torsdag, mars 08, 2012

KONY 2012 och tankar kring detta med att rädda världen

Jag har sett den. Igår. 30 minuter av min tid vilket var vad man bad mig om i början av filmen. Och det var som att få ett knytnävslag rätt i solar Plexus. Satt länge efteråt med så många känslor och tankar som snurrade runt. Jag kände stor sorg för att människan kan vara så grym. Så utstuderat ond. Att detta verkar vara en del av vår natur. Men också en stor glädje. Över att människan också kan vara så fantastisk. Över vår förmåga att faktiskt vilja hjälpa. Och över det engagemang som en del eldsjälar har runtom i världen. Ett engagemang och en energi som tillsammans resulterar i att faktiskt försöka göra vår värld till en bättre plats.

Alla dessa tankar och känslor virvlade runt. Ett bra tag. Jag funderade vidare på det jag nyss sett. Och då började även frågorna komma krypande. De där som inte alls handlade om människans grymhet, eller förmåga och vilja att försöka förändra världen. Utan istället ställde jag mig frågan "Varför kände JAG inte till denna organisation sedan tidigare? Varför hade jag inte hört TALAS om den? Alls. Vilka VAR de där personerna bakom KONY 2012 egentligen?" och även "HUR har de kunnat samla ihop såpass mycket pengar att de kan marknadsföra något sådant här?" För att detta slukar pengar förstod jag tidigt. Det är en fantastisk film. På alla sätt och vis. Snygg, välgjord. Engagerande. Den har alla ingredienser som krävs för att suga upp tittare och hålla dem kvar. Man riktar sig direkt till folks hjärtan. Till deras samvete. Och det är otroligt snyggt gjort. Och sådant kostar alltid pengar.

Hela kampanjen i sig är dessutom helt genialisk. GENIALISK! Verkligen. Den tanken väcktes redan då jag kollade in deras information om "The Action Kit" och om "Cover the Night". Man riktar sig först och främst till unga. Iallafall var det den känslan jag fick då jag sett filmen och började smälta den lite. Unga personer. De som fortfarande ofta ser det mesta i svart-vitt. Där känslosvallet ofta gungar högt. De som ofta har nära till kritik men som kanske inte alltid har livserfarenheten som gör att man tänker sådär kritiskt som man kanske borde. Jag fick lite samma känsla då jag såg filmen "KONY 2012" som jag minns att jag fick som ung tonåring under svältkatastrofen i Etiopien på 80-talet då man organiserade Band Aid-galan. Ytterligare genialitet i denna kampanj är såklart detta att använda sig av internet för att sprida budskapet. Facebook, Youtube, bloggar.... Nämnde jag att jag tycker det hela är oerhört väl genomtänkt, väl genomfört och ja helt enkelt genialiskt?!

Och ja, jag grät med de kidnappade barnen. Jag grät över deras fruktansvärda öden då jag såg "KONY 2012". På samma vis som jag gråtit tidigare då jag läst böcker som "A long way gone - memoirs of a boy soldier", en självbiografisk berättelse av Ishmael Beah eller "Comedia Infantil" av vår egen svenske Henning Mankell. Det är så hemskt. Så fruktansvärt!

Samtidigt klingade en liten klocka ändå där i bakhuvudet. Jag ville veta mer om den här organisationen. Invisible Children. För jag fascinerades verkligen av hela marknadsföringen bakom "KONY 2012". Och jag kände att jag inte hade alla pusselbitar till detta pusslet. Efter att även följt hur "KONY 2012" spridit sig som en löpeld på Facebook (enbart bland mina egna Facebook vänner har den haft en enorm genomslagskraft de senaste dagarna) så blev jag än mer nyfiken. Inte enbart på organisationen som sådan, utan även över fenomenet att så många där ute verkar vara villiga att dela en film gjord av en organisation som är såpass okänd som denna ändå är. Visst, kanske är det mest jag själv som var okunnig och aldrig tidigare hört talas om Invisible Children, men helt klart är de inte alls lika kända som t ex Rädda Barnen eller UNICEF eller Amnesty eller Röda Korset. Stora internationella organisationer som hjälper människor i världen. Och jag tänkte att jag kanske ändå inte var helt ensam i min okunnighet? Kanske kanske kanske var det åtminstone några av alla dem som skickat "KONY 2012" vidare som inte riktigt hade full koll på avsändaren?

Så nu idag då jag läste detta på Emmas blogg blev jag lite glad. Glad över att jag ändå inte var helt ensam om att fundera. Och efter att ha läst både Hanna Friéns inlägg samt detta i DN, båda till vilka Emma länkat till, känner jag ännu mer att det ÄR viktigt att faktiskt inte bara svälja betet med hull och hår. Även om det är jäkligt snyggt och förföriskt förpackat.

Nu menar jag absolut inte att Invisible Children är en dålig organisation! Nej, än känner jag till alldeles för lite om den för att säga något sådant. Och jag tror verkligen att personerna bakom "KONY 2012" och organisationen i stort VILL förändra världen. Till det bättre. Vilken normal människa vill inte det? Men självklart ifrågasätter jag ändå en organisation som lägger sådana enorma summor på just marknadsföring av den egna organisationen och av sina sakfrågor, så att det i slutändan resulterar i att endast 31% av det som alla tårögda och förbannade människor där ute har donerat verkligen GÅR till det organisationen säger att det SKA GÅ till. Och jag håller med Hanna Fridén om att kanske är inte inblandningen av militären i Uganda den allra bästa lösningen? Egentligen. Om man tänker efter? Kanske finns det andra lösningar?

