söndag, november 27, 2011

Biokväll

Hemkommen från kvällens biodejt med M. Så mysigt att komma iväg ensamma igen en kväll. Senaste gången var när vi gick och såg Harry Potter i somras strax innan jag och Lill-Skruttan åkte till Sverige. Nu var det dags igen. Lämnade Lill-Skruttan hos Grannarna vilket gick bra. Först blev hon ledsen när vi i morse berättade att hon skulle vara där utan oss, men när vi sedan gick dit i eftermiddags gick det jättefint då vi gick därifrån.

En skön promenad genom staden. Det har varit varmt här nu de senaste dygnen. Kvällen var därför ljummen. Så det känns snarare som tidig tidig höst eller sen vår, än som slutet av november med Första Advent imorgon (eller idag när detta publiceras). Tidigare under dagen var det 17 grader här och sol så jag har lite svårt att hitta rätta adventskänslan. Den vill inte riktigt infinna sig när man kan gå i kortärmat på dagen.

Filmen var otroligt bra! Hugo. En film av Scorsese. Om den föräldralösa pojken Hugo som bor och arbetar på järnvägstationen Gare du Nord i Paris. Rekommenderar den verkligen varmt!!! Scorsese har lyckats att skapa en magisk värld tycker jag. Ett Paris så vackert och samtidigt så fyllt av vemod. Underbart! 3D-effekterna lyfte filmen ytterligare. Inte för att de var spektakulära utan snarare tvärtom, på grund av att de kändes helt naturliga. En hyllning till Filmen och Filmens historia. Jag vill inte skriva så mycket om handlingen eftersom jag verkligen tycker att en del av magin i berättelsen ligger i att inte känna till så mycket om den innan man ser filmen.

Trailern kan ni se här.


Efteråt promenerar vi tillbaka hem igen genom kvarteren där festfolk är ute och rumlar runt på krogarna, eller där par och familjer äter en sen middag på resta-urangerna. Lördagkväll. Känslan av filmen dröjer sig kvar och färgar även denna staden med sin magi. Kvällen något svalare men ändå inte kylig. Juldekorationerna är uppe på många ställen nu och granförsäljarna har börjat stå i gathörnen och säljer granar. Doftar underbart, men det känns som sagt lite konstigt och fel eftersom det är så varmt ute. Själv har jag inte alls hunnit med att adventspyssla något till Första Advent. Vi får göra det under dagen istället. Vi tillbringade nämligen större delen av lördagen i Central Park. Vädret lockade ut oss med sin nästan-sommarvärme.

Kvällar som denna slås jag ibland av att jag bor här. Att detta verkligen är min stad. Att en biokväll ute faktiskt innebär att man passerar FN-Skrapan, Chrystler Building och Empire State Building på väg till och från biografen. Sådant man oftast inte reflekterar över alls i sin vardag, men som kommer till en någongång ibland. Ikväll var en sådan kväll.

16 kommentarer:

Desiree sa...

Kul med en bra film. Jag tror inte att den har kommit hit ännu men jag får hålla utikik efter den eftersom det verkar vara en bra film. Jag kan tänka mig att det är en speciell känsla att gå och passera gatorna i centrala NY. Jag är själv glad över att cykla genom centrala Stockholm varje dag för då känner man staden mycket mer än om man bara håller sig i förort hela tiden. Tidigare då vi bodde i Solna fick vi inte alls uppleva Stockholm på samma sätt som nu.
Ha en fin första advent.
Kram!

Trillingnöten sa...

Den filken har jag inte hört om! Måste ju se så klart :) Jag håller med om att man ofta "glömmer bort" att man bor i en stad som New York och så slår det en plötsligt att "herregud, i en sån stad, där bor jag!"..lite kul är det :)

finelinan sa...

Härligt med biokväll. Jag minns inte när jag var på bio senast...

Angående julklappskalender så hade jag det när jag var liten. Min moster hade sytt en fin sådan av en gammal jutesäck eller något, med fint motiv, datum och en ring att knyta fast presenten vid varje datum, 1-24. Men det är ju mest smågrejer man lägger i, onödiga saker. Ett suddi här, en penna där, en strumpa där. Och eftersom jag hatar småkrafs ville jag itne att Gibson skulle ha det, men ajg ville heller itne att han skulle vara utan nedräkning. Alltså är fyra små adventspresenter bättre! Idag blev det en Bamse-bok! =)

Taina sa...

