs ibland, så okej, men nu är det inte så. De ses minst en gång i veckan, ofta fler...

Funderade på att köpa en vanlig chokladkalender åt honom, men tänkte att vad ska det vara bra för? Så det blev ingen! =)

Saltistjejen sa...

finelinan,
ja den är verkligen helt otroligt fin tycker jag! :-)
Jag tror inte det spelar så stor roll på rent generell vad gäller godis. och snackätande bara man har någon form av inte-varje-dag-regel. Om det sedan blir på måndagar, eller fredagar eller lördagar spelar ju ingen roll egentligen. Så länge de inte äter det varje dag som du säger så är det ju ingen fara. Mer att de ska lära sig att vissa saker är "lite extra" och inget man kan få jämnt.
Lill-Skruttan verkligen ÄLSKAR choklad över allt annat, så att hon får en choklad- och paketkalender kändes givet för oss. Även tiden fram till jul är lite speciell och jag känner att jag inte har ngt emot att hon under de tre veckorna får en godisbit nästan varje dag, eller iallafall flera ggr i veckan. Det känns ok. :-)
Kramar!

pratglad sa...

Och jag är helt IMPAD över hur pyssliga en del är... kära NÅÅÅÅÅÅN!!

Kram på dig!! Saknar!!

Saltistjejen sa...

Pratglad,
haha men JAG pysslade ju väldigt lite. Gjorde bara några papperspaket som mest ser ut som flaggor. Sedan stoppade jag i dessa samt en godisbit i vissa av dagarnas strumpor/mössor/vantar. :-)
Hoppas ni får en fin december och en bra jul!
Kram!

Anonym sa...

vad kul att den blev så omtyckt! Trevlig 2:a advent på er! Kramar Nenne

Saltistjejen sa...

Nenne,
vännen den är oerhört älskad ska du veta! :-)
TAACK!!
Varmaste kramarna!!

franziengland sa...

Strumpkalendern är helt OTROLIGT fin!!