fredag, mars 16, 2012

Marsvärme i Central Park

I tisdags hade vi ju ett strålande väder här. Runt 20 grader och solsken. Det kändes mer som en dag i sena maj än i mitten av mars. Eftersom vädret var så skönt bestämde jag och M att ses i Central Park. Ta en kaffe ihop. Och en kanelbulle. Båda från svenska FIKA. Hela Parken var full av folk som promenerade, cyklade, fikade, åt lunch eller lapade sol. Många var verkligen sommarklädda. Bara ben och flipflops. Medan andra var mer försiktiga och hade behållit kappan på. Som alltid när den första riktiga värmen kommer.

Jag var lite tidig och satt på en klippa i solen och lyssnade på "Språket" (P1 Sveriges Radio) i min iPhone som Podcast. Det handlade om vad man kallar Amerikasvenskan och var rätt roligt att höra. Tydligen finns fortfarande ett fåtal svensktalande "Amerikasvenskar" kvar i norra delarna av USA. Det handlar mest om de som fötts här under kanske 20-talet av föräldrar som invandrade tidigare. I programmet pratade man en hel del om just hur de här "Amerikasvenskarna" fortfarande kunde prata lite svenska, men att denna svenskan nu var på utdöende eftersom deras barn och barnbarn inte kunde någon svenska. Det var så sött och liksom rörande att höra en intervju med en äldre dam som pratade lite svenska trots att hon bott hela sitt liv i USA.

Många var ute i det ljuvliga vädret.


Lunchdate kanske?

Solnjutare


Än ser man dammen mellan grenarna men snart är här nog helt grönt.

En svensk latte.

Kanelbulle.Här nedanför ligger isrinken och jo, folk kan fortfarande åka skridskor där.


Många träd har börjat blomma nu.


Här är magnolian på gång. 

Igår onsdag hade vi betydligt kyligare igen. Jag trodde det skulle fortsätta vara varmt men värmen har tagit en liten paus. Rätt skönt ändå. Tror det var ca 12 grader och det rätt grådimmigt ute utom en stund på eftermiddagen då det sprack upp lite. De närmsta dagarna framöver ska det dock bli lite varmare igen. Fast eventuellt blir det åska och regn nu under fredagen. Men helgen ser fin ut. Runt 16 grader och solsken. Lagom! På eftermiddagen igår promenerade jag genom Central Park igen. På väg till Upper West Side för att handla på Trader Joe's. Parken kändes återigen mer som en normal dag i mitten på mars. Folk hade jackorna på och vissa till och med mössa.

Ett lätt grådis låg över den betydligt kyligare staden idag. Men vårblommorna blommar fantastiskt vackert i Central Park nu! Här en liten sjö av blålila krokus bland buskarna.

Här kommer alldeles strax träden runt brofästet att börja blomma i skyar av vitt och rosa. Men än så länge är det påkliljorna på marken som dominerar.


Fredag är det ju idag igen ja. Och mitt Fredagstema kommer (som vanligt) senare. Hoppas ni alla får en riktigt fin fredag och en skön helg! Vi har lite picknickplaner inför lördagen om vädret blir så bra som det utlovats. I övrigt har vi inget planerat, vilket känns skönt.

24 kommentarer:

Millan sa...

Ah vad harligt det ser ut med sol och varme i parekn. Aven om jag ju last att ni nastan haft for varmt for att det ska kannas varigt.. nastan som sommar ju! I england var det varmt och gott ofr nagon vecka sedan men den har veckan har det varit gratt och valdigt disigt och bara runt 10 grader. Jag onskar mig varme nu.

Gud vad gott med kanelbullar. Vi salde det pa marknaden i sondags men jag var duktig och at inte en enda.. aven om det sog i bulltarmen ;-). Det finns inte mycket jag tycker ar godare an just det. Det smakar som hemma!

Det later som ett himla intressant radioprogram forresten! Lite gulligt att de forsoker halla var i sitt sprak trots allt .. men det kan inte vara latt. Det ser ju jag redan nu med mina barn som forsoker men dar engelskan anda tar overhanden.

Ps tack for mailet. Ska svara pa det alldeles strax :-)

Kram!

Fourmum sa...

Så mysigt att ha allt detta runt hörnet och ändå kunna hitta lugn och ro i denna oas! Jag hoppas verkligen att jag/vi kommer iväg till New York! Kram

Desiree sa...

Åh magnolian är ju så vacker. Saknar våren i södern. Med värmen ni har nu lär det ju inte dröja länge förräns alla träden har slagit ut. Vilken härlig dag ni fick i parken.
Kram!

Marie sa...

Åh,jag vill till New York! :)

Trillingnöten sa...

Helt underbart! Jag saknar NYC speciellt mycket på våren tror jag :) Våren i NY är fantastisk :)

finelinan sa...