NYC är verkligen en underbar stad och du kan vara lycklig som bor där. Förstår att man inte reflekterar äver det dagligen eftersom det är din vardag. MÅSTE ta mig dit snart. Fattar inte var jag ska få tiden ifrån dock.

Skönt att få komma ut på tu man hand så där. Vi har upptäckt att vår tidigare sk frihet att bara dra ut är som bortblåst sedan Bella flyttade. Det suger ibland. Vi har sedan hon flyttade inte lämnat bort Liisa. Hon brukar ju hänga med på de flesta restaurangerna och tar upp i stort sett all tid så det blir inte en millisekund till vuxensnack. Hahahahaha!

Måste erkänna att den här filmen har jag inte ens reflekterat över. Ska kolla trailern. Gillar Paris.

Vi är två vad gäller adventspyssel. Vi ska också skrota med det idag.

Happy Advent!

KRAMAR!!!

Annika sa...

Ja, jag kan verkligen förstå att du ibland slås av storheten att verkligen bo på Manhattan!
SÅ läckert!
Just att gå förbi dessa landmärken på en daglig basis. COOLT, det skulle jag tycka.


Jamen vad milt det är. Det var över 20 grader i vårt soliga hörn då Peter och jag riggade julbelysningen igår!
Sanslöst.
Idag ska väl det milda bara fortsätta.
SÅ LESS!!!

Ja, Hugo fick jättefina recensioner i tidningen! Förstår att den var BRA!!

Ha en fin första advent!
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja den var verkligen bra!! Och visst är det annorlunda att bo "mitt i" en stad jämfört med att bo i en förort eller i utkanten. Jag älskade också att cykla och gå genom Stockholm när vi bodde där.
Kram!!


Trillingnöten,
ja filmen var verkligen bra!!! Jag rekommenderar den varmt! Och ja, jag tror att vardagen alltid hinner ikapp en var man än bor. Man fastnar liksom i vardagsbestyr och tänker ofta inte på allt som finns omkring en. Men som sagt, ibland slår det en! Och nästa år kanske NI bor här också?!
Kramar!!


finelinan,
ja det var så mysigt!!! Det är inte så ofta vi gör saker på tu man hand. Gillar din idé med 4 paket ett för varje advent!! Här blir det nog småsaker samt lite godis. Jag vet att många inte låter sina barn äta godis men vi är inte så strikta på det. Försöker hålla oss till lördagsgodis, men under adventskalendern kommer det att bli någon godisbit i veckan också. :-) Fick även ett tips på att man kan köpa typ en legosats och sedan lägga ngn bit eller ett par varje dag i en sådan kalender så att man senare kan bygga ihop allt. Jag funderar lite på det med. :-)


Taina,
nej vardagen är vardagen. Oavsett var man bor tror jag. Men visst är det en underbar stad! Ja, för er blev det ju stor skillnad när Bella flyttade. Det förstår jag. Hahaha ja men Liisa är ju oftast glad och snackig iallafall. det är minsann inte alltid Ella ;-)
Filmen var riktigt bra tycker jag!
Ha en riktigt fin Första advent nu!!
Kramar!!!


Annika,
ja ibland kommer det till en. Men oftast tänker jag inte så mycket på det. Och mildväder har vi. Inget adventsväder här inte. Tänk att ni hade 20 grader! Vo hade ca 17 och DET var ju varmt. Jag gick i kortärmad tunika!
Hoppas ni har lite adventstämning ändå. Trots vädret. MEN det har ni säkert med tanke på att du julpyntade igår!!!!!!!! :-D
KRAM!

Anonym sa...

Vilket magiskt inlägg! Du skriver sa fint Saltis. Hoppas ni fick en stämningsfull 1:a advent trots värmen. Kan gärna skicka över lite dimma & kyla ;-)
Kramar, Lisa

franziengland sa...

Hej Saltis!
Så bra och mysigt ni har det!
Kul att läsa om denna film som jag har hört ska komma och vara JÄTTEBRA! Kanske ska köpa biljetter och se den med hela familjen. Vi har inte varit på bio allihop tillsammans sedan vi såg Mamma Mia och det är ju ett tag sedan...
Förstår vad du menar med NY-känslan. Jag påminner mig ofta om lyckan över att vi faktiskt får bo ett par år i London, och då bor vi ändå inte inne i staden utan en bra bit utanför, men ändå. Det skär i mig när jag tänker på att vi flyttar hem till sommaren.
Kram.

