fredag, mars 02, 2012

Fredagstema - Om det börjar brinna

Ny månad och därmed ny värd för temat. Denna månad är det Olgakatt som bestämt vad våra Fredagsteman ska handla om. Idag är temat "Det brinner! Vad skulle du rädda först?" Och ja, detta såklart efter att du hunnit sätta alla dina älskade LEVANDE personer och djur i säkerhet! Något jag känner ren skräck inför är faktiskt brand. Ännu mer här än när vi bodde i Stockholm, eller på alla andra ställen jag bott tidigare faktsikt. Då har jag alltid bott så att det skulle varit möjligt att kunna hoppa ner på marken utan att veta att jag skulle dö på kuppen.

När jag växte upp bodde vi i en enplansvilla så där hade det inte varit några som helst problem. Som student i Umeå bodde jag visserligen i ett höghus, men min studentkorridor låg bara en trappa upp så det var inte långt till marken. Under vinterhalvåret var dessutom snömängden ofta så stor att man lätt kunnat hasa sig ner till snödrivorna under fönstret utan några större problem haha! Efter Umeå bodde jag ett tag i ett radhus i Södertälje och där var det också markplan som gällde. Enkelt att ta sig ut vid en eventuell brand alltså. Sedan blev det Årsta och då visserligen högst upp, men endast i ett trevåningshus så det hade gått att ta sig ner utan att riskera livet. Men NU?!?! Här. Då gäller det att kunna springa i trapporna. Alla arton. Att hoppa ner från 18:e våningen på en betongtrottoar är INTE ett alternativ. SÅ nej, här är det faktiskt en fasa att tänka på eventuell brand.

Men nu ville ju inte Olgakatt att vi skulle prata om HUR vi skulle rädda oss utan om VAD vi skulle vilja rädda. Av materiella ting. Min lista skulle nog se ut såhär:

1) Dator (där har vi alla foton så hårddiskarna skulle vara det första jag skulle försöka rädda).
2) Green Card och Pass (för tillfället är ju det samma sak eftersom jag fortfarande inte fått mitt riktiga kort än...)
3) Mobilen
4) Kameran
5) Förlovnings- och Vigselringarna (nej jag har de inte på mig varje dag utan de ligger i en låda)
5) Fotoböcker jag gjort

Sedan kan jag inte komma på så mycket mer på rak arm. Kanske har jag glömt något jätteviktigt? Känner på något underligt vis att jag inte alls har lika många saker här som jag känner lika mycket för som när jag bodde i Sverige. Kanske för att vi inte samlat på oss lika mycket? Jag vet inte? Utan det är verkligen främst fotona jag skulle vilja rädda. Och de är ju i stort sett alla digitala och finns lagrade på våra hårddiskar.

Men vi får hoppas att man slipper bränder. Åtminstone de bränder som kan utbryta hemma. Kontrollerade bränder utomhus kan jag däremot uppskatta. Grillar gärna en korv eller två ute om tillfälle ges. Men det är ju en annan sak. Hoppas nu att ni alla får en fin fredag och en skön helg!

12 kommentarer:

Annika sa...

Jag tänkte faktiskt på dig under detta tema.
DU bor ju onekligen högt upp, och jag förstår verkligen att detta är en av dina stora rädslor. Du kan ju inte precis kasta dig ut...
Fy fasiken.
Vi skulle rädda ungefär detsamma,
Ha en toppenfredag!
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det ÄR ju verkligen en skrämmande tanke att huset där man bor ska börja brinna, och bor man som vi skyhögt över marken är tanken verkligen fruktansvärt skrämmande!! Hu!
Jag hoppas innerligt att jag (och inte heller någon annan såklart!) ska slippa behöva vara med om det.
Ha en fin helg!
Kramar!!!

Coolaannna sa...

Jaa, hoppas verkligen man slipper brand. Otäckt.

Klart mycker värre om man bor högre upp.

