måndag, mars 05, 2012

Allra finaste komplimangen

I morse. På väg till dagis. Vi kliver ut ur hissen. Promenerar tillsammans i korridoren på väg mot nästa hiss. I huset intill vårt. Lill-Skruttan i sin rutiga vinterjacka och med sin Fjällräven Mini-Kånken på ryggen. Jag själv, som vanligt i jeans, gamla nötta gymnastikskor och svart jacka. Osminkad. Hann jag kamma mig?

Där i korridoren möter vi en kvinna. Snyggt klädd. Kappa, färgglad scarf. Snygg i håret är hon också. Sminkad. Snygga stövlar som klapprar sådär kvinnligt när hon går på klinkergolvet. Ja ni fattar.

Lill-Skruttan vänder sig om och tittar efter henne då hon passerar oss. Hon säger inget just då. Men ett par minuter senare, när vi kommit ut, vänder hon upp sitt huvud mot mig och säger "Mamma, jag tycker den där flickan vi mötte var lite FIN!" Jag förstår att hon menar kvinnan vi just mött och säger "Ja, det var hon, det tycker jag med." Lill-Skruttan fortsätter "Ja, hon var lite fin tycker jag , för hon hade lipstick på sig." Jag tittar på min lilla Goa tjej och frågar "Jaha, så du tycker det är fint med läppstift? Skulle du vilja att jag börjar använda läppstift jag också?" Vid min fråga rynkar hon ihop pannan lite och tittar på mig med en blick som ser väldigt fundersam ut. Hon är tyst en stund och säger sedan med eftertryck "Nej, mamma! Jag tycker du är finast den vägen du är!* Utan lipstick!"

Å, då måste jag bara stanna upp, böja mig ner och ge henne en kram! Min fina fina fina tjej! "Du", säger jag till henne medan jag fortfarande håller henne i mina armar, men efter att vi lossat på kramen lite så jag kan se in i hennes ögon. "Du, vet du om att just DET DU SA NU är det allra FINASTE man kan säga till NÅGON!?! Att tala om för en person att man tycker de är som allra finast just som de ÄR, det är det snällaste och finaste man kan säga till någon."

Jag vet inte om hon riktigt förstod vad jag menade, men hon såg glad ut och skuttade vidare med tofsarna hoppande runt huvudet och ryggsäcken guppande på ryggen. Själv har jag en varm skön känsla i min mage. Min älskade dotter gav mig just den finaste komplimangen av alla. Utan att ens tänka på det. Det var väl inget märkvärdigt? För henne var det bara ett konstaterande. Klart hon tycker att hennes mamma är finast just som hon är. Inget konstigt med det. Men det gör mig Glad. Kanske mest för att det i de orden rymdes så mycket mer än en fråga om läppstift eller ej. Och i denna utseendefixerade värld hoppas och önskar jag såååå att hon ska få kunna få behålla sin förmåga att se både till skönheten man uppfattar med Ögat och den man ser med sitt Hjärta.

Och den som vågar sig på en sneakpeak av hur jag såg ut i morse, helt naturell (alltså utan läppstift eller annat smink) kan scrolla neråt en bit....
s
c
r
o
o
o
l
l
.
.
.
.


Voilà!
Okej! Detta är mitt vardagsjag. I Lill-Skruttans ögon när jag är "finast den vägen jag är!"
(Bilden tog jag direkt då jag kom tillbaka hem från dagislämningen i morse)*) Som tvåspråkigt barn antar jag att Lill-Skruttans uttryck "den vägen du är" syftar på en direktöversättning från engelskans "the way you are".

 **) Läppstiftsbilden här kommer från internet: http://www.contentmedia.co.uk/blog

37 kommentarer:

Syster i söder sa...

Ja, du är verkligen fin som du är Svägerskan! puss o kram!

Emma sa...

Kan inte annat att hålla med Lill-Skruttan, jag.

Vad FINT!

Saltistjejen sa...

Syster i söder,
hahaha! TACK du! Det känns bra att höra av en Snygging som dig! :-)
Kram!


Emma,
tack vännen! :-)
Kram!

Lisa sa...

And she's right! Du är SA fin precis som du är!!! Jätte fint kort!
Kram, Lisa

Saltistjejen sa...

