söndag, november 20, 2011

Julmust på nätet

Efter att vi var och åt jultallrik och drack julmust i Svenska Kyrkan i fredags har vi googlat runt lite och insett att man kan köpa Julmust, eller Grandpa Lundqvist's Christmas Soda, på nätet! Jippie! Priset var helt överkomligt det med. Det bästa vi hittade var ca 2 dollar per flaska. Vilket är ungefär vad öl kostar här. Iallafall i New York City. Så nu blir det nog en stor last flaskor som ska klickas hem. Hahaha! Andra köper mediciner på nätet. Dyra sådana som är billigare via nätköp. Eller mediciner av den typen folk inte vill stå i affären och hålla i handen när de stöter på grannen eller kollegan. Inte så sällan uppfyller väl medicinerna båda dessa kriterier kanske? Men vi, crazy Swedes, vad köper vi? Jo Julmust! Mer eftertraktat än de finaste vinerna. Ho, ho som Jultomten själv skulle skrattpustat fram.

Alla ni svenskar boende utomlands, vad saknar ni mest till jul? Svensk julmat? Dryck? Karl-Bertil eller svenska vintermörkret? Tycker ni att det är helt galet att betala ca 14 kronor per flaska julmust (flaskorna är ju de vanliga små glasflaskorna, så inga enorma 2-liters PET-flaskor här inte) eller är det något ni skulle kunna göra?

Jag och M är verkligen stora julmustälskare båda två, så för vår del var detta en otroligt härlig överraskning. Att inse att julmusten vi trodde var helt borta i och med att IKEA inte längre säljer "märkesvaror", nu visar sig vara endast ett par klick från vår kyl. Det var som att få en för tidig julklapp! Så så får det bli.

Kära Grandpa Lundqvist, TACK för att du producerar denna Christmas Soda och TACK till de företag som direktimporterar dessa värdefulla droppar!

13 kommentarer:

Emma sa...

Julmust! Åh, är eet något jag ska njuta av i år så är det allt svenskt! Skönt att ni hittade er eftertraktade must! Det där kan jag uppleva som lite trist med att leva med någon som växt upp i ett annat land. För honom är julmust inget annat än " rätt gott" -krävs nog barndomsnostalgi för att man ska älska!

Sverige ska f.ö vara det enda land där cocacola inte toppar försäljningen av läskedrycker i december...så de producerar sin egen julmust.

Trillingnöten sa...

När jag bodde utomlands saknade jag julskinkan och julmusten :) Tack och lov kunde jag ju äta på svenska kyrkans middag, båda åren, så det var inte jättepanik. I och för sig är jag ju van att kunna äta julskinka dagligen typ en månad, men att få äta liiite i alla fall var mysigt!
Julmusten är heeelt klart värd 14kr flaskan! Helt klart :)

Fransyskan sa...

Klart att ni ska beställa julmust!!! Själv kämpade jag i veckor för att få hem lite glögg och tillsist tog kollegan en tur till IKEA och hade med ett par flaskor till mig. Vidrigare glögg går inte att finna och besvikelsen är minst sagt stor - undvik Ikeas kopior, köp äkta vara, helt klart värt att spendera pengar på det som är GOTT! IKEAS egna glögg var förresten inte ett öre billigare än den riktiga glögg dom sålde förra året...

Desiree sa...

Det är ju toppen att det går att beställa julmust. Klart ni ska beställa lite som är två stora julmust fantaster. Var frakten dyr med tanke på att paketet lär väga en del eller var det helt ok? Jag saknade god vinglögg. Det var mycket man fick lära sig att fixa själv då det gällde julmat. Lax gravade jag själv, Lussekatter och bröd fick man baka själv. Jag minns dock att vi blev helt lyriska en gång då vi hittade prinskorvar på IKEA i Atlanta.
Kram!

Addicted to Julmust sa...

Det är inte galet att betala 14 kr per flaska. (Frågan är var den övre gränsen går?)
Vilken är din favoritjulmust annars?

olgakatt sa...

Klart bättre att köpa julmust på nätet än mediciner. Det lär inte vara riskfritt - kriminellt fusk är inte alls ovanligt, både verkningslöshet och giftighet förekommer.
Själv är jag ingen julmustälskare direkt men till lutfisken är det ett måste!

Saltistjejen sa...

Emma,
ja det blir ju perfekt för dig att njuta av den svenska julmaten och drycken!!! Och ja, självklart har man olika nationella och kulturella "hang-ups" vad gäller mat och dryck som man bara "måste" ha eller som man kan längta ihjäl sig efter. :-)
Kram!!


Trillingnöten,
jag har faktiskt inte saknat julskinkan särskilt för man kan få tag på skinka här som är ganska lik den svenska julskinkan. Däremot har jag saknat lutfisk eftersom det är min stora favorit på julbordet!!! Och DET är svårt att få tag på här. Ett år åkte vi dock till en skandinavisk affär i Brooklyn där vi fick tag på lutfisk, och ett år hittade jag det på IKEA! Men de flesta jular här har jag fått nöja mig med torsk.
Kramar!


Fransyskan,
haha! Ja du glögg är ju också ett "måste". Vår första jul fick vi glögg från Sverige då vi hade besök därifrån under hösten. Men senare år har vi helt enkelt gjort vår egen och den blir jättegod! Så det skulle jag nog göra även om jag bodde i Sverige nu. :-) Det är inte svårt alls och finns många olika glöggrecept på nätet som man kan testa och experimentera med. Så det är ett tips!!
:-)
Kram!


