lördag, mars 10, 2012

Gårdagens semlor!

Igår använde jag ett av de paket FÄRSK jäst som gulliga Therese tog med sig till mig från Sverige. Och ja, jag bakade mitt livs första semlor. För nej, jag har aldrig tidigare bakat semlor. I Sverige köpte jag alltid dessa juveler. Och jag är även uppväxt med "köpesemlor"". Hemma i mitt barndomshem bakades det sällan kaffebröd, och aldrig semlor. Tror mamma och pappa köpte hem semlor en enda gång varje år och då på själva Fettisdagen. Men igår var det bakdags här. Och ja vad ska jag säga. Det är LJUVLIGT att baka med färsk jäst! Verkligen!! Vilken skillnad!!!! Mmm, jag tycker så mycket om både doften och konsistensen. Den där likom "gnissliga" som är lite som tofu. DET är verkligen BAK för mig! Jag vet inte, men torrjäst känns på något vis mer själlöst. Okej, jag vet att jag kanske överdriver detta lite nu. Men efter att inte ha bakat med färsk jäst på flera år så var det verkligen en riktigt härlig känsla!

Jäste de som de skulle nu då undrar ni kanske? Jodå det gjorde de! YES! Ordentligt. Stor hög och liksom lite puffig blev degen. Mmmmm.... Om bullarna blev bra? Tja, jag är INTE särskilt bra på det där med att rulla snygga släta bullar. Och gräddningen i gasugn (iallafall i vår gasugn) lämnar fortfarande en hel del att önska. Det är rätt ojämn gräddning. På något vis blir bullarna ofta nästan lite småbrända på undersidan (all värme kommer ju underifrån) samtidigt som ytan ändå kan vara lite för blek för min smak. Och som sagt ojämn. Men men.... Man kan väl inte få allt. Det var ändå en härlig upplevelse att få baka med färsk jäst igen. Och det bästa är att jag fortfarande har ett par paket kvar.

En avtäckt plåt visar något ojämnt gräddade bullar.

Ni ser att jag inte är den bästa på att rulla dem jämn runda och fina heller. Kolla de i bakgrunden....

Såhär blev iallafall det färdiga resultatet då mandelmassefyllningen, grädden och florsockret var på plats!
Inte så pjåkigt ändå för att vara första gången tycker jag. Och JA, de blev väldigt GODA!!

De blev riktigt goda, men nästa gång jag bakar ska jag nog ta i lite extra kardemummaReceptet jag bakade efter var det Desiree tipsat mig om och det kommer ursprungligen från Arla. Det innehåller Kesella, men det finns inte här. Istället bytte jag ut Kesellan mot Quark. Tror det är ungefär samma sak. Den här färskosten ska ju göra brödet lite saftigare utan att man behöver ta i mer smör.

Idag ska vi till våra vänner på brunch. Jag tror vårt bidrag kommer bli just semlor faktiskt. Det kan nog vara lite roligt för dem att få prova det. Och presenter har vi med oss också eftersom det blir första gången vi ska få träffa deras lilla Nyföding. En liten oncie till Lilla Baby C och en tröja till Storasyster O.

Två paket där Lill-Skruttan valt papper och snören.

13 kommentarer:

Taina sa...

Heja saltis! De ser ju jättefina ut. Du skulle ha toppat med grädde som vi gjorde, hahahahaha!

Vi har färsk jäst nästan i alla affärer här nu. Så var det inte när vi flyttade hit men NU finns det och jag håller med om att det blir betydligt lättare.

Kram kram

Desiree sa...

Vilken lyx att få baka med färsk jäst direkt imporerad från Sverige. Jag tycker dina semlor ser både jättefina och jättegod ut. De behöver liksom inte vara helt perfekt runda. Jag tycker dina är finare än köpesemlor just för att de inte är helt perfekta i formen och man då ser att de är hembakta och ÄNNU lyxigare. Quark är ju vad kesella heter i USA så det ska nog vara jämbördigt och samma sak. Ha en riktigt trevlig dag med semlor och vänner.
Kram!

Therese sa...

Åh se ser supergoda ut! Vad bra att jästen funkade finfint:)
Kramar

Trillingnöten sa...

Herregud vad sugen jag blev på hemgjord semla! Detta är första året jag inte gjort egna! Faktiskt. Till och med de två åren i NYC bakade jag egna. Saknar faktiskt lite. Det är ju en speciell känsla att käka nybakta semlor. Och med färskjäst :) Vilken lyx!

Steel City Anna sa...

Blev fina tyckte jag! Och jag håller helt med angående färskjäst :)

Josefine sa...

Äsch, strunt samma hur de ser ut. Det är hur de smakar som är det viktiga!!

Annika sa...

