fredag, november 18, 2011

Tidig morgon vid The Reservoir

Kan bara säga att morgonens springrunda (eller ska man kanske kalla den lunk- eller lufsrunda) var otroligt skön! Lite tungt att ta sig ur sängen ska erkännas. Klockan ringde 05.45. Svart ute. Kyligt. 3 grader enligt telefonen.

När jag kom utanför huset började det redan ljusna något. Kyligare än vad jag tänkt var det dock och jag hade funderingar på om jag ändå tagit på mig lite för lite kläder trots två långärmade tröjor varav en är M´s och lite tjockare. Men jag bestämde mig för att jag skulle bli varmare när jag väl började springa, och vände inte om för att dra på mig mer kläder. Prick 06.28 stod jag utanför K's hus och hon kom ut nästan på en gång. Sedan började vi kryssa oss fram genom staden mot Central Park. Då var det redan ganska ljust.

Att springa genom New York City då staden vaknar är otroligt härligt! Fortfarande är trafiken ganska lugn så det var lätt för oss att ta oss fram till Central Park. Samtidigt är det lite mysigt att se de personer som faktiskt är uppe och ute på gatorna så dags. En hel del bud, folk som går med en kaffemugg på väg till jobbet, hundägare som rastar hundar... Väl framme i Parken är det hur många som helst som joggar, springer, lunkar fram. Otroligt egentligen! Man känner sig verkligen som en del av någonting på ett lite lustigt vis.

Och att sedan springa genom Parken i det gyllene morgonljuset är faktiskt lite magiskt. Solens första sneda strålar som får de vackra höstfärgerna att liksom glöda. Fantastiskt helt enkelt. När vi kom fram till The Resevoir sa både K och jag till varandra att det ibland känns så overkligt detta att vi bor och lever i denna staden. Att ta en joggingtur på morgonen i Central Park. Precis som på film....

Och ja, The Reservoir är vacker oavsett årstid, väder eller tid på dygnet. Jag har sprungit här förr men då mest på kvällen. I skymningsljuset en sommarkväll. Då är det helt fantastiskt att promenera eller springa där. Se kvällssolen lysa upp de mer eller mindre kända byggnaderna utanför Parken. Men även nu en morgon som denna är det sagolikt vackert här. Ett lugn. Svårt ibland att ens tänka på att man befinner sig i den sjudande, slamrande, vibrerande staden New York.

Rundan tog oss ungefär 70 minuter. Och då promenerade vi sista biten genom staden. Alltså, var det ett lugnt tempo och ja, vi pratade i stort sett hela tiden. Så fortare än så sprang vi inte. Men det kändes skönt. Jag skulle gissa att sträckan är ca 7-8 km kanske. Jag kommer defintivt att försöka fortsätta springa med K åtminstone någon gång per vecka, men riktigt lika ofta som 3 gånger i veckan orkar jag nog inte ta mig upp såpass tidigt. Iallafall inte nu när den mörkaste och kallaste årstiden just har börjat. Jag beundrar verkligen K som har karaktär nog att göra det!

Skulle nu vilja kasta ut en del frågor angående tips och råd om klädsel.  Nu idag sprang jag i en jätteskön långärmad tunn tröja i funktions-material. Utanpå den hade jag en av M's lite varmare (inte tjock, men lite tjockare) löpartröjor som dessutom har en liten "krage" man kan dra upp i halsen. På benen hade jag mina vanliga "gymbrallor" som är ganska tunna. Och så strumpor och skor. Men jag kände helt klart att detta var lite i kyligaste laget. Hade gott kunnat ha något mer på mig. Eventuellt ett par varmare byxor. Men framförallt blev jag väldigt kall om handlederna och händerna! Och vantar vill jag verkligen helst inte springa i. Jag gillar inte vantar i vanliga fall, och tanken att springa med vantar känns ännu konstigare. Så om några av er läsare där ute är sådana där riktiga hurtbullar som springer under senhösten och kanske till och med vintertid - vad har ni på er? Tips och råd mottages tacksamt!

Bilderna här i slutet visar lite hur jag var klädd. Men som sagt, något tjockare kläder och/eller fler lager tror jag vore bra. Springer ni höst- och vinterlöpare även med någon slags halsduk? Jag tyckte att det i början (innan man fått upp värmen riktigt) kändes lite småkyligt runt nacken och halsen. Detta trots att jag drog upp dragkedjan hela vägen så att kragen på yttertröjan liksom kom upp mer runt halsen. Det trixiga med att springa ute när det är kallt tycker jag är att man inte vill dra på sig för mycket eller för varma kläder heller. För var ska man göra av kläderna om man vill ta av sig under springturen. Visst en extra tröja kan man alltid knyta runt midjan, men man vill inte ha för mycket som hänger och slänger runt kroppen heller. Tycker jag.

Jaja, vi får se hur länge denna springlust håller i sig. Kanske kommer jag framöver att kasta in handduken vad gäller uteträning och istället börja använda löpbandet på gymmet när det blir kallare och mer ogästvänligt där ute. Men jag ska försöka att fortsätta hålla motivationen uppe iallafall. Oavsett om det blir inomhus eller utomhusträning. För JAAA det känns otroligt skönt att vara på gång igen!!


*) Bilderna från springrundan är lite sneda, vinda och småsuddiga, men det blev så eftersom jag fotade med telefonen, medan jag sprang. Men jag ville ändå ge ett smakprov på hur fint det var när jag var ute i morse.

