torsdag, december 15, 2011

Lutande fisken i Brooklyn

Igår, onsdag tog jag tåget till Brooklyn, närmare bestämt Bayridge Avenue vilket ligger en bra bit från Manhattan. Brooklyn är stort vilket man kanske inte tänker på när man tänker på Brooklyn. De flesta turister (och även New Yorkbor) brukar oftast endast ta sig till den del av Brooklyn som ligger närmast Manhattan. Att till exempel promenera över Brooklyn Bridge är ju en av de mest populära turistpromenaderna i staden. Vissa har säkert även gått runt i Brooklyn Heights eller varit i området kring Park Slope. Numera är även DUMBO ett ganska poppis Brooklyntillhåll för många. Eller kanske har man tagit en tur med buss eller båt till IKEA som ju ligger i området Red Hook i Brooklyn.

Mitt projekt var dock att ta mig till den lilla Norska affär som ligger en bra bit in i Brooklyn. Det råkar nämligen vara det enda stället här som säljer lutfisk. Lutfisk är min absoluta julfavorit så att kunna få tag på just lutfisk här i USA känns stort! Alltså satte jag mig på tunnelbanan och satt sedan där. Tills jag fick träsmak i rumpan. Mer än 1 timmes resväg enkel väg. Affären heter Nordic Delicacies och ligger ett kvarter från stationen så det är ingen konst att ta sig från tåget och dit. M och jag var och handlade här vår första (eller var det andra?) jul och affären var sig lik. Liten. Full med mat och godis, främst från Norge. Det är en speciell känsla att gå in här för de som arbetar här är främst ett gäng äldre kvinnor (kanske skulle man kalla dem tanter...?) som alla har förkläde och "skyddsmössa" à la klassisk mattant från skolan (iallafall såg mattanterna ut ungefär så i skolan när jag växte upp). Här pratas engelska men flera av dem pratar även lite norska.

"Mattanterna" syns bakom disken. Man har även en chark med korvar och ost. Kassen jag fick maten i hade "God Jul" tryckt på ena sidan.

Här inne i den lilla affären finns inte bara mat utan annat också. Såg julservetter samt en hel del norska souvenirer. I kyldisken fanns olika sorters sill och anjovis samt flera olika norska ostar som t ex olika mesostar.

Jag hade givetvis ringt i förväg på morgonen för att försäkra mig om att de hade lutfisk kvar. Man vill ju inte gärna åka den långa vägen för att sedan upptäcka att lutfisken är slut. Plockade på mig två paket och dessutom lite Marsansås och sill. Nu ska jag inte äta lutfisk eller sill med min marsansås, men just marsan är inte så lätt att hitta här så jag tyckte jag kunde passa på.

Tanten som expedierade mig var mäkta förvånad över att jag skulle köpa "lutefisk" som man säger här. Hon undrade vart jag lärt mig äta det? Jag berättade att jag var svensk och då förstod hon. Sedan bad hon lite om ursäkt över att priset gått upp sedan förra året på lutfisken men jag sa att det var värt det eftersom jag älskar just lutfisk. 25 dollar paketet kostade kalaset. Ett paket är 1,25 lb (pound) vilket motsvarar lite drygt ett halvt kilo. Två paket var alltså ca 1,1 kg och kostade 50 dollar (ca 350 kronor). Inte särskilt billigt, men jag ser redan fram emot lutfisken.

Jag köpte även detta knäckebröd.

Och här är lutfisken. De hade två sorter så jag tänkte att jag köper en av varje så får man se om det är någon skillnad. Oavsett lär jag nog njuta av fisken på julafton. Om ni funderar över att det är mycket lutfisk för en person (M äter inte lutfisk) så kan jag berätta att vi nu planerar att fira jul med den svenska familjen som bor i vårt hus. Så vi blir 3 personer om denna fisk.

Efter detta kanske 10-15 minuters besöket var det bara att trava iväg till tunnelbanan igen. Med lutfisken i en påse med frysklampar i ryggsäcken. Jag var iallafall smart nog att ta expresståget tillbaka så det gick något lite fortare än ditvägen. Men allt som allt var jag nog borta i nära 3 timmar. Vad gör man inte för att få tag på den lutande fisken i Brooklyn.

Här är kartan med Nordic Delicacies från deras egen hemsida.

Och här kan man ser ungefär hur långt det är från Manhattan till Nordic Deli.

22 kommentarer:

Victoria sa...

Du är ju en riktig toka som åker så långt för lutfisk! ;o)
Jag hoppas att den är god.

Många, många julkramar//Vic

Saltistjejen sa...

Vic,
vadå toka?!?!?!!!! ;-)
Jag ÄLSKAR verkligen lutfisk!!! :-D
Och ja, jag hoppas också den är god....
:-)
Kram!!

Coolaannna sa...

Det må jag säga...för en lutfisk!! Tur att smaken är olika annars skulle vi slåss om lutfisken.
Min man äälksar lutfisk men får äta det hemma hos mina föräldrar.I är ska jag ha lax på julbordet. Min verkliga favorit :)

Kram Anna

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
hahaha japp smaken är olika. M tycker jätteilla om lutfisk men jag älskar den som sagt. han står dock ut med att jag lagar och äter även om han alltid alltid klagar över lukten... ;-) Men själv äter han alltid torsk.
Jag älskar även lax men det kan jag ju äta närsomhlest så jag tror att det är detta som gör lutfisken så speciell för mig. Att man bara kan köpa och äta den kring just jul. Resten av julbordet kan man ju i stort sett äta när som helst på året. Iallafall om man bor i Sverige. Här är ju annars prinskorv lite svårt att få tag på. men som sagt om jag ska välja mellan prinskorv och lutfisk är valet lätt för min del haha!
Kram!!