Klart de blev BRA!!
Men du överdriver nog färskjästen liiiiiiite ;-)))
För jag vet ju att det går att få lika fint och gott och fluffigt bröd med amerikansk torrjäst ;-)))))
Men jag förstår att du gillade att BAKA med den, just det där mysigt gnisslande ljudet...
Vi har färskjäst hos oss också, i flera affärer.
Du måste kunna hitta sådan på Manhattan, Saltis.
Whole Foods tex!
Quark är precis samma sak som Kesella, det har Lotta lär mig :-)
Tummen upp för dig, Saltis!!!
GÖTT!!!
Kram!

Sahra sa...

Vi bakade också semlor för första gången i år. Jag inhandlar alltid semlor på något lyxigt ställe. Eftersom jag inte är någon jättefan och äter bara en på fettisdagen tycker jag att jag kan kosta på mig en frånt tex Gateau. Konstigt att inte färsk jäst finns i USA. Är det en svensk uppfinning? Jag har aldrig bakat med torrjäst så jag vet inte heller skillnaden.

Victoria sa...

Quark?? Vad är det? Var hittar jag det, på Publix eller någon specialaffär?

Kram//Vic

Charlie sa ... sa...

Du är så go!!!!

Puffig deg...love it! Och själ med färskjäst...ja men så är det ju! Det doftar, den känns, den reagerar.

Hur ska vi fixa det här med gasugnen och att det blir bränt på undersidan? Jag har helt tappat lusten att baka pga att det blir så.

Era semlor ser UNDERBARA ut!!!!

Kramar!

Katarina sa...

Härligt! Att baka med jäst är stor skillnad än att baka med torrjäst, det tycker iallafall jag själv.

Mums, vad sugen jag blev på semlor!

Kram

Anonym sa...

De ser ju superfina ut!=) Man blir ju jättesugen!

Jag går nog mot strömmen, för jag misslyckas a l l t i d då jag bakar med färskjäst, så numera bakar jag alltid med torrjäst.

Håller med om de amerikanska ugnarna, jag lyckades bränna hela pepparkaksbaket i julas & på en plåt tog bakplåtspappret nästan eld!=/ /Penny

Saltistjejen sa...

Taina,
tack! Haha ja kanske skulle jag kört med gräddtopping?!?! :-)
Jag har fortfarande inte hittat färsk jäst här i våra vanliga affärer men kanske finns det i de affärer där jag ännu inte frågat.
Kram!!


Desiree,
japp det var lyx!! :-) Tack också för dina gulliga ord om utseendet på semlorna. Quark var super så det ska jag definitivt köpa fler ggr. TACK för tipset!
Och tack också för rådet att baka semlor efter Arlas recept!
Kram!!



Therese,
TACK igen såååå MYCKET vännen för att du fraktade hit jästen OCH allt ANNAT!
Kram!!!


Trillingnöten,
haha jaså där ser man! Detta är ju första året (gången) jag någonsin bakat egna! :-)
Kram!


Steel City Anna,
tack!!
:-)


finelinan,
haha japp visst är det smaken som betyder något egentligen!
:-)


Annika,
hahaha jag VEEET att jag överdrev... MEN det var verkligen så det KÄNDES!!! :-)
Jag ska kolla på Fairway nästa gång. Whole Foods kasnke har men vi har ingen Whole Foods nära oss. De närmaste är vid Columbus Circle och nere vid Union Square.
KRAM!!!


Sahra,
ja jag brukade göra som du. Köpa semlor från bra bagerier i Stockholm då vi bodde där. Jag ÄLSKAR semlor och det blev nog ett par stycken varje år. Men här är det ju svårare att få tag på några riktigt goda köpesemlor. :-(
Färsk jäst FINNS här bara inte i de affärer jag handlar tydligen....
Kram!!


Victoria,
Quark har vi här på Fairway, men jag vet inte om den kedjan finns hos er??? Det står iallafall i klydisken bland ostar! Det är ju en färskost. KAN ev stå där det står Cottage Cheese också skulle jag tro.
Lycka till!
Kram!


Lotta,
haha japp puffig deg gillar jag! :-)
Och gasugnen är inte skoj heller verkligen. Buhu! Jag tycker det blir bättre ibland att placera brödet högre upp i ugnen för att slippa det brända undertill. Funderar även på att köpa sådant där flergångs "bakplåtspapper" i typ silikon eller så. Ev blir det jämnade temp med dem?
Kram!!


Katarina,
ja jag tycker det är stor skillnad men kanske är min glädje över färskjästen mest för att jag är VAN vid att baka med de? Jämfört med den torra?
kram!!


Penny,
ahaaaaa! Så DU föredrar TORRjäst alltså! Intressant!!! :-)
OJ tog pappret ELD?!?! Låter väldigt dramatiskt. DET har jag iallafall sluppit haha!
KRAM!