Helt klart är ändå att marknadsföring av detta slaget verkligen lyckas! Bra marknadsföring brukar oftast göra det. Och det mest positiva med just "KONY 2012" tycker jag är att man med hjälp av ett otroligt snyggt paketerat budskap lyckats sprida till folk att de här vidriga hemska fruktansvärda övergreppen mot tusentals och åter tusentals barn sker. Vilket i detta fallet innebär att folk världen över nu, åtminstone för ett tag framöver, har fått upp just Barnsoldater på sin mentala karta. Och förhoppningsvis får det flera att engagera sig. 

Men för Guds skull Sluta aldrig tänka kritiskt! 
Eller som Emma säger i sitt inlägg - lite eftertanke skadar inte!

Såg att Emma uppdaterat sitt inlägg nu med denna film om vad en Ugandisk Bloggare säger om detta.


Och mer om vad afrikanska intellektuella: journalister, skribenter, aktivister tycker och tänker om kampanjen "KONY 2012" kan ni läsa här (samma sida som filmen ovan är hämtad från). Intressant läsning och det ger en helt klart lite mer perspektiv. Jag är även här medveten om att man inte ska läsa kritiken mot "KONY 2012" som det "enda rätta". I dagens informationssamhälle bör man alltid vara väl medveten om att allt man läser har en avsändare. Det gäller att åtminstone försöka att ha lite koll på vem som skriver vad. Och kanske framförallt Varför. Har man bara det i bakhuvudet tror jag det är lättare att försöka bilda sig sin egen uppfattning. Oavsett fråga. Och förhoppningsvis i några fler gråtoner än enbart svart och vitt.

Och frågan kvarstår - Hur kan vi bäst hjälpa de som behöver hjälp? Hur kan vi göra världen till en bättre plats? *) Bilderna är hämtade från:
http://stayflyclothing.spreadshirt.com/kony-2012-stayflyclothing-com-A9337533
http://www.apetogentleman.com/
http://imgfave.com/view/2057238
http://www.dixikon.se/essa/wojciech-jagielski-nocni-wędrowcy/

26 kommentarer:

Gnuttan sa...

Oj, här har jag verkligen missat något. Alternativt har det inte nått hit ännu (vilket det säkert har). Sittande på jobbet som jag är, blir det dock att gå tillbaka till allt du linkar till i helgen, och läsa mer. Helt klart!

Nilla sa...

Jag läste om det igår på Hanna Fridéns blogg m fl. Jag har sett innan att bloggare har länkat, men inte kollat på det. Bra inlägg i alla fall. och det passar ju utmärkt att ta upp detta på dagens tema; reklam.

rebecka. sa...

Hej! Vet inte hur jag kom in hit men på något sätt tydligen. :)

Jag personligen tycker att kritiken är väldigt vag och undrar hur många av de som kritiserar organisationen egentligen hjälper behövande på annat sätt. Röda korset och andra organisationer ger inte särskilt stor del av pengarna til ändamålet heller.

Nej, kom igen, säger jag (inte direkt till dig men till de som är starkt kritiska). När någon äntligen gör något, dessutom på ett fyndigt och i tiden perfekt sätt via denna video - vad är problemet?! Varför blir folk så skeptiska? Försök göra något själv då människor, tänker jag.

Trevlig blogg förresten. :) /Rebecka

Annika sa...

Det var Karolina som visade den för mig och Peter. SENT i onsdagskväll. Hon kom in med sin laptop och uppmanade oss att titta. OCH vi tittade!
OCh förfasades.
Karolina ska själv ge sig ut den 20 april och "protestera" med sina kompisar.

Jag håller med Rebecka ovan. När ngn ÄNTLIGEN gör ngt med denna ENORMA genomslagskraft ska det väl uppmuntras mer än sänkas.
Har läst lite av den svidande kritik de får.
Men väljer att se det hela på annat sätt. ATT det nu ÄR uppmärksammat, och hjälpen som kommer in ska vara till hjälp och inte stjälpa.

Jag är helt paff över vilken otrolig genomslagskraft denna halvtimmes video har fått...

Kramar och ha en fin fredag!!

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
jag gissar att du snart kommer att få se KONY 2012. Troligen via FB.
Kram!


Nilla,
ja det har du ju rätt i. Att detta i sig blev ett fredagstema! Och ja, bra reklam kan verkligen slå igenom stort stort stort.
Kram!