Emma sa...

Mysigt. Ja, visst är det häftigt när man lyfter blicken i sin vardag och liksom inser var man befinner sig!? Nu bor inte jag i New York men jag häpnar där jag är. Hur hamnade jag här egentligen? ::-)

Jag hade inte hört talas om filmen innan jag såg en intervju med Scorsese hos Jon Stewart förra veckan den hyllades. Ska vara långt ifrån hans vanliga "stil"

Efter att ha läst detta blir jag ännu mer sugen!

Härligt att ni hade det mysigt!

Saltistjejen sa...

Lisa,
tack!! Vad gullig du är! Och jo det blev en bra 1:a advent även om det saknas lite adventsväder. ;-)
Kram!


franziengland,
ja filmen var riktigt bra! Rekommenderar den verkligen! Så ni flyttar alltså hem till sommaren? Är det helt bestämt? Men som du skriver har ni ju fått möjligheten att bo och leva i London ett par år vilket är något ni alla kommer ta med er för resten av livet!
:-)
Kramar!!


Emma,
ja det är speciellt var gång det händer. Visst är det så. Och du har ju verkligen bott på så många olika ställen också.
Filmen var otroligt fin tycker jag. En tribut till "cinéma" om man säger så. Filmhistoria. Du skulle nog tycka om den du som jobbar/jobbat med film! :-) Och nej på ett sätt var det inte Scorseses vanliga stil, men samtidigt kommer svärtan han ofta har i sina filmer fram även här. För de är en ganska mörk film trots allt. Jag grät många gånger och då inte enbart sådana där tårar jag kan gråta även till Disneysmöriga filmer. ;-) Utan handlingen här väckte andra tankar och känslor som gick mycket mer på djupet.
Kram!!!

bettankax sa...

Jag njuter av dina inlägg och bilder därtill. Blir glad när du skriver om dina stunder av "min-stad-känslan". Jag får den när du skriver om Central Park, olika årstiderna, utflykterna och för att inte tala om när du beskrev känslan under din löprunda. Den upplevelsen och intensiteten väcker nåt alldeles speciellt i mig. Jag vill ju tro att det känns så liksom HELA tiden.
En av anledningarna att jag hittade din blogg och blev förtjust(och fast:)), var just nyfikenheten och intresset av att få veta mer om NYC och om hur det är att leva och bo där.
Sen är det en FANTASTISK bonus att få följa Lill-Skruttans liv och leverne.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

bettankax,
TACK! Vad söt du är! Jag blir jätteglad! :-)
haha men riktigt SÅ DÄR känns det inte hela tiden. Utan även här är vardagen fylld med just vardagsbestyr.... Kul att jag fortfarande uppfyller en del av New-Yorkkänslan i bloggen. Tycker annars att det mest blivit en blogg om just familjelivet och Lill-Skruttan, vilket många kanske inte tycker är lika spännande som du. ;-) men jag är glad att du följer med mig på den resan också eftersom du ofta har hjälpt mig med dina mycket bra och erfarna råd och din peppning när jag tycker att vissa perioder varit jobbiga. Tack!
KRAM!

franziengland sa...

Vad är väl helt bestämt i dessa utlandsliv :) ? Jag skulle gärna stanna några år till, men förnuftet säger att det är en bra tid att flytta hem. Alla tre barnen är i bra fas för nya stadier, ska börja 4:an, 7:an och gymnasiet. Jag har inte jobbat på fem år och om jag ska ha någon sorts karriär, så är det dags att komma igång igen.
Jag är ledsen att jag inte hängt med här, men hur är det för dig? Har du fått nytt jobb än?
Kram.

Saltistjejen sa...

franziengland,
då förstår jag. Nej det är inte lätt det här. Ibland måste man göra det som känns bäst för alla också En slags kompromiss. Men det blir säkert bra!
Ingen fara att du inte hängt med. Tyvärr har jag inte fått ngt nytt jobb än. Men jag hoppas fortfarande så än har jag inte blivit helt desperat utan har hoppet kvar.
Kram!

franziengland sa...

Skönt att du inte är desperat :) ! Det har du ingen anledning att vara och förr eller senare faller det på plats, du är i alla fall i full gång med ansökningar och inne i processer. Det är bra!

Saltistjejen sa...

franziengland,
:-)