fredag, mars 23, 2012

Central Park Conservatory Garden

I eftermiddags träffade jag en av mina äldsta New York-vänner i The Conservatory Garden uppe i nordöstra delen av Central Park. Detta är en del av Central Park som väldigt många inte känner till och/eller aldrig besökt. Den norra delen av Parken är det överhuvudtaget mycket färre personer som besöker men jag älskar denna del mycket. Till stor del just på grund av att det är färre personer här jämfört med den välbesökta södra delen. Själva Conservatory Garden ligger alldeles intill 5th Avenue med en ingång vid 106th Street, och den består egentligen av tre olika trädgårdar. Den södra är den engelska, den mellersta är den italienska och den norra är den franska. De är helt olika i stil och väldigt vackra men på sina egna unika vis. Jag har skrivit mer om The Conservatory garden tidigare och om ni är intresserad kan ni läsa här och här.

Jag var nyfiken på hur långt alla träd och blommor kommit, nu eftersom vårvärmen var så tidig i år. Men kunde konstatera att trots att allt blommar otroligt mycket tidigare än normalt, så har körsbärsträden ett tag kvar innan de kommer slå ut. Magnolian var dock i full blom, och många fall nästan överblommad redan. Påskliljor, pärlhyacinter och julrosor blommade för fullt, samt en del tulpaner. Men jag tror att ett nytt besök här om ca 2 veckor kommer att visa ännu mer blomprakt, och då har säkert även körsbärsträden börjat slå ut.

Ett av alla magnifika magnoliaträd.

Inget vatten i fontänerna än.

En något mer mörkrosa magnolia som verkar blomma lite senare än den ljust skära, för på detta trädet var väldigt få blommor överblommade.

Här fanns till och med en del outslagna knoppar.
Körsbärsträden hade enbart små knoppar än. Jag skulle gissa på en 10-14 dagar till innan de slår ut. 

Vädret idag var helt perfekt tycker jag. Runt 22 grader och lite molnigt. Solen tittade fram emellanåt men och det blåste en svag ljummen vind. Man kunde lätt promenera runt i kortärmat utan att frysa, men det var inte så varmt att man svettades. Jag passar på att njuta av det nu för jag vet att det säkert kommer att smälla till rätt snart och bli sådär riktigt varmt.

14 kommentarer:

Desiree sa...

Så vackert med allt som blommar hos dig just nu. Magnoliorna är så fina! Älskar dem. Då var det vår i södern när första magnolian slog ut. Men jag är glad att det även finns en och annan magnolia i Stockholm också. Vi har några i Hammarbysjösstad men det lär nog dröja innan de slår ut. Träden har i CA fått den där första fina grönskan och det har börjat blomma lite även om det fortfarande är relativt kyligt i luften.
Kram!

Katarina sa...

Tack för blom kavalkaden du bjuder på! Det ser verkligen bedårande ut! Man blir så glad av alla färger och nu går ni mot ljusare och varmare tider. Kram

Marie sa...

Men åh, vad vackert! Förstår att du gillar den delen av parken. I Englischer Garten här i München så är den norra delen lugnare än den södra också, jag föredrar den norra delen! :)

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja visst är magnolia underbart vackert! Jag älskar det också. Minns att man planterade ett magnoliaträd vid huvudingången till KS också Fast det var väldgit litet då. ;-)
Hoppas ni har det riktigt bra i Kalifornien nu!! Underbart med grönskan!
Kram!!


Katarina,
tack!! Ja det är vackert är i staden nu och kommer vara åtminstone någon månad framöver med olika blommor, buskar och träd som kommer att blomma.
Kram!


Marie,
tack!! och ja det är otroligt vackert nu!
Vvisst är det lite lustigt att det alltid är någon del av en parks om är mindre besökt. Här i Central Park handlar allt såklart om tillgängligheten. Den norra delen är uppe i Harlem och de flesta turister (och även andra) är aldrig så högt upp, utan håller sig kring södra delen, nära shoppingstråken vid 5th Ave samt Central Park Zoo etc.
Kram!

Annika sa...