rebecka,
hej! Kul att du tittade in även om det inte "var meningen". :-)
Jag tycker absolut inte att kritiken är obefogad, men som jag skriver i inlägget så vet jag för lite om både själva organisationen och om de som kritiserar den. Min poäng är nog mest att man som läsare och "konsument av all information" som vi tar in bör ha i bakhuvudet att det alltid handlar om att folk som skriver (även jag. ;-)) har en personlig vinkling på saker och ting. Och i KONY2012-fallet tycker jag att det känns som om många sprider filmen och budskapet innan de ens försökt (eller ens tänkt på att) att försöka ta reda på mer bakom kampanjen. och just DET tycker jag är lite skrämmande. Rent generellt. För det betyder att man rent teoretiskt SKULLE kunna sprida väldigt många budskap med en svindlande fart bara de är otroligt snyggt förpackade.
Sedan är det kanske så att hjälporganisationer som t ex Röda Korset inte har några direkta projekt till åtgärder i Centralafrika gällande just detta med barnsoldater? Vill man göra något åt just denna sak är kanske Rädda Barnen den bästa hjälporganisationen att kolla upp och om man vill stödja. MEN som sagt, om man VILL stödja Invisble Children tycker jag absolut att man ska göra det. Bara man har lite mer på fötterna vad gäller deras sätt att försöka ta itu med problemet. Det jag fäste mig allra mest vid beträffande kritiken var nog den sida där jag läste flera uttalanden från afrikaner om denna kampanjen och hur de såg på "hjälpen". Och där kan jag hålla med till viss del eftersom Invisible Children förenklar problemet otroligt mycket. Och kanske är jag personligen mest skeptisk till just detta att man ger militären i Uganda stöd. Är det verkligen den bästa vägen att gå?
Men som sagt, vad jag ville förmedla mest i mitt inlägg är ändå min rädsla inför att det faktiskt är möjligt att sprida budskap med blixtens hastighet över världen bara de är snyggt och välgjort. Att så många idag inte tänker det minsta kritiskt utan helt enkelt bara läser och skickar det vidare utan att kolla upp det mer. DET skrämmer mig lite.
Tack för att du ville dela med dig av dina tankar!

Saltistjejen sa...

Annika,
jag håller med dig på många vis. Det ÄR fantastiskt att så många engagerar sig nu. Mot detta fruktansvärda! MEN jag vidhåller ändå att jag är lite skrämd av att så många helt och hållet verkat ta till sig budskapet och filmen utan att ens ha en tanke på att eventuellt kolla upp mer omkring detta otroligt komplexa problem. För att förenkla något sådant här gör nästan alltid att problemet i längden inte blir löst. Och det som skrämmer mig med DET är att vad händer om det är andra budskap nästa gång. Bara snyggt förpackade? Jag hoppas sååå att folk inte ska sluta att vara lite mer kritiska även till sådana här saker som kommer till oss enkelt med ett klick och som vi själva sedan kan dela med oss av enkelt med ett klick.
Det ÄR otroligt positivt att KONY2012 kampanjen fått upp detta fruktansvärda problem på dagordningen. Det tycker även JAG! Och all cred till alla som engagerar sig mot all sorts orättvisa och alla hemskheter som sker runtom i världen. MEN det enda jag hoppas är att folk också tänker steget längre. Att man inte låter sig förföras av snyggt producerade filmer utan faktiskt (om man nu vill engagera sig) gör det på ett djupare plan. Och framförallt skaffar sig mer kunskap om problemen!!! Detta är vad jag menar med att tänka kritiskt. Att samla på sig mer information. I detta specifika fallet vet jag personligen inte om jag faktiskt tycker att just Invisble Childrens insamling av pengar är något jag skulle vilja stödja. just för att jag känner mig osäker på om deras lösning med militären i Uganda verkligen är den bästa?? Så POSITIVT att de lyckats få upp folks ögon för de hemskheter som sker i Centralafrika!! Men sedan hoppas jag som sagt att folk NÄR de väl fått upp ögonen, verkligen ser ännu ett steg framåt. För att ta reda på HUR de bäst kan hjälpa. :-)
KRAM!

ExPIAtriate wife sa...

Jag har ocksa sett "Kony" och forfasades over barnens situation. Tyvarr ar det inget unikt for just Uganda utan finns overallt i varlden.
Fantastiskt att folk engagerar sig men viktigt som du papekar att man gor det for att det ar ratt, inte bara for att det ar snyggt. Videon ar lite for snygg och valregisserad och amerikansk militar som ska "styra upp" ar visserligen hedervart men det ar anda en frammande makts narvaro. Kanske det finns andra medel att indirekt stodja lander i sin kamp mot terrorism, gerillakrig, krigsherrar. Det kanns som en liten dalig smak, vi tar hand om problemet at er, for ni verkar ju inte klara av det sjalva... Nu later jag sakert valdigt cynisk, missforsta mig inte.
Mycket intressant inlagg som alltid!!!
Kram!!!

Sahra sa...

Jag har lagt upp filmen på fb därför att jag tycker att människor ska se den. Bli medvetna om den. Framförallt bli medvetna om vilken genomslagskraft media och marknadsföring har och vad det får för konsekvenser.

På UU satsas det mycket på afrikaforskningen och under mina år på universitet har jag träffat många forskare och gästföreläsare som har afrika som arkeologiskt forskningsområde. Det är inget snack om saken att situationen i vissa länder är fruktansvärd och särskilt är det barn som drabbas. Det är även väldigt stängt, slutet och problematiskt för forskare att kunna utföra det arbete de vill. Stor misstänksamhet och ingen vilja att vissa saker kommer upp till ytan. Men det finns nyfikna, engagerade, underbara människor också som vill något helt annat.

