söndag, mars 27, 2011

Bergman och Jussi i all ära...

...men som svensk måste man ju även föra vidare lite svensk s.k "skräpkultur" till sina barn också. Det tycker jag banne mig är ens skyldighet. Sagt och gjort. Vi provade lite försiktigt igår. Så sedan igåreftermiddag vet Lill-Skruttan vad ABBA är. "Två flickor och två pojkar som kommer från Sverige men sjunger på engelska." Hyfsat svängigt också. Iallafall tillräckligt för att Lill-Skruttan ville dansa. Av sig själv helt spontant. Här är det mer den hoppiga varianten tillsammans med mig. Senare blev det familjedans med M också, men det filmades av naturliga skäl inte. Jag tror att det hela gick hem. Iallafall verkade hon väldigt glad och lyckligt ända till vi kom till "Take a chance on me" då fick det vara nog.


Annars är det egentligen bara en enda låt som hon vill höra nuförtiden. Som inte är en barnsång. Och det är av någon anledning Peter LeMarcs "Marias kyrka". Varje kväll vid nattningen ber hon "Jag vill titta på Marias kyrka!" Hon har inte riktigt koll på skillnaden mellan lyssna och titta, men vi förstår och självklart lyssnar vi därför på denna varje kväll.Nu är det söndageftermiddag och vi har ordnat en Baby Shower för E´s mamma. Det blir inget stort eller märkvärdigt, men vi tänkte ta oss till ett teställe en bit upp för "Afternoon Tea" tillsammans med en eller flera av hennes "andra vänner". Sedan kommer tillbaka hit och går till Familjen K där papporna och barnen kommer att vara. Där blir det sedan Korean take out eftersom detta är vad den blivande mamman har "cravings" efter. Ser fram emot en "tjej-eftermiddag" utan småbarn. Utan en där vi faktiskt kommer att kunna föra en normal konversation, d v s att börja och avsluta det man tänkte säga. Att kunna fullfölja sina tankar hela vägen så att säga. Det är alltid trevligt som omväxling. :-)

När jag postar detta är vi nog redan på väg. Vill nämligen inte posta för tidigt OM hon skulle gå in på bloggen. Vi hoppas nämligen kunna överraska henne lite.

21 kommentarer:

olgakatt sa...

Inte är väl ABBA skräpkultur! Ur ABBA har ju bl a både Chess och Kristina från Duvemåla fötts.Skulle f.ö. tro att Ella gillar ABBA mer än Jussi i "ett par"" år till... Huvudsaken är att man lyssnar på musik, inte så viktigt vad!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
nej det beror nog på vem man frågar men vissa tycker ju att ABBA tillhör det den typen av musik som är "fel".
;-)
Kram!!

Trillingnöten sa...

Ja, att dansa till ABBA går bra mkt bättre än att dansa till Jussi vill jag lova :) Jag ska också introducera lite Abba för N tror jag. Speciellt som alla svenskar bör älska dem :)
Kul med Babyshowe! Har aldrig varit på en. Mest för att det ännu inte e så utspritt i Sverige, men också för att inte så många av mina nära vänner faktiskt har barn! När jag tänker efter...oj då!
Ha en fin början på veckan!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
japp ABBA är ju hur dansvänligt som helst!!! och som svensk är det väl en del av kulturarvet?!? :-)
Baby Shower är kul tycker jag. har inte varit på så många direkt men de jag varit på har varit himla mysiga och trevliga! jag gillar det verkligen! :-)
Om ni flyttar hit så småningom lär du få gå på många antar jag.
Kram!!!

Anne-Marie sa...

ABBA är väl bland det bästa som Sverige exporterat. Vilka härliga låtar som fortfarande står sig. Tänk när Kungen och Silvia förlovade sig och de spelade Dancing Queen. Vilken stämning det var. Kram!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
japp håller helt med. Jag älskar ABBA, men jag vet att många tycker att musiken är lite väl "cheesy" ;-)
Jag kan dock knappt stå still när jag hör ngn bra ABBA-låt. Och eftersom ABBA-låtar blev ett litet "tema" i min gamla grupp där jag disputerade så har jag även andra roliga minnen förknippade till dem! :-D
Kram!!

Desiree sa...

Abba är ju underbar musik. Kul att lilla E fick dansa lite till Abba som faktiskt är hur svänigt som helst. En liten dancing queen minsann.
Trevligt och kul med baby shower. Hoppas hon blir överraskad och att ni får en riktig mysig dag ihop.
KRam!

Anonym sa...

Så söta ni är när ni dansar! :-)
Klart att barnen ska få lite Svensk musikhistoria i baggaget.

Den där låten med Peter Le Marc har jag inte hört tidigare men den är lättsam att lyssna till så jag kan förstå att Ella gillar den.

Hoppas att ni hade trevligt på showern och vuxet sällskap utan barn är något som är så välkommet.

Mer filmer på sötnosen önskar Leon som gillar att kolla på Ellla & Friends! :)

KRAM!

franziengland sa...

Jag håller med tidigare kommenterare, ABBA är inte skräpkultur utan hur bra som helst. TACK vare Mamma Mia fick en generation till automatiskt en relation till låtarna :) .
Peter LeMarc är en av mina absoluta favoriter. Hans musik är FANSTASIK!! Just Marias kyrka är inte en av mina favoriter, men bara att höra hans röst gör mig glad. Jag TROR "Ta med dig månen när du går" är min favorit...

