onsdag, mars 07, 2012

Stolt mamma

Häromdagen när jag hämtade Lill-Skruttan på dagis berättade hennes Huvudlärare, Fröken Sprudel att hon tyckte att Lill-Skruttan var så Fantastisk. Vi stod ute på deras lekplats och Lill-Skruttan susade runt med sina kompisar och ville absolut inte gå hem.

Fröken Sprudel berättade då för mig att hon tycker att Lill-Skruttan utvecklats så mycket sedan i höstas och att hon är så härlig att ha i Green Room eftersom hon är så glad, positiv och fantasifull. Alltid så full av positiv energi med en skön humor. Och hon är även väldigt hjälpsam och omtänksam mot sina kompisar. Hjälper och tröstar. Fröken Sprudel berättade även att Lill-Skruttan tidigare sprungit fram till henne och en annan lärare när de var ute på gården och gett dem varsin intensiv kram. Slagit sina armar runt lärarnas ben och borrat in huvudet mellan deras knän. En sådan där riktigt Go´ Kram sa Fröken Sprudel med ett leende. Sedan hade Lill-Skruttan tittat upp på lärarna och fyrat av ett supersoligt leende och så sprang hon iväg igen. Tillbaka till lek och stoj. Och Fröken Sprudels ögon lyste när hon sa att "Hugs like that are so lovely and we get them a lot. I guess it must be a sign of that the children really enjoy the atmosphere here, and it feels so great."

Dagisfotot från i höstas

Dagen därpå när jag kom till dagis med Lill-Skruttan träffade jag en annan av hennes lärare, Fröken Mys. Och även hon hade endast lovord att ge. Hon berättade att Lill-Skruttan är en så härlig person och att hon är så mogen för sin ålder. Fröken Mys berättade två olika händelser som skett nu i veckan. Den ena var härom dagen då de skulle dela upp barnen i två olika grupper där den ena skulle gå ut och den andra skulle gå till deras "Big Common Room" (det rum där de har musik- och dansaktiviteter samt även använder som lekrum inomhus). Det hade tydligen vållat lite protester hos en del av barnen, men då hade Lill-Skruttan sagt till sina protesterande kompisar "We all have to go to our groups and the ones who are going to the Common Room must do that and don't get upset." Haha, tänkte jag, min lilla "polis".

Den andra händelsen var under gårdagens lunch då ett av barnen inte velat äta upp sin mat och Lill-Skruttan vänt sig till barnet och sagt "But you have to eat your lunch so you can grow big and strong! If you don't eat you can't grow. And also think about your mom and dad, they will be sooo worried if they know you are not eating your lunch here." Fröken Mys berättade att hon sagt detta på ett väldigt omtänksamt, uppmuntrande och snällt vis, absolut inte som en reprimand eller så, utan det var verkligen ett försök att uppmuntra och peppa sin kompis till att äta sin medhavda lunch.


Fröken Mys fortsatte med att berätta att Lill-Skruttan också är väldigt hjälpsam och söt mot den nya flickan som börjat i Green Room. Detta är hennes andra vecka på dagis, och allt är såklart fortfarande väldigt nytt för henne. Allt från rutiner till alla barn och lärare. Men tydligen så hjälper Lill-Skruttan mer än gärna till att visa och berätta vad, när och hur barnen ska göra saker. Och hon har även sagt till Den Nya att att hon är och vill vara kompis med henne. Så gulligt!

Ja, vad ska man säga? Självklart blir man oerhört glad och stolt som förälder när man får höra sådana ord om sitt barn. Själv tycker jag också jag har sett en enorm utveckling under det senaste året. Det är stor stor skillnad på att ha en nästan 4-åring jämfört med en nästan 3-åring. Helt klart. Tycker även att den allra allra värsta trotsen (även om vi naturligtvis fortfarande har en hel del sådant...) är borta nu. För nästan exakt ett år sedan skrev jag detta inlägg. När jag läser och jämför med hur vi har det idag är det en otrolig skillnad. Och även om hon fortfarande stundtals vill vara ifred och även pendlar mellan att vara stor och få vara liten så tycker jag att den senaste tiden känts annorlunda mot i höstas. Hon har också en helt annan förståelse för saker och ting. Kanske allra mest detta att hon börjat greppa lite mer abstrakta saker. Känslor. Både sina egna och andras. Samt lite bättre utvecklad "konsekvensförståelse". Alltså, om jag gör såhär så kan det resultera i det där. Skönt! Sedan får vi se vad som väntar bakom nästa krök. För är det något jag insett nu så är det att allt hela tiden förändras. Det är faser hit och faser dit. Utveckling - fysisk såväl som mental. Perioderna avlöser varandra lika ofta som resenärerna på tunnelbanan mitt i morgonrusningen. Det är väl det som gör föräldraskapet så utmanande. Föränderligheten. Kaoset. Känslan av att aldrig ha riktigt fast mark under fötterna, men att med tiden inse att det faktiskt går ändå. Man blir en jäkel på att hålla balansen. Och att rita om kartan och lägga ny kurs. Föräldraskapet. Utmanande men också så Fantastiskt på ett sätt jag inte ens riktigt kan sätta ord på.