En av de främsta effekterna av mina studier är just det här med att kritiskt granska, att förhålla sig kritisk, att kolla källor. Det är säkert du lika familjär med som jag. Organisationen bakom filmen kan man säga vad den vill om, men de har fasen fått fram sitt budskap. De har fört upp terror och grymhet i Afrika till en ny medvetandenivå. Och det måste man ge dem cred för. Jag tycker inte att det är helt fel att de riktar in sig på ungdomar. Jag förstår kritiken, men jag skulle mer än gärna vilja att det kom någon som var lika engagerad och föreläste i mina barns skola. Eller till vilken jäkla skola som helst i Sverige idag. Barn och ungdomar idag har knappt en aning om vad förintelsen är för något. Än mindre vad som har hänt och vad som fortfarande händer i Afrika.

Det ÄR en bra film. Det ÄR en viktig film. Det är en film som borde ligga till grund för ytterligare debatt. Det får liksom inte bara stanna vid den här filmen och den här organisationen. Det måste ventileras mellan olika parter.

Kram

Anonym sa...

Jag såg att flera delade den filmen så jag tog mig tid att kolla igår jag med.
Och visst är det snygg gjord men som någon skrev online någonstans är den ju väldigt typiskt "American Hero" och det kan jag ju hålla med om.
Men även om budskapet de försöker sprida inte görs på det rätta sätter enligt vissa så är ju målet att få miljoner att känna till namnet Joseph Kony nått och det är ju i a f en god sak i sig.

Jag delade den men skulle inte köpa något kit p g a en video utan att kolla upp allt mer utförligt.
Jag är tyvärr en stor skeptiker till stora organisationer där en massa pengar hamnar i konstymernas fickor.
Detta sagt betyder ju inte att just Invisible People är en sån organisation.

Coolaannna sa...

Ja, den florerar hej vilt på facebook och alla pratar om den. Läser i Expressen att det finns många tveksamheter om själva upplägget kring den. Jag ska också läsa mer om den för att få mer info.

Ha en fin helg Saltis!

Emma sa...

Bra att du ocksa tar upp detta!

Jag tycker att det allra bästa med detta är just DENNA DISKUSSION! Vi pratar om det.
Vilken fantastisk film som fått så många att reagera och vilja göra ngt!

Men jag tror att det är VÄLDIGT VIKTIGT att tänka på VAD man gör. Jag vet att det, precis som inom politiken, finns olika sätt att se på hur man ska "rädda världen". Är detta ett bra sätt?

MEDVETANDEGÖRANDET är fantastiskt! Mobiliseringen. Frågan, och vad som bör ifrågasättas är, VAD HÄNDER NU?

Sedan tycker jag att det är viktigt att poängtera att detta, som uppfattas som en global rörelse, är uppdelad globalt. Det är en del av världen hjälper en annan, inte ett globalt samarbete. (online, inom IC finns regionalt samarbete)

Bra eller dåligt?

Själv har jag jobbat i Sudan (och södra Sudan) där detta är tämligen aktuellt och det jag mest stör mig pa efter att ha fått många sudanesiska vänner, är just detta som gör att man inte lyssnar på dem. Att man inte inser att det finns väldigt många afrikaner som varken är svältande / misshandlade barn eller korrupta politiker. Man anser ofta att de så att säga "inte vet sitt eget bästa".

Det har inom biståndshistorien begåtts grova misstag som lett till ÄNNU MER LIDANDE trots att man VILLE VÄL.

Detta är mycket viktigt att undvika!

Det är inte alltid bra att GÖRA Något - om detta något gör skada.


Nu menar jag INTE att just IC kommer att göra skada, men att man måste vara KRITISK till deras (och andras) verksamhet just av den anledningen!

Bl.a Amnesty International jobbar stenhårt med detta sedan länge och Rädda barnen som du nämner.

Vad också jag ställer med frågande till är: varför ska amerikanska trupper / resurser in i just Uganda när rebellrörelsen man är ute efter att stoppas inte längre sägs vara i landet?

BRA i alla fall att vi pratar om detta och att det gjorts en film som fått oss att göra det!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
nej visst är det så. Jag vet flera länder i Afrika som ar svåra problem med just rekrytering av barnsoldater. Jag tror även det är ett stort problem i vissa delar av Asien och Mellanöstern. Tyvärr!
Och jag tycker verkligen det är helt otroligt fantastiskt att folk engagerar sig i alla möjliga organisationer eller helt på "egen hand" för att hjälpa och för att förhindra att andra människor skadas. Och jag tycker att KONY 2012 och Invisible Children har gjort ett SUPERJOBB i att föra upp problemet på agendan så att folk blir medvetna. MEN det jag funderar över är det faktum att folk inte alltid använder den information de får till att skapa sig egen uppfattning om vilket sätt man kan hjälpa på bästa sätt. Jag har för lite kunskap i ämnet för att gå in på OM detta sättet ÄR det bästa eller ej, och därför vill jag inte donera pengar till kampanjen men jag ÄR verkligen GLAD för att man på detta viset gjort så att folk fått upp ögonen för det som händer i Centralafrika. Något jag är överraskad av är dock att folk inte redan kände till detta eftersom det varit ett fruktansvärt problem som varit uppe till och från länge. Men det bevisar kanske än mer att en kampanj av detta slaget är vad som krävs för att folk verkligen ska SE vad som sker??
Kramar!