Så skönt med sol! Idag har ajg faktiskt gått i bara min vindfleece från Polarn o. Pyret, och jag har inte frusit en endaste gång! Men imorgon, när jag hade planerat en liten "köpa-vårblommor-utflykt", då ska det bli grått och bara tre-fyra grader... Dumma väder!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det var jättesköna dagar. Men igår var det kyligare igen med dunt 10 grader och idag är det nog varmare fast regnigt. Tror dock helgen ska bli rätt fin.
Haha så du förbjöd dig själv att äta kanelbullar! Hm, DET skulle jag nog inte klarat. ;-)
Och det var sött att höra om amerikasvenskarna. De som hållit sin svenska vid liv hade gjort det enbart genom att prata med sina föräldrar så de sa att sedan föräldrarna dött hade de inte pratat svenska med någon. Helt otroligt att de ändå mindes såpass mycket tycker jag! Med tanke på att dessa personer själva var i 80-90-årsåldern nu så lär det ju varit ett tag sedan deras föräldrar gick bort.
Kram!!


Fourmum,
å om ni vill hit så hoppas även jag att ni kan komma någongång i framtiden! Det ÄR en väldigt härlig stad med mycket till de flesta.
Kram!!


Desiree,
ja magnolia är vackert. Den har inte riktigt slagit ut än, men det gör den nog snart. Jag förstår att du saknar era vårar i Södern! De verkar varit fantastiskt sköna och vackra.
Kram!!


Marie,
:-) Ja, och OM ni kommer så är ett tips att komma antingen vår eller höst! Undvik sommaren.
Kram!!


Trillingnöten,
ja du våren här är så fin. Å andra sidan kan jag även sakna våren i Sverige mycket ibland. Den är kasnke inte lika vacker? Eller jo, det ÄR den nog men på ett annat vis. Iallafall den senare delen då syrener och en massa blommande träd och blommor blommar för fullt. Men jag kan faktiskt sakna den där tidiga våren. Nostalgi kanske, men att få plocka de första tussilagona i vägrenen. Eller hitta blåsippor och vitsippor. DET kan jag sakna! Doften av vitsipppor ÄR vår för MIG!
Kram!


Finlinan,
åå härligt med en fin dag! Trist att det ska bli kyligare imorgon igen men du, våren är verklige på väg till er med!
:-)

Annika sa...

KUL att du också gillar Språket!!
JAG lyssnar på det VARJE VECKA!!
SÅ BRA!!
OCH jag lyssnade på programmet om Amerikasvenskan. Jätteintressant.
Intressant också att det ska göras en undersökning bland dagens utflyttade svenskar, även om de inte alls tror att det liknar de som är födda på 20-talet. Vi har ju haft helt andra förutsättnignar med telefeon, internet etc etc + DET faktum att vi åker hem så mkt oftare än vad de ngnsin gjorde. OM de alls en enda gång for hem.
Men visst är det rörande att dessa 20-talets barn har kvar svenskan även om de aldrig talar den.


Vi hade 32 grader varmt igår!
HETT!
Ja, helt otroligt.
Ja, du vet vad jag tycker. DET är sisådär en 17 grader över medel.
NOT great.

OCH imorrn ska vi in till DC och se körbärsträden!!
CAN you believe it!!!
Två veckor för tidigt, om inte mer!!!

Ha en fin fredag!!
Kram!!

Loppan flyttar västerut... sa...

Parken är ju så galet vacker, o med påkisar och magnolia. Gillart, vilken oas det är och ni är sååå bra på att nyttja den.
Kanelbulle, åh vad gott, skulle ge mycket för en nybakad sådan känner jag.
Ha en skön helg, hoppas att den blir lagom varm o fin, nånstans över 10 men under 30c liksom.

Kramar

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är kul att lyssna på tycker jag! Lärde mig även ett nytt skånskt ord som jag testade på M efteråt. han visste faktiskt vad det var men han hade aldrig tidigare funderat över att det var skånskt. :-)
Ja det måste vara STOR skillnad på alla oss som flyttat utomlands nu jämfört med de som flyttade runt sekelskiftet. Ja, även om man flyttade innan internet fanns så var det ju en enorm skillnad såklart!!!
Himmel vad HETT ni hade igår. Här är det svalt igen nu. Igår var det bara runt 10 grader och idag kanske ngt varmare Men regnigt o grått.
Wow Körsbärsträden REDAN!! DET känns galet! Jag var ju i DC i mars just för ett par år sedan (innan E fanns) och fasiken vad KALLT det var där då!!! Minns att vi gick runt och såg olika memorials och FRÖS!!!! :-)
Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Loppan,
ja Parken är såå fin! jag är verkligen överlycklig att vi bor såpass nära den att man lätt kan promenera dit! :-) Kanelbullar är gott. Jag har fortfarande kvar 2 eller 3 i frysen sedan mitt eget storbak till vår Bake Sale.
Hoppas ni får en riktigt fin helg och jag gissar att ni har supervarmt där nere! :-)
Kram!

