fredag, december 02, 2011

Fredagstema - Min drömdecember

Ny månad, december och det är Annika i Reston som är vår värd för Fredagstemat den sista månaden 2011. Fredagens tema är "Min Drömdecember". Hur skulle min ultimata decembermånad se ut? Om jag fick välja, drömma och fantisera fritt.

Hm, svårt tycker jag. Tror inte att jag riktigt har någon direkt specifik drömdecember, men om jag fick bestämma helt skulle nog vädret vara kyligt och vinterlikt med snö åtminstone från någon vecka in i december. Sedan skulle det julpysslas och mysas en masse! Bakas, göras julkort, fixa pepparkakshus, gå på olika Advents- och Luciakonserter, läsas härligt tjocka böcker, kollas mysiga feel-goodfilmer, åkas pulka, kastas snöboll, drickas varm choklad med grädde eller marshmallows, ätas långfrukost och ja... så där skulle det hålla på...! Ni fattar va? En sådan där riktigt idyllisk vinter. Sådan vinter som i Bullerbybarnen. Eller i böckerna om Madicken. Fast i New York City. Rimmar det illa? Kanske? Men jag tänker nog mest på känslan. Stämningen. Atmosfären. Mysfaktorn.

Central Park förrförra december 2009 när det dråsade ner snö just den kvällen jag och M skulle på bio. jag ÄLSKAR Parken på vintern. Att trampa runt i den mjuka liksom ombonade tystnaden som snön skapar. Att se de vackra gatlamporna längs gångvägarna lysa genom den fallande snön. Det är MAGISKT!

Columbus Circle samma kväll.

Och Apple Store vid 5th Avenue.

Lill-Skruttan i lillpulkan som hon fick av mormor (julen 2009).

Året efter byggdes det snögubbe på vår bakgård.

Större barn kan ju även skapa sådana här snöskulpturer. Man kan som sagt ha mycket skoj med snö...! 
(denna gick vi förbi i Sverige när vi firade jul hos mamma 2009)

Bak hör också december månad till tycker jag. Självklart står pepparkakor och lussekatter då i fokus!

Min drömdecember skulle jag även ha tid och råd att åka en sväng till Sverige. Gärna strax innan Lucia. Sedan stanna där till säg runt den 20:e och sedan flyga tillbaka hit för att förbereda och fira julen här hemma. Eller nej, förresten. Vänta! Jag skulle önskar att jag kunde fira julen tillammans med våra svenska familjer men utan att bo hos dem. Och utan att känna den där julstressen som alltid infunnit sig de jular vi åkt till Sverige. Och att även kunna kvista över till svenska vänner under mellandagarna. Att få umgås och ha trevligt på det där otvungna sättet som det kan bli när man inte ska hinna klämma in allt på en fjuttig liten vecka. Och att under de dagarna kunna få bo hemma, inte i kappsäck hos andra. Bara vara, spela spel, äta gott och ha det bra tillsammans, och sedan åka hem till sig och sitt. Sova i egen säng.

Lucia, en av de svenska högtider jag saknar mest här borta. De här bilderna är dock från den otroligt vackra Luciakonserten som Svenska Kyrkan anordnar varje december här i NYC.

Ja, det var nog det jag kom att tänka på nu när jag funderade över min Drömdecember tror jag. Men här är det ingen snö än, dock är vädret otroligt vackert med mycket sol vilket gör att dagarna känns ljusa. Skönt! 

Idag ska de på Lill-Skruttans dagis få fint besök av "The Nature of Things". De kom även förra året och det blev otroligt populärt. Temat för dagen är "Feathers, fur and scales". Jag har fått tillåtelse att närvara också vilket känns roligt. Tänkte försöka ta lite bilder då. Vad jag har förstått ska det komma en tupp, ett marsvin, en orm, en chinchilla och en tegu. Och så ska man prata om skillnaden mellan just pälsdjur, reptiler och fåglar. Vid nattningen ikväll när jag låg bredvid Lill-Skruttan i sängen berättade hon för mig att hon inte ville klappa alla djuren. "Mamma, jag vill inte klappa alla djuren imorgon. Jag vill klappa alla utom en." Jag sa att hon inte behövde klappa något enda om hon inte ville. Men hon ville. Jättegärna. Bara inte ett av djuren. "Vilket då?" undrade jag då. I min enfald tänkte jag att det kanske var ormen eller tegun hon tyckte verkade lite läskigt att klappa. Men det visade sig att det var tuppen hon inte ville klappa. Där ser man. Fast jag håller nog med faktiskt. Av alla de djuren tror jag att jag skulle skippat tuppen jag med om jag skulle ha struntat att klappa något av dem.

Och för er som inte råkar vara allmänbildade nog att känna till vad en tegu är kan jag härmed dela med mig av Lill-Skruttans beskrivning av djuret: "It's an animal that looks like a... a.... a...., hm.... a... öööödla!". Här kan ni få veta lite mer om tegun ifall ni är intresserade.15 kommentarer:

finelinan sa...

