torsdag, december 15, 2011

Kommunikation

Det är mycket skoj som hoppar ut ur Lill-Skruttans mun nuförtiden. Saker som Blåsfisken till exempel. Hon verkar överhuvudtaget ofta vilja tala om för oss hur saker är och inte är. Särskilt när hon tycker vi har fel. Och det är ganska ofta. Fel har vi när vi säger att det är dags att ta på sig pyjamas och borsta tänderna. Eller när vi säger att hon inte får se något mer på TV. Eller ibland när vi vill att hon ska kissa (på morgnarna, innan vi ska gå iväg någonstans eller på kvällen innan läggdags är några sådana gånger). Eller ibland bara när man säger något väldigt vardagligt som hon helt enkelt inte tycker känns rätt. Då kommer det ofta ett "Nej, så ÄÄÄÄÄR det INTE!" eller ett "Nu talar vi inte mer om det!". Det roliga med de här uttrycken är att man inser att hon ju får dem från oss. Så säger vi till henne. Som att höra sig själv i genom en "hörselspegel". Ganska intressant. Roligt ibland, men andra gånger rätt nedslående. Man låter ju verkligen så som man en gång i tiden heligt lovade sig själv att man aaaabsoluuuut ALDRIG skulle göra....

17 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Hahaha, ååååh vad igenkännande! Det är så himla kul! N snappar också upp mycket från filmer hon tittar på. "Mallgroda" (Madicken), Aldrig livet (också Madicken)...Så himla kul att höra ibland.

anna of sweden sa...

Haha. Känner igen det där. Precis som jag ibland hör min egen mamma i min röst. :)

Millan sa...

Haha ja man far passa sig for vad man sager nu. Jag hade anledning att svara i bilen haromdagen och gjorde sa ocksa... och det svarordet fick jag sedan serverat hela kvallen av Sofia med jamna mellanrum. Hm.. inte sa bra! ;-)

Det ar lite intressant nu nar de vkerligen kan tala om vad de tycker o tanker om allt. Och aven vi far ofta hora att vi har fel nastan jamt ;-).

Kram!

Coolaannna sa...

Hihihih, ja så är det! Barnen speglar sina föräldrar! De som arbetar i förskola/skola får också höra mycket roligt!!

För ett tag sedan sa en flicka i min klass (12år) att " Min pappa har nog kommit i en kris för han håller bara på med surdegar. Han matar dem och bakar och har sig"

Kanske inte vad pappan ville att hon skulle säga i skolan men jag tyckte det var charmigt!!


Kram från en regnigt Sverige!

Lotta sa...

Gulligt!! Och jag känner också igen det där.

"Nu talar vi inte mer om det"...smart ;)!!

Kramar

Taina sa...

Hahhaha! Visst är det så. Precis som en hörselspegel!

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja mycket hör de ju från filmer och så också. Men Lill-skruttans svenska är ju mest från oss så mycket kommer från mig och M. Fast det var roligt en gång när vi åt och hon plötsligt utbrast: "Utsööökt!" och vi undrade var hon fått det uttrycket ifrån för det säger vi aldrig. Men senare insåg vi att det var från Spöket Laban!
:-)


anna of sweden,
jamen eller hur!!!


Millan,
jadu det som råkar komma ut ur munnen nu kan fastna som om det hade klister i hennes öron och huvud!
Och visst har vi fel så ofta så ofta... ;-)
Kram!!


coolaanna,
ja jag kan tänka mig att ni får höra massor av saker av barnen. Hahaha det var ju verkligen roligt det där med surdegen! hahahahaaa! :-)
Kram!!


Lotta,
japp "Nu talar vi inte mer om det!" inser vi att vi säger ill henne. Men nu försöker jag att sluta säga så. :-)
Kram!


Taina,
hörselspegel har man verkligen. :-)
Kramar!

olgakatt sa...

Ibland undrar jag om föräldrar inte inser att små grytor också har öron när jag hör vad de säger i barnens närvaro. Mycket klokt av er att ransonera vissa uttryck!

Desiree sa...

Ha ha detta är ju helt underbart. Jag kan tänka mig att det är väldigt intressant att få tillbaka det man säger på detta sättet. Ganska roligt faktiskt.
Kram!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
visst är det så. Ibland inser man inte förrän man "får det tillbaka" hur illa vissa saker faktiskt låter!!! Oartigt och inte alls trevligt! :-) Så det är bra att man får veta för ibland försöker man ändra uttrycken då.


Desiree,
ja det är rätt bra faktiskt och egentligen borde man få höra sådant av fler än barn. För man inser då hur man pratar och hur man använder sina ord. rätt så lärorikt faktiskt :-)
Kramar!

Annika sa...

Sådär ÄR det!
OCh man blir lätt full i skratt över vad de små säger.
OCH, vi alla får väl oss en tankeställare kanske över VAD vi säger och HUR vi säger det.
Precis som Anna här jag min egen mamma i min röst också...
KRAMAR!

Katarina sa...

Ha,ha härligt! Kram

Saltistjejen sa...

Annika,
ja visst blir man! Och det är bra att få sig en tankeställare ibland tror jag. Över hur man använder sina ord.
Kram!!


Katarina,
:-)

emma sa...

Haha, "nu talar vi inte mer om det" var bäst tycker jag. Så lillgammalt och sött.Fniss. ja, man får passa sig, O börjar komma igång ordentligt nu. Ibland är det en fördel att vi är flerspråkiga-om hon råkar lära sig olämpliga ord kan man ju hoppas att hon slänger ur sig dem inför en oförstående publik. Men å andra sidan så har man inte så många att skylla på när det är svenska det gäller...:-)

Man får verkligen anledning att värdera och omvärdera sig själv med barn.

Saltistjejen sa...

Emma,
hahhaa japp man får höra osh "se" sig själv ganska mycket speglat genom barns ögon. Nyttigt och viktigt att fundera ibland över hur man egentligen beter sig.
;-)
Även här är det ibland skönt att vissa saker E säger är på svenska så man slipper "skämmas" när man är ute bland folk. Men visst, det lär väl komma mer och mer på engelska också gissar jag. Haha!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Ser både fram emot och bävar inför den tid då Isolde kan prata och prata för sig... :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha det är superkul tycker jag! Helt klart den utvecklingen jag har tyckt varit allra roligast att följa. OCH det underlättar så mycket när de kan konversera med ord. Både för de själva och för oss.
:-)