lördag, mars 26, 2011

Hundköp och linbanetur

Dagen började med ett besök på zoo:t. Lill-Skruttan ville se isbjörnarna och ankorna. Först isbjörnarna. Men efter detta ville hon plötsligt ha en hund. Detta upprepades åtskilliga gånger och hon var så enveten men ändå inte på det där "gnälliga" viset, utan mer bestämt. På ett positivt vis. Så ja, jag gav helt enkelt med mig. Kunde inte stå emot. Vi lämnade alltså zoo:t för att gå ett par kvarter söderut till den stora leksaksaffären F.A.O Schwartz och där fick hon själv välja vilken hund hon ville ha. Mycket, mycket lycklig efter att ha valt en liten beige valp (?) ville hon återvända till zoo:t för att nu se på ankorna. Så fick det bli. Tur vi har årskort, så det är enkelt och kostar inget extra att göra just sådana här små turer in och ut på zoo:t. Det blev dock inte så jättemycket mer djurtittande utan istället desto mer lek på zoo:t. Vi var nu på "petting zoo:t" och här finns förutom djur man kan klappa och mata, även en sköldpadda samt äggskal i betong som är otroligt roliga och spännande att gå klättra på och även i. Sedan hittades ett par lösa tallruskor och givetvis var detta otroligt bra sopborstar. Så Lill-Skruttan städade flitigt bort skräp i och runt äggskalen. 

Här sopas det!

Efter en bananpaus somnade Lill-Skruttan med den nya hunden tätt tätt tryckt intill sig i vagnen. Här är vi nästan hemma och valpen har glidit ur hennes grepp lite. Men nu ikväll var han given i sängen tillsammans med gamla favoriten "Nallen".


När vi kom hem hade M vaknat. Eftersom han jobbat otroligt intensivt hela fredagen inklusive natten och tidig morgon (experiment där han måste ta prover vid olika tidpunkter så under natten var han på labbet mellan 1-3 och sedan vid 8-10 i morse) så hade han sovit någon timme när vi var ute på vår utflykt. Men nu var han som sagt vaken så vi åt lunch och sedan blev det lite spontan dans till ABBA (!) och efter det Face Timade sedan med Svägerskan och hennes Loff som var hemma hos Svärmor. Senare begav vi oss ut på en liten utflykt till Roosevelt Island, en långsmal ö som ligger i mitten av East River här intill oss. För att ta oss dit tog vi linbanan som går längs med Queensboro Bridge. En upplevelse för Lill-Skruttan som älskade det!
Utsikt från linbanan när den passerar 1st Ave samt senare huset där vi bor.


Här är vi på andra sidan. Man ser Queensboro Bridge till vänster.


Här bor vi. I det lägre huset till vänster om det riktigt höga. I det höga huset bor däremot våra vänner Familjen K.


Det blåste rätt kyligt idag så det blev en fikapaus inne på Starbucks. Detta Starbucks fanns inte här när vi var här förra gången vilket var ett bra tag sedan. Vi besökte nämligen Roosevelt Island strax efter att vi flyttade hit på hösten 2005, men då fanns nästan inget alls här mer än bostadshus. Nu har det kommit fler små ställen som restauranger och affärer, samt även fler bostadshus.


Utsikten från vård bord. Queensboro Bridge som sträcker sig österut mot Queens.


Efter kaffet tog vi en lite promenad längs "strandpromenaden" (här norrut). Lill-Skruttan fick syn på "ankor" (egentligen änder) i vattnet så hon sprang runt för att kunna se dem ordentligt.


En bit längre norrut.


Samma "strandpromenad" fast nu söderut med Queensboro Bridge i bakgrunden.


Igen. Vårt his skymtar lite till höger om bron. Det höga smala huset som man skymtar en bit söderut. Det ser ut ungefär som om det når precis till bron (på höjden) är FN-skrapan.Längs "strandpromenaden" finns på vissa ställen fina öppna ytor. Skulle kunna bli perfekt som utflyktsmål  någon sommardag faktiskt.


Man undrar vem som bott här på den tiden huset byggdes?


Vi fortsatte promenaden mot "main street".


Tyvärr är Main Street fortfarande ungefär så som vi minns det. En mycket trist gata mellan verkligt trista hus. Man får en känsla av att allt bara är kulisser....