Sahra,
jag håller med dig och så många andra i att filmen varit helt fantastisk på att väcka folk och göra dem medvetna om vad som pågår! Och som jag skrev här i inlägget samt i flera av mina svarskommentarer ovan så tycker jag verkligen att Invisible Children gjort ett helt makalöst bra jobb med att få upp folks ögon! Det är så otroligt viktiga saker detta och jag kan även hålla med dig om att det är positivt att så många unga engagerar sig i frågan! Jag menade inte att det var fel att man riktar in sig först och främst till unga, men det jag hoppas är att alla som ser filmen (oavsett ålder) ska kunna ta till sig informationen men sedan kanske använda den kunskapen till att engagera sig på ett djupare plan. Jag är beundrar verkligen sättet de fått folk att vakna och sätta detta med rekrytering av barnsoldater på allas agenda! MEN eftersom jag inte alls är säker på att just detta med att dra in amerikansk militär och militär i Uganda är det bästa lösningen hoppas jag att andra också tänker på detta innan de donerar pengar. Dels för att problemet är så mycket mer komplext än att man ska hitta "den onde Kony" för att lösa det hela, och dels för att jag även hoppas att folk inte helt riktar in sig på Centralafrika. Dessa hemskheter sker faktiskt runtom i världen. Barn rekryteras till soldater i delar av Mellanöstern och delar av Asien också. Och organisationer som t ex Rädda Barnen och Unicef tror jag jobbar på ett bredare plan mot dessa hemskheter. Så OM man vll engagera sig ekonomiskt mot dessa fruktansvärda brott hoppas jag i mitt stilla sinne att man kanske ger sin lilla donation till någon av dessa organisationer istället?!. Om man nu vill välja EN.
Jag håller även med dig i att det är otrolig positivt ATT så många unga engagerar sig i detta! Att skapa engagemang hos unga är bra! Men jag kan ändå se att riskerna med detta är just det att unga tenderar att ofta fokusera på enkla lösningar och sådant som är "inne". Oavsett om det handlar om engagemang för mänskliga rättigheter eller annat. Därför hoppas jag att man ska ta detta till en djupare nivå än "the quick fix - att fånga Joseph Kony. För det kommer tyvärr inte alls att lösa problemet med barnsoldater. Man måste gå steget längre.
Otroligt intressant att få höra mer om dina erfarenheter från din afrikaforskning också!
TACK för att du delade med dig av dem och dina tankar kring detta! Som du säger hoppas jag att detta ska tas till ett annat plan nu!
Kramar!

Saltistjejen sa...

Jess,
tack för dina tankar kring filmen! Jag håller med dig om att det är fantastiskt ATT de fått så många engagerade och ja, idag vet nog väldigt många vem Jospeh Kony är som inte visste detta för en månad sedan. Jag själv inkluderad. och jag ställer mig gärna i hurra-kören vad gäller att IC lyckats så bra med att föra upp detta enorma problem och fruktansvärda brott som rekrytering av barnsoldater är, till folks medvetande! Men sedan känner jag att jag hoppas så innerligt att folk verkligen tänker ett steg till. Nu HAR jag denna information och kunskap. Vad GÖR jag då MED DEN? Och DÄR kanske jag känner att andra försök lösningar än den som presenteras i filmen är bättre.
Kram!!


Coolaanna,
ja den har fått en enorm genomslagskraft vilket är otroligt fascinerande och positivt tycker jag! Och jag är inte emot själva kampanjen alls! Jag är bara lite skeptisk till själva donationsdelen. Och jag skräms lite över att så många där ute ändå inte tänker lite djupare kring en film och en kampanj som denna. Just för att man inte vet vilka framtida budskap som OCKSÅ kan paketeras i jäkligt flådiga förpackningar.
Lycka till med läsandet!
Kram!

Saltistjejen sa...

Emma,
tack! Ja jag kände att jag bara var tvungen. Främst för att jag tycker fenomenet är såååå fascinerande! Att genomslagskraften är så enorm för denna kampanj visar verkligen vilket typ av samhälle vi lever i idag. Det moderna informationssamhället! Och jag ÄLSKAR engagemanget som kampanjen och filmen skapat! Som du säger så är det just DETTA som är storheten med den! Att folk engagerar sig. Skriver, pratar diskuterar. På nätet i media och förhoppningsvis också i lunchrummen, på kafferasterna och ute på pubarna.
Den rädsla som väcktes hos mig var framförallt att jag fick känslan av att alla delade filmen och alla prisade kampanjen sådär förbehållslöst. På det där viset som man kan göra när det finns EN enda sanning. En god och En ond makt. Lite som att bara vi dödar Sauron så kommer världen bli en lycklig plats igen. Men så ÄR det ju inte.
Jag tycker det är fantastiskt att folk nu VET vad som händer och att de engagerar sig men jag undrar verkligen VAD de tänker göra med sin kunskap. Om de tar den och använder till ett äkta engagemang mot just rekrytering av barnsoldater VÄRLDEN ÖVER så tycker jag det är helt fantastiskt!!! :-) Personligen tror jag då mer på att man ska stödja andra hjälporganisationer som faktiskt arbetat med detta problem i många många år. Rädda barnen, Unicef och Amnesty är ju de mest kända antar jag.
Jag har heller ingen erfarenhet av hjälparbete i tredje världen som du, men jag inser att att sådana här problem är oerhört komplexa och att man ofta måste jobba inifrån och underifrån. Och när jag läste en del om vad flera afrikaner (intellektuella, välutbildade) sade i frågan så kände jag precis som du beskriver, att jag tror att vi i väst ibland har lättare för att göra snabba lösningar men som inte alltid är så genomtänkta (på djupet) och som därmed inte alltid håller särskilt länge.
Och så min andra aspekt kring detta som fenomen, som egentligen inte alls har med kampanjen eller sakfrågan i sig att göra, utan helt enkelt är rädslan över att om folk tappar bort sin förmåga att se kritiskt på saker som levereras till dem i snygga förpackningar så blir jag rädd för vad som kan hända den dag budskapet är av en helt annan sort, men fortfarande otroligt väl producerat och snyggt gjort. Ja, DET skrämmer mig faktiskt. För vem har rätt och vems sanning är den riktiga? Som jag ser det så är det som jag skrev här i inlägget så att ALL information vi får idag HAR EN AVSÄNDARE och det känns viktigt att man tänker på det när man tar in ny kunskap och information. Vem är avsändaren och vad är det egentliga budskapet? VAD kan JAG själv göra när jag fått den nya informationen? Hur kan jag använda den? Sedan har man självkalrt sitt fria val. MEN jag bara hoppas ATT man verkligen tänker efter före.Så att ens val bygger på mer en en enda källa. Viktigt viktigt viktigt och en av de grunder som en riktig demokrati vilar på!
KRAM och JA det är HÄRLIGT att vi diskuterar!!!!!
:-)

