fredag, november 11, 2011

Fredagstema - Trender

Ja nu är det fredag igen, och denna veckan liksom förra känns fredagen lite speciell. Skönt med en vilodag efter att ha haft två intervjuer nu och bara kunna ta det lugnt en dag. Särskilt efter gårdagen eftersom jag var lite extra spänd och nervös inför just den intervjun. Fredag betyder ju Fredagstema också och det är Pettas-Karin som står för temat i november. Idag är temat Trender. Tyvärr är jag rätt dålig på trender. Har aldrig varit sådär väldigt trendkänslig eller intresserad. Tyvärr. Önskar att jag var det och försöker ibland att rycka upp mig lite men det håller oftast bara en lite liten stund.

En sak jag dock lagt märke till mycket efter att vi flyttade hit till USA var att de gånger man kommer hem till Sverige slås man på en gång av hur trendigt det är där. Folk klär sig i kläder som man själv knappt sett eller hört talas om. Stilar, färger, märken. Inget som jag sett här på gatorna i New York. Iallafall inte på var och varannan person så som man ser i Sverige. Dessutom är alla svenska hem är så otroligt snygga.  Senaste färgerna, textilerna, konsten, glasögonen, frisyrerna, prydnadssakerna, porslinet, glasen... You name it. Det är en fröjd för ögat! Och lite kul.

Sommar vid Coney Island. Många stilar och de flesta kanske inte särskilt trendiga.

Men baksidan med detta är väl det att det blir så otroligt likriktat. Oavsett hur snyggt det är så kan det kännas lite fantasilöst. ALLA har samma saker. Eller kanske snarare samma stil. Det enda som skiljer är var man köpt det hela. De som har råd köper de dyraste märkena på ställen som NK (i Stockholm) eller andra fashionabla små boutiqer. De som har mindre i plånboken går till kedjor som MQ eller H&M. Samma med heminredning. Har man råd kanske man specialbeställer den där senaste tapeten från något "tapetställe", annars köper man något liknande på ett byggvaruhus eller i en måleributik. Designmöbler kan köpas antingen för dyra pengar och då blir det ju "äkta vara" eller så åker man till Ikea och skruvar sedan ihop "plagiatet" för en betydligt mindre summa. Men oavsett var man handlar sina saker så följer man ändå samma stil.

En bild från tidigare i år när jag var bjuden till en fd kollega på koreansk middag. Hon var då klädd i traditionell koreansk dräkt. Lite annorlunda än de vanliga trendiga modekläderna.

När jag bodde i Sverige tänkte jag inte alls på det här men det har verkligen blivit väldigt tydligt sedan vi flyttade. Jag gillar att folk bryr sig om hur de klär sig och hur de fixar med sina hem. Men kanske skulle jag önska att fler vågade köra med en lite mer personlig stil. Också. Att följa trender ja, men att inte göra det slaviskt. Och kanske inte med allt allt allt. För när alla gör det i ett så litet land som Sverige blir det lätt lite tråkigt. Lite opersonligt. Som om alla går runt i uniformer på gatorna. Snygga sådan javisst, men ändå. Lite småtrist.

En judisk ortodox familj som vi såg då vi var på Bronx Zoo i somras. Det är väldigt vanligt att se ortodoxa judar här i staden och man känner igen dem främst på att männen alltid är klädda i svarta "gammeldags" kläder, har skruvlockspolisonger, bär kippa samt att att kvinnorna alltid har kjol, långärmade tröjor samt ofta peruk samt väldigt ofta någon annan form av huvudbonad.

Chinatown - en egen stil

Ny trendig cykel kanske???