Suzesan sa...

Hahaha jag hade gjort precis som du Saltis. ÄääääääääLSKAR lutfisk. Så mycket.

Jag stuvar fisken. Tar ur alla ben och ner i en god kryddig tjock bechamelsås. Så gott. Jag äter lutfisk till "frukost och på julbordet. Helst mer gånger. Här är den dyr med, men inte så dyr som din. Jösses. Men värt pengarna.

Kram
/Susanne

Annika sa...

Du, där fick du dig en utflykt som hette duga!
men jag är glad att du fick din fisk.
MÅ den smaka underbart GOTT.
Det är inte min favvis, men det vet du redan.
Stora kramar!!!

olgakatt sa...

Jag har också ett par rejäla paket lutfisk i kylen. Det ska bli riktigt spännande att se om våra julgäster kan äta den.... De kan ju alltid äta potatis och senapssås med gröna ärtor annars och jag ska göra rejält med ris à la Malta till efterrätt.
Nu blir jag så sugen att det kanske blir en lutfiskmiddag redan före jul, haha.

Saltistjejen sa...

Suzesan,
å vad kul att du också ÄLSKAR just lutfisk! Det verkar vara en älska e..er hata rätt verkligen. :-)
Jag gillar också stuvad lutfisk men brukar göra det med resterna när jag äter dem dagen efter. :-)
Kramar och hoppas du får mycket god lutfisk till jul!


Annika,
japp det var verkligen en utflykt.
Jag vet att detta inte är din favorit, men ååå vad jag är glad över att jag fick tag på denna fisk!
:-)
Kram!


olgakatt,
ja du får berätta sedan om de åt den och om de tyckte om den. Jag äter ju inte på skånskt vis med senapssås utan endast bechamel och svartpeppar & salt, men M äter sin torsk med senapssås. Ärtor äter vi båda.
:-)
Kram!

Lotta sa...

Härliga Saltis! Vilket äventyr du var ute på, my style ;)

Nästa gång du kommer till CT får det bli en sväng till Skandinaviska affären här.

Nu är det dax, SAS till Stockholm imorgon!!! Lussebullar, skumtomtar, julbord, julmust, hela julpaketet är jag laddad för. Kanske lite lutfisk också ;)
Känner mig inspirerad nu.

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
tänk att det redan är dags för dig att åka till Sverige! Ha nu en riktigt bra resa och njut när du är där. Av ALLT!!! Familjen, vännerna, maten, miljön! Och ät gärna lite extra lutfisk för mig. ;-)
Myyys!
Kraaaamar!

Trillingnöten sa...

Vad kul med en norsk affär!! Det gillar vi :) Och lutfisk är jag supersugen på att testa. Många säger att det är väldigt gott! :)Kanske inte att jag skulle betala 350kr för det, men om jag gillar det så kanske i framtiden ;P

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
japp det är himla kul med affären även om et inte är någon jag åker ofta till med tanke på avståndet. Lutfisk tror jag är mycket a en älska-eller-hata-rätt och för min del tror jag att det även beror p hur den är tillagad. Den KAN bli otroligt äcklig om den inte är tillagad på rätt vis, tycker även jag som ju älskar lutfisk.
:-)

Evasleva sa...

Haha, jag tycker nog också att du är lite tokig som gör en sådan utflykt för att köpa så dyr fisk :)
Men roligt. Och är det jul så är det! :)

Evasleva sa...

Haha, jag tycker nog också att du är lite tokig som gör en sådan utflykt för att köpa så dyr fisk :)
Men roligt. Och är det jul så är det! :)

Saltistjejen sa...

Evasleva,
haha ja lite tokig är ja kanske men när ma verkligen vil ha något som inte går att få tag på på annat vis så gör man ju det som krävs.. :-)
Kram!

Pratglad sa...

Roslagsbröd av Ärilstyp!!! Galet! Det brukar vi kalla för hästbröd.. hihihii... eftersom det är så himla jobbigt att tugga!

Annars är just Roslagsbröd verkligen en del av min barndoms mattraditioner!

*vinkevinke*

Saltistjejen sa...

Pratglad,
hahaha! ja det står ju fiberrikt på paketet! ;-) Vi får väl se om vi orkar tugga det.
:-)

Steel City Anna sa...

Ambitiöst :) Det är ganska fantastiskt att man kan köpa lutfisk på andra sidan Atlanten!

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
haha ja det är verkligen bra att man KAN få tag på lutfisk här. Jag är otroligt glad över det!
:-)

Anna, Fair and True sa...

Lutfisk borde man kunna posta från Sverige också för den håller väl ett tag när den väl är paketerad. men det kanske är änny dyrare? Jag åt rester av lutfisk idag till lunch på jobbet :) Jag har förresten fira jul i Norska kyrkan i NYC ett år, nämligen 1995 under mitt aupairår! :) Det var lite annorlunda mot svenskt julbord.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
kan tänka mig att det blir rätt dyrt att posta med tanke på att den är såpass tung. OCH jag vet inte om man får posta mat??
Norskt julbord känns som det har ännu mer fiskrätter än det svenska?

Anna, Fair and True sa...

Jo så kanske det är. Jag minns inte att det var så mycket fisk alls, mest konstiga köttgrejer och ris- (eller manna) gröt med nån saftsås som inte var gott alls