lördag, november 19, 2011

En försmak av julen

Efter min springrunda igår morse blev det senare på dagen en tur ner till Svenska Kyrkan här i New York. De har sin årliga Julbasar denna helgen och jag fick med mig M för att äta lunch där. Jultallrik. Med MUST! Ååååå!!!! Jag bara ÄLSKAR den drycken! Helt klart en av de drycker jag saknar mest här under vintern.

De har inte särskilt stora lokaler Svenska Kyrkan här, men det är himla mysigt att vara där när de har sin julmarknad. Det känns verkligen så svenskt. Eller kanske skandinaviskt. Nordiskt. Allt julpynt. Ni vet sådant man har nostalgiska barndomsminnen av. Som halmbockar, trätomtar med ullskägg och tovade toppiga luvor, textiler med jultryck och hjärtan i olika former, färger och material. Färger som rött, vitt, tallbarrsgrönt och lite guld och silver. Även en del svart i form av ljusstakar i järnsmide.

Jultallriken

Julmust eller Christmas Soda som denna hette. Den smakade precis som julmust!

Efter vår jultallrik handlade vi lite saker. Bland annat köpte jag i år en adventsljusstake. Elektrisk. Jag har velat ha en så länge och nu slog jag till. Ingen vacker eller speciell utan den mest standardiserade adventsstake ni kan tänka er. Tänk sjukhusmodell. Eller kanske kontor, bibliotek, skola. Offentlig miljö där man inte svänger sig med design eller senaste trenden. Utan kör på den där som är som ett upp-och-ned-vänt V. Men jag är nöjd. Den kommer lysa fint här hemma och kanske kan vi få lite extra adventsstämning nu. Jag hoppas det. För om det är något jag saknat här är de faktiskt just adventsstämning. Tycker inte alls att den infinner sig lika mycket som hemma i Sverige.

Självklart blev det även lite glögg, en pepparkaka och saffransbröd. Glöggen var otroligt god! Hemmagjord sade de. Tre små dekorationer att hänga i granen blev det också. I form av små Dalahästar i metall. Så fina! Och så lite godis såklart! Samt bullar, en Västerbottensost och lite glöggessens. Klart nöjd känner jag mig. M sprang dessutom på en gammal klasskompis från gymnasiet som nyligen flyttat hit. Lite skoj!

Idag är det dags för Book Fair. Det blir alltså promenad till Barnes & Noble och sedan hänger vi nog där ett tag.

13 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag tycker att det är som att gå in i Sverige när man kommer till Svenska kyrkan i NY :) Julmust! Ååååh, julkänslan börjar komma tillbaka nu. Tack! :)

Desiree sa...

Kul med svenska kyrkans julbazar. Underbar att gå på sådant då man bor utomlands. Helt otroligt att det är första advent nästa helg. Oj kom just på att jag måste köpa lite glögg.
Kram!

Pettas sa...

Jag är övertygad om att jag också skulle söka upp en julbazar som Svenska kyrkan håller om jag bodde utrikes. I all synnerhet för att få en känsla av advent.
Sakta men säkert börjar en viss julkänsla smyga sig på också här fastän vi fortsättningsvis har det varmt, vått och grått.

Kramar!

Katarina sa...

Vilken julkänsla du bjuder på. Härligt med lunchen och kul med din första el ljusstake,, jag gillar mina lite extra mycket numera..

Steel City Anna sa...

Vad mysigt!

Petra H sa...

Mysigt! Precis som i Bryssel igår!!! Det var första gången de öppnade på en fredag och bjöd på jultallrik - mycket trevligt! Vi var först två bloggare och två bloggläsare (en med baby precis som jag) och sedan kom två andra kompisar från mamma-babygruppen, en gravid och en med en baby. Vi var inte den enda gruppen med gravida och spädbarn, tom personalen var imponerad över hur många nyblivna mammor som kom men det är väl vi som är lediga en fredag mitt på dagen!!
Tyvärr serveraddes inte glögg och peppasrkakor men julmust drack vi allihop!
Kram!!

Lotta sa...

Men åh! Så dumt att jag jobbade och inte kunde vara med på basaren med er ;)

Jag gick förra året och kan hålla med om att det är jättetrevligt. Lokalen och alla klassiska juldekorationer gör att det känns så bra. Mysigt med mycket folk. I år hoppas jag hinna med en julmarknad i Stockholm.

Jag håller helt med att advent är speciellt och de elektriska ljusstakarna hör till. Bra köp förresten! Lite glögg och julmusik på det så kommer julfeelingen ;)

Kramar!!!

Karin sa...

Mysigt m julmarknad! Vi var i Älvsjöskogen idag också mysigt, men på ett annat sätt ;)
Vad duktig du är som springer!!
Kram!!

Annika sa...

