söndag, mars 04, 2012

Lördag med museibesök och sol i Central Park

När vi vaknade i lördags morse låg dimman tät utanför fönstren. Efter att först ha Skypat med Svägerskan och Loff bestämde vi oss för att ta en tur till American Natural History Museum eller Naturhistoriska som man väl säger på svenska (Lill-Skruttans absoluta favoritmuseum). Där har man sedan början av året en specialutställning om rymden: "Beyond Planet Earth". Den ville vi gärna se. Lill-Skruttan har den senaste tiden blivit mer och mer intresserad av rymden, astronauter, rymdskepp samt.... "Space Aliens", så hon var inte svårövertalad att ta med in på utställningen. Där inne var hon lite mer skeptisk eftersom det var rätt mörkt. Och hon blev lite lätt besviken då det inte fanns några utställda exemplar av "Space Aliens". Bilderna på olika rymdvarelser från film och serievärlden dög inte riktigt. Hon blev dessutom ganska upprörd när jag försökte förklara frånvaron av rymdvarelser på utställningen med att "Man inte är säker på om det verkligen FINNS rymdvarelser". Det tyckte hon var struntprat och självklart finns det ju rymdvarelser för det har hon ju både sett och hört talas om! Punkt!

Jag tycker det var en bra utställning, som på flera vis var väldigt interaktiv vilket jag gillar. Bland annat kunde man ladda ner en app (Beyond Planet Earth Augmented Reality App) till mobilen och med hjälp av denna kunde man sedan "scanna" flera av skyltarna där inne och på så vis få 3D-bilder eller på annat vis få mer information om de modeller av rymdfarkoster, planeter eller annat so muséet ställde ut. Häftigt!! Efter ett tag hade dock Lill-Skruttan fått nog och ville dra vidare till dinosaurierna. Så det gjorde vi.När vi kom ut igen efter museibesöket hade det klarnat upp och var riktigt vackert, soligt och skönt ute. Vi bestämde oss då för att promenera hem genom Central Park och köpa lite fika på vägen. Sedan satte vi oss på en bänk i "The Mall", drack kaffe och spanade på förbipasserande. Lill-Skruttan hade en hel del spring i benen och hon har nu kommit upp i den åldern när hon verkligen älskar att tävla. Gärna med sig själv och då med hjälp av tidtagning. Så hon roade sig ett tag med att springa fram och tillbaka mellan vår bänk och en lite längre bort, medan M tog tid.


Spring spring spring


Vilken tid fick jag?!?!?!


Alldeles intill oss stod en man och spelade saxofon. Han brukar stå där och spela. Vardag som helgdag. Jag har sett honom nästan varenda gång jag passerat just den övre delen av The Mall. Lill-Skruttan var rätt fascinerad av honom och hans saxofon. Så jag sa till henne att vi kunde gå fram till honom och att hon då skulle kunna önska en sång. Hon är väldigt blyg vår lilla tjej men jag kunde se att hon verkligen gärna ville göra det, och efter en stund tog hon ett hårt tag i min hand och så gick vi fram till honom. Mannen var så himla snäll och pratade lite med henne och frågade vad hon ville att han skulle spela men hon vågade inte säga det direkt till honom. Till slut fick jag fråga åt henne. Sången hon ville höra? "Twinkle Twinkle little Star"

Lill-Skruttan slog en del lovar runt den saxofonspelande mannen innan vi till slut gick fram tillsammans.

Här spelar han Lill-Skruttans önskelåt "Twinkle Twinkle little Star" för oss.


Efteråt spelade han en bonussång: "Imse vimse spindel" också till Lill-Skruttans överraskning.


Efter det lilla äventyret gick vi vidare till en intilliggande lekpark. Här roade sig Lill-Skruttan länge och väl med en vattensamling och en pinne. Det fiskades och det letades samt tvättades diamanter.....! Solen sken nu sådär riktigt ljuvligt vårvarmt och hela Parken andades vår!

Väl hemma lade vi det stora pusslet vi köpt på muséet. Lill-Skruttan hade valt ett pussel med vårt solsystem.

Idag, söndag har vi varit på ytterligare en utflykt. Det blev Bronx Zoo tillsammans med Lill-Skruttans bästa kompis R och hans mamma. En riktigt mysig dag ihop trots att vädret var lite småkyligt och mest mulet hela dagen. Men bilder från dagens utflykt kommer senare. Nu hoppas vi bara att Lill-Skruttans hosta inte ska bli värre utan att hon snarare ska bli bättre efter en natts sömn. 

7 kommentarer:

Liz sa...

