måndag, november 28, 2011

Recept på hemmagjord Glögg

Eftersom jag fått en del förfrågningar angående egen hemgjord glögg så tänkte jag helt fräckt göra det enkelt för mig genom att här länka till ett av mina inlägg för ett par år sedan där jag postade VÅRT GLÖGGRECEPT. Detta är absolut inget märkvärdigt recept utan vi letade runt lite på nätet och har sedan förenklaat och testat oss fram till något vi tycker fungerar bra för oss.
Det är väldigt enkelt att fixa egen glögg faktiskt. och det blir gott eftersom man kan variera sötman själv. personligen gillar jag glögg som inte är alltför supersliskigt söt. Man kan ju även variera alkoholhalten.... En del piffar till sin egen glögg lite extra. Antingen med lite konjak eller sherry. Själva har vi alltid bara gjort essensen på vodka. Och så kryddorna såklart! Det finns även en hel drös med finsmakarrecept på nätet där man använder olika sorters socker, eller där man karamelliserar sockret lite innan. Men vi har alltid kört en mycket enkel variant. Fritt fram att experimentera dock! Kanske kan just DU hitta ett alldeles eget recept som sedan vandrar i familjen släktled efter släktled?!

Tips 1 är att köpa billigt rödvin i flaskor med SKRUVKORK! Då kan man lätt tappa upp den färdiga glöggen i de flaskorna sedan och förvara dem. Tips 2 är att låta "essensen" rinna av i en mugg eller kanna genom ett kaffefilter. Då stannar alla kryddor kvar i filtret och endast den glöggdoftande spriten blir kvar. Tips 3 är att om man inte vill göra mycket glögg på en gång så kan denna essensen sparas i en egen liten flaska och så kan man ju "dutta" i den i lite rödvin just när glöggsuget anfaller. Typ i en flaska vin åt gången.

LYCKA TILL!

9 kommentarer:

Taina sa...

TACK Saltis! Det här ska jag prova!!

Kramar!

Lotta sa...

Smaskens!! Det låter så gott. Jag borde testa.

KRamar!!!

Saltistjejen sa...

Taina,
ja gör det! Det är faktiskt riktigt enkelt och det blir gott!
:-)
Kram!


Lotta,
ja det är gott tycker jag och så sprid en ljuvlig doft när man gör den! Både när man blandar till essensen och när man gör själva glöggen.
Kramar!

Annika sa...

Jag för också alltid min egen glögg. Varenda år.
Lätt och GOTT!!!
OCH jag kör alltid på det billigaste rödtjutet jag kan hitta. Vinet "förstörs" ju iallafall.
Snart är det dags att testa årets första glögg. MUMS!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja visst är det så att man inte ska lägga pengar på fint vin. Att göra glögg är ju lite som att göra sangria, man smaksätter vinet så då duger ett billigt vin bra!
Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Tack for tipset! Jag satt just och googlade hemlagad glogg eftersom vi inte hann kopa nagon pa kyrkans basar! Maken brukade gora egen glogg da vi bodde hemma i Sverige men nu ar han upptagen med sin uppgradering.
Finns ingen godare doft an glogg, far mig definitivt i julstamning, aven har ute i oknen!
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
haha där ser man! Ja hemgjord glögg tycker jag blir riktigt god, och visst finns det få dofter som är så härliga i dessa tider som just glöggkryddor!
Kram!

finelinan sa...

Nä, blärk för supersöt glögg. Eftersom jag inte tycker om sprit och alkohol, får jag nöja mig med den svagaste varianten och den är ruskigt sötsliskig! Jag dricker hellre julmust på julen. Glöggen sparar jag till sommaren. Då är den riktigt god att dricka, iskall, i ett stort glas FYLLT med is! Då späds den dessutom ut lite... =)

Saltistjejen sa...

finelinan,
nej den alkoholfria glöggen är oftast alldeles för söt! Men du, kanske kan du göra egen glögg med alkofritt rödvin! Det har vi gjort här ngngång när folk inte velat ha alkoholglögg. Då kan du ju sedan själv ha i just så mycket (eller lite) socker som du vill!
:-)