HA en fin helg Saltis!!
Kram anna

Cosmopolitan sa...

Ja, foton är nog något man helst vill försöka rädda. Men det krävs inte en brand för att förlora dom. Vi förlorade nästan alla våra foton från 3 mån i Portugal. Vi kom hem sent en natt och morgonen efter när datorn skulle startas så kraschade den istället. Hela hårddisken paj... Det var det det. Påsen 6-8 mån finns inte längre... :-( Så på denna resa har vi iaf backup. Men den kan ju oxå paja...

Förresten, kul att du oxå pluggat i Umeå! :-)

Mrs Clapper sa...

Usch ja... 18:e våningen är inget att hoppa ifrån!
Jag minns att vi när jag var liten hade övningar hemma om hur vi skulle göra om det började brinna, då lärde de mig att klättra ut genom badrumsfönstret och ner på garagetaket... Tack för det minnet!! Hade helt försvunnit...
Trevlig helg! KRAM

Saltistjejen sa...

Cosmopolitan,
ja det ÄR risky att ha foton på en dator utan back-up. Som du säger kan en dator så lätt krascha eller något annat hända med den som gör att allt man har på den försvinner. Så SURT! Stackars er!!!! Foton är ju oersättliga. Särskilt då på ens barn. Vi har nu två oberoende hårddiskar som backar upp våra foton och filmer, samt att vi har en Time Capsule (Apple server) som regelbundet backar upp våra hårddiskar. Haha kalla mig paranoid... ;-)
Så du har också pluggat i Umeå minsann!!! :-)


Mrs Clapper,
haha nej DET vill man verkligen inte! Nej här får man verkligen hoppas att man kan ta sig ner via trapporna. Hu! Men jag hoppas att det inte ska bli ngn brand....
Välkommen hem igen förresten! Hoppas du inte får alltför mycket problem med jet-laggen.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
ja det får man verkligen hoppas.
Hoppas även du får en fin helg och att du är frisk nu!
:-)
Kram!

Desiree sa...

Usch ja man får innerligt hoppas att man slipper vara med om någon brand.Verkar som de flesta av oss kommer att försöka rädda ganska mycket samma saker och det är väl tecken på att dessa är de viktigaste sakerna. Men hoppas peppar peppar att man slipper vara med om något sådant.
Kram!

Channal sa...

18:e våningen låter inget vidare i en brand! Tur det finns långa brandstegar! Bilderna är det viktigaste! Pass går att fixa nytt! Måste vara häftigt att bo i New York! Ha en härlig lördag! Kram Anna

Lotta sa...

Nej, förstår att det inte är ett alternativ att hoppa från 18:e våningen!
Kram!

Pettas sa...

Skulle verkligen inte vilja bo på adertonde våningen om eld uppstod längre ner...Inte högre upp heller för den delen. Ruggiga tankar.

Hoppas solen skiner på er och att ni har det bra!

Kramar

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det verkar som om de flesta av oss hoppas rädda just foton eller annat som finns i våra datorer... Och visst får man hoppas att man slipper vara med om någon brand.
Kramar!


Channal,
nej det ÄR onekligen lite högt upp om det skulle börja brinna! Och visst är bilderna det man främst skulle försöka rädda av det materiella man har.
Att bo här i NYC är verkligen speciellt och ja, vi trivs otroligt bra! :-)
Ha en fin helg!
Kram!


Lotta,
nej det är det verkligen inte! Hu! :-/
Så jag hoppas innerligt att det inte ska börja brinna.
Kramar!!!


Pettas,
nej det är ju DEN tanken somär mest skrämmande. En brand UNDER oss skulle självklart göra det svårt att ta sig ner via trapphusen. Vi har iallafall två (en på var sida byggnaden= vilket man hoppas ska underlätta.
Här är dimmigt idag men jag tror det kanske ska spricka upp senare underdagen. Ha en skön fortsatt lördag nu!
Kramar!