onsdag, maj 04, 2011

Långpromenad och Blomsterprakt

Idag säger prognosen regn men förra onsdagen var det fint väder. Då tog K och jag en promenad norrut i Central Park. Vi gick via The Reservoir upp till de norra delarna av Parken där The Conservatory Garden ligger. Central Park Conservatory Garden består egentligen av tre "trädgårdar" som alla är i olika stil. Den södra är engelsk, den mittersta är italiensk och den norra franskJag har varit här för flera år sedan och tyckte väldigt mycket om dessa trädgårdar. Då var jag här på sommaren, men nu såhär års är de ännu vackrare eftersom flera av dem har fantastiska vår- och försommarblommor samt även blommande körsbärsträd. Nedan är bilder från den promenaden. Det är bara att njuta av dem och blomsterprakten!

Blommande körsbärsträd vid The reservoir.
Den södra engelska trädgården i Central park Conservatory Garden.

Tulpaner, påskliljor samt blommande syréner och fruktträd.

K med lilla Baby E.

En nöjd liten tjej.

Körsbärsträden stod i full blom.Här är vi i den mellersta, italienska trädgården där en stor gräsmatta kantas av låga häckar och körsbärsträdsalléer. Just nu otroligt vackert!


Den norra, franska trädgården. Sprakande av tulpaner i olika färger.

Tulpanerna var helt fantastiska i den här trädgården!Strax norr om Conservatory Garden satte vi oss för att äta vår medhavda matsäck. Den här morra delen av Central Park är egentligen min favorit eftersom den är mycket lugnare än den södra. Det är väldigt rofyllt att sitta intill den stora dammen här i nordöstra hörnet.


När vi satt och åt passerade denna man med sin hund och sin FÅGEL. Kanske svårt att se här men om ni klickar på fotot kan ni nog se den gröna fågeln på hans vänstra axel!

På väg hemåt fick vi genom Conservatory Garden igen. 


Skir grönska på träden. Eastern Redbud blommar nu för fullt.

Vi promenerade söderut längs med 5th Avenue längs den s.k Museum Mile. Här - Guggenheim Museum.

 När vi kom till Neue Galerie stannade vi för att fika på deras omtalade café.

PåskrisEfter fikat fortsatte vi hemåt. Här passerade vi Metropolitan Museum.

Det var verkligen en härlig dag. För er som aldrig besökt Central Park Conservatory Garden rekommenderar jag det varmt. Iallafall om ni njuter av blommor och växter. Eller kanske bara lite mer stillsam och vacker miljö. Det är en liten bit att ta sig upp dit men det är verkligen värt det. Den norra delen av Central Park är dessutom en skön oas som är klart lugnare än den södra. Så vill man komma bort från folkmyller är det bättre att ta en promenad eller en picknick i den här delen än den delen söder om The Reservoir.


30 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Du har helt rätt om den norra delen av Central Park! Den är så mycket lugnare och mysigare på nåt sätt :) den där Garden är superfin, verkligen! Jag brukade ta dit barnen som jag tog hand om ibland och de gillade den också...Central Park tycker jag är så fint för att alla dlear av parken är olika. Det finns nåt för alla :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja jag gillar den delen av parken mycket. Just när man vill ha lite mer yta och inte så mycket folk. :-)
Men jag gillar södra delen av parken mycket ockås såklart. Runt Swedish Cottage med Shakespeare Garden är super! Och även the Ramble är mysigt om man vill känna sig lite mer "ute i naturen" samt på West Side är det också mysigt tycker jag.
Kram!!

Katarina sa...

Å vilka fina bilder och vilken fin dag ni fick tillsammans. Tulpanerna är så läckra där tillsammans.

Jag har tyvärr aldrig varit i NY på sommaren, så det har aldrig varit så där grönt och fint.

Kram

Syster i söder sa...

ÅÅÅÅ I live NY! Och vi som inte ens var i parken den här resan. Jag hade svimmat av glädje om det hade sett ut så den veckan vi var hos er!! kram

Millan sa...

Ser harligt ut! Central Park ar riktigt cool tycker jag. Att ha en sadan gron oas mitt i en sadan stor och livlig metropol ar ju guld vart! Dar kan inte riktigt Hyde Park mata sig ...

Kram

Anne-Marie sa...

Vilken blomsterprakt! Så vackert! Den delen av Central Park måste jag helt ha missat när min pappa och jag var i New York för många år sedan. Ni verkar ha haft en kanondag. :) Kram!

