söndag, december 25, 2011

Vår Julafton

Under förmiddagen kom paketen fram ur garderoben. Lill-Skruttan och M var ute medan jag "träffade Tomten". Lill-Skruttan kommenterade att Tomten minsann hade likadant omslagspapper som vi tidigare hade använt till att slå in en julklapp med. Visst är det lustigt!?! Att vi och Tomten råkar använda samma julklappspapper!!!

Lite lunch innan vi gick ut på promenad. Julmusten skymtar lite där till höger...

Sedan - klappöppning! Här två svenska böcker från Mormor.

Högst på Lill-Skruttans önskelista har det stått "en drake" och här fick hon en!. Å så GLAD hon blev!

Eftersom en av Lill_Skruttans favoritfilmer är den japanska animerade Totoro, så fick hon även en Totoro. 

Av våra vänner M & H & A fick hon den coola 3D-boken om dinosaurier.

Här var det ett Busytownspel av oss samt en Muminbok av Farmor. Och så fick M ett inramat fotokollage av mig.

Av Olgakatt fick Lill-Skruttan denna vackra sjöhäst tillverkad av konstnären Åsa Canbäck. Nu måste vi bara hitta ett ställe att hämga upp den där katterna inte kan komma åt den...

Flera jättefina juklappar fick både Lill-Skruttan och jag och M, men tyvärr blev det inga foton tagna på dem. Men vi vill självklart TACKA alla där hemma i Sverige som skickat så fina saker! Svägerskan & Loff och Famor gav bland annat en superfin tröja till Lill-Skruttan med Barbaskön på. Och även två filmer med Dinosaurietåget (vilket Lill-Skruttan gillar och tittar på här men då heter det "Dinosaur Train"). Kan meddela att hon tittat på flera avsnitt av den svenska Dinosaurietåget och verkar gilla den trots att de pratar svenska och att dinosaurierna då också har andra namn än i originalversionen.

På eftermiddagen bakades det även lite fler pepparkakor, men denna gången skurna sådana. Lill-Skruttan premiäranvänder sitt fina julklappsförkläde!

På kvällen tog vi hissen ner två våningar till den svenska familjen som vi lärt känna här. Inbjudna var även våra gamla vänner M & U. På bilden här ser man inte Familjen Sverige utan enbart vännerna M och U tillsammans med Lill-Skruttan och M.


Först var det gögg med diverse tilltugg. Vi hade gjort glöggen och vårt bidrag till tilltugget var ädelostbollar rullade i pepparkakssmulor (gott!) samt pepparkakorna vi bakat under eftermiddagen. Österrikiska M &U hade tagit med sig hembakta kakor som man har i Österrike på jul. Och Familjen Sverige bjöd på Anna's pepparkakor med mögelost. 



Barnen åt peppisar och efter det lekte de väldigt bra med varandra innan maten.

Lill-Skruttan och U.

Vi hade med gemensamma ansträngningar lyckats få ihop ett riktigt bra svenskt julbord måste jag säga! Olika sorters sill (Abbas), leverpastej och gurka, gravlax, skinka, prinskorv och köttbullar samt ägg med rom, vörtbröd, en rödbetssallad med sill (sillsallad) samt en rödbetssallad utan sill. Dessutom österrikiska korvar och en "Swedish potato sausage" som vi svenskar aldrig tidigare hört talas om eller ätit. Familjen Sverige hade även gjort en mycket god Jansson men den syns inte i bild här.

Överst till vänster är skinka, köttbullar och "prinskorv". Den senare är inte riktig svensk prinskorv men en mycket snarlik variant som Familjen Sverige hittat i de ryska kvarteren på Coney Island! Mycket uppskattat eftersom prinskorv inte direkt går att få tag på i andra affärer här. I pannan längst till vänster på nedersta fotot syns The Swedish Potato Sausage.

M sköter stekning av korvarna och U kollar in maten på vårt julbord.


God Jul!

God Julmat i Gott Sällkap!

Till maten dracks det allt från julmust och öl till champagne och vin. Ingen snaps dock. Efter maten kom det fram ett gäng goda ostar också. Sedan var vi tvungna att smälta maten en bra stund innan gröten kom fram. M hade nämligen kokat risgrynsgröt och den blev mycket uppskattad av de andra (fast inte av mig för jag kan inte äta risgrynsgröt....).

En synnerligen mysig, trevlig och god julafton!
Lill-Skruttan blev rätt trött vid 21-riden men höll ut till runt 22. Då gick jag hem och nattade henne. M kom ganska snart därefter. Vi var båda ganska trötta men väldigt nöjda med dagen.

TACK Familjen Sverige för att ni letat fram prinskorv och annat! Fixat och donat och för att ni upplät ert hem till detta Julfirandet! Och TACK M och U för att ni kom och bidrog till att vår julafton blev både roligare och godare!

12 kommentarer:

Coolaannna sa...

Saltis!

Vilken jul ni har haft. Jag gillar Lill-Skruttans kommentarer om julpappret. Henne lurar ingen!

Bilderna ser så hemtrevliga ut och ni verkar ha det så mysigt.

Här hemma har det varit fullt upp. Jag har knappt hunnit varit ute på bloggarna men nu tar jag igen det :)

I morgon åker min dotter hem till Cypern igen och jag börjar få smått ångest för det. Men men det är nog bara att gilla läget. Får börja se efter resor dit ner istället :)

Ha en fin dag! Julkramar Anna

Desiree sa...

