onsdag, mars 28, 2012

Djurbesök

Förra fredagen hade Lill-Skruttans dagis ett nytt besök av "Nature of Things". Senaste gången de kom var ju i december då de kom och visade upp samt pratade om en massa olika djur. Denna gången handlade det om hur olika djur övervinterar. Barnen lärde sig ord som "hibernation" och "migration". Det roligaste tyckte de ändå var att få se och klappa djuren. Men jag tror att vi alla kände ett litet sting av besvikelse över att den omtalade skorpionen inte kunde komma. Men det var väldigt roligt att återigen kunna få vara med på ett sådant här event och jag agerade fotograf. Här är en del bilder från fredagen.

Derek från "Nature of Things" demonstrerar hur en trädgroda kan "sitta fast" på hans handflata.

Trädgrodan kändes lite kall tyckte Lill-Skruttan.

Så till något betydligt fluffigare.

Mjuk och skön tyckte O.

Så till sköldpaddorna!

Här den stora (s.k tortoise)...

...och här den lilla (s.k turtle). Derek visade här hur sköldpaddan kan dra sig in i sitt skal då den blir rädd.

Lilla E kollar in den lilla sköldpaddan.

Den stora sköldpaddan kändes "bumpy och hård" enligt Lill-Skruttan.

Så en höna!

C känner på hönans fjädrar.

Sist ut (eftersom skorpionen aldrig kom) var denna and.

Det är verkligen roligt att sådana här saker anordnas tycker jag. En del av detta är vi föräldrar med och bidrar till via Parental Association Board. Vi tar upp olika förslag om tänkvärda aktiviteter, diskuterar och ibland kan vi även ge pengar som vi har fått in genom olika "fundraising events". Att kunna ge barnen lite mer närkontakt med olika djur är extra roligt tycker jag eftersom dessa barn verkligen är storstadsbarn. Förhoppningsvis kommer vi kunna anordna så att det kommer en s.k "Traveling Farm" senare i sommar med större djur också. Men detta är helt beroende av om andra föräldrar kan tänka sig att ansvara för detta. Just nu har vi skickat ut en förfrågan om frivilliga. Vi får se hur det går.

15 kommentarer:

Pettas sa...

Härligt med kunskap och förståelse!:)
Här far man med skolklasser från lilla Mariehamn ut på landet till ladugårdar för att barnen skall veta mera om var deras mjölk kommer ifrån. Någonting som är en självklar för min generation och säkert din också, är det inte för följande, så därför är det toppen när man presenterar djuren på redan på dagis.

Ha en fin dag!
Kramar!:)

Anne-Marie sa...

Jättebra att barn får uppleva djur på nära håll. Att det inte bara är saker de hör talas om. Eller ser i affärer - mjölk, fiskpinnar osv. :)
Bra initiativ.
Kramar!

Saltistjejen sa...

Pettas,
Visst är det viktigt att barnen får lära sig var maten kommer ifrån och hur djur och natur "fungerar". Vad fint att barnen hos er i skolorna får åka till gårdarna och se djuren där.
Kram!!


Anne-Marie,
Ja som storstadsbarn är det kanske extra viktigt att de får chansen att se djur på lite närmare håll. Även om vi t ex ofta besöker zoo och så, men här får de känna på djuren och kan även lyssna och fråga för att få veta lite mer.
:-)
Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Vad roligt for barnen och larorikt pa samma gang! Joli hade en liknande utflykt till ett animal rescue center och hon alskade det. Kanns bra att de gor lite "vettiga" saker ocksa, har i Dubai kan man inte direkt ga ut i skogen och titta pa djur (man kan ga ut i oknen och se kameler dock).
Vad duktig Lill-Skruttan ar pa att rita, visst ar det harligt att se hur deras kreativa sidan utvecklas och att de inte har samma trakiga granser som vi vuxna ibland har. Fantasin flodar och det ar underbart att se!
Kram!

Millan sa...

