tisdag, juni 29, 2010

En släng av hemlängtan

Jag vet inte riktigt varför, men plötsligt fick jag en släng av hemlängtan. Kanske var det Sverigesamtalet i förmiddags som utlöste det? Jo, så var det nog. Och då var det ändå inte något samtal med en nära vän eller någon i familjen utan mer ett lite formellt samtal. Trots det framkallade det en massa bilder i mitt huvud.

Bilder av ett Sommar-Stockholm. Skön värme. Grönt gräs. Vinden som susar i höga tallkronor. Små gator med het asfalt som doftar lite sådär speciellt. Rabatter och syrénbuskar. Röda och blå bussar som inte låter som ett jetflygplan när de kör. Den silver-och-blå-färgade Tvärbanan som susar tyst genom staden. Semesterfolk som strosar runt och äter glass eller solbadar i parker och på stränder runt Stockholms vatten. Färgglada kajaker som glider fram vid Stadsgårdskajen. Djurgårdsfärjor och blågula vimplar. Cyklister och barnvagnar.

Men kanske kanske framförallt känslan av sommar. Av ledighet och semester. Av lägre krav. Av "nu går vi ner på lågvarv". Just den känslan finns inte på samma vis här. Inte Alls. I detta landet har folk knappt semester. Och har de någon verkar det som om fler tar ledigt runt Thanksgiving och jul än på sommaren. Eller eventuellt ett par dagar kring de två långhelger som finns nämligen Memorial Day i maj och/eller Labor Day i september. I år är kommande helgen också en långhelg med ledigt antingen på fredag eller måndag. Detta eftersom Independence Day infaller en söndag. Tydligen kompenseras man då med en extra ledig dag veckan innan eller efter helgen. Men ändå. Den där "semesterkänslan" som Sverige blir mer eller mindre insvept i under högsommaren finns inte. Här är det "Business as usual". Hela året om.

Och jag saknar känslan. Jag saknar den enormt faktiskt. Detta att få varva ner. Att saker och ting får ta lite längre tid. Att det är okej att inte vara lika effektiv längre. Visst kan det vara frustrerande också. Att saker och ting stänger. Kortare arbetsdagar för de flesta. Semestrar med färre personal på de flesta ställen utom sommarturistorter. Svårt att få tag på vissa som läkare, tandläkare, myndighetspersoner och annat. Omöjligt att få tag på andra som hantverkare eller bygg-, konstruktion- och anläggningsfolk. Sådant man kan uppskatta här. Tillgängligheten. Att proffesionella finns att få tag på även i mitten av juli. Men på det hela stora tror jag ändå att just denna allmänna ledighet är något bra. Något positivt. Jag tror det är nyttigt och ofta nästan nödvändigt att ibland få varva ner. Få bara vara. Ladda batterierna igen. Få mer tid att umgås med nära och kära. Tid att göra annat än vardagens alla måsten.

Vi har snart bott här i fem år. 5 år. Jag älskar livet här på så många vis. Men på sommaren saknar jag alltid Sverige. Saknar Stockholm. Det är få ställen jag tycker är så härliga som Stockholm om sommaren.

Tänk vad ett litet formellt samtal till Sverige kan ställa till...

22 kommentarer:

Anne sa...

Jag har också fått en släng av längtan till sommar-Sverige, kan inte peka på nåt konkret varför den känslan bara popplade upp. Kanske ska skylla på blogg-Annikas bilder ;) Nä men skämt åsido så tror jag att det lite kan bero på att det delvis nu är tiden då många utlandssvenskar åkt eller snart ska åka. Det är som att det "känns" att det råder sommarkänsla i Sverige nu. Man kan märka det även på vänner därhemma.
Det pratas om semestrar, lägre tempo och allt det där som ju förekommer hemma sommartid och som du skriver om: känslan. Vet precis vad du menar.
När jag bodde i Sverige tyckte jag alltid att det kändes som att sommaren började vid midsommar. Före det är vädret sällan så bra, runt midsommar är det många som inleder sina semestrar och den där sommarlunken börjar synas i samhället osv.
Som du säger, här i USA märks det ju inte alls på samma sätt att det är sommar som det gör i Sverige. Det är en helt annan känsla, det går inte att jämföra. På M´s jobb är det dessutom rätt få som tar ut sin semester sommartid (förutom strödagar), då många är från Indien och de vill inte åka "hem" sommartid då det är så förbaskat hett i Indien just nu så många indier tar semester på andra tider under året istället.
Men åh, visst hade jag gärna landat en stund i den svenska sommaren just nu, den där KÄNSLAN som du skriver att finns där, DEN kan jag också sakna och vilja uppleva. Tror också att det känns så där hemma på sommaren förstås beror på det du säger om att man har semester på ett helt annat sänn här, men tror också en annan anledning till varför sommarkänslan blir och känns så påtaglig därhemma även beror på det faktum att sommaren är så efterlängtad på ett annat sätt än här. Den mörka årstiden är lång, den korta, ljusa sommaren är ju trots allt rätt kort. Man ska passa på, det gäller att njuta. Folk blir ju annorlunda, ler mer