Mitt på torget låg denna kyrka!


Och alldeles intill kyrkan låg denna pub. Vi hade roligt åt namnet eftersom det kändes som det skulle kunna vara något småsunkigt hak i trelleborg....Här är Main Street söderut. Kyrkan syns till höger i bakgrunden.


Här är linbanan. Vi är nu på väg hemåt igen.


Här en liten film från själva åkturen tillbaks till Manhattan igen


Både M och jag kunde konstatera att mycket hänt på Roosevelt Island sedan vi var där sist. Det var ju drygt 5 år sedan och väldigt många nya hus har kommit upp. Framförallt kändes det lite mer "levande" nu, med folk i rörelse, fik, ett "apotek" och lite restauranger. De nyare husen är dessutom mycket mer modernt byggda med stora fönster och vad jag har hört ska lägenheterna vara mycket rymligare än de flesta på Manhattan. Dock är själva huvudgatan otroligt deprimerande med äldre mörka hus och här känns det nästan "dött". Trots att det var lördagkväll såg vi nästan inte en enda person där. De vi såg promenerade längs vattnet eller på gångvägarna "utanför själva centrum".

Några av familjerna på i Lill-Skruttans rum på dagis bor på Roosevelt Island och som småbarnsförälder kan man helt klart se fördelar med att bo på Roosevelt Island. Nästan ingen biltrafik alls (ön är endast tillgänglig för biltrafik till och från Queens). Stora ytor och grönområden vilket ju är perfekt för barn. Lugnt och tyst (om man jämför med det stökiga och bullriga Manhattan) och framförallt tycker jag om känslan av att man är nära vattnet. På norra delen av ön minns jag att det fanns ett kolonistugeområde när vi var här 2005. Jag har ingen aning om ifall det fortfarande finns kvar men jag kommer ihåg att jag tyckte det kändes nästan lite som kolonilottsområderna i Årsta och på Söder. Lugnt och mysigt. Fridfullt. 

Jag skulle dock inte vilja bo här. Dels för att jag älskar att bo på Manhattan. Atmosfären. Och så närhten till "allt".  Rent logistikmässigt är det en enorm skillnad att ta sig till och från Roosevelt Island trots närheten till Manhattan. Men till Roosevelt Island går endast en enda tunnelbanelinje och så linbanan. Det finns dessutom fortfarande endast en mataffär på den mindre ön vad jag vet. Men som utflyktsmål när man vill komma ifrån stöket och bullret "i staden" känns Roosevelt Island riktigt bra. Särskilt när man har små barn som sagt.

Imorgon söndag, har vi en del på schemat. Men det tänker jag inte berätta här och nu eftersom det är lite småhemligt. Mer om detta kommer alltså senare.

14 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken jättefin dag! Jag har också varit på Roosevelt Island när jag bodde i NY mest för att jag ville ha varit överallt innan jag åkte hem igen. Vi såg inte en enda människa faktiskt då heller. Jättekonstigt...å andra sidan väldigt lugnt och skönt :) Kram

Desiree sa...

Vilken nice dag. Vad mycket ni hann med som både zoo, inköp av hundvalp och sedan den fina utflykten till Roosevelt island. Linbanan var ju hur cool som helst. Vilken utsikt! Strålande väder även om det var kyligt men det blev ju massor av vackra kort. Där på strand promenaden såg det ut som ni nästintill var själva. Det är roligt att göra återbesök på en plats man inte varit på länge och jämföra hur det har utvecklats. Ha en fin söndag.
KRam!

Syster i söder sa...

Vi måste går på Trellis...haha! Inte! Ön var ju också vår första NYC-trip när vi kom till er 2007 :) kul att Ella äntligen vågade åka linbanan! och vi lever fortfarande på pussen vi fick igår. kram!!

Stef sa...

Vilken härlig dag! Varje gång jag ser dina bilder saknar jag usa så himla mycket! Kan knappt vänta tills jag och R kan åka hem och hälsa på igen!

kram

Anonym sa...

Vad kul att fa följa med pa utflykt! Trevliga promenadvägar! Och vad manga fina kort! Kul att se huset där ni bor!
Ha en härlig söndag!
Kramar, Lisa

Katarina sa...

Vilken trevlig dag ni verkar ha haft och jättekul att liksom få följa med.

Hundvalpen är så söt!
Kram

bettankax sa...

