tisdag, juli 31, 2012

Ett telefonsamtal

Igår eftermiddag ringde min mobil. Det var min blivande chef som hörde av sig. Jag hoppades såklart att hon skulle ha lite nyheter till mig, men tyvärr ringde hon för att höra ifall jag hade några till henne. Det hade jag ju inte. Men det kändes ändå bra att prata lite. Även hon hade hört från HR att startdatumet nu är satt till 13:e augusti. Om allt går som vi hoppas. Och vi pratade även lite om att jag skulle kunna börja läsa in mig lite vilket känns jättebra. Hon skulle sända mig ett par artiklar och länkar så att jag kan börja förbereda mig. Å jag är så sugen på att sätta tänderna i detta nya nu! 

Efter vårt samtal hörde jag själv av mig till HR igen. Bara för att kolla. Jag fick ett snabbt svar om att de arbetar med detta nu men fortfarande inte är klara med det förberedande arbetet än. De kommer dock att höra av sig till mig så snart de kan. Okej. Jag får väl fortsätta vänta då.

Tack också för era uppmuntrande kommentarer i inlägget nedan! För att förklara lite mer så kan jag säga att det här med bakgrundskontroll är något som varje större företag verkar göra här innan man anställer någon. Jag gissar att man då kollar brottsregister etc. Samt kanske kontaktar f.d arbetsgivare. Tydligen går man (i varje fall i min blivande arbetsgivares fall) tillbaka 7 år i tiden. Hur det är i Sverige vid anställningar har jag ingen aning om, men jag antar att man gör något liknande även där.

Det som i det här fallet kan ha dragit ut på tiden lite mer är att jag ju inte bott i landet i sju år än, vilket gör att de eventuellt är tvungna att göra en internationell koll, dvs kolla med Sverige. Detta tar då längre tid. En av de sakerna jag redan blivit kontaktad om av företaget som utför bakgrundskontrollen är att skicka mitt examensbevis från min disputation. Naturligtvis för att se att jag verkligen har den utbildning jag säger att jag har. Men kanske kontaktar de även Karolinska Instititutet (där jag disputerade) för att kontrollera? Och kanske vill de även ha utdrag ur brottsregistret i Sverige? Jag vet inte alls, men om det är så förstår jag att det kan ta lite tid. Särskilt som väl mer eller mindre hela Sverige är sommarstängt nu.

Så nu väntar jag vidare.*) Bilderna är lånade från: http://www.behindthehype.com/social-commentary/random-thought/calling-411/
och http://www.linkoping.se/sv/Demokrati-politik/Namnder/diarium/12 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Oj! Vilken enorm koll de gör! Det är nog extra viktigt om man anställer folk från andra länder. Annars skulle ju vem som helst kunna komma och sen säga att de har den och den erfarenheten! Säkert några som gjort! :) Men skönt att ha preliminärt datum i alla fall!

Lotta sa...

Jag tror du är inne på rätt spår. Det tog tid för min arbetsgivare att få kontakt med alla instutioner och personer de behövde. Jag hade knappt varit i USA i ett år vid det tillfället.

Snart så! Hang in there

Kram!!

Miss Marie sa...

Men jösses, kräver de allt det här för alla jobb eller har du något speciellt viktigt jobb på g? Känns otroligt arbetsamt att de ska kolla 7 år tillbaka i tiden! Hoppas de skyndar på sig nu så du får börja jobba snart!

Liz sa...

Tack sa mycket for peppande kommentar pa min blogg idag! Kanns som sagt lite jobbigt just nu, men det ar bara att forsoka att ga vidare, man har liksom inte nagot annat val.
Det ar verkligen en stor koll dom gor, och da du ju har kanske lite extra manga olika diplom och utbildningar ar det ju extra mycket att kolla och som du sager att Sverige har semester gor ju inte saken battre. Hoppas att allt kommer att ordnas snart och att dom far det dom vill ha, annars kan dom kanske alltid avvakta med en del papper tills veckorna efter du har borjat i varsta fall, men det ar klart att allt sakert ska vara klart fran borjan.

Forstar dock hur frustrerad du ar att inte fa borja da det gick sa fort i borjan, och nu statt pa stillstand ganska lange. Har du fortfarande jobbat det andra jobbet hemifran i timmar eller blev det aldrig nagot med det sen? Du far forsoka se det som sa att du har lite extra tid att kora runt och vanja dig vid bilen och trafiken och trana snabbaste och smidigaste resvagen till jobbet..:)
Stor kram!!

Emma sa...

Att vänta och vÄnta...det dÄr med att om man väntar på något gott väntar man aldrig för länge är ju inte sant!! Vilken otrolig kontroll de gör!! Drogtest! Bakgrundscheck 7 år tillbaka!