Det är en av de saker jag älskar med New York City! Att det är så högt i tak här. Att folk klär sig så otroligt olika. Man känner sig aldrig fel när man går ut. Oavsett om man skulle dra på sig en galaklänning eller ett par slitna jeans modell 1984. Nu klär jag mig aldrig i vare sig det ena eller det andra av dessa plagg, men man SER faktiskt folk ute på staden ibland i just de här kläderna. En av anledningarna till den här blandningen av stilar är självklart även att detta är en mångmiljonstad med folk från hela världen. Så självklart slår kultur, religion, nationalitet och individuella stilar igenom mycket också. Både i klädval och hur folk inreder sina hem, liksom i val av mat och hur man inreder sitt hem. Det är inte för inte som New York City ibland kallas "Världens huvudstad" eller "The Melting Pot" och jag tycker verkligen att det är fantastiskt. Mångfald är vardag här. Man lyfter inte på ögonbrynen för kippor, burkor, saris, turbaner och inte heller för hipsters, svartrockare, tyllkjolar eller kostymer. Samtidigt frodas och föds trender här i denna en av modets och trendernas världsstäder. Och allt ryms. Alla ryms. Jag gillar det. Plats för både trender och personlig stil. 


*) Första bilden är från nätet: http://blogg.vk.se/

24 kommentarer:

olgakatt sa...

Och ändå är det ett måste med "business dress" i vissa sammanhang...

Ämnet är inte lätt; det blir fullt av inbyggda motsägelser i resonemangen. Outtömligt som diskussionstema!

Annika sa...

Skriver under på det du säger.
Fint, snyggt och trendigt hemma, men allt är så LIKA.
I NYC är det verkligen högt i tak! Love it!
Här i DC är det mer konservativt. Det märks att det är politik på hög nivå i stan sas.
I förterna råder en salig blanding, haha!!
Och, inte mig emot.
Inte alls.
OCH snart kommer vi till NYC med tonvikt på the Tisch school vid NYU!!!
Kram!!!

Taina sa...

Bra skrivet! Tycker också det kan vara lite trist med stilen i Sverige där de flesta har likadana kläder. Bella kände ganska snart när hon hade flyttat tillbaka denna "press" att vara inne. Som 18-årig tjej blir det lätt så. Jag gillar diversity. Passar min "stil" för jag har ingen. Hahaha!

KRAMAR!!!

Lotta sa...

Så bra skrivet och som boende här så ser jag ju stilarna och mångfalden både i the suburbs och i New York City samt hur jag uppfattar Stockholm. Du beskriver det så bra Saltis! Allt från kläder till hur hemmen inreds, vanor, matkultur och umgänge. Trender är så mycket!

Tycker Olgakatt har rätt att ämnet inte är lätt. Det måste nästan till en djupare analys. Det är trots allt lätt att hamna i ett schablonresonemang som många gånger är subjektivt eller åtminstone har sina begränsningar. Men intressant är det!

Stor kram!!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
visst är det så att det är ett ämne som är komplicerat och skulle behöva analyseras på lera vis. :-)
Och du businessklädd måste man vara på vissa platser helt klart. ;-)
Kram!!


Annika,
japp det är väldigt snyggt hemma i Sverige men också väldigt likriktat. Så KUL att ni kommer hit snart!!! Blir spännande med ert besök på NYU också. Hoppas ni blir nöjda!
Kram!


Taina,
jag kan verkligen förstå att det kan vara en omställning för en tonåring att komma tillbaks till Sverige. Även om jag samtidigt inser att för tonåringar kan det nog vara rätt trendkänsligt även här. Men det handlar säkert om olika trender och "måsten" kanske?
Jag har heller ingen riktig stil hahahaa! Så jag njuter av att åtminstone inte vara helt "fel". ;-)
Kram!!Lotta,
japp jag håller med dig och olgakatt om att det är ett rätt komplicerat ämne om man börjat fundera djupare kring det hela.
Och visst är det skillnad på olika trender, hur viktigt det är och hur många som verkar följa det. På olika platser.
Kramar!!

Anne-Marie sa...

Håller helt med dig det du skriver. New York har verkligen högt i tak. Härligt tycker jag! Stockholm känns trendigt men samtidigt så likriktat och litet trist. Jag undrar om inte folk verkligen skulle vilja ta ut svängarna litet mer, men inte vågar. I USA verkar folk vara litet säkrare inom sig själva och bryr sig inte så mycket om att de kanske inte är supertrendiga. Kramar!

Saltistjejen sa...