23 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Men åh vad underbart! Vilken tjej hon är lilla E!! Hon har verkligen utvecklats en hel del och tar ett sånt ansvar :) Fantastiskt kul! Du SKA vara stolt som en tupp (eller hönsmamma kanske?) Det är fint med så omtänksamma kompisar. Där har N lite att jobba med. Hon är ju inte så van vid andra barn. Vi har ju inte många vänner som har barn och förskolan fick hon ju bara gå några timmar om dagen eftersom maken var hemma :) Men nu artar det sig! Kram på er!

Sahra sa...

Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är konstigt att många arbesgivare är så misstänksamma mot att anställa en mamma. Finns det någon person som har större tålamod och kan hantera konflikter och förändringar som en mamma?
Visst blir man stolt och glad som mamma. Särskilt när det sker spontant mitt i veckan och utanför de där inplanerade utvecklingssamtalen. Jag märker också en enorm utveckling på Molly. Nu är hon väl ca ett halvår äldre än din tjej. Molly är född augusti -07. Strax före 4-årsdagen så blev hon plötsligt stor. Hon är också väldigt omhändertagande och 'ser' verkligen sina kompisar och vem som behöver hjälp. Det är så fantastiskt, för jag tycker inte att vi kör någon särskild pedagogik eller så. Vi bara är och använder sunt förnuft i vår uppfostran, så det ligger nog väldigt mycket i henne.
Ha en fin dag

Marie sa...

Sånt där måste vara otroligt härligt att höra som mamma! Bra av lärarna att komma ihåg och berätta såna här händelser för dig också!

ExPIAtriate wife sa...

Ah klart att du ska vara stolt!!! Fina, duktiga Lill-Skruttan! Jag blir alltid lika forvanad over den tid och energi alla lagger ner att utvardera och lovpris ens barn pa dagis och skola och det kanns verkligen som att det kommer fran hjartat.
Elias fick nyligen en "award for being caring". Da kom det en liten tar i mammaogat!
Kram!!!!

Gnuttan sa...

Vilka härliga berättelser och kul att personalen tar sig tiden att berätta dem. Att höra liknande om sitt barn är verkligen guld värd. Kommer ihåg 4-årsåldern som en härlig tid med sonen, efter allt trotset, och den härligheten har turligt nog hållt i sig det mesta av tiden sedan dess. Han säger fortfarande sådana där underbara kommentarer dessutom, om hur fin man är och hur mycket han älskar en - liksom de helt ärliga, men snällt menande kommentarerna, om at man är lite tjock osv, för honom är ju det inte något fult (ännu), likosm han titt som tätt kommer och ger en en bamsekram (ibland också utan baktankar, hihi). Räknar med att man verkligen ska ta tillvara på dessa stunder innan tonåren båorjar... ;-)
Kram!

Annika sa...

Vad fint!
NU kan du verkligen känna dig stolt!!
OCh visst var det det vi SA!
Att du skulle vila i att ALLT blir BÄTTRE!!
OCH nu har det blvit bättre, ja jättebra!!
Härligt, Saltis!
Vilken lättnad!
Jag vet att Ella är så duktig, det var hon ju redan då ni var här!
Så verbal!
OCH det är snart 2 år sen. NU är hon ju 2 år äldre och ännu duktigare!
Klart att hon kommer att pendla mellan att vilja vara stor och liten ett bra tag till. Hon är ju inte ens fyra, den lilla!!
Ja, det är perioder hela tiden. Hela tiden.
Just nu är jag i tonårsperioden, inte helt kul alla ggr kan jag erkänna...

Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja hon har utvecklats mycket under sista tiden tycker jag. Och just detta om att hon är mån om personer omkring henne just nu är väldigt fint. Jag tror det kommer komma gaska naturligt för N när hon börjar utveckla fler och djupare relationer till andra barn!
:-)
Kram!!


Sahra,
visst är det underligt. En förälder är oftast oerhört bra på att ha många bollar i luften samtidigt, vi är stresståliga, vi kan medla, vi har tålamod och vi kan ofta lösa problem på ett hyfsat kreativt vis.
:-)
Jag tror att mycket hos E nu är just att hon mognat mycket den senaste tiden. Just så som du berättar att er Molly gjorde. Runt 4-årsåldern verkar många säga att deras barn tagit stora skutt i utvecklingen. Och E blir 4 nu i juni. Så det närmar sig.
Kramar!!


Marie,
ja det är verkligen sådant som gör en väldigt glad. Och ja, lärarna på E's dagis har oftast både tid och energi att berätta lite för oss föräldrar vid lämning och hämtning. Men det är inte alltid det är just sådana här saker. Det kan även handla om "problem" eller helt enkelt om vilka planer de har för de kommande dagarna vad gäller aktiviteter etc. Men oftast kan de berätta åtminstone något om ens barn och dagen (eller gårdagen) som gått.
Kram!