MEN vad bra att ha ett datum att sikta in sig på och att du kan börja läsa in dig på det nya (*nyfiken på vad det är*)

Snart är vÄntan över, försök njuta av att vara ledig!

KRAM

Saltistjejen sa...

Emma,
ja det är en gedigen koll bakåt de gör. men jag kan förstå det också.
Och visst är det skönt med ett datum. Även om jag har lite svårt att känna mig helt "ledig" nu ändå. Så mycket som snurrar runt i huvudet. ;-)
KRAM!

Steel City Anna sa...

Det är jobbigt att vänta! Min första poliskoll här tog två månader, när jag förnyade den för några månader sen kom den tilbaka samma dag :)

Anonym sa...

Hej!
Min man har haft samma problem. Han behövde papper från Sverige och det tog lång tid för Umeå Universitet att fixa och då var Sverige inte ens "sommarstängt."

Förresten jag har ett foto från midsommar där du är med, jag står bakom dig och fotar midsommarstången. Jag som tittade efter dig...Hmm...

Lycka till med nya jobbet, det är väl inte i Princetonområdet?

Bea i NJ

Nessan sa...

Oj, det var verkligen en gedigen koll de gör! Men när de sedan anställer dig så kommer de ju känna sig säkra på att de fattat rätt beslut och de har ju hela tiden visat sig vara väldigt intresserade. Det måste kännas skönt att vara eftertraktad! :)

Angående belastningsregistret i Sverige tror jag inte att de har möjlighet att som utländskt företag begära utdrag därifrån, det är väldigt restriktivt med vilka uppgifter som får lämnas ut till vem. I Sverige får man själv begära ett utdrag (eftersom du enligt personuppgiftslagen själv har rätt att få ta del av de uppgifter som finns registrerade om dig) som man får ha med sig i det oöppnade kuvertet det kom i och visa upp för arbetsgivaren. Så om de vill ha koll på om du finns i belastningsregistret i Sverige får de nog be dig begära ut den informationen.

Hoppas du får höra något mer definitivt snart!

Suzesan sa...

De kollar alla i belastningsregistret i Sverige om man jobbar med barn. ALLA. I kommunal verksamhet. Och man får det pappret hem får man inte öppna kuvertet. Det ska vara förseglat när det lämnas till arbetsgivaren. Så ingen kan tillexempel byta ut det.

Oj kollar de allt sju år tillbaka. Ändå bra. Så allt blir rätt. Skulle behövas mer sånt här hemma. Så rätt "man kommer på rätt plats"

Skönt ändå att höra ifrån din nya arbetsgivare. VÄNTA är ju sååå jobbigt. Jag tycker det är lite nervöst. Att vänta så när allt ska klaffa.

Men nu har dufåttett "livstecken" från dem. Gött Saltis.

Kram
/Susanne

finelinan sa...

Allt prat om kommande jobbet gör en ju nyfiken på vad du ska göra... ?

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja det är jobbigt med väntan. Man känner liksom lite att man hänger mitt emellan. Intressant att höra hur din tidigare erfarenhet med poliskontroll var.


Bea,
ja det är ju det där med sommarstängda Sverige också. Nu hoppas jag förvisso att de ska ha fått tag på det de behövde här. De hörde även av sig till mig så jag har skickat in en del kopior på papper också. Jag hoppas det ska räcka.
Haha så du har ett foto av mig från midsommar! Det var lite kul! Men du det är ju så många där så det är lätt att missa varandra. Själv tror jag inte jag ens vet hur du ser ut. :-)
Och nej, jobbet är inte i Princetonområdet, utan en annan del av NJ. Om det varit i Princeton hade vi nog inte skaffat bil för dit är tågförbindelserna såpass bra ändå.
Kram!!


Nessan,
ja det är skönt på ett vis att man vet att om de gör allt detta för att anställa en så vill de troligen verkligen att man ska börja arbeta där. :-)
Och du har kanske rätt i det med belastningsregistret. Det tänkte jag inte ens på. Så antagligen är det inte detta de är intresserade av då utan mer dokument etc från tidigare arbetsgivare samt skolor.
Tack för att du delade med dig av den infon!!
:-)


Suzesan,
ja det förstår jag. Med tanke på de tragiska saker som ändå hänt där pedofiler har arbetat på skolor och dagis. BRA att de kollar noga tycker jag!!!
Och vänta är lite jobbigt och jag hoppas jag får höra från dem igen snart. helst innan denna veckan är slut. Vilket är imorgon...
Kram!


finelinan,
hahaha ja jag kanske ska skriva lite mer om vad jobbet kommer att innebära. Kanske kommer det lite senare. :-)