torsdag, november 24, 2011

Happy Thanksgiving!

Så är det Thanksgiving. Den allra största helgen här i USA. Helt utan konkurrens skulle jag vilja säga. En helg som inte bygger på några som helst religiösa grunder. Den firas av kristna, judar, hinduer, buddister... Det som står i centrum är FAMILJ och för många även VÄNNER. Att umgås, äta och dricka gott. Må bra och känna gemenskap och tacksamhet över nära och kära. Det är nu den s.k. Holiday Season börjar. Lite på samma vis som vi svenskar börjar nedräkningen till jul vid första advent. Många dekorerar sina hus med julsaker både in- och utvändigt efter just Thanksgivinghelgen. Här köper många granen redan efter Thanksgiving. Lite för tidigt för min del, men vi tänker nog köpa granen något tidigare i år än innan. Förra året köpte vi den vid Lucia, i år kanske det blir redan 2 veckor innan jul eller så. Vi får se.

Det är också under under Holiday Season som man donerar som mest. Donationer är stort här i USA, inte enbart genom olika hjälporganisationer, utan man samlar även in till olika ändamål på vanliga arbetsplatser. Ofta är det stora insamlingar av allt från pengar till kläder och mat på skolor, daghem och arbetsplatser. Jo, här doneras faktiskt även mat. Konserver, barnmat, bröstmjölksersättningspulver och annat. Även när man går och handlar mat i mataffärerna brukar de fråga om man vill skänka en dollar eller två till välgörenhet. Ibland finns t ex kuponger vid kassan som man kan ta och lägga på bandet när man packar upp varorna. På dessa står en summa som ofta är mellan 1-5 dollar och detta slår personen i kassan då in och de pengarna går till någon form av välgörenhet. I vår vanliga mataffär går det nästan alltid uteslutande till organisationer som ger mat till behövande.

För många amerikaner är det även en helg förknippad med amerikansk fotboll. Som våra Grannar där J är otroligt intresserad och följer matcherna varenda söndag. Förra året när vi firade Thanksgiving tillsammans med dem stod självklart TVn på.

Vi som inte har någon känslomässig eller traditionell koppling till denna högtid har under våra år här firat den på olika vis. Alltid tillsammans med vänner. Nästan alltid internationellt. Första gången med ett annat par här i huset. Då med kyckling istället för kalkon och med apfelstrudel till efterrätt eftersom det var en österrikare som stod för matlagningen. Tror även vi hade något spanskt till middagen eftersom hans fru är från Spanien, men jag minns inte säkert. Två år har vi även firat Thanksgiving på lite större fester ihop med flera vänner. Även dessa med folk från världens alla hörn. Och förra året blev nog den mest amerikanska Thanksgiving vi firat. Då med Grannarna samt Bostonfamiljen som då bodde ett par våningar ovanför oss. Jag har under våra år här i USA lärt mig att uppskatta och tycka riktigt mycket om Thanksgiving. Även om jag tror att det är väldigt annorlunda mot den starka känsla som alla icke-amerikaner som har amerikansk familj här känner. För mig är Thanksgiving en underbart avslappnad helg som helt enkelt går ut på att umgås med nära och kära. En stund att liksom stanna upp i den vanliga vardagsstressen och värdesätta det man har omkring sig. Att känna tacksamhet över allt man har i livet. Jag tycker det är en väldigt fin tradition.

Lipton och Tazo förra Thanksgiving. Lite roligt med Lipton eftersom vi faktiskt åkte och hämtade hem honom just under Thanksgivinghelgen för nu tre år sedan. Då var han en liten liten skranig kattunge och nu är han betydligt större. Men lika gosig fortfarande! 

Thanksgivingmiddag med våra vänner förra året.

Barnen hade såklart jätteroligt tillsammans

Och när jag ser de här gamla bilderna inser jag verkligen hur mycket de vuxit! W och Lill-Skruttan ser ju så otroligt små ut här! Kan inte fatta att det är bara ett år sedan.

I år ska vi fira Thanksgiving tillsammans med vänner som bor i huset intill. Det är Lill-Skruttans dagiskompis O och hennes familj. Han är amerikan och Kalkonansvarig. Hon är från Brasilien men jag tror det kommer att bli en ganska traditionell Thanksgivingmiddag ändå. Jag kommer göra samma rätter som förra Thankgiving eftersom de var så goda. Eventuellt kommer Grannarna över lite senare på kvällen. Jag ser verkligen fram emot eftermiddagen. För jo, det är lite som julen hos oss i Sverige då man ofta samlas redan under tidiga eftermiddagen. Vi kommer promenera dit till klockan fyra idag. Då börjar det! Så nu vill jag önska er alla:

HAPPY THANKSGIVING!!!

*) Alla bilderna i detta inlägget är från förra årets firande av Thanksgiving23 kommentarer:

Fröken fräken sa...

Jag hoppas att ni får en underbar thanksgiving och att ni får tid till att vara tillsammans. Det är kul att få höra hur andra firar och vad för mat som äts.

Kram!!

Saltistjejen sa...

Fröken Fräken,
tack detsamma!!! :-) Hoppas ni får en riktigt fin Thanksgivinghelg!!
Och ja jag tycker också det är roligt att få veta hur andra firar eftersom vi oftast kanske inte firat som de flesta gör. Som ni som har amerikanska familjer att fira med. Jag tänker mig att Thanksgiving för er blir ungefär som på film! ;-)
KRAM!

Katarina sa...

Så fint beskrivet, Saltis.. Happy Thanksgiving till dig och dina nära. Kram

Saltistjejen sa...

Katarina,
tack!
och detsamma! hoppas verkligen att ni får en underbar helg nu md hela familjen samlad!
Kramar!!