Hmmm....inte för att jag ska vara den nu...
Men det är inget körsbärsträd på sista bilden. DET är en Crab Apple, ett paradisäpple. Är du säker på att inte körsbärsträden blommar hos er redan??
De blommar på bar kvist. Sedan kommer en senare sort som blommar i rosa som heter Kwanza cherry, men den blommar nästan två veckor efter de vita träden.
Jag tycker det ser ut som om vi ligger SÅ lika i blomning. Allt har kommit lika långt hos er som det kommit här.
Magnolian är magisk!! men här har den nog nästan börjat gå in i slutskedet. Hos er är den superduper!!
NU går vi svalare tider till mötes, så nu kanske blomningen stannar upp lite. BRA!!
Men ja, det är sagolikt i naturen nu.
Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
aha!! TACK! för att du berättar! jag trodde det var körsbär detta för blommorna ser ut som körsbärsblommor då trädet blommar. Hm... Ok men jag vet att de träd runt reservoaren INTE blommar än och de "ska" enligt skyltarna vara körsbär. Så det dröjer nog iallafall ngn vecka eller så tror jag. Tills de blommar.
KRAM!

Annika sa...

Det är bra Saltis...
Det är lätt att ta fel. Det gör jag med på träd, tro mig. Jo, många av de vita träd som blommar nu är päronträd. Det kan ibland se ut som häggar också (på tal om gårdagens inlägg).
Who can keep track på alla träd. DET vimlar ju av dem!! :)
När paradisäpplena blommar är de som rena, rama drömmen, Saltis.
DE är nästan mina favvisträd, jämte Eastern Redbud och körsbären!
Kolla in era körsbärsträd vid reseorvaren och se hur långt knoppningen kommit. Den här helgen kan man nog säga att körsbärsträden sjunger på sista versen i DC.
Ni har ert ljuvliga kvar. Fint!!
Tycker dina Bilder är så fina.

Peter är på gymmet...
men när han kommer HEM ska jag minsann fråga honom om WD!!
YOU bet...

Kramar!!!

Loppan flyttar västerut... sa...

Du har fångat mina favvosar, magnolia, tulpan och pärlhyacint. Jättefina bilder! Njuter av att se. Här har träden blommat över, det gick fort. :-(
Ha en underbar lördag,
Kram

Syster i söder sa...

Jag smäller av!!! Jag vill också gå och strosa i 22 grader i parken... Vilka fina bilder! Det gjorde min kalla gråa och något dimmiga lördag. Men imorgon ska det åtminstone bli 13 grader och strålande sol. kram!!

Sahra sa...

Fantastiska bilder. Jag kom inte heller längre än södra delen av parken. Var nyfiken att utforska mer, men det får bli nästa gång. Jag blir mer och mer sugen på att åka till nästa vår istället för september. Får se om sonen tycker samma sak. Ska bli kul att höra om placet ni hade babyshower på idag. Mycket nyfiken. Kram. Fin helg

Steel City Anna sa...

Vilka vackra bilder på våren!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha ja jag är verkligen inte alls bra på träd men kanske är flera av träden här i staden äppel- och päronträd. Alltså de som blommar ngt senare.
Eastern redbud har hag sett är på gång här nu. Jag älskar dem också!! :-)
Haha ja hör med Peter!
Kram!


Loppan,
å vad bra! Dina favvoblommor på bild! :-) Visst är det sorgliga att det går såå fot. Alldeles för snabbt. Och jag kan tänka mig att det går ännu fortare hos er.
Kram!!


Syster i Söder,
ja det är skönt och så himla vackert här nu. Hoppas ni haft riktigt fint under lördagen och att ni får en skön söndag också! Vårvärme är det bästa! :-)
KRAM!


Sahra,
tack! nästa gång du kommer hit ska du absolut försöka se mer av Central Park! Den är så olika i olika delar. The Ramble är också fint. Där kanske du gick dock för den tillhör de mer besökta delarna. Nu iallafall. Men förr var det den delen av parken som kunde vara osäker. Hoppas ni kan komma överrens om NÄR ni ska komma hit. Det kan dock vara lite svårt att pricka in just blomningen eftersom det kan variera så mycket. I år känns det som om allt är ca 2-3 veckor tidigare än normalt, medan förra året var det nog något senare än "normalt".
Kramar!!


Steel City Anna,
tack tack!!

Nessan sa...

Åh vilka vackra fotografier, riktiga tavlor!

Saltistjejen sa...

Nessan,
tack!!! Vad gulligt! Jag blir verkligen glad över att du tycker om bilderna.
:-)