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja jag älskar ABBA! :-)
Baby Showern blev otroligt lyckad, men jag berättar mer om den senare.
Kramar!


Jess,
haha visst ska de få lite svensk musikhistoria. Dessutom så sköna låtar! Peter LeMarc låten är ju inte en av hans mest kända så om man inte lyssnat en del på honom och har hans skivor har man nog inte hört den. Men jag gillar den också faktiskt. Får mig alltid att tänka på Stockholm. :-)
Showern var supermysig!!
Haha hälsa Leon och vi ska försöka fixa lite fler filmer. :-) och ge honom en Stor kram från Lill-Skruttan!!
KRAM!


frianziengland,
Nej jag tycker inte heller ABBA är skräpkultur, men eftersom jag vet att ganska många tycker att ABBA är ja lite sisådär så använde jag det ordet. Lite på skämt men lite eftersom jag som sagt vet vad många tycker. ;-)
Peter LeMarc var även en av mina stora stora favoriter när jag var lite yngre. Den veersionen av marias kyrka vi lyssnar på kommer från hans omarbetade skiva "Sjutton sånger" vilken jag gillar mycket. Den köpte jag eftet att vi flyttat hit och där har han omrabetat sånger som han tidigare gav ut under sent 80-tal samt 90-tal. De låter lite mer avskalade och har därmed blivit lit mer "nu" jämfört med de mer bombastiska produktionerna under 80- och 90-talen. Detta är vår nattningsskiva! :-)
Kramar!!

Annika sa...

Saltis, ABBA ä´r INTE skräpkultur. Inte ens i närheten.
DE om ngra ska vi vara stolta över. OCh nu inser nog många vilka mästare de var och är.
Victoria silvstedt och sånt kan du rada in under skräpkultur + big brother och sån mög. Men ABBA kan nog sälla sig till Jussi och gänget.
ABBA fick Karolina höra från tidig barndom! OCH hon gillar dem än idag. Alla älskar ABBA och alla känner till dem!!
Tror ingen klassar ABBA som skräpkultur längre, det gjorde de på 70-80 talet då mkt var progg...Iaf på 70. Sorry, me dear Saltis...
I just had to get it out. Min barndoms och ungdoms största idoler.
ROCK ON!!
Introducera Ella till alla deras låtar, she'll love it.
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
hahahhahaaa!!!! JJag ber om ursäkt! Jag inser att mitt ordval inte var helt lyckat. Min definition av skärpkultur är nog inte riktigt densamma som andras förstår jag haha! Jag får nog ta tillbaka detta i ett eget inlägg senare! ;-) Vad jag menar var mest att ABBA i VISSA personers ögon/öron ännu inte klivit in i kulturens "finsalonger" medan det i ANDRAS är så att de anses alldeles föööör kitch och cheesy för att vara hippa och coola. Flera av mina kompisar (som inte är svenskar) tycker nog att ABBA är lite "too much" av gammal svängig schlager-disco för att vara det minsta intressant. ;-)
Haha, själv älskar jag som sagt ABBA så jag tycker inte det är "skräpkultur" egentligen.
Sorry om jag upprärde dig och andra läsare med detta uttryck!
KRAM!!

Eva Henriksson sa...

Fantastisk låt om Marias kyrka.
Tänk jag tycker Peter leMarc borde veta att din lillskrutta nattas med den???? Kan man inte skriva till honom och berätta. Han skulle bli rörd......

Saltistjejen sa...

Eva,
haha kanske han skulle det?? Jag vet inte, men visst, det kanske man kan?
:-)
Vad sött att du tror han skulle bli rörd.
Och ja, jag tycker själv om "Marias Kyrka" eftersom den får mig att tänka på Stockholm! :-)
Stor Kram!

Saltistjejen sa...

Eva,
NU har jag skrivit i Peter Lemarcs gästbok på hans webbsida om detta. :-)
Kram!

Loppan flyttar västerut... sa...

Hihi, vilken respons på skräpkultur, underbart! Jag förstår vad du menar i vilket fall, o japp, här dansas till Abba med. Ofta och med fuldans. Bra att ha i Ipoden med, när man springer.
Söt dans!

//Åsa

Saltistjejen sa...

Loppan,
hahah ja eller hur!! HÄR verkar ABBA helt klart ha sina försvarare! ;-) ;-)
Kram!

Marianne sa...

Klart man gillar ABBA! Speciellt utomlands, jisses vad man har sträckt på sig varje gång det kom en Abba-låt på radion när man har suttit i en taxi, typ. Och lite försiktigt påpekat att de, de som sjunger, de är minsann från Sverige : )

Självklart ska den nya generationen lära sig om kulturarvet! Sedan får de själva välja vad de gillar, men de ska ju få chansen att välja!

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
haha japp! fast det är som sagt väldigt olika vad folk tycker om ABBA här. Alla vet vilka det är såklart, men vissa tycker nog att det är lite för "cheesy" musik. Ungefär så som många svenskar känner inför schlager i Sverige. :-)
Själv älskar jag just detta att det är "enkel" men dansant musik! :-)
Kramar!!

Anna, Fair and True sa...

Äh, man ska vara stolt över Abba! Å andra sidan kan jag "säga till" brittiska kollegor som verkar tro att vi svenskar lyssnar på Abba hela tiden. Jag hörde faktiskt oftare Abba på radion i England än i Sverige.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jomen jag ÄR stolt över ABBA. Faktiskt. Men visst, i och med det är jag också lite "nördstämplad" av vissa hahahaa! Både i Sverige och här....! ;-)