Desiree sa...

Man börjar verkligen förstå att central park är gigantiskt. Så viktigt att det finns en sådan fin grön oas mitt i en storstad som NY. Det är så otroligt vackert när allt blommar på det här sättet. En ren fröjd för ögat och själen. Vilken underbar dag ni fick.
Kram!

olgakatt sa...

Tack för en underbar promenad där jag missat just denna årstid vid mina besök!

Annika sa...

Och jag tror aldrig att jag ens varit i norra parken.
det är verkligen stadens lunga. Fina bilder.
En vecka gamla säger du? Ja, idag är det allt annat än kul väder...
ATTANS så kallt, grått och regnigt det är idag...brrr....
Kramar!!!

SAM sa...

Sa vackert. Tack for din fina kommentar pa min blogg. Vi vantar lite otaligt pa var lilla flicka. Jag trodde ett tag att det kanske skulle bli i gar men det ar tillbaka pa jobb idag.

Saltistjejen sa...

Katarina,
ja det blev en underbar och vacker promenad!
NY på sommaren är väldigt annorlunda mot vintern. Lite som Sverige på sommaren resp vintern. Hoppas du får uppleva staden på våren eller hösten någn gång. Det är underbart!
Kram!


Syster i söder,
ja ni har ju alltid kommit lite tidigare (eller på hösten) så ni har misssat blommorna. Men kanske nästa gång?!? :-)
Kramar!!!


Millan,
Ja Central Park är helt fantastiskt faktiskt!!!
Utan den parken hade staden inte varit vad den är tycker jag.
Kram!!


Anne-Marie,
ja de flesta har varit i södra delarna av Parken men inte så många är i norra. Den ligger ju en bit ifrån de ställen av staden där de flesta turister är så det är inte så konstigt. Norra delen ligger ju i Harlem och många kommer ju aldrig så högt upp på Manhattan.
Men det är superfint där uppe!
Kram!!


Desiree,
ja det är en gigantisk park!!!! Om man står uppe och ser ner på den inser man verkligen hur stor den verkligen är!
Kramar!


olgakatt,
ja det är en fantastiskt vacker årstid när allt blommar. Idag har vi dock ruskväder.


Annika,
nej det är vanligt att man inte är så långt upp. Men detta är helt klart en av mina favoriter i Central Park just för att det inte är lika fullt med folk där. :-)
Och ja, detta var ju förra onsdagen. Idag har vi ruskväder!!!!
Kram!!!


SAM,
det var bara roligt att erkligen läsa din blogg. Men nu inser jag att du ju faktiskt kommenterat här lite då och då tidigare! :-) Haha jag förstod inte att det var din blogg! Spännande är det iallafall med er lilla tjej som kan komma när som helst nu!
Lycka till!!

Anonym sa...

Åh, vilka vackra foton du bjuder på!=) Härligt med inspiration!

Saltistjejen sa...

pennysdagar,
hej och välkommen till bloggen! KUL att du tyckte om inlägget! :-) Jag har inte sett dig här tidigare men blir jätteglad över att du tar dig tid att skicka en kommentar! Tack!!

bettankax sa...

Å vilken prakt. Underbart!! Jag klickar och njuter. Snacka om ett hav av tulpaner. En dag helt i min smak. Tack för du visar:)
KRAM!!

Mrs Clapper sa...

Okej. That´s it. Jag MÅSTE åka snart till NY. Gud så vackert det är!

Nu är det jag som går in och kollar flygbiljetter!

Saltistjejen sa...

bettankax,
tack! Vad roligt att du njöt av bilderna! Det var verkligen såååå vackert!
Kram!!


Mrs Clapper,
hahahaha! fast tyvärr lär alla de här träden och blommorna nog vara överblommade då. Flera av dem är det redan nu eller iallafall sjunger de på sista versen. Men NYC är ALLTID fint tycker jag och varje årstid och säsong har något bra!
Kram!!

✿Ewa sa...

Såå fina bilder!!! Jag har två vänner (olika par) som åker till NY under maj och juni. Jag ska tipsa dem om norra delen av central park. :) När jag ser dina fina bilder blir jag riktigt sugen själv på att åka till NY. :D

Stor Kram!

Anne sa...