Anne-Marie sa...

När man inte växt upp med en helg har man inte riktigt samma känslomässiga koppling tycker jag. Därför kan man skapa andra sätt att fira (som ni gjort) och det blir lika bra. Håller helt med dig om att det är bra att stanna upp och vara tacksam för det man har. Ha en fin Thanksgiving-helg! Kramar!

Desiree sa...

Happy Thanksgiving. Jag tycker också att det är en himla mysig helg. Underbart att ni alltid har fått möjligheten att fira med vänner och större gäng. Det kan ju annars bli lite ensamt om man inte har familj. Jag och Calle brukade ju alltid passa på att åka bort dels för att vi inte hade någon att fira med och dels för att man hade den sammanhängande ledigheten. Det är ju en väldigt familjebunden helgdag. Men toppen om man är fler som har internationell bakgrund och inte familj på plats så att man kan fira ihop. Jag saknar Thanksgiving nu. Men vi får fira med lite Thanksgiving mat iallafall här. Däremot ska det julpyntas lite inför advent. Någon gran kommer vi inte att ha i år heller då vi dels inte får plats och dels kommer att fira på var sitt håll med familjerna iallafall.
Happy Thanksgiving och Kram!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
nej jag håller helt med dig om att jag inte alls känner den där starka känslomässiga kopplingen till Thanksgiving. Till viss del tror jag även att detta förstärks av att jag heller inte har någon amerikansk familj här på det viset som de som är gifta med en amerikan. Jag vet att du inte känner så starkt för T-giving trots att du var gift med Michael men jag tror mig minnas att du skrivit att han inte firade denna helgen så då är det ju inte så konstigt.
Och visst står den för något fint som man borde tänka på oftare i sin vardag. :-)
Kram!!


Desiree,
tack! Och detsamma!! :-)
Ja det har hittills varit riktigt fina Thanksgivinghelger tycker jag! Nu har jag ju inga direkta "krav" på denna helgen heller just för att jag inte känner så intensivt för den som någon som vuxit upp med den (på det viset som jag kan känna inför svenska högtider) och därmed kanske man har lägre krav, vad vet jag? Men hittills tycker jag att jag verkligen lärt mig tycka om denna helgen!
Jag hoppas ni får en fin Thanksgiving i Sverige även om det känns annorlunda jämfört med här. Låter mysigt med adventspyntning också! :-) Sådant behövs i mörkret.
KRAM!

Pettas sa...

Fina bilder! Varma!
Fönsterbilden ser ut som ett konstverk som hänger på en vägg vid bordet, vilket det ju de facto också gör. Skriv signatur på rutan och ett föränderligt konstverk finns där:).

Happy Thanksgiving!

Karinkram

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack! Ja det gör det verkligen. Tvvärr är detta inte vår utsikt utan grannarnas.
Ha en fin torsdag och snart en fin första advent!
Kram!

Millan sa...

Happy Thanksgiving! Den har helgen verkar vara himla uppskattad av alla er som flyttat till USA och den verkar himla mysig. Hoppas ni far en supermysig dag. Kram

Steel City Anna sa...

Mysiga bilder :)

Taina sa...

Hoppas ni får en riktigt trevlig Thanksgiving!!!


Kramar!!

Annika sa...

En av mina stora favotihelger i USA.
Älskar den!
Så skön!
Bara god mat och mys.
Sen är det ju inkörsporten till julen, big time!!
My favorite time of the year!
Men fotbollen skiter jag i.
Ha det bäst idag, gulligaste saltis!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Millan,
tack!! Ja det är en riktigt mysig helg!
Kramar!!


Steel City Anna,
ja det var från förra årets Thanksgiving. Vi får se hur årets blir.:-)
Kram!


Taina,
tack vännen! Ni också!!!
Ha en toppenmysig dag och helg!
KRAM!!!


Annika,
ja jag vet att detta är din stora favvo! :-)
Härligt! Njut och ha en underbar dag och helg!
KRAM!!!!!!

Lotta sa...

Happy Thanksgiving!!! Er thanksgiving ser så New York-skön ut, som det ska vara ;)

Njut! Vädret är underbart och jag är inne på mitt andra glas bubbel just nu..hehe

Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack!! Hahaha du är för rolig! Bubbla på du! :-)
Ha en superhärlig Thanksgiving i det underbara vädret!
KRAAM!!

finelinan sa...

Ser riktigt gott ut. Jag hade gärna testat en riktig amerikansk thanksgiving-middag någon gång...

Anonym sa...

Happy Thanksgiving! Hoppas ni far en trevlig helg!
Kramar, Lisa

KARLAVAGNEN sa...

Hoppas att ni fick en härlig Thanksgiving?

Suzesan sa...

Happy Thanksgiving Saltis.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

finelinan,
ja det var gott! Men som med svenska julbord så är det ofta så mycket mat att man inte riktigt kan njuta av allt innan man blir alldeles för mätt haha!


Lisa,
tack!! Hoppas även ni får en mysig helg!
Kram!!


Karlavagnen,
tack, det blev en jättemysig kväll!!! :-)


Suzesan,
å tack så mycket!!! Vi fick en riktigt bra Thanksgiving!
Kram!

Petra H sa...

Åh hoppas att det blev en lika fin och mysig thanksgiving idag! Vi firade thanksgiving med en puertoricansk familj för två år sedan och det var himla kul att uppleva. Ris och bönor så klart till kalkonen!
Stor kram och ha en härlig långhelg!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det blev det! En riktigt skön, avslappnad och mysig Thanksgiving fick vi! :-)
Nu är vi båda proppmätta och trötta så det blir sänggång nu.
Kram!!