onsdag, november 23, 2011

Försenat Fredagstema - Min konstnärliga ådra

Jag skrev inget i fredags då det var dags för nytt Fredagstema. Fortfarande är det Pettas-Karin på Åland som står för temat och fredagens tema var Min konstnärliga ådra (alla har en). Ett roligt tema att läsa hos andra Fredagstemabloggare tycker jag! Så mycket kreativitet. Så mycket talang. Jätteroligt. Nu försöker jag mig på ett inlägg om detta själv.
Konst handlar för mig verkligen om att man skapar något. Att man kan "se" saker där andra kanske inte ser något, och sedan ta fram detta. Skapa nytt. Det kan sedan vara bilder målade med pensel eller ord, frammanade med en kameralins eller med en skyttel. Känslor och stämningar man lyckas få fram genom musik, tyger eller naturmaterial. Eller helt enkelt skapelser man gör i naturen direkt, som t ex med växter, träd och blommor.

Som vuxen har jag försökt hålla igång min kreativa sida på olika vis. För en sådan har jag. Tyvärr tycker jag inte riktigt att jag har eller tar mig tid för den så som jag skulle önska att jag gjorde. Det är så mycket annat omkring en också. Så det får bli lite som det blir. Men för ett antal år sedan gick jag iallafall på en pärlsmyckeskurs och höll på med det ett tag. Jätteroligt och det kan jag sakna lite idag. Med åren tycker jag att kreativiteten ändrat form. Detta främst för att tiden för det här s.k pysslandet har minskat. Det har övergått från att handla mycket om att måla och teckna, till att jag numera mest ger utlopp för min kreativitet genom skrivandet och till viss del genom att fotografera.

Till vårt bröllop för drygt 5 år sedan, tänkte jag iallafall att jag skulle få pyssla lite igen. Så jag gjorde våra bordsdekorationer i Sculpeylera. Vi hade lite havs- och kajaktema (vi vigdes och hade festen på Kafé Kajak på Kungsholmen i Stockholm) så jag knåpade ihop lite kajaker och sjöstjärnor och så. Jag gjorde även tårtdekorationen i form av ett brudpar som skulle föreställa mig och M. Fast jag missade att leran mörknar då man bränner den i ugnen, så bruden blev lite väl solbränd. När M såg det färdiga brudparet utbrast han "Jaså, viken överraskning! Jag visste inte att jag skulle gifta mig med en mulatt!". Det hade vi rätt roligt åt. Och det fick vara så. Det fanns varken tid eller ork till att göra om.

På tal om bröllop så satt jag faktiskt och knåpade ihop mitt halssmycke i pärlor samma morgon vi skulle vigas. Det tyckte många var helt galet men själv kände jag mig faktiskt inte så stressad. Jag hade gjort ett annat kvällen innan men var inte riktigt nöjd så jag gjorde ett nytt vid frukosten. Även inbjudningarna samt program etc gjorde jag och M själva, och vill ni se mer om dem kan ni klicka här där jag skrivit om dem tidigare.
Och om ni vill se fler bilder från vårt bröllop kan ni klicka här.

Pärlorna i rosorna köpte jag färdiga på nålar och stack ner i buketten alldeles innan vigseln. Buketten är för övrigt en helt vanlig enkel bukett inhandlad i en blomsteraffär på Liljeholmstorget. Jag ville inte ha någon sådan där superfixad brudbukett utan något mycket enkelt. Nu när jag var i Sverige i somras berättade Svägerskan att efter att Lena Ph haft en liknande brudbukett med rosor så har det tydligen blivit en rätt stor trend. Lite kul att man var före trenden där då... haha!


Här viks och klistras det inbjudningar.

Jag har faktiskt alltid älskat att skapa saker med mina händer. Pyssla kallar man det ju ofta för när det handlar om mindre saker. Eller när man pratar om barn. Jag pysslade mycket som liten. Kunde stänga in mig i mitt rum i timtal med allt från pennor, vattenfärger, nål och tråd, papper och lim, ståltråd och paljetter. Skapade än det ena än det andra. Älskade det verkligen. Samt att rita och måla. Senare i tonåren gick jag även på Bildlektioner på Kulturskolan vilket jag minns som en helt underbar tid. Två timmar i veckan fick man prova på alla möjliga olika tekniker. Vissa terminer målade vi i olja eller akryl. Sedan kanske skulptur. Vi testade kroki och även att skissa mycket och snabbt. Vi gjorde kopparetsningar i olika teknik. På försomrarna drog vi ofta utomhus och målade akvarell vid vattnet. Ja, det var faktiskt fantastiska år. Jag minns även att min bildlärare där undrade om jag funderat på att söka till Konstfack. Det hade jag inte, men det var roligt att hon frågade.