Härligt!
Jag hade så gärna gått dit jag med. Smart att gå en fredag, tror jag.
Julmust säljer World Market, från Guttsta Källa. JÄTTEGOD!!!
Men, jag tror inte ni har ngn WM i NY, trist nog.
Swedish Christmas soda verkar lika bra det med, och den tror jag att man kan köpa online!
IKEA brukade ja julmust, men det är väl typ ett minne blott nu, suck...
Advent firas ju bara i kyrkorna här, det är därför man onte märker av den.
Men nog 17 får man sitt julbehov stillat iaf.
KRAM!!!

ExPIAtriate wife sa...

Ah vad gott det sag ut med jultallrik! Under jultiden saknar jag julborden dar hemma och must naturligtvis! Vad fint det sag ut pa basaren. Vi har var nasta vecka men det ar inte sa mycket must, dock glogg, bakverk och pepparkaksdeg.
Advent ar sa mysigt men det blir inte riktigt som hemma. Brukar satta upp varan stearinljusstaken och forsoka komma ihag att tanda varje sondag samt baka lite pa helgerna!
Hoppas ni far en fortsatt harlig helg!
kram!

Victoria sa...

Åh, jultallrik, så supergott! Vad fick ni betala för den?

Kramar//Vic

Taina sa...

Mysigt!!! Vet du, jag såg att de sålde svenska julsaker i Middletown, som ligger ca 40 minuter från oss. Tänkte ta mig dit någon dag. IKEA är ju inte så roligt att besöka längre.

Du köpte de rätta sakerna, helt klart! Och en jultallrik på det, MUMS!

KRAMAR!!

PS. Jädrans vad bra att du har kommit igång med löpningen!!! HEJA!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
javisst är det! Och julmusten var helt underbar!! Mmmmm! :-)
Kram!


Desiree,
ja det är lite speciellt. Och visst har hösten sprungit iväg. Jag tycker själv det känns helt otorligt att det snart är första advent. Bäst du köper glögg snart! Och Thanksgiving är redan nu om ett par dagar!
Kramar!


Pettas,
ja det är så mysigt! Julkänslan har itne riktigt infunnit sig här tycker jag men det var ett bra steg att gå på julbasaren. Vi går nog en sväng imorgon också.
Haha!
Kramar!


Katarina,
tack! Ja det är vår första eladvenstsljusstake här. Hemma i Sverige hade jag två men här har jag inte köpt ngn förrän nu. Förstår att du gillar dina lite extra nu!
Kram!


Steel City Anna,
ja det var det!
:-)


Petra,
ja vi tänkte på dig igår när vi var där! Så lustigt att vi gick samma dag! :-) Det var mycket folk där och många var faktiskt inte enbart småbarnsmammor. Å andra sidan tror jag att många svenskar här är hemmafruar även om de har större barn eller inga barn alls, så det kanske också gör att många kunde komma en fredag mitt på dagen.
Hoppas du kan få glögg ändå! DET är ju så juligt!!
:-)
Kramar!


Lotta,
ja det var dumt Lotta! ;-)
Visst är lokalen med själva julmarknadenså fint dekorerad att man får julkänsla också! Tänk du ska ju hem till jul, det hade jag glömt. Då kan du frossa i svenska julsaker och julmat på riktigt! :-)
Kram!!


Karin,
ja så himla mysigt!
Ja jag såg det på FB nyss. Ni verkar haft himla fint där. Och springningen hoppa jag att jag kommer ha motivation att fortsätta med för det var så skönt!
Kram!!


Annika,
japp men det får bli en annan gång.
Jag minns att du tipsade mig om World Market förra året men vi båda insåg då att de inte hade ngn affär här hos oss. Nu blir det og såa tt vi köper online för det går. Jippie!!! :-)
Kramar!!

ExPIAtriate wife,
ja det var så gott!! Basaren är fin och vi har besökt den varje år. Mysigt tycker jag även om den alltid är lite tidigt för att jag ska ha julkänslor.
Och visst är advent inte som hemma, men jag ska försöka mysa till det lite mer iår. :-)
Kramar!!

Vic,
jaaa jutallriken var så GOD! Den kostade 20 dollar för tallrik och då ingick lingondricka 8som var framdukat i stora tillbringare på borden) samt knäckebröd och ost (också på borden). Men vi ville ju ha must såklart haha! Och då kostade det 2 dollar extra. För antingen en flaska must eller en öl. Så GOTT!!
Kram!


Taina,
ja det var så mysigt. KUL att ni har en affär som säljer svenska julsaker hos er! Ikea känns som du säger inte riktigt som förr (minst sagt) men ev tar jag en tur dit ändå för de var så länge sedan. men då mer för juldekroationer som ev finns där. ;-) Vi får se.
Och löpningen har hittills känts jätteskönt så jag ska verkligen försöka fortsätta! :-)
Stor Kram!!