Annika sa...

Bra och tankvart inlagg, Saltis!

Jag har inget mer att tillagga - tycker mycket vettigt har sagts runt omkring detta. Jag ar tveksam till den har sortens budskap och - for att vara arlig - lite skramd av vad det betyder for politiken. Tankte pa filmen "Charlie Wilson's War" om den amerikanske senatorn som blev engagerad (utan djupare kunskaper) i Afghanistan och rustade afghanska styrkor mot kommunisterna pa sin tid. Utan att veta vem det egentligen var han gjorde affarer med. Den har sortens kampanj via sociala media har tretusen ganger genomslagskraften som Charlie Wilson kunde ha pa sin tid. Basta mediaapparaten vinner helt klart kriget om folkets sjalar...men ar de de som verkligen vet och forstar vad losningen pa internationella problem ar?

Liz sa...

Antligen har jag kunnat kolla pa filmen via datorn, da jag annars bara ar inne via mobilen och da ofta sitter med barn som ska sova, sa det ar svart att bade kolla/lyssna och kunna kommentera. Hursomhelst, man blir helt - speechless. Finner inte ens bra ord for det pa svenska just nu, ordlos? Finns sa otroligt mycket att saga om detta amne och jag kan bara halla med dig Saltis om vad du skriver bade i ditt inlagg och pa dina kommentarer. Kunde inte ha sagt det battre eller annorlunda sjalv! Otroligt bra skrivet! Filmen ar sa otroligt bra och gripande, och den beror, det ar ju det som ar viktigast, att gora att man sitter kvar och att man sen kanner behov att prata och diskutera om det.

Jag som du ar skeptisk och vill lasa pa om sant har innan man sager for mycket om for och emot, men det har jag inte hunnit annu, darav inget eget blogg inlagg om detta, men syftet med filmen ar otroligt bra.

Sen kan jag ju hoppa till och undra over vissa saker i filmen och det dom sager, att barnen antligen blir raddade och att dom kan komma hem till sina familjer....men tidigare i filmen berattade han att barnen var tvungna att morda sina familjer...vem ska dom da komma hem till? Finns det ett hem till dom att atervanda till? Hur jobbar man for att ta hand om alla foraldralosa barn? Finns det nagon uppbackning dar? Skolor, utbildning, jobb men aven den psykologiska biten?? Ser man till att bygga upp natverk av hjalp med den biten? De stackars barnen som tvingats bade se och utfora otroliga hemskheter som man inte ens vill och kan forestalla sig. Hur ska de kunna hantera detta utan hjalp?

Tyvarr ar ju ocksa problemet sallan lost med att ta bort ledaren....aven om det givetvis ar forsta grejen man maste gora och satsa pa, men dom har ju oftast manga i ko for att bli nasta ledare...natverket slutar ju inte existera bara for att Kony blir gripen, speciellt inte nu da det ar utspritt i flera lander. Och detta ar ju bara i Afrika.

Jag tycker att syftet ar Helt otroligt bra och filmen ar sa stark pa alla satt. Tyvarr ar det dock ofta sa att man blir berord just for tillfallet med dessa "nyheter" och man hjalper till, bidrar och skanker pengar till den som "skriker hogst". Ofta har man skangt pengar efter nagon gala till olika organisationer, men sallan blir det mer an nagon engangsforeteelse. Tyvarr.

Synd att detta fenomen ska kritiseras for det dom gor och har astadkommit, for aven om denna kampanj masta kosta otroligt mycket pengar, jisses man ser ju som sagt hur snyggt filmen ar gjord...sa ar ju anda en liten procent del battre an ingen alls..

Ska bli intressant att folja detta och att se vad som hander April 20 var det va?

JAG onskar att jag hade lite av den drivkraft som ligger bakom detta, vilket otroligt jobb och tank kanslan att kunna uppna nagot av denna grad! Fantastiskt bra jobbat!!

