söndag, december 18, 2011

Super 8

Ikväll såg M och jag en riktigt skön film. Super 8. Precis en sådan film jag skulle älskat helt och fullt som säg 13-16-åring ungefär, vilket kanske låter lite konstigt med tanke på att jag tyckte jättemycket om den nu när jag är närmare 40. Men den har den där sköna känslan av "matinérulle" över sig. Ni vet, ett riktigt Äventyr. Den är producerad av Spielberg och regisserad av J. J Abrams som även regisserat t ex Star Trek filmen som kom 2009 en av de senare Mission Impossible filmerna samt och TV-serierna Lost och Felicity.

Hela berättelsen andades väldigt mycket Stephen King tycker jag. Amerikansk småstad. Ett gäng grabbar i nedre tonåren som kanske inte är de tuffaste och mest populära direkt, men som har en stark vänskap och som verkligen ställer upp för varandra. Oavsett. Självklart kommer även en tjej med i gänget och så småningom händer saker som visar sig leda till mycket konstiga och smått "övernaturliga hemskheter" i den lilla staden.

När filmen börjar har Joe just förlorat sin mamma, och resten av filmen tar vid ca 4 månader senare. Joe tillbringar i stort sett all sin fritid tillsammans med sina vänner som tillsammans håller på att spela in en film. De filmar en av scenerna på en tågstation och råkar därmed bevittna en mycket dramatisk tågolycka vilken visar sig få enorma konsekvenser för det lilla samhället där de bor.

Jag tänker inte berätta så mycket mer om handlingen här, för egentligen är det inte den i sig som är speciell, utan snarare just relationerna mellan karaktärerna i filmen. Främst vänskapen mellan pojkarna men även den spirande förälskelse som uppstår mellan huvudpersonen Joe och tjejen Alice, samt den kärva relationen mellan Joe och hans pappa. Jag kände helt klart att sättet den berättas på samt karaktärerna påminner mig lite om en blandning av filmen "Stand by me" (som jag verkligen älskar än) och "It" (jag har inte sett filmen utan endast läst boken, men tycker boken är otroligt bra). Båda dessa filmer bygger på böcker av Stephen King i vilka just vänskapen mellan barnen, eller de tidiga tonåringarna, utgör basen för historien. De handlar även om mod och vad man faktiskt kan göra för personer man älskar.

Nu kan jag som sagt inte säga att just Super 8 var sådär väldigt djup. Jag tycker den är klart ytligare än "Stand by me", men jag gillar ändå känslan i filmen. Den är liksom småmysig men med en massa spänning. Som sagt helt klart en underhållande film. I sin speciella genre skulle jag ge den mellan 3+ och en 4:a. Kanske något för er som vill se en film under julledigheten?

Trailer kan ses här:

10 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Det där låter som en film i min smak. Tack för tipset. Alltid bra med filmtips - framför allt inför en litet längre ledighet snart. Kramar!

Desiree sa...

Kul med filmtips. Jag har sett filmen i hyllan här också och faktiskt ryckt i den. Nu tror jag jag kommer hyra den nästa gång. Låter som bra och trevlig underhållning. Såg en annan riktigt bra film igår som heter Nawals Hemlighet. Den blev Oscar nominerad och jag tycker gott att den hade kunnat vinna. Googla den. Superbra och stark film.
Kram!

eastcoastmom sa...

Oj, den där måste jag lägga på minnet för vår 12-åring, tror han skulle gilla den. Kollade trailern nu, verkade mkt spännande!

Trillingnöten sa...

awwww, den måste jag se! Älskar sånt här :) Ska kolla när den går i mina trakter! :)

Annika sa...

Den såg Karolina och Peter och de ÄLSKADE den!
Jag bangade. Dumt av mig va?
Men jag tror att den kommer att komma till oss som dvd i jul ;-)
Igår såg jag en toppenrulle, Young Adult! Charlize Theron som psyko, underhållande och svart...
Kram!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja den var jättebra faktiskt!
Kram!

Desiree,
kul att du redan kollat lite på den om än bara på omslaget. :-) Tack för ditt tips! Ska lägga det på minnet!
Kram!


eastcoastmom,
jamen det tror jag SÄKERT att han skulle gilla. Som sagt jag inser att om jag varit i 12-årsåldern hade jag älskat denna filmen till max! :-)


Trillingnöten,
kul! Se den i jul vet ja!
Den finnns ju på dvd nu.


Annika,
jag kan tänka mig att de älskade den! Ja det var dumt av dig att banga Annika för den VAR riktigt bra! :-) Men kanske hade du tyckt den varit för läskig?
Tack för dirt tips också! Jag ska kolla upp den. En helt annan typ av film inser jag, men jag gillar verkligen Chalrize Theron och jag bangar inte för svarta och mörka filmer. Det gör nog M kanske...Så jag får ev se den själv. :-)
Kram!!

Suzesan sa...

Åhh vad bra tips. Låter som en bra film för mig och Christoffer när han kommer hem.


Filmtajm. Fast jag inte är så mycket för skräckfilmer eller nåt sånt.
Men en sån kan jag säkert klara av. Om det är en film för yngre egentligen.


-STAND by ME -den går aldrig att glömma någonsin. Så bra. Jag kan se den om och om igen och den är alltid lika spännande.


Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
kul hoppas ni gillar den! Den är lite "läskig" men inte alls så farligt eftersom den är gjord för att yngre ska kunna se den. :-) tycker den var lite mysrysig :-)
Stand By Me är ju såååå fantastisk! Riktig på den nivån är inte denna film, men den är ändå riktigt bra och underhållande tycker jag.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag såg den på planet till eller från USA nu i höstas och tyckte den var just som du beskriver!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
:-)