Hej,
genom Desiree och andra bloggare har jag sett dig dyka upp lite har och var och jag blev lite nyfiken och kikade in hos dig. Blev fast! Vilka fina foton, och fin blogg. Kikade tillbaka till nar er fina dotter foddes. 4.Juni, samma fodelsedag som min bror och jag (fast han ar 4 ar aldre an jag..) Du skriver sa fint och skildrande av det ni gick igenom. Jag har annu inte hunnit komma till Varfor ni bor i NYC? Ar din man amerikan eller svensk? Hur lange har du bott i USA? Det ar alltid roligt att hitta andra svenska mammor som har barn. Ar nyfiken och vill garna veta mer och kommer att lasa ifatt. Lagger garna till dig pa min lista om det ar ok?! Sag att min basta van "in real life" Martina i Nice ligger pa din lista. Kul! Kanner du henne eventuellt ocksa privat eller genom blogvarlden? Beratta garna hur det gar med er dotters sprak, pratar du svenska med henne, haller hon isar svenskan och engelskan? Mina twins blir 2 nu i maj och hittills ar det inte sa mycket sprak men det som kommer ar pa engelska..jag vill dock att dom pratar bada spraken sa jag tar garna emot tips. Jag lar aterkomma,
Kram Liz

Desiree sa...

Vilken härlig och perfekt dag. Naturhistoriska museer gillar jag. Hi hi det är väl the science neard i en som på något sätt blir frälst av att gå på sådana ställen. Tänk att E fick en egen liten konsert av saxofonmannen. Kul :-)
Här har det också slagit om och blivit kyligare. I slutet på veckan ska det bli lite varmare. Nu när vårkänslorna infunnit sig vill man ju inte ha kyla igen.
Ha en bra start på veckan.
Kram!

Trillingnöten sa...

Vilken himla kul utställning om rymden! Hoppas den är kvar till sommaren :) För då kommer vi ju och ska kika! Vore superkul att få se den. Tänk att rymden kan vara så fascinerande!
Tack för din fina kommentar på min blogg idag också! Den värmde och lyfte verkligen! Av någon anledning tryckte jag på fel knapp och raderade den istället...! Min hjärna är inte riktigt med idag. Stress tror jag :) Så att du inte tror att jag inte godkände den :) Kram och ha en fin måndag!

Sahra sa...

Vilken härlig dag. Vi missade naturhistoriska. Eller snarare det blev bortprioriterat. När vi åker med barnen är det klart vi ska dit. En av favoritfilmerna är En natt på museum. Jag kommer bombardera dig med frågor inför en sådan familjeresa. So be prepared. Sonens önskelista var mycket kortfattad. En resa till NY eller
E3-spelmässan i LA. Hm. Inga dåliga önskningar hos en blivande trettonåring.

Saltistjejen sa...

Liz,
heeej! Välkommen hit! Vad ROLIGT att du tycker så mycket om min blogg och vad roligt att du har så många frågor. :-) Det gör mig glad!
Min man är svensk och vi flyttade hit för drygt 6 år sedan p g a att vi båda fick jobb här. Vi hade aktivt sökt jobb i USA och hittade båda två universitet där vi kunde få jobba. Nu är jag arbetslös och letar jobb. Vill byta inriktning och inte forska längre. Det går rätt trögt, men jag hoppas än att mina ansträngningar ska ge utdelning så småningom. :-)
Jag känner inte Martina i Nice, men läser hennes blogg då och då. Jag tycker som du att det är roligt att läsa om andra svenskar utomlands och det här med språket och hur man ska försöka få sitt barn tvåspråkigt är något som ligger även mig varmt om hjärtat. Vi pratar svenska hemma men visst, E pratar allra helst engelska. Vi har nu börjat säga till henne att prata svenska med oss hemma de gånger när hon inte gör det och oftast byter hon till svenska då, men det händer att hon säger att hon inte vill.
Tack igen för din härliga kommentar och jag ser fram emot att få se dig här igen!
:-)
Kramar!!


Desiree,
ja det är ett härligt museum! Och att E sedan fick sin önskesång spelad var roligt tycker jag. :-) Hoppas ni får fortsatt vårigt väder även om ni nu får ett par dagar med lite kyligare temperaturer.
Kramar!!


Trillingnöten,
å du jag har tänkt så på er! Och det gör inget om du råkade radera kommentaren haha! Sådant händer. skönt att du fick läsa den ändå! Hoppas nu att det går bra de här närmsta dagarna med alla omställningar.
KRAM!!


Sahra,
tack!! Ja nästa gång ni kommer måste ni verkligen besöka ANHM!!! Jag gillar det jättemycket! Men har faktiskt fortfarande inte sett En natt på Museum. Borde verkligen göra det nu när vi har spenderat så många timmar på just det muséet haha!
Du er son har höga förväntningar och önskningar men det är väl bra. Egentligen. Och du är mer än välkommen att fråga mig hur mycket som helst inför en eventuell resa hit. Sedan får vi se om jag kommer att kunna svara...?! DET blir en annan historia det haha!
:-)

Gnuttan sa...

Vilken HÄRLIG lördag!! Älskade avsnittet om utomjordingarna och saxofonisten! :-)

Saltistjejen sa...

Gnuttan,
ja det var verkligen en skön lördag. :-)
Kramar!