Lisa,
vad gullig du är!!!!
Tack!
:-)
kram!

Annika sa...

DU är så fin, Saltis!
DET
r du verkligen!

När jag var liten, kanske i Ellas ålder, var jag totalt fascinerad av vackra kvinnor, kläder, högklackade skor, smycken, smink.
Så fort vi kom hem till mina fldrars vänner ville jag leka med skor och smycken. Jag minns det än...
SÅ roligt det var!!
Har en känsla av att Ella kanske är lite likadan...

Men du är verkligen finast den väg du är! Älskar hennes svengelska där!!

Kramar!!

Monica sa...

Är sådant man får komma ihåg:-), jättegulligt och så är det ärligt, precis det hon tycker och det är så fint med barn. Gulligt när hon översätter rakt av så där och logiskt. Minns ett barn här som hade en mamma direkt kopia av Barbie, kläder, make-up, många flickor, tror alla, var hänförda och sa till sina mammor att de kunde försöka likna henne lite åtminstone, Anna tyckte inte det, jag var mycket vackrare sa hon:-). Så där allvarligt som du vet barn talar.

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag vet inte. Kanske är hon lite fascinerad men hon verkar inte vilja klä ut sig i fina kläder eller så? Men jag tror hon tycker det kan vara roligt att titta på kvinnor och tjejer som klätt upp sig och är fina! :-)
Och visst var det underbart med svengelskan just där! Haha! Tack också för din finta komplimang till mig!
Kram!!


Monica,
ja det är sååå gulligt och fint. Och ja, även E var otroligt allvarlig när hon sa detta i morse. Vad fint att även din dotter tyckte att du var det allra finaste just så som du var! :-)
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Men hon är inte bara ärlig,hon är observant också er lilla dotter. Jag kan bara instämma.

Västmanländskan sa...

Så otroligt gulligt!

Anonym sa...

Hon är för go er lilla tös!=)/Penny

Anonym sa...

Nu gick det att kommentera efter otaliga försök! Som anonym, konstigt... /Penny

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
men å vad söt du är!!!
Kram!


Västmanländskan,
:-) Visst var det! :-)
Kram!


Penny,
TACK! Och du har du också haft problem med att kommentera? Usch vad trist. Blogger verkar verkligen ha haft en massa problem med detta den senare tiden. Jag hopas det ska vara fixat snart.
KUL att du kunde och ville kommentera nu! :-)
Kram!!

Marie sa...

Men sötis! Lilltjejen har verkligen fattat grejen! :)

Saltistjejen sa...

Marie,
tack! :-)

Jenny sa...

Helt, helt, helt UNDERBART!! Gullfia, vilken komplimang! Det är nästan så JAG blir lite tårig :-)! Måtte den synen på världen hålla i sig! Kram!!

Fourmum sa...

Men så gulligt!!! Sånt man bara smälter av ;) Du ser ju jättebra ut på bilden! Kram

Coolaannna sa...

Hon är sååå himla underbar den där lilla Skruttan!!

Haahah, jag kan riktigt se mig detta framför mig!

Kram Anna

Astrantia sa...

Hon har ju helt rött din dotter, du är ju jättesnygg helt naturell! :)

Saltistjejen sa...

Jenny,
ja man hoppas ju verkligen det! Tycker det är alldeles för stark fixering vid utseende och så nu, men förhoppningsvis kan hon ta med sig den här synen i livet. :-)
Kram!!


Fourmum,
å TACK! Haha! Jag gjorde bilden i ett av mina filter i mobilappen så att den skulle se åtminstone liiite mer konstnärlig ut hahaha! Alla skavanker ser man ju inte då! ;-)
Kram!


Coolaanna,
tack! Ja det är hon liksom de flesta barn som säger så underbara saker direkt från hjärtat.
:-)
Kramar!

Saltistjejen sa...

Astrantia,
haha tack vad gullig du är! :-)

Sahra sa...

Åh. Vilken komplimang. Vilken kärleksförklaring. Hon såg med hjärtat hon. Som den lille prinsen. Jag förstår att det kändes bra.

Saltistjejen sa...