ExPIAtriate Wife,
ja det känns väldigt bra! Ja, de är fantastiska på de här på dagiset! Att ägna tid till att studera barnen och deras utveckling och även förmedla detta till oss föräldrar. En bra dialog. Vilket jag värderar väldigt högt! Så fint att Elias fick en sådan fin utmärkelse!!!!!! Jag förstår att du blev glad, stolt och rörd på samma gång!
Kram!!


Gnuttan,
ja det är verkligen underbart att personalen tar sig tid, både med barnen (såklart!) och oss föräldrar. Många jag känner har berättat att 4-årsåldern är just en sådan där skön och härlig tid. Med någon mindre trots och att barnen tar ett skutt i utvecklingen och är väldigt verbala och därmed kan uttrycka sig bra. Kanske är en av orsakerna till att de trotsar mindre??
Stor Kram!


Annika,
tack!! Ja, och som du säger så är det betydligt "lugnare" nu. En skön period. Det är fortfarande en hel del trots och humörsvängningar och så, men betydligt mindre än för säg ungefär ett år sedan.
Haha ursäkta att jag skrattar, men jag tycker att K's tonårsperiod verkar rätt härlig!?! :-) Hon känns som mönstertonåringen! :-)
KRAM!

Desiree sa...

Vad kul att få höra sådant här. Klart du ska vara en mycket stolt mamma. Lilla E är en underbart go liten tjej på så många sätt. Hon verkar väldigt omtänksam och ansvarstagande. Sådant måste ju värma oerhört i Mammahjärtat.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack! Vad gullig du är! Och ja det känns extra roligt att hon har empati och tycker om att hjälpa andra i sin omgivning. :-)
Kram!

Anonym sa...

Även om du tycker det känns som att du inte riktigt har fast mark under fötterna måste jag säga att det verkar som att ni gett henne en riktigt bra grund att stå på med så fina värderingar & mycket klokhet hon ger uttryck för trots sin ringa ålder. Kommentarerna om att äta upp så att inte föräldrarna skulle bli oroliga & kompiskommentaren till Den Nya fick mitt hjärta att smälta. Ni har gjort ett strålande jobb med er lilla tjej hittintills! /Penny

Mrs Clapper sa...

Vad härligt! Förstår att du är riktigt stolt, och det ska du vara! Det verar vara en riktigt fin liten person ni har skapat tillsammans!

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
å tack vad söt du är!! :-)
Fast jag tror mycket av personen kommer från henne själv. Men visst, man försöker ju att ge henne så mycket trygghet och närhet man bara kan. Och en del "regler" också såklart. :-)
Kram!

bettankax sa...

Underbar läsning:) Finns inget bättre än när man vet att ens unge har det bra och uppvisar fina egenskaper. Så härligt och klart man ska vara stolt. Jättestolt. Man har ju verkligen en del i det. På mer än ett vis:)
KRAM!!

bettankax sa...

Bedårande söt är Lill-Skruttan på fotot:)

Saltistjejen sa...

bettankax,
tack!!1 Ja visst har man det, men det kan ändå ofta kännas som om mycket kommer från barnen själva också. Iallafall i den här åldern då det handlar om hur pass mogna de är. Vissa mognar ju tidigare än andra, plus är mer verbala än sina kompisar och kan då uttrycka sig bättre.
Kramar!

anna of sweden sa...

Så fint. Jag blir glad bara av att läsa!

Kram!

Saltistjejen sa...

anna of sweden,
tack!! :-)
Kram!

nika sa...

Ohh så fin hon är den lilla skruttan. ge dig själv en liten klapp på axeln för någonstans ifrån har hon utveclat sina fina egenskaper. Kram

Saltistjejen sa...

nika,
Tack så Gullig du är!! Jag blir helt rörd.
Kram!!

Martina sa...

Lill-Skruttan börjar verkligen bli en stor tjej nu!
Och vad härligt att få så mycket fina komplimanger om henne!
Njut och var en stolt mamma!
Kramar

Saltistjejen sa...

Martina,
ja m,an märker verkligen hur mycket hon mognat den senaste tiden tycker jag. På flera plan.
Det är verkligen roligt att få höra positiva saker om sitt barn! Såklart. Och man suger åt sig.
Kram!

Emma sa...

härligt, vilken fin tjej hon är. Går i familjen förstår jag, så var stolt!

Jag gillar så att läsa när du skriver om föräldraskapet. Det är skönt att få perspektiv när man är mitt inne i något. O är lite lugnare nu, rutiner gör gott. Men när det kommer igen är det bara att hålla i sig.

Saltistjejen sa...

Emma,
haha ja du jag vet inte om hon fått det från oss riktigt. Ibland undrar jag. Men det är ändå fantastiskt roligt! Såklart.
Tack också för dina fina ord om mina föräldrainlägg. Själv skriver jag dem ofta för att dela med mig, men också för att jag biland känner att det är ett bra sätt att rensa tankar och känslor själv. Lite terapeutiskt sådär. Särskilt när saker är jobbiga. Att få lite stöd och råd från andra är självklart en extra bonus då. Det känns alltid bra att höra att man inte är helt ensam i en situation. :-)
Och du, visst får man hålla i sig när man går in i vissa faser! Det kan ibland kännas som man skulle behöva ett 5-punktsbälte hahaha!!!! ;-)