Åh, jag vill också ha snö! Men här har det regnat hela natten, och gör det fortfarande. Temperaturen ligger på 6,3 grader. Vad är det för vinter?

Jag tror att jag kan stämma in i din drömdecember utan att behöva ändra något... =)

Taina sa...

UNDERBART!!! Jag skriver under på varje rad. Varje ord. VILKEN drömdecember. Den kör vi tycker jag om det så är att lägga ut bomull runt huset. Jag kan bara föreställa mig Central Park med snö. Har ju bara varit där sommar/höst.

I helgen ska jag försöka skapa lite stämning här hemma. Just nu råder det kaos med jobbpapper ÖVERALLT.

Ha en fin fredag!!

KRAMAR!!

Lotta sa...

Jag är med på din december också!!! Vill ha allt ;)
Hoppas på att gå i Central Park och höra ljudet av snö under fötterna.

Lucia är underbart. Det blir svt play i brist på att vara med live...men minns med värme alla skollucior, när barnen var små på dagis, fina tåg på arbetet och den speciella känslan som inte "translate" helt över Atlanten. Konserten i NYC ser fin ut!!

Kramar!

Nilla sa...

Jul i New York låter fint tycker jag! Ha en fin helg.

Saltistjejen sa...

finelinan,
tråkigt med regn. Här är det vackert men ingen snö och fortfarande inte så decemberkallt. Skulle det komma nederbörd skulle det definitivt bli som regn.
Kul att du gillade min drömdecember! :-)


Taina,
haha jaaa jag förstår att du särskilt nappar på det där med familjen i Sverige men inte bo med dem. ;-) Och slippa den typen av stress som Sverigesemestrar alltid slutar i hur mycket man än försöka undvika det hela.
Hoppas det går bra med undanplockandet av papper i helgen.
Kramar!!!!


Lotta,
gå i Central Park i snön lär du ju få göra om det nu kommer någon snö i vinter. :-)
Lucia ÄR verkligen fantastiskt fint oh ja, jag saknar det här. Ni skulle försöka gå på Luciakonserten i sta'n något år. Jag rekommenderar den å det varmaste!!!
Kraaam!


Nilla,
vad roligt att du känner så! :-)
Hoppas du får en fin helg du med!
Kram!

Pettas sa...

Du fick mig att plötsligt längta till New York av alla ställen i världen. Jag flickan från landet!:)
Så fina bilder och bra beskrivning på hur din drömdecember kunde se ut.

Kram!

Loppan flyttar västerut... sa...

Saltis, jag delar din dröm om gammaldagsjul. Jag vill vara fru Carl Larsson.
Fina bilder!
Ha en skön helg o allt sånt
Kram

Saltistjejen sa...

Pettas,
hahaha där ser man. Ja Man kan hitta det mesta i denna staden faktiskt. Även njutbara ställen för personer som tycker mer om tystnad och skog och natur. Men visst som den riktiga skogen blir det ju aldrig. Det kan jag sakna. Då får man ta tåget ca 45 minuter norrut utmed Hudson. DR är strålande vacker natur!
:-)


Loppan,
ja du sådana är vi... ;-)
Tack också och jag önskar er alla en riktigt fin helg! Hoppas C är frisk nu!
Kramar!

Annika sa...

Ah, vad fint!!
Jag skriver under PÅ RUBBET du listat. Låter underbart.
OCH nej, det rimmar INTE illa att du vill ha det då i NYC.
Det rimmar RÄTT!!
När jag ser dina bilder LÄNGTAR jag!
OCH imorrn kommer vi ju!!!
Fantastistk!
Snö i NYC har jag aldrig sett. DET måste vara MAGISKT nästan.
SÅ fint.
Våra drömdecember LIKNAR!!!
KRAMAR!!

HeLena sa...

Härligt! Visst är det magiskt att gå i snöfall och nästan kunna ta på tystnaden!
Mystrevlig helg!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha ja vi har en väldigt liknande drömdecember du och jag! :-)
Och snö här i staden ÄR verkligen fint. Första dagen. Sedan blir det ofta väldigt skitigt tyvärr. Utom just i Central Park där det brukar hålla sig hyfsat vitt och fint åtminstone ett par dagar om det inte blir alltför milt.
Kraaam!


HeLena,
ja det är underbart tycker jag. Jag älskar snöfall och den speciella tystnad som snön skapar i en stad eller en skog. :-)
Kram!

olgakatt sa...

Visst är idealet att kunna vara tillsammans och sen gå hem till sig själv - eller att njuta av stillheten när alla gästerna gått, haha!
Hälsa Ella att jag inte vill klappa nån tegu heller - det är mycket bättre med katt!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
hahhaa, fast när tegun väl "kom" så klappade hon den!! Däremot klappade hon inte marsvinet eller tuppen.
:-)

KARLAVAGNEN sa...

:-) Vem var det nu som sjöng do not eat the yellow snow? Var det Bowie?

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
hm, jag minns inte faktiskt! Men just gul snö är inte direkt hur jag tänker mig min drömdecember hahahaa!
;-)