Sahra,
tack ja det känns så fint! Särskilt som detta är något jag verkligen hoppas kunna ge henne, det att utseendet är roligt om det är fint MEN det är verkligen inte det ENDA som räknas! :-) Så jag hoppas så att hon tar med sig den känslan i livet.
:-)

Anonym sa...

Så underbart sagt av Ella! Hon är vis bortom sina år. Visst kan man säga så? :-)

Du är en sån som har naturlig skönhet och inte behöver lipstick! :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Jess,
tack vännen! Ja det var så härligt sagt och jag känner mig fortfarande rörd! :-) Fast någon naturlig skönhet är jag nog inte hahaha! Men tack iallafall!
Hoppas att det fixar sig med dagisplats till Leon snart!
Kram!!

Anna K sa...

KÄRLEK! För våra barn är vi de bästa mammorna i hela världen. De vill inte ha någon annan. De vill ha oss. Med eller utan lipstick!

Kram på dig!

Lotta sa...

Charmtroll, sötnos, gullunge!

Finaste mamman, lika fin dotter <3

Och vi SKA fika snart!!

Kram

Trillingnöten sa...

awww vilken fin komplimang! Vilken tjej! :) Helt klockren!

Saltistjejen sa...

Anna K,
ja det är väl detta som är KÄRLEK!!!
:-)
KRAM!


Lotta,
å söta du! Du är alltid så vänlig och go!! :-)
Well, just give me a date! :-D ;-)
Kram!!


Trillingnöten,
visst är det så underbart! Man blir så varm.
Hoppas du mår lite bättre nu också!
KRAM!

Liz sa...

Underbara barn!!! Det ar sa harligt hur raka och okonstlade dom ar, dom talar fran hjartat utan att tanka efter vad man vill hora eller vad man borde saga...love it!!

Sen det dar med svengelskan!! Haha, vet du, jag tankte inte alls pa att det var svengelska, givetvis var det fran the way you are, men jag ar sa van vid hur det later med svengelska, att jag inte ens reflekterade over det. Har har min dotter ocksa sagt manga meningar som denna under tiden hon larde sig engelska, lite sent da med nastan 5 ar fyllda, men jag onskar att jag hade skrivit ner dom sa som du gor. Onskar att man hade uppfunnit bloggandet da!! haha, jag far gora battre nu nar mina twins borjar prata mer och mer! Harligt att ni pratar svenska med henne och att hon ar sa duktig pa att prata och halla isar orden. Inte konstigt att det blir lite svengelska har och dar. Har ni fragat pa dagis om hon blandar in svenska ord dar nar det bara ar engelska runt omkring? Vore intressant att fa veta!

Men som du skriver, man onskar verkligen i denna utseendefixerande varld att man kan ge med sina barn vikten av att kanna och se med hjartat och inte bara ogonen. Tack for att du delade med dig av denna fina berattelse!!

Kram!

Saltistjejen sa...

Liz,
visst är det så! Barn säger alltid saker direkt från hjärtat, och det gör det så underbar eller ibland superpinsamt haha!!
Och ja, svengelska pratas det ganska mycket här. Vi försöker att rätta men det blir inte alltid så. Beror lite på situation och vår egen energi. Jag tror inte hon pratar svenska alls på dagis längre. Iallafall mycket sällan. Däremot vet jag att då hon höll på att lära sig prata i 2-årsåldern och så, kom en hel del svenska ord på dagis också. I varje fall sa lärarna att hon använde ord de inte kände igen, och i vissa fall kunde vi översätta dem då lärarna berättade vilka ord det handlade om för oss. ;-) Men nu är engelskan hennes första språk eftersom det är det språk hon använder mest. Så det är betydligt vanligare att hon säger engelska ord till oss än svenska ord då hon pratar engelska.
Kram!!!

nika sa...

Ohhh...vilken underbar go liten tjej du har.

Saltistjejen sa...

nika,
å TACK! vad gullig du är!
:-)

Gnuttan sa...

Underbart! :-)

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
ja det värmer verkligen!
:-)

Susanne sa...

Fick tårar i ögonen av att läsa din text.

Rörande vacker vardagsbetraktelse,
som så ofta från dig... :-)

KRAM!

Saltistjejen sa...

Susanne,
å vad söt du är! :-)
TACK jag blir själv jätteglad och varm av din fina fina kommentar!!!!
Kramar!