Tycker så mycket om dina inlägg och älskar att få följa med på utflykt. Kul med filmen. Vilken fin dag och så mycket ni hann med.
Ellagull är ljuvlig:)
KRAM!!

Anna sa...

Jättefina bilder! Linbanan var intressant att se, vilken rolig grej mitt i smeten sådär. Borde vi ha i Stockhom :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var en fin dag med många "lagoma" akriviteter! :-)
Och visst är det skillnad på Roosevelt Island och Manhattan. Klart lugnare på Roosevelt.
Kram!!


Desiree,
ja det var en innehållsrik dag. Men ändå skön.
Linbanan gilllar jag med! Den är ett så speciellt inslag i stadsmiljön här också! Det är egentligen samma sorts kabiner osm kabinliftarna i Alperna. Tror denna är importerad från Schweiz.
Kramar!!


syster i söder,
japp även ni var ju där!
Och Ella älskade linbanan denna gången och ville åka igen och igen... :-)
Haha härligt att ni fortfarande lever på pussen! Chokladpussen! :-)
Kram!!


Stef,
ja jag förstår att du saknar USA. Det är så mycket som är annorlunda här och vissa saker skulle jag sakna enormt om/när jag flyttar här ifrån.
Tur du har en bra koppling till USA så det är lätt för er att komma tillbaks! :-)
Kram!!


Lisa,
tack!! Ja nu vet du vaar vi bor. ;-)
Kram!!


Katarina,
Tack och det var roligt att få visa.
:-)
Kram!!


bettankax,
vad gullig du är och vad glad jag blir! :-)
Och visst är det roligt att se lite rörliga bilder ibland i form av små filmer! Det kan ibland ge lite extra.
Kramar!!


Anna,
tack! Linbanan är verkligen lite rolig och jag tycker det är klart roligare tunnelbanan. Man får fin utsikt när man åker över East River. tittar man söderut istället för norrut så ser man bl a FN-skrapan och lite annat vid midtown Manhattan. :-)
Kram!!

Evasleva sa...

Ni hittar alltid på så mycket revliga utflykter. Det är vi faktiskt dåliga på så jag blir lite avis :) Ni är så bra på det! Och vad härligt med årskort på zoo!

och så blir jag ju jättenyfiken vad ni har haft för er i dag...

Lotta sa...

Oj, Saltis! Nu väcker du minnen till liv. Det här måste jag blogga om :) När jag var 18 år bodde jag nämligen på Roosevelt Island. Jag var barnflicka till Andreas. Vårt hus vette mot Wall Street och varje kväll hade jag den fantastiska utsikten mot Queensboro Bridge. Det är något speciellt att se Manhattan på avstånd.

Jag håller med att det är lite annorlunda och såklart sort of "off" att bo där och ta linbanan när man ska in till stan, men jag tyckte om det. Det var tillräckligt nära och hade en annan känsla än pulsen inne på Manhattan.

Jag och barnen har tagit linbanan över några gånger och Roosevelt Island går under namnet "mamma ö" ;)

Kramar och kul att se dina bilder. Jag har fotat ganska mycket den här helgen från CT om du vill kika och se hur "the country side" har det så här på vårkanten.

Ha en fin kväll!

Lotta

Saltistjejen sa...

Evasleva,
å tack! Ja vi försöker göra en del på helgerna eftersom vi är borta så mycket på vardagarna. :-)
Vad vi gjort idag kommer jag att skriva om i veckan.
:-)
Kram!!


Lotta,
aha!!! WOW så du har verkligen BOTT på Roosevelt Island!!!!!! Där ser man. Det måste varit så annorlunda då!Fast nu blir jag konfunderad. Wall street ligger inte det väldigt mycket längre söderut?? Jag trodde Roosevelt Island slutade ungefär runt FN-skrapan eller lite tidigare t o m (alltså längre norrut).
Och ja, jag kan helt klart förstå att känslan är annorlunda där än på Manhattan. Mindre stress och med lugn. Mer "suburbian".
Jag ska defintivt kolla in dina bilder! Du har ju haft så fina sådana de ggr jag varit in på din blogg! :-)
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Vilken utflyktshelg! Haha, håller med att Trellis hade kunnat vara i Trelleborg!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det var en riktigt bra utflyktshelg!
:-)