Steel City Anna sa...

Väldigt bra skrivet om denna omdebatterade film!

anna of sweden sa...

Har också tänkt mycket på det. Hur viktigt det är att man tänker kritiskt - och att man lär sina barn att tänka kritiskt.

Hoppas att du får en fin helg!

Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! :-)
Ja, det är just sådana tankar jag har också om just sådana här kampanjer och budskap. Att man MÅSTE försöka ta reda på lite mer innan man ger sitt fulla stöd. Jag tycker fortfarande att det är fantastiskt att IC har lyckats att få folk engagerade i denna viktiga fråga men jag hoppas att folk där ute använder den här kunskapen och medvetenheten till något mer långsiktigt än att enbart gå hela vägen i Kony-kampanjen.
Tack för att du delade med dig av dina tankar kring detta!
:-)


Liz,
ja det är en otroligt stark film. Välgjord och otroligt engagerande! Vilket är sååå häftigt. Detta att de lyckats engagera såå många! Och ja jag funderade också på just den där frasen där de i slutet pratar om att barnen ska få återförenas till sina familjer. Särskilt efter att jag läst "A Long way Gone" där Ismael Beah beskriver hur hela hans by (och grannbyarna) bränns och alla mördas förutom de barn/ungdomar som tas till fånga för att "utbildas" till soldater. Jag tror att den beskrivningen ligger närmare sanningen. Att barnen antingen redan från början har förlorat sina familjer eller att de förlorar dem i samband med "rekryteringen".
och visst är det så att man beundrar folk för deras engagemang! De som arbetar med sådana här frågor (och andra) i hela världen!
Kram!!


Steel City Anna,
tack!
:-)


anna of sweden,
ja det tycker jag också! Det ÄR viktigt att kunna ta till sig all information där ute MEN på ett nyanserat vis. Att kunna sätta det i ett perspektiv. Att ta reda på "lite mer". Sedan kan man försöka bilda sig sin egen uppfattning och alla har rätt till sina personliga åsikter, men jag hoppas så att folk försöker att ta reda på lite mer. Särskilt när det gäller sådana här typer av kampanjer.
Kram!

Jenny sa...

Jag funderade faktiskt också över samma saker, men kanske mest för att jag läste ett kritiskt inlägg, före jag såg den verkliga filmen. Och igen, det är ju inte det att det inte är sant, eller hemskt eller fruktansvärt, men det visar hur enkelt det är att svälja att med hull och hår, när ens emotionella sida helt går igång och styr. Inte vet jag om IC är rätt forum eller inte, det får väl återstå att se kanske, men det är så tankvärt hur lätt "vi", människan som grupp, går igång när såna här eldar sprider sig - och det är ju rätt underbart, OM det är bra och sanna saker som eldar upp oss :-). Men ska aldrig underskatta budskapets kraft, hur lättlurade vi är på vanlig reklam tillexempel, så att man bara sväljer, även 100% behjärtansvärda, saker med hull och hår. Kram!!

Saltistjejen sa...

Jenny,
aha så du läste en kritisk röst innan du såg filmen. Ja gissar att man ser den med lite andra ögon då även om man på ett vis tar till sig budskapet. Och visst är det fantastiskt att vi har förmågan att engagera oss och även att engagera!! Jag tycker det är otroligt och underbart. Men som sagt, jag hoppas att vi också kan ha kvar förmågan att ha en liten kritisk tanke i bakhuvudet då vi tar in information. Det behöver inte resultera att vi avfärdar informationen i slutänden, men det gör att vi har mer på fötterna då vi formar våra åsikter och framförallt då vi aktivt gör något som bygger på informationen vi tagit in.
:-)
Kram!!

Norrsken och stjärnfall sa...

För mig var valet enkelt. Jag delade filmen på min blogg och på min FB sida.
Invisible children har använt sig av ett ytterst smart sätt att få ut sitt budskap på. Med en enorm genomslagskraft har de lyckats med något som jag aldrig tidigare sett en organisation lyckas med på så kort tid. De har uppnått sitt mål på väldigt kort tid att göra Kony känd för de hemskheter som han gör.
Jag frågar mig själv, om denna organisation INTE använt sig av sociala medier, hur lång tid har det tagit för världen att få reda på vad som händer i Uganda? Och HUR många människor hade blivit engagerade i frågan?
Som vanligt med organisationer finns det brister i deras sätt att arbeta det har vi tidigare sett med Röda korset och andra biståndsorganisationer. Och för mig är det ingen nyhet att alla pengar en biståndsorganisation eller någon annan organisation(som jag hört talas om)INTE ger sina pengar oavkortat till ändamålet för deras kamp. Allt kostar pengar och någonstans måste dessa pengar komma ifrån och då använder man det man får in på kampanjer och från bidrag.
Självklart ska man kritiskt granska vad det är man lägger sitt eget namn bakom. Men jag tror de flesta tycker att det är bra att Invisible children engagerat sig och gjort detta problem känt.
Oprah hade killarna med på sin show för ca 1-2 år sedan. där talade man om deras dokumentär som säkert går att se på youtube eller dylikt.

Saltistjejen sa...