Anne.Marie,
ja här är det väldigt stor variation på folk och det syns i olika stilar. Jag har ingen aning om ifall det är så att amerikaner är så mycket mer självsäkra egentligen, men jag tror det handlar mer om att man inte är lika intresserad av trender, att man är mer konservativ och inte lika benägen till förändringar samt att landet är så stort att det är mycket större skillnader mellan folks olika liv och vardag jämfört med hur det är i Sverige. Man bör nog jämföra USA mer med Europa än med Sverige egentligen om man tänker till hur stort det är och att folk här kommer från olika bakgrund och kulturer beroende på var i landet man lever.
Kram!!

Trillingnöten sa...

Jag hade värsta föreställningarna om NY och trender innan jag flyttade dit. TYp ALLA skulle vara superhippa och trendigt klädda. Jag skulle bli utanför, för sån är inte jag. Tills jag kom dit och såg att folk är så olika! DET var kul att se. Jag håller med om att det blir mycket likartat här i Sverige och att alla ska ha lika saker och kläder. Trist!

Desiree sa...

Ja precis så är det med Sverige och det blir tråkigt även om man kan tycka att det är snyggt. Jag känner iallafall att jag har blivit mindre trendkänslig sedan vi bott i Alabama som inte var ett dugg trendigt. Det jag gillar med NY är att det är trendigt samtidigt som det finns utrymme för så många olika stilar samtidigt, det är verklgien ett stort meltingpot. Mycket lyckat på alla sätt. Man tillåts ha sin egna stil och alla måste verkligen inte se lika ut.
Ha en fin fin helg.
Kram!

Nilla sa...

Jag känner inte riktigt igen mig i det där med att alla är så lika i Sverige men... nu är jag ju varken tonåring eller stockholmare... det är väl där det märks mest kan jag tänka. Intressant ämne helt klart. Det är spännande med trender och hur de slår! Ha det så bra.

Fröken Anki sa...

Håller helt med om att trenderna här i Sverig faktiskt gör att alla ser väldigt lika ut istället. Även om det var tråkigt att se hur lite folk brydde sig om sitt utsende eller mode i lilla Scranton (kändes som att en del var kvar i 1980-talet ibland) så var det mer variation. Och eleverna, åtminstone på vår skola, verkade inte lika utsatta att ha det senaste, det "rätta". Men själv saknade jag att kunna gå och shoppa snygga kläder på mallen. Jag fick ingen inspiration till vad jag skulle köpa, och heller inget hum om vad som gällde ute i den stora världen om man säger så. Jag gillar ju kläder och vill se hyfsat modern och snygg ut. Fast jag trivs bra i jeans och tröja också.

Det är väl både ock med trender. Det är kul att hänga med, men det blir tråkigt när alla har samma. Jag gillar öppna ljusa inredningar t ex, men vill inte ha ett shabby chic eller helt vitt hem. Som ju är supertrendigt i Sverige nu, och har varit ett tag. På det sättet är kanske amerikanska hem mer personliga trots allt mörkt trä och gammeldags stil. Jag vet inte... Det bästa vore ju om alla följde sin egen smak men då fanns det vl ingen plats för mode! ;)

Hoppas ni får en fin helg. Här fortsätter novembergråheten. Blir till att tända ljus och mysa. :)
Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
javisst är det lätt att tänka så om just NYC eftersom folk i filmer och TV-shower härifrån oftast är så snygga och stylade. Dessutom är ju NYC en av modets städer. Men detär så härligt med denna blandning av supersnygga trendiga personer och de som verkligen itne tycks bry sig alls. Plus alla som klär sig enligt sitt etniska ursprung. Jag gillar det.
Kram!!


Desiree,
jag har ju aldrig varit sådär jättetrendkänslig men visst har det minskat än mer sedan vi flyttade hit. Och det gäller liksom mycket. Jag tror att du skulle tycka det vore jättekul och intressant att komma hit så jag hoppas ni kan ta en semester här någongång framåt. En long weekend eller så. Din kamera skulle gå varm jag lovar!! :-)
KRAM!!