Säger som flera andra, parken verkar sannerligen vara helt gigantisk. Coolt med så olika sorters stämningar , miljöer etc beroende på var i Parken man är. Det slår mig också nu när jag ser dina bilder att baby E växt och blivit jättestor. Du har ju visat lite bilder tidigare och jag minns ett litet paket men nu är det ju en "stor" leende bebis.
Förresten, känns allt bara brajust nu eller är huvudet fullt av stress och viss oro för framtiden vad gäller jobb, GC och annat??? Hoppas att du mår bara bra!!!
KRAMAR

Saltistjejen sa...

Ewa,
tack!! :-)
ja Norra delen av Central Park är verkligen värt ett besök! Jag tycker det är mer rofyllt här även om de södra delarna är jättefina de också.
Hoppas att även du kan komma hit någongång. Jag tror du skulle tycka om staden!
Kram!


Anne,
ja det är enormt många olika delar av parken och alla har något "eget". Jag ÄSLKAR verkligen Central Park. Mycket på grund av all variation såklart.
Och Baby E är snart ett halvår och stor nu! Hon är verkligen "med" och ler och skrattar och "pratar" med en. Så roligt! När man har varit med om det med sitt eget barn en gång inser man hur fort allt går och man kan liksom "se" de små detaljerna också. Man minns. :-)
Och tack för dina frågor om mig och situationen. Just för tillfället känns det bara bra faktiskt. Jag njuter sååååå av att vara ledig nu. Det är underbart. Självklart kollar jag efter jobb också och har börjat kontakta lite folk igen men det känns så bra nu när vi har fått godkänt för GC eftersom jag då känner att jag har fler möjligheter.
Kram!!

Suddrik sa...

Fantastiska bilder!!
Jag lyckas aldrig plåta sådär!

Fullkomligan älskar de där körsbärsträden. De växer i rader längs vägen upp till motorvägen hos oss. På båda sidor av gatan, men på buddhistmunkklostrets sida är de mycket vackrare och kraftigare än på den andra sidan... (jag tror de får mer sol :) )

Lotta sa...

Neue Galerie är en favorit och det närmaste jag kommit ett Wienercafe här i New York. Det är nästan helt autentiskt! Jag är ju halvösterrikare så jag känner mig "right at home"

Håller med om att den norra delen av parken är mer outforskad mer är superhärlig och lugnare. Härlig dag!

Kramar!

Mallis in real life sa...

Nu får du mig att verkligen längta tillbaka till New York. Otroligt vackra foton du tagit.

Kram

Bejla sa...

Det ser verkligen ut till att vara perfekta årstiden att besöka de delar av parken. Jättevackert! Och ja, jag behöver väl inte säga att fotona känns väldigt främmande i förhållande till vad jag ser när jag tittar ut genom fönstret eller går en tur.. ;-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Suddrik,
tack!!
Visst är körsbärsträden helt fantastiska! Så vackra!!!
Kram!


Lotta,
ja ett par av våra bästa vänner är österrikare och det var de som "introducerade" oss till just detta café. De säger också att det är väldigt autentiskt. :-)
Kram!


Mallis,
hahaha ja det är ju en fantastisk stad detta. Och ni lär väl komma tillbaka!
Kram!


Bejla,
ja våren är härlig här för att alla träd blommar så vackert. Och jag förstår att det känns lite främmande för dig eftersom ni har en del snö nu. Våren ser helt klart olika ut på olika ställen i världen!
Kramar!

Anne sa...

Men åhhh vad härligt ni fått godkända GC. Kanske du skrivit det men jag missat den viktiga uppdateringen. Som du säger, det öppnar ju upp på ett helt annat sätt än då man är visumberoende.

Saltistjejen sa...

Anne,
ja det känns fantastiskt! Det är en av anledningarna till att jag känner mig mycket mindre stressad över min situation som arbetslös just nu. Eftersom jag nu har möjligheten att söka så många fler jobb. Och framförallt den typen av jobb jag är intresserad av. :-)
Kram!!

Anna sa...

Helt otroligt vackra bilder! Jättekul att få se.

Saltistjejen sa...

Anna,
tack! Roligt att du tyckte om dem!

Anna, Fair and True sa...

Vi var där sist vi var i NYC (eller om det var gången innan) men jag fattade inte att det var tre olika (nationella) stilar :) Den där statyn med de dansande flickorna är så fin!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej det är inte lätt att veta om man inte läst sig till det innan. Och visst är statyn fin. Det brukar vara vatten där också men fontänen var inte igång när vi var där. Kanske är den det nu?