måndag, november 07, 2011

Höstpromenad i Central Park

I onsdags laddade jag batterierna inför torsdagens händelse genom att ta en lång promenad i staden och då främst i Central Park. Det var lite småtrixigt att ta sig fram i Parken efter förra (inte denna) lördagens snöstorm. All snön är borta sedan länge, men blåsten hade gjort att många grenar blåst ner eller hängde halvt avbrutna i trädkronorna. Så man hade stängt av stora delar av Parken för att röja.

Det var otroligt skönt att få gå runt och känna in hösten. Löven har nu börjat ändra färg och det var en helt fantastisk höstdag med sol och inte för kylig men heller inte svettig. Kanske runt 14-15 grader ungefär. Ni vet, man blir lite småvarm i solen och tänker att man är något för varmt klädd, men så snart man hamnar i skuggan inser man att det nästan är lite småkyligt ändå. Jag promenerade runt rätt så länge. Helt planlöst. Besökte flera av mina favoritplatser i Parken och efter ett tag satte jag mig med en mugg kaffe och en fikonmuffins på ena av parkbänkarna och bara njöt. Tittade på folk som promenerade förbi, läste min bok, drog in doften av våt jord och höstlöv. Försökte att tänka på ingenting. Rensa huvudet lite. Det var länge sedan jag bara njöt av Parken på det här viset så det kändes helt underbart att få göra det. Välbehövligt.

Här nedan är ett smakprov från min höstpromenad.
På isrinken som skymtar lite nedanför berget gled några skridskoåkare runt.

Många avspärrningar och nedblåsta grenar och träd runtom i Parken.'

Jag förundras fortfarande över hur vackert allt är här i november. Som svensk har jag fortfarande inte riktigt kommit över den där mentala biten att november är den mörkaste och ofta "tristaste" månaden på året. Den då vintermörkret och kylan ofta sätter igång mer på allvar. Då dagarna krymper och det ibland känns som om man inte sett solen, eller ens ordentligt dagsljus, på veckor. Den månaden när man liksom väntar på att få börja adventsmysa. Men här, här är det ju inte alls så! Här är ofta november otroligt vacker och temperaturen är ofta riktigt behaglig. Det kan skifta mycket från dag till dag. Vissa dagar i november kan vara kyliga med temperaturer strax över noll, medan andra faktiskt kan vara varma med upp emot tjugo grader även om det är ovanligt. Här är också löven kvar på träden en bra bit in i november och de har de mest otroliga färgskiftningar. Nu är hösten som mest njutbar här.

16 kommentarer:

Annika sa...

Vilken bildbomb!!
Så fina bilder!
Tycker att NYC är en riktig höststad, så fin!
Speciellt i parken, förstås!
ja här får man nog säga att november är en toppenmånad. men redan till Thanskgiving vet jag att de alrla flesta träd är helt kala, och så ska det ju vara. Nu är det tid att njuta!!
Den här veckan är en sådan vecka då tempen kommer att ligga oh pressa på 20 graders-strecket. Åtminstone i DC, men säkert hos er också. Vi brukar ju ha ungefär samma väder.
kram!!

bettankax sa...

Förstår du hade en ljuvlig dag i parken. Jättefina bilder och jag låtsaspromenerar i dina spår:)
KRAM!

Saltistjejen sa...

Annika,
japp det blev en bildbomb! igen.... :-)
Men det var svårt att låta bli för det är så himla vackert i Parken nu!! och ko till Thanksgiving brukar det vara mest kala träd, men ett tag till är det vackra löv kvar på träden.
Kram!!!

Bettankax,
ja det var så skönt! På alla vis. tack!!
Kul att du promenerar lite med mig. :-)
kramar!

anna of sweden sa...

Oj, så många fina bilder!

Under mina tre USA-år förundrades jag varje år över att november var så en så vacker månad, precis som du säger.

Saltistjejen sa...

anna of sweden,
tack vad glad jag blir!
Javisst är det så att man nästan förvånas varje höst över att just november är så vacker!

Västmanländskan sa...

Vackert, vackert!

Saltistjejen sa...

Västmanländskamn,
javisst är det vackert! Hösten just nu är underbar här.
:-)

Trillingnöten sa...

Love! Nu ÄR det faktiskt så här att november är så grått...jag har inte sett solen på ett par veckor. Det är bara gråa moln hela tiden...inte undra på att folk blir deppiga. Tacka vet jag New York :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
Ja det är tungt hemma i Sverige rent vädermässigt såhär års. Önskar er sol och fint höstsäden framöver!
Kram!

Fröken Anki sa...

Åh vad jag blir avis på din höstpark! ;)
Superfina bilder. Låter som en helt underbar dag. Som du säger så är det verkligen skillnad på november hos dig och november här i Sverige. Här har varit som eftermiddag hela dagarna i en dryg vecka nu. Idag,, äntligen, har vi sol så det blir en promenad efter lunchen.

Kram

Desiree sa...

Jättefina höst bilder från Central Park. Det är verkligen en vacker oas mitt i era storstad. Ja november här är rätt grått och trist. Jag saknar hösten i USA otroligt mycket som är just vacker och skön årstid. Januari i USA var mer som november brukar vara här. Mörkret och de korta dagarna är nog det som är allra värst här.
Ha en fin dag.
Kram!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja nu är det vackert här! Träden har fortfarande löv i sprakande färger och det är sköna temperaturer.Jag saknar inte svenska novembermånaden alls faktiskt.
Men sedan i december tycker jag att det är mysigt i Sverige med advent och så, det kan jag sakna mycket här.
Kramar!!


Desiree,
ja Parken är otrolig! Jag är väldigt glad för att vi bor på gångavstånd från den även om vi inte bor jättenära. Jag förstår att du kan sakna hösten här. Gissar att hösten i Alabama var ännu mer sommarlik än vad hösten är här också. Januari kan vara rätt grå här med, men ofta har vi lite snö då vilket jag gillar.
Kramar!!

Mrs F sa...

Underbart fina bilder på en underbar stad! Håller med er andra, NYC är så himla fint i november!

Saltistjejen sa...

Mrs F,
hej och TACK för din fina kommentar! Välkommen till bloggen också! Jag har inte sett dig här tidigare, men det var väldigt roligt att du ville skriva här i inlägget! Sådant gör mig så himla glad!
:-)

Anna, Fair and True sa...

Nä, du får nog sluta med sådana här bilder! Man blir ju bara deprimerad! Jag vill också bo i New York!!!

:)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
;-)