Desiree,
ja det känns så KUL! Frakten är gratis om man beställer för mer än 75 dollar så vi ska kolla lite mer och se om det finna andra saker vi kan beställa därifrån så vi slipper frakten. Glögg har vi gjort själva de senaste åren och den blir superbra!! Skulle nog som jag skrev ovan, fortsätta med att göra detta även om vi bodde i Sverige. En mysig tradition och som sagt den blir så god! Lax är ju också busenkelt att grava själv! Nu har jag inte gjort det till jul för M gillar inte gravad lax så mycket så jag har oftare gravat lax vid andra tillfällen när man ska ha gäster eller ska bort, men det är skönt att det är såpass lätt! :-) Prinskorv har jag nog aldrig sett här haha!
Kramar!


Addicted to julmust,
hej! Välkommen till bloggen! Har inte sett dig förut men det är superroligt att du ville kommentera! :-) Skönt också att du itne tycker det är galet med 14 kronor per flaska. Det tycker inte jag heller. Jag vet inte riktigt var min övre gräns går. Tror mest det skulle bli en fråga om HUR MÅNGA flaskor jag skulle köpa. Om de kostade säg 10 dollar per flaska skulle jag ändå köpa, men kanske bara 1-2 som skulle drickas på julafton. om de kostade 15-20 dollar flaskan skulle det bara bli en flaska. Mer än så vete sjutton. Kanske upp till 25 dollar, men där går nog min smärtgräns tror jag. ;-) Nu när de inte kostade mer än 2 diollar styck blir det istället FLER och det är ju inte fel!!! :-D
Min favorit hemma i Sverige vet jag knappt längre faktiskt. Sedan man bott utomlands i flera år smakar all must underbar och man frågar sig över hur man kunde säga att den eller den musten inte var lika god. Hahaha! Tror vi ofta hade Apotekarnes hemma när jag var liten, men minns inte riktigt.


olgakatt,
ja jag har inte köpt mediciner på nätet men vet att det är väldigt poppis hos många. Självklart är det risker med det. Ingen läkare som har koll, mix av olika mediciner, doseringsproblem etc... Jag skulle däremot köpa ett speciellt schampo till en kompis förra året och då hamnade jag på en kanadensiks "drugstore". Det var ett schampo för personer med psoriasis.
Och du LUTfisken är ju det jag saknar allra allra mest här faktiskt. Men det kan bli jul även utan den har jag lärt mig. :-)
Kram!!

Annika sa...

Ja, den musten har jag också spanat in ifall inte WM säljer iår.
Det kommer jag absolut att beställa hem om jag inte hittar Guttsta Källa, villa säga!
Jag saknar vintermörkret.
Vet inte vad jag saknar mer? Det mesta går ju att återskapa och göra här också.
Skumtomtar kanske ;-)?
Nej, jag vet inte..ska fundera på saken...

KUL iaf att ni tar hem lass med julmust!!!
GILLAR!!!
Ingen jul utan must!!!

Kram!!

Saltistjejen sa...

Annika,
japp julmust blir det i år! :-)
Sååå gott!!
Det jag saknar allra mest till just jul är lutfisk! Jag ÄLSKAR lutfisk så det är nog det som jag kan sakna allra mest eftersom det inte riktigt finns ngt likvärdigt här. Ett år handlade vi lutfisk i en Skandinavisk affär i Brooklyn, men jag vet inte om jag kommer göra det i år. Vet inte ens om den finns kvar. Det tog en dryg timme enkel väg med tunnlbanan så det är rätt långt. Ett år hittade jag lutfisk på IKEA; men det lär de inte ha längre. Så i år blir det nog som förra året - torsk. Det går det med.
Kramkram!!

Lotta sa...

All the way med julmusten...gillar!! Jag är ingen storkonsument men tycker det hör julen till.

Mamma har just bokat julbord...jippi! Jag längtar.

Vilken dag det var idag, vädret var helt fab. Folk gick i flip flop liknande skor, klänning och shorts.

Min dunjacka hänger lugnt kvar i garderoben.

Kram!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja det var såå varmt idag. Faktiskt FÖR varm för mig hahaha! Just NU menar jag. Skulle gärna vilja ha lite adventskänsla så jag välkomnar lite kyligt och torrt väder. Men men, det var ju skönt att slipa frysa. ;-) Visst låter jag neggo nu? Men det är jag inte. Det är mest så att jag liksom är färdig för lite mer vinterlikt väder nu känner jag. :-)
KRAM!!!

Jenny sa...

Men så bra!! Julmust är bara ett måste, så är det, så kosta vad det kosta vill! Ett år blev det Dr Pepper istället, det var liksom det närmsta jag kunde hitta, men rätt var det ju ICKE :-)!
Var hittade du julmusten, jag såg ingen länk, men jag kan ju ha missat, sorry i såna fall? Eller är det hemligstämlat, ha ha? KRAM och Happy Turkey Day (som man varken behöver, eller VILL, ha julmust till!)!

Saltistjejen sa...

Jenny,
nejdå självklart är det inte hemligt!
http://www.faaimports.com/
De har annat smått och gott där med!
Värt en titt faktiskt! Jag handlade mer än bara musten.
:-)
Kram!!!