Martina sa...

Härliga varbilder!
I Nice är det ocksa var! Men det gar lite upp och ner, ibland är det jättevärmt och ibland blir det lite svalare. Typisk var alltsa!

Jag undrar, det här med fredagstema hur funkar det och vart kommer det ifran?!

Kramar

Sahra sa...

Jag vill verkligen inte ta ut något i förskott. De tre intervjuer jag har varit på har ju gått så himla bra. Not. De har liksom inte ens hört av sig efter. Bra intryck jag måste ha gjort. Not. Så du förstår att jag är nervös.
Men, någon gång ska jag väl för helsike få ett jobb oavsett om det blir det jag ska på intervju för och det första jag kommer att göra då är att boka den där NY-resan för mig och killarna. Du måste sluta visa parkbilderna. Det är framförallt när du visar parken och alla vackra höghus som ramar in parken som suget blir så där enormt. Det är väl för att vi hade den mest fantastiska dagen när vi var i Central Park.

Ps. Klart du inte ska sluta visa parkbilder. Jag älskar när du gör det.

Saltistjejen sa...

Martina,
tack!
Ja jag kan tänka mig att våren i Nice måste vara helt underbar!!! Att temperaturerna går lite upp och ner är ju en del av den tidiga våren så det gör mig inget. :-) Precis som du säger är det typiskt vår.
Å fredagstemat var en bloggare som kom på idén till för många år sedan (långt innan jag själv började blogga). Hon själv bloggar inte längre, men Fredagstemat lever kvar. Nu är det Annika (Life in the suburb) som liksom är lite ansvarig för att temat förs vidare till en ny värd varje månad. Du får jättegärna hänga på om du vill prova! Säg bara till då! Här eller i Annikas blogg.
Kram!!


Sahra,
du har ju iallafall VARIT på 3 intervjuer! Själv har jag hittills bara varit på 2 riktiga sådana. De andra är ju intervjutillfällen jag SJÄLV tiggt mig till ;-) och därmed alltså inga lediga jobb att söka. Utan mer ett sätt att visa upp sig samt att få mer info om företagen.
Det känns hopplöst ibland men så försöker jag tänka positivt också... ;-) Upp och ner går det ungefär som temperaturerna här nu under våren.
Hoppas så att ni kan komma hit! Och ja, Parken ÄR underbar!! :-)
KRAM!
Ps Stort lycka till inför den nya intervjun!! Heja heja!!!!!

Lotta sa...

hej underbara du!

Blir happy av dina bilder och din text!!

Vi kan fika i Central Park tycker jag! Det vore toppenroligt.

Idag ser det mindre roligt ut, men det ar ju fredag iallfall.

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
å du är väl i Sverige snart va?!?
Kanske redan nu? Fy vad dålig koll jag har. Förlåt!!!
Tack för din gulliga kommentar! :-) Den värmer i dagens regn o rusk. För jo det är väldigt ruskväder här idag... Men ganska mysigt tycker jag ändå. :-)
Kraaam!!

Steel City Anna sa...

Magnolian är snäppet före hos er :) Härliga bilder! Och "Språket" är ett himla bra program.

Saltistjejen sa...

Steel Cirty Anna,
ja det är den nog. Men extra tidig här i år eftersom vi haft en så mild vinter och nu ett par riktigt varma dagar. Kul att du också gillar "Språket"!
Kram!

Channal sa...

Central Park... jag älskade Central Park när vi var där hösten 2010! Det var en underbar varm skön och vacker höst! Lovely!

Du ska också ha en riktigt fin fredag! KRAM... Anna

anna of sweden sa...

Oj, oj, oj så vackert. Önskar jag kunde kvista över för några dagar.

Ha en riktigt fin helg!

Emma sa...

Jag kan inte bestämma mig för vad jag blir mest sugen på: softa i central park, äta en kanelbulle eller lära känna en amerikasvensktalande tant?

Saltistjejen sa...

Channal,
ja det är ljuvligt i Central Park. Både höst och vår! :-)
Hoppas du får en riktigt fin helg!
Kram!


anna of sweden,
å du hade varit sååå välkommen så!
:-)
Kram!


Emma,
hahahahaa nej du det är inte lätt det här med alla ens val.... eller hur det nu var?! ;-)
Kram!

Anonym sa...

Vilka härliga inlägg du gör!=) Oj, vad sugen man blir på att strosa omkring & uppleva allt detta du skriver om! Fast lite grand känns det som att man är med då du så generöst delar med dig av både foto & upplevelser! Mycket inspirerande!

Saltistjejen sa...

pennysdagar,
tack!!! Vad roligt att du tycker det! :-)
Kram!!