lördag, december 24, 2011

En RIKTIGT SKÖN JUL önskar jag Er Alla!

Idag är det Julafton. Den bästa dagen på året då man var liten. Jag kan fortfarande minnas känslan när jag vaknade på julaftonsmorgonen. Oftast var det fortfarande helt svart ute. Doften av hyacint svävade genom huset. Även vissa mat och bakdofter fanns kvar i luften. Samt doften av stearin. Och hela huset kändes på något vis nystruket. Mamma hade fejat och fixat så allt glänste. Kopparpannorna i köket blänkte. Nystrukna dukar och löpare framtagna. Allt julpynt på "rätt" plats i huset. Jag minns att jag ofta gick upp lngt innan mina föräldrar vaknade. Jag tittade i min strumpa som hängde på handtaget på dörren till mitt rum. Men ofta öppnade jag det inte direkt. Utan ville liksom förlänga känslan av julaftonsmorgon så länge jag bara kunde. Ibland smög jag barfota runt i huset och tittade, luktade kände. Och det var så underbart. Lite högtidligt. och det bästa av allt var att man visste att hela julafton låg framför en. Bara att njuta.

Jag tycker inte alls att jag själv klarar av att få till den här högtidliga känslan inför jul. Visst pyntar vi en del. Och man julmyser. Men det där högtidliga det tycker jag att jag missar. Tyvärr. Men jag njuter ändå. Det gör jag. Julen är speciell. På så många vis.

I år kommer vi fira julafton tillsammans med den svenska familjen vi lärt känna här i huset. Samt med våra äldsta vänner här M & U. Först ska vi dock ha eget firande här hemma. MYSIGT!! Och imorgon firar vi amerikansk jul tillsammans med amerikanska vänner. Inte illa att få två jular på samma gång.

Nu önskar jag Alla en julhelg fylld av härliga stunder. God mat, gott sällskap, avslappnad och skön stämning utan stress. Kanske spelar ni något spel, ser en bra film eller kan slappna av med en god bok. Jag hoppas oavsett vad eller hur ni firar, att ni alla kan ta er tid att njuta av allt ni förberett innan julen.


En riktigt GOD JUL önskar jag Er!

19 kommentarer:

Desiree sa...

God Jul till dig Saltis. Later som ni kommer att fa ett riktigt bra julfirande med forst svenskt och sedan amerikanskt. Jag har just tassat upp tidigt pa julaftonsmorgonen hemma hos mina foraldrar. Det ar alldeles svart ute som du sager. Det ar jattemysigt pa sitt satt. Ha en underbar julafton idag pa svenskt satt och ett lika underbart julfirande imorgon pa amerikanskt satt.
Stor kram
Desiree

Trillingnöten sa...

Stort God Jul till dig och M och E! Hoppas ni får en jättefin dag med mycket mys och stämning! Jag tror att det är skillnad på att vara vuxen och barn i dessa lägen :) Som vuxen är man mer medveten om vilket arbete som ligger bakom medan man som barn "vaknar" upp till julafton och inte behöver oroa sig för inköp av julklappar, julstädning eller julmat :)

Anne-Marie sa...

Ha en riktigt fin jul Saltis. Inte dåligt att kunna fira två jular. Måste vara roligt för E att växa upp med både svenska och amerikanska traditioner. Julkramar!

Freedomtravel sa...

Tack detsamma! Önskar en skön, avkopplande och mysig jul!

olgakatt sa...

Vi firar svensk jul med amerikanska vänner; det är en ny upplevelse för båda parter!
God Jul!

Anonym sa...

En riktigt GOD JUL Saltis önskar jag dig och familjen! Hoppas det blir ein fridfull och avslappnad julhelg!
Julkramar, Lisa

Annika sa...

God Jul till dig, fin-Saltis!
Njut idag!
Ha det så fint du bara KAN!!
Jag vet att ni har det toppen.
God Jul från mig denna morgon!
Vi ska snart studsa ner i köket och göra våfflor, men än sover de mina ;-)
JULKRAMAR!!!
PS,
Min verifiering idag blev BANTA, det tänker jag fasiken inte göra en dag som denna ;-)

Victoria sa...

GOD JUL!!!

Kramar från ett regnigt Florida

Steel City Anna sa...

God Jul!

Saltistjejen sa...

Tack alla!!!!
:-)

ExPIAtriate sa...

God jul!!! vi har ocksa firat bade svensk jul igar och idag blir det amerikansk jul!

Kram!

Josefine sa...

Jag tror att det är en känsla som försvinner med åldern. Jag tycker itne julen är någon högtid som ger mig något, och hade kunnat hoppa över den helt om det inte varit för Gibson. Honon vill jag försöka ge den där härliga känslan. Tomte, julklappar, julpynt, pepparkakor, bak och hela baletten!

God Jul!

Västmanländskan sa...

Tack, detsamma! Julkramar'

Saltistjejen sa...

Tack igen alla raringar!!! :-)
och finelinan, jag tror lite som du att det har med åldern att göra också. Men själv tycker jag verkligen mycket om julen fortfarande och njuter av den. Men den känns inte riktigt lika högtidlig, och jag känner att jag själv kanske inte lyckas så bra i att få in just den känslan i Lill-Skruttans julfirande heller?
Kramar till er alla!

Malin-Charlotta sa...

Åh det gjorde vi! Alfapetet tittade fram på julaftonskväll så jag, Kärleken & Kärmor satt och mös mellan skratt & vinnarglöd. En helt magisk kväll.

Vad fint att få uppleva två jular, det bringar verkligen ett nytt sätt att tänka som du skrev hos mig idag. Högtidigt fast på ett annat sätt än när vi var barn. Vi ändras med åren, så även våra tankar och då även känslan vill jag tro.

Önskar dig en fin kväll

Saltistjejen sa...

Malin-Charlotta,
vad mysigt det låter med er jul! :-) Och visst förändras vi med åren. Och upplever saker på olika vis. Två jular här är ju lite nytt, men faktiskt väldigt trevligt.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det kanske aldrig går att få just den där känslan man har som bar. Förväntan. Och hemligt eftersom man inte vet någonting om klapparna som barn men däremot nästan allt som vuxen :) Och så blir man säkert mer och mer nostalgisk mer åren. Och som vuxen måste man fixa en massa själv medan man som barn bara kunde titta på eller vara mer på det roliga, t ex pepparkaksbaket :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej det är såklart annorlunda när man själv är vuxen och ska fixa allt. Men jag hoppas man ska kunna överföra lite av känslan till sitt barn men tycker det är svårt.

Anna, Fair and True sa...

Fast hon upplever det säkert så där underbart som du gjordesom barn!