10 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Det gör ingenting att bilderna från springrundan är litet sneda och småsuddiga!:) Det var jättefint att få vara med och lunka i NewYork en vanlig fredagsmorgon...Grattis att du orkade ta dig upp i mörkret och ge dig iväg på löpningen!

Kram!

Desiree sa...

Strongt jobbat Saltis!!! Jag tycker du var superdukig som kom ut så tidigt och som genomförde löpningen. Well done! Det är allt något speciellt och nästan magiskt med att just komma ut på en löprunda tidigt på morgonen. Se solens första strålar komma fram och staden vakna till liv. Den känslan man har EFTER är ju bara så fantastisk. De är DEN känslan som gör att man gör det igen vid nästa tillfälle. Härligt :-)

Satsa på matrial som andas och transporterar bort fukt. Dry fit grejer. Det finns ju till och med fodrade löparbyxor. Jag brukar köra vanliga Nike långbyxor sedan en t-shirt (dry fit) och sedan en långärmad på detta. Har också en kanonbra löparjacka som är mycket tunn, vindtät men ändå håller värmen otroligt bra. Satsa på bra klädsel och bra skor, jätteviktigt. Kanske en tur till en sportbutik och kolla vad som finns och vad du skulle kunna behöva kompletera med.

Jag tycker du var superduktig!!!
Kraaam!

Annika sa...

Underbart, Saltis!
Att som du gör är som en liten dröm, tycker jag. Mitt på Manhattan. Suveränt ju.
Fina Bilder, det gör inget att de är snea och vinda, man får känslan!!!
Härligt.Jag skulle få filmkänsla galore om jag joggade runt the reservoir!
Imorse var det bitigt då jag var ute runt 7, riktigt kallt. Men såååå fint.
tänker nu att naturen bytt skepnad från höst till vinter. Iaf är vi väldigt nära brytpunkten.
Kram och jag gillar dina outfits!!

Annika sa...

ATT BO SOM DU GÖR, ska det stå...
Fort och fel...

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack vad bra att du tyckte det var roligt att hänga med trots att bildkvaliteten inte är den bästa. :-)
Kram!


Desiree,
Tack vad söt du är! Funderar på något ännu lite tjockare om man ska springa under kalla årstiden. det jag har nu är också typ dry-fit och väldigt bra men kanske något tunt. En jacka som klarar vind och lite fukt vore nog också bra tror jag. För det blir ofta både blåsigt och lite fuktigt här under den här årstiden. Kanske vore fordrade brallor något?
Tack för dina tip!
Kramar!


Annika,
haha ja lite som en dröm kanske. Fast som jag sagt förut så blir det ju vardag var man än bor, så oftast tänker man inte ens på hur eller var man bor. Tyvärr kanske? Men ibland liksom slår det en bara sådär! Wow! Jag BOR faktiskt här. Detta är MIN stad!! Faktum är att New York City är den stad jag bott allra längst i under mitt s.k vuxna liv. Om man bortser från staden jag växte upp i så har jag bott här längst. Och det är även den stad jag och M bott längst i TILLSAMMANS. I Stockholm bodde vi ju bara tillsammans i ca 4,5 år.
Visst är det fantastiskt härligt väder nu! Jag älskar den här torra kyliga hösten!
Kramar!!

Charlie sa ... sa...

Ah, så läckert!!!!!!!

Önskar att jag vore närmare och kunde hänga med. Ljuset , den arla morgonstunden och platsen ger "moviekänsla" som Annika skriver.

Du är jättefin! Jag är tyvärr inget bra på löparkläder...

Ha en fab weekend!!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack! Ja det var en underbar morgon!! :-)
Och ja det ger en viss filmkänsla helt klart. :-) I love it!
Hoppas du får en superfin helg!
Kramar!!

KARLAVAGNEN sa...

Ja men jag visste ju att du skulle klara det. Värsta sportiga tjejen om än inte morgonpigg. Faktum är morgnar är härliga...

Anonym sa...

Hej! En smygläsare med ett tips:
pa http://www.funbeat.se/
finns det massor med löpare. Ställ din fraga i forumet eller surfa runt lite och kolla för info. Man kan fa manga bra tips! (Och dessutom registrera träning och sätta mal för den, om man nu tycker sant är kul ;-))
Lycka till!

Och när jag nu ända hör av mig sa vill jag passa pa att tacka för en väldigt fin blogg. Jag tycker det är helt fantastiskt hur bra du är pa att beskriva bade känslor och tillfällen. Dessutom är New York en av mina favoritstäder :-)
Sa om du tillater sa smygläser jag gärna lite till.. Men eftersom det är en sa personlig blogg sa lovar jag att lata bli om du tycker det känns konstigt.

Hälsningar
Petra

Saltistjejen sa...

Petra,
heeej! Å vad GLAD jag blir att jag fått ytterligare ett namn på en läsare! Det är alltid roligt att få veta lite om ens läsare tycker jag! :-) Tack för att du ville ta dig tid att skriva en liten kommentar här!!! Jag blir jätteglad över att du tycker om det jag skriver också, och du får mer än gärna fortsätta läsa! Om jag vore rädd att få "anonyma läsare" hade jag haft en lösenordsskyddad blogg. Nu är den öppen och jag inser att många då läser utan att "ge sig till känna" vilket är helt okej för min del. Jag är inte så hemlig av mig, och sådant jag itne vill berätta för "alla" skriver jag inte om här i bloggen. Såklart. Jag tycker bara det är roligt att ni tycker om att läsa och följa vårt liv här. :-)
Och TACK för tipset! Jag ska kolla upp det forumet.
Kram!