Jag har dock nästan inget kvar från den här tiden. Det mesta tror jag blev kvar på Kulturskolan. Jag såg en av mina oljemålningar sitta inramad på Kulturskolans vägg för en massa år sedan, och det var lite roligt. Men jag har ingen aning om ifall den fortfarande hänger kvar där nu. Tyvärr har jag inga bilder alls att visa från den tiden jag målade eftersom allt sådant finns i Sverige, och saker jag gjort här senare har jag inte riktigt tagit kort på. Så detta inlägg får bli enbart med bilder från det jag gjorde till vårt bröllop.

Idag är det annars mulet och regnigt här. Milt är det också. Idag är det dessutom dagen före den Stora Dagen - Thanksgiving. Vi ska fira med en annan familj som bor i närheten vilket känns jättebra! Det är Lill-Skruttans kompis O och hennes föräldrar. De står för kalkonen och en del annat och vi ska fixa en del rätter samt ta med dryck. Jag hoppas det ska sluta regna under eftermiddagen när jag tänkt handla det sista, men annars får man väl ge sig ut i ruskvädret. Helgen ser iallafall ut att bli fin och utan regn. Skönt eftersom vi nu har en långhelg framför oss.

11 kommentarer:

Pettas sa...

Så väl att du kom litet senare med ditt inlägg i fredagstemat. Nu behövdes någonting riktigt uppiggande när vädret är så grått och trist! Härligt att se bilder, gamla inlägg från bröllop m.m. Du har ju konstnärstalanger, utan tvivel. Tack för inspirerande inlägg!

Kramar
Karin

Annika sa...

Jamen Saltis!
Du har ju verkligen en konstnärlig ådra.
GILLAR ditt brudpar!
Och du, halsbandet blev ju jättefint dom du gjorde. IMPAD!
Likaså gillar jag pärlorna i din brudbukett!
SNYGGT!
Trendsetter, you!!!
KUL att läsa.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Pettas,
ja det var ju kul att du gillade inlägget på ditt tema! :-) Jag tänkte att det kanske råkade bli lite väl bröllopsfokuserat vilket inte alls var meningen i början, men jag insåg att jag har så få bilder på annat jag gjort. Så att så fick det bli.
Bra att det lyste upp lite i höstmörkret.
Kramar!!


Annika,
tack! Ja det blev lite mycket fokus på vårt bröllop men det var senaste gången jag verkligen gjorde en del saker som jag sedan förevigade på bild. :-)
Trendsetter skulle jag nog inte kalla mig direkt, men det var lite kul att min enkla brudbukett numera verkar vara lite "inne" p g a att andra (läs Swedish celebrities") verkade köra samma sak.
Kram!

Västmanländskan sa...

Så roligt att få se. Jag pysslade också en del till vårt bröllop, så de sakerna var lite extra skoj att titta på.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
kul att du tyckte det var roligt att läsa och se. :-)

Lotta sa...

Du är verkligen konstärlig, pysslig, fiffig och så har du glimten i ögat.

Älskar din bukett, min var också "direkt från torget" med rosor och pioner blandat. Era små tårtfigurer är jättesöta! Halsbandet är så vackert på dig.

Jag tycker också om att pyssla. Allt från pärlplattor när jag var mindre till kort, måla korgar, paket, sticka, brodera (det blev en hel kudde en gång och jag gav den till mamma haha)...

Du har känslan för det där extra, det är helt klart!

Happy Thanksgiving och stor kram från mig!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack!!
Å brodera! Det gjorde jag med. Det glömde jag skriva om. Jag broderade ganska mycket en tid när jag var yngre. :-)
Happy Thanksgiving till dig och hoppas ni får en riktigt mysig helg!
Kram!

Trillingnöten sa...

Vad kul! Det visste jag inte om dig! :) Jag gillar verkligen halsbandet du bar på bröllopet! Riktigt snyggt. Jag är ju inte lika pysslig jag, men tycker det kan vara roligt ibland!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
nej det är ju inte så att jag pysslar så jättemycket längre så det är inte konstigt att du inte kände till det om mig. :-) Men jag tycker du verkar rätt pysslig ändå jag. Tänker nu genast på er "läskiga" Halloween mat till exempel! ;-) DET var ju väldigt kreativt!
Kram och Happy Thanksgiving!!

olgakatt sa...

Brudparen den dagen glömmer man inte - inte något av dem...

Saltistjejen sa...

olgakatt,
haha TACK! :-)
Kramar!