Norrsken och Stjärnfall,
tack!! Vad roligt att du vill dela med dig av dina tankar kring detta! Och ja, jag håller med dig! Det R verkligen helt fantastiskt vilken "awareness" eller medvetenhet som IC har skapat med sin film och sin kampanj! :-) Det gör mig GLAD och jag tycker det är otroligt posititivt att så oerhört många (ofattbart många till och med) har sett och berörts av filmen och att detta väckt många som tidigare inte kände till detta. Själv kände jag inte alls till IC innan, och jag vet många andra som inte heller gjorde det, men det är intressant att du faktiskt GJORDE det. :-) Jag tror det är skillnad för er som kände till organisationen innan filmen kom. Att se något från en avsändare man känner till lite om tror jag gör att man kanske ser på den med något andra ögon.
Men oavsett så nu när jag följt denna KONY debatt lite mer så känner jag själv inför IC och Kony 2012 att jag fortfarande ÄR oerhört GLAD över den medvetenhet och det engagemang som IC lyckats skapa! Enorm cred till dem för det!!!!

Men jag är kritisk till vissa saker med just Kony 2012 -kampanjen och det är dessa:
1) Jag känner att jag kanske inte helt och fullt tror att den definitiva lösningen på rekrytering av barnsoldater är att stödja militären i Uganda. Jag tror det finns andra sätt.
2) ja, jag vet också att hjälporganisationer inte kan ge 100% av vad som doneras till dem till just själva"hjälpen". Det är mycket annat runt omkring som också ska fungera. Dock känner jag personligen att så lite som strax över 30% är i minsta laget....? Kanske kan man ändå som givare förvänta sig att mer än 30% av det man ger går till de ändamål man faktiskt donerar pengar till? Eller är jag bara naiv?
3) Kony 2012 riktar ENBART in sig mot rekrytering av barnsoldater i uganda. MEN detta problem finns (och har funnit många år) runt om i hela världen. Och rent finansiellt skulle jag SJÄLV personligen hellre stödja organisationer som arbetar mot detta fruktansvärda fenomen överallt! Inte enbart i ett land. Så t ex Unicef eller Rädda barnen tycker jag för min egen del är viktigare att stödja (rent donationsmässigt) än IC.

Och sedan är egentligen min allra största kritik inte riktad mot Kony 2012 eller IC direkt alls. Utan min stora rädsla ligger i att så många har tagit till sig filmen till 100& utan att tänka vidare!!!! Enbart för att den är otroligt snyggt gjord och för att den är genialiskt marknadsförd. och DET skrämmer mig verkligen! Mer än något annat! För det visar lite på att en lika snygg produkt skulle kunna lanseras på liknande vis i framtiden och sprida sig med en enorm hastighet. Men om folk inte tänker steget längre när man tar emot ett budskap - vad innebär det om det kommer ett snyggt paketerat budskap som inte är särskilt trevligt?? Ja, den tanken skrämmer mig.
Tack igen, jättemycket för din kommentar här!!! Den uppskattas!
:-)

Anonym sa...

Som de säger i filmnen så vill de ju göra Kony känd. "Make Kony famous" så de här kanske bara är start skottet för hela ICs organisation. Om de inte hade lagt ner så mycket pengar på filmen så att den inte hade blivit lika bra så hade den inte haft samma genomslagskraft och lika många hade inte rekommenderat den. För de säger ju flera gånger att deras mål är att göra Kony känd och att hela världen ska få upp ögonen för honom och sedan få in pengar som kan gå till välgörenhet.

Jag vet för lite om Ugandas regering och sådant men jag tycker också att kritiken är väldigt vag och jag undrar hur mycket av Hannas fakta som stämmer. Om man går in på ICs hemsida så har de en redovisning för ekonomin och 31% är ganska mycket som går till välgörenhet med tanke på att den är en sån ny och liten orginisation.

Anonym sa...

och det är 37,14% som går central africa programs

Saltistjejen sa...

Anonym,
jamen precis så som du beskriver det med att IC nu lyckats med det fenomenala att sätta folks ögon på detta med rekrytering av barnsoldater så känner ju jag med!!! Verkligen! Och det har jag skrivit i mitt inlägg här ovan. Jag tycker det var otroligt fantastiskt och jag är GLAD för att den här diskussionen kom upp! Att väcka folk och berätta sådant här är verkligen viktigt och jag är väldigt positiv till det! Håller även med dig om att det inte skulle haft samma genomslagskraft om de inte kostat på filmen på det vis de gjort! :-)
Men det jag känner är att jag inte personligen vill stötta just IC utan har valt att ge pengar till Rädda Barnen och Unicef istället. Just för att de i sina projekt jobbar mot detta hemska men i HELA VÄRLDEN. inte enbart i Uganda. Och för att jag inte tycker att det kanske är det bästa att stötta just en mycket icke-human regim....? Men som sagt jag säger som du att jag inte vet tillräckligt om hur just Ugandas regering fungerar, men de låter inte i nuläget som någon jag skulle vilja stötta.
och ang 20-37% så visst, kanske är det så att små organisationer måste lägga större del av sina pengar på andra saker? Jag tyckte bara det lät lite lite...? Men som sagt, jag är glad att IC lyckats så fint med att få folks uppmärksamhet. Jag hoppas bara att det inte stannar vid att folk bara "share" deras film och sedan glömmer bort allt igen...
Stort Tack för att du ville dela med dig av dina tankar här!
:-)