Det var ett ordentligt julbord ni fick ihop. Ja prinskorv är verkligen inte lätt att få tag på. Jag minns hur lyckliga vi blev då vi hittade lite prinskorv på IKEA lagom till jul ett år. Vilket mysig julfirande ni fick och skönt att kunna fira hos vänner som bor i samma hus så blir det nära när E blev trött sedan. God fortsättning Saltis.
Kram!

Steel City Anna sa...

Ryssarna och tyskarna brukar vara bra hjälp när det gäller udda sorters mat vi prompt ska äta på julafton :) Jag älskar prinskorv, det är nästan det viktigaste. Hur smakade potatiskorven?

bettankax sa...

Vilken härlig julafton!:) Lill-Skruttans oerhört nöjda min när hon tittar på sin drake är obetalbar. Så roligt att se de små livens reaktioner av äkta glädje:)
God fortsättning på julmyset.
KRAM!

Annika sa...

Vilken fin jul ni hade, Saltis.
Härligt.
Viktigt att få till ett så bra julbord man kan. OCH ni lyckades bra.
Risgrynsgröt får vara för mig med, men många älska ju den :-)
KUL med Ellas kommentar om pappret. Nej, man lurar inte barn så lätt...hihi...allt ska man tänka på ;-)
Fina klappar.
Er gran är sååå söt!
Kramar från mig och god fortsättning!!

Josefine sa...

Ja, barn är svårlurade! Kanske något att tänka på till nästan jul? =) Gibson kollade konstigt på tomtens stövlar, men sa inget då. Lite senare när han satt i tomtens knä mumlade han något om "mormortomten", men jag tror inte han genomskådade att det faktiskt var mormor... =)

Vilka jättesnygga pepparkakor! Det får mig att bli sugen på att baka nya, fast vi varken ätit upp de vi bakat eller de två burkarna jag fått!

Monica sa...

Jag tänkte också på lilltjejens belåtna min när hon tittar på draken, ser väldigt nöjd ut! Och ha det fortsatt så trevligt!

anna of sweden sa...

Så trevligt det ser ut. Kul att E var så observant med julpappret. :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
ja det har varit en riktigt fin och mysig jul. :-) Haha nej Lill-Skruttan är oootroligt observant på små detaljer. Jag är själv helt förvånad över att hon ser saker i sin omgivning som jag knappt tänker på. ;-)
Förstår att du haft fullt upp. De flesta brukar ju det under julen. Själv har jag också varit mycket mindre frekvent ute på bloggar jag normalt läser. Kommenterat mycket mindre och inte skrivit ler uppdaterat på min egen blogg heller. Så är det ju när det är storhelg.
Förstår att du känner ångest inför avskedet till din dotter. Hoppas du hittar en resa till henne snart!
KRAM!!


Desieree,
japp vi lyckades bra med julbordet i år! :-) Det bästa hittills faktiskt om man med det avser att det ska vara så traditionellt svenskt som möjligt. ;-)
Kramar och God Fortsättning!!!!


Steel City Anna,
visst är det lustigt att man kan hitta "sin" mat på så olika ställen och i flera olika matkulturer. Det är skoj när man upptäcker det. :-) Potatiskorven var inte så särskilt tycker jag. Den smakade faktiskt mest just potatis... ;-)
Kram!!


Annika,
ja det blev riktigt fint under julen. Lagom på något vis. Och vi lyckades fint med julmaten i år. Risgrynsgröt hör till en av få saker jag verkligen itne äter. men M gillar det mycket så han brukar göra gröt. Tror han tyckte det var roligt i år då fler åt och han fick laga samt äta gröten tillsammans med andra istället för ensam. :-)
E är superuppmärksam på alla små detaljer. Jag är riktigt förvånad.
Kramar och hoppas ni får en fortsatt fin vecka!!


Bettankax,
ja hon blev verkligen otroligt glad för sina drakar. och för sin Totoro. :-)
Kramar och hoppas du hade en fin jul och får en fortsatt fin julledighet!


finelinan,
ja barn är inte alltid så lättlurade. Kul med Gibson. Att han kollade in stövlarna. Tack också för att du gillade pepparkakornas utseende. Jg tycker själv de blev söta. Vi har massor kvar och vi får se om vi äter upp dem alla. Kanske blir det som visssa jular då ja faktiskt slänger en del pepparkakor...


Monica,
ja, hon blev verkligen överlycklig för vissa julklappar! :-) Det är roligt när de är såpass små att de verkligen blir glada och visar sin glädje på det viset.
Ha en fortsatt fin jul!
Kram!!


anna of sweden,
ja det var fint och mysigt.
Kramar och God Fortsättning!!

Trillingnöten sa...

Jag har missat massor med inlägg här ser jag! Kul att läsa ikapp! Vilket fint julbord ni lyckades få fram :) Alla härligheter samlade och fint sällskap! :) Underbart!

Anna, Fair and True sa...

Vilken mysig julafton ni verkar ha haft! God fortsättning!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack! Ja det blev väldigt lyckat i år.
Kram!!!


Anna Fair and True,
ja det var mysigt och gott. God Fortsättning till dig också!