Nilla,
kanske är det extra tydligt i de större städerna i Sverige. Mer än i de mindre. Men jag tycker nog ändå att jag sett och hört (från vänner) även i något mindre städer att det är väldigt likriktat vad gäller trender. Allt från maträtter som är "inne" och som de bjuds på till klädval och inredningsdetaljer. Men visst finns det säkerligen individuella skillnader också. Jag har ju mest generaliserat här i en jämförelse med New York.
:-)
Ha en riktigt skön helg!
Kramar!


Fröken Anki,
hahaha ja jag kan förstå ifall du frossar lite i snygga kläder och saker nu när ni är hemma i Sverige igen. Även om det lätt blir så att många bär liknande kläder eller har liknande prylar i sina hem. :-)
Tänd nu massa ljus och myyyys!!! November är en månad när det måste mysas för att man ska må bra!
KRAAM!

Grekland nu sa...

Jag känner som du att det är lite tråkigt när allt blir för trendigt, för det blir så likriktat. Själv är jag nog hopplöst ute i vissa fall, men jag bryr mej inte...Sen tänker jag mej att New York verkligen måste vara en sån stad som du beskriver, där ALLT är tillåtet! Låter härligt! Trevlig fortsättning på helgen!

Petra H sa...

Kul inlägg och gillar dina illustrationer! På tal om ortodoxa judinnors peruk så försöker jag alltid kolla om de har peruk sedan jag läste om det i Nina Solomins Ok amen men jag tror aldrig att jag har sett det. Det är ofta ortodoxa judar på flyget mellan NYC och Bryssel eftersom det finns en stor grupp som bor i Antwerpen och handlar med diamanter.
Jg tycker också att det ofta blir likriktat i Sverige men visst slås man alltid av hur tren´diga folk är hemma!! Bryssel är som NYC i det hänseendet, man kan inte riktigt utläsa vad som är trendigt utan det är en sådan blandning på stilar. Antagligen för att det också är en väldigt heterogen stad!
Kram!

Saltistjejen sa...

Grekland nu,
haha jag är också hopplöst ute i många fall!!! :-) Men det är helt ok. Och ja, det är kul att det ryms så många stilar här i denna staden.
Ha en fortsatt fin helg du med!
Kramar!


Petra,
haha tack! Jamen du det är nog inte alltid man ens SER om de har peruker eller ej. Bara ibland är det supertydligt. Men vissa har nog sådana där riktigt fina peruker som man inte direkt kan se om det är deras eget hår eller ej. Personligen tycker jag så synd om dem när det är riktigt varmt här på somrarna, för själv skulle jag tycka det vore hemskt att behöva gå runt med en peruk på huvudet och ovanpå den gärna en hatt! FY så VARMT, svettigt och kliigt....!
Stor Kram!!

Cecilia/svengland sa...

Hje Saltis, nu har jag hakat på fredagstemat också. kika gärna in och se vad jag har skrivit!
Jag tror att det är lättare att va individuell när man som vi bor i stor städer - här i London finns det ju också så många olika kulturer och man reagerar inte så mycket på de olika klästilarna då, som man kanske gör i Sverige! Kram!

Saltistjejen sa...

Cecilia,
jag ska kolla in hos dig också!!
Och visst är det som du säger så att i större städer är det enklare och vanligare att folk har mer individuella stilar eftersom man har så heterogen bakgrund.
Kram!

Pettas sa...

Trender kommer, trender går och har så gjort i många hundra år. Nu tror jag att det rentav blev litet rim på det hela. Fint inlägg!
Det mest oroväckande för min del vad gäller trender är just det som flera bloggskrivare i fredagstemat redan har tagit upp och det är det tråkigt "hjärntvättat" likriktade. Man upplever att folk slutar tänka själva och bara följer strömmen för att man "måste" göra så. Tack och lov så finns det hur många bra trender som helst som uppväger det negativa.

Kram!

Saltistjejen sa...

Pettas,
fint rimmat! :-)
Ja, det är ju roligt när folk även gör otrendiga val och därmed visar mer av sin personlighet tycker jag. Men trender är så mycket, inte enbart kläder och inredning vilket är det första som jag tänker på. Det går ju även trender i mat och livsstil också. Och där är det väl rätt mycket "nyttiga" saker som är trendigt just nu vilket väl är bra. Tack för ett kul tema!
Kramar!!