Oj det har tyckte jag verkar valdigt roligt! Verkligen bra att ordna sadana har besok for barnen! Det har jag aldrig hort talas om har maste jag saga.

Kram

Sahra sa...

Vilken fantastisk grej att djuren kommer till barnen. Skansen finns ju, men jag är tveksam om förskolan åkte dit någongång. I låg- och mellanstadiet gör man Skansenbesök, men knappast i de åldrarna. Coolt och härligt med så engagerade föräldrar

Taina sa...

Ert dagis är ju bara för bra! Det händer ju något hela tiden och inte bara de där vanliga sakerna. Och sedan har jag sett LillSkruttans teckningar!!!! Wow, wow vad bra hon har blivit på att rita och teckna. Heeeeelt otroligt vilken utveckling.

Ha en skön dag. Hoppas ni kan komma i vår/sommar när vi installerat oss!

Kram kram

Fourmum sa...

Vilken jättebra ide! Den ska jag förmedla till vår förskola! Kram

Annika sa...

VAD bra.
Ännu en tumme upp för dagis.
Vilka grejer de, och fldraföreningen, hittar på!
Förstår att det var en upplevelse för alla barn att få vara med om detta.
SYND med skorpisen, men nästa gång kanske :-)
Kram!!

Desiree sa...

Ja vad kul att de ordnar sådant här för barnen. Man ser på barnen här på dina bilder att de tycker det är jättekul. Väldigt bra initativ.Dina bilder blir nog himla kul för dagis att få kopior på så att barnen kan minnas detta besöket och kolla på flera gånger.
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
ja de här besöken har varit väldigt uppskattade av barnen. Och av lärare och föräldrar också. :-) Vad roligt att Joli var till ett Rescue Center. Barn älskar verkligen kontakt med djur.
Kram!!


Millan,
ja det är super!
Kanske finns det hos er också fast ert dagis inte känner till det?
Kram!


Sahra,
ja det är super! Det är ju annars inte helt lätt att ta sig med så många barn till en djurpark eller liknande.
Kram!


Taina,
ja det händer ofta något och just sådana här aktiviteter är såklart extra roligt.
Kram!!


Fourmum,
ja gör det! Kanske finns det någon liknande organisation hos er som kan göra sådana besök på dagis och skolor.
:-)
Kram!


Annika,
ja det är verkligen roliga saker. Och att föräldrarna är engagerade är nästan en förutsättning för att det ska fungera bra här. Gissar det var likadant på K's dagis och skolor då hon var mindre. Du har ju berättat att du hjälpt till mycket med frivilligarbete och så då hon var yngre.
Och ja, jag hoppas på skorpionen en annan gång haha!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja, jag ska ge mina bilder till dagis. De tog också kort såklart men eftersom vi har en bättre kamera och framförallt blixt så blev nog mina bilder lite bättre. Vid förra besöket skickade jag även till föräldrarna. Här i inlägget har jag försökt vara sparsam med bilder där andra barn än de jag vet att föräldrarna är ok med publicering av bilder på deras barn här på bloggen. Men självklart har jag även fler bilder på alla barnen som jag ska ge till deras föräldrar. :-)
Kram!

finelinan sa...

Trots att jag är uppväxt på landet så har jag nog faktiskt aldrig klappat en höna... Skandal...

Mrs Clapper sa...

Verkligen fantastiskt att de ordnar så fint! Hade inte haft något emot en sån dag på kontoret! :)
Hoppas kräksjukan flytt sin kos nu! Trevlig helg och stor kram!

Saltistjejen sa...

finelinan,
hahaaaa till och med JAG har faktiskt klappat och lyft höns, tuppar och kycklingar. :-) Men du har säkert koll på fler andra saker som hör djur, natur och "landet" till. :-)


Mrs Clapper,
ja det är himla roligt! Haha, du får ta upp det med kontoret, kanske skulle de inte tycka det vore lika skoj...?!? ;-)
Kräksjukan verkar vara över för denna gången. Skönt!
Kramar!!