Anonym sa...

Huvudet på spiken Anna! Tror svenskar i allmänhet är väldigt trendkänsliga särskilt i storstäder. Inredning eller kläder, resor eller mat. Trendiga på det "jagärsåuniksåattjagserutsomdeflestaandra" sättet. Upplever det lite ängsligt nästan. Rädda att sticka ut från mängden och att bli dömd för att inte ha koll. Tycker också att det är vansinnigt skönt här när ingen överhuvudtaget bryr sig hur du ser ut. Eller det gör väl folk i sina små microvärldar, dvs där vi umgås och är kan jag tänka. Men inte i det stora hela.
Däremot kan jag tycka att det är skönt att komma till Sverige ibland och bara få frossa i allt det vackra :-) Människor, hus, affärer, restauranger eller vad det må vara!
Bra inlägg! Tack och Kram

Saltistjejen sa...

påettannatsätt,
haha jag gillar ditt uttryck "jagärsåuniksåattjagserutsomdeflestaandra" sättet. :-)
Japp jag gillar också att komma hem och verkligen njuta av mycket av sådant jag kan sakna häri form av vackra saker etc. Men jag älskar att kunna "vara hur som helst" utan att uppfattas som total bakom. ;-)
Tack för din fina kommentar och intressant att du känner det likadant.
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Sverige är ju ganska litet land, och Stockholm ännu mindre i jämförelsen stora städer, och då blir det ju lite så. Jag tycker dock det förändras med åldern. Man hittar mer sin stil och känner inte att man "måste" som man gjorde när man var 15 eller 18. Tror vi nog skulle variera lite mer om det inte var kallt så stor del av året. Tråkigt att gömma snygga kläderna under ytterkläder. Jag har t ex jättemånga snygga kjolar och klänningar och SKOR som jag knappt använder för det är så kort säsong (framför vår och höst som är för kort).

Jag tror också man märker mer att många har samma slags kläder för att de samtidigt är trendiga och klär sig snyggt. Men i en vanlig amerikansk stad har de flesta kvinnor (t ex min värdmor och hennes väninnor) på sig samma sak. Dräkt till jobbet och sedana (fula) jeans och collegetröjor med sneakers på helgen. Jämt. Bara olika färger på tröjorna. Inte så mycket spännande olikhet där... Men visst, NYC är annorlunda.

På tal om detta känns det som jag håller på att bli tråkig och anpassa mig till Östermalmsstilen och även Isolde är mer Östermalmig än Söderböna! Skärpning måste jag nog säga till mig själv haha! :)

Anna, Fair and True sa...

Schyffert och Lindströms Ljust och fräscht pratar mycket sådant här förresten och deras poäng var delvis "unik-tanken" ni är inne på ovan men också att det finns så mycket att välja på att man inte kan välja och då blir det säkraste att bara ha vitt vitt vitt hemma. För vi bjuder hem mer än i andra länder och då vill vi kontrollera vad vårt hem skickar för budskap. Och detta gäller även våra kläder. Vi är ju ganska reserverade och då vill vi heller inte stå ut för mycket. Om man inte bor på Söder vill säga ;)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja självklart tror jag att storleken liksom homogeniteten (kanske mer det senare?) spelar en stor roll för den "likriktning" många tycker sig se i just Sverige. Men jag tycker verkligen inte att det stämmer att det endast är tonåringar som kör väldigt lika stil. Varje gång jag kommer hem till just Sverige (både Stockholm och Skåne) slås jag av hur lika alla klär sig och även hur lika saker alla har i sina hem. Inte enbart färger utan just saker. Om det är inne med vita krukor så ser man detta i de flesta hem. Eller om det är inne med en viss sorts mönster/färger på tapeter så ser man just den stilen av tapet i nästan alla hem. Lampor, matbord, porslin... you name it.
Haha skrattar åt att du känner dig östermalmig! I min fördomsfulla värld (som jag försöker att minska) så är just Östermalmsbor lite trista i sin stil. Snygga visst men ofta lite fantasilösa kanske?? ;-) Söder har helt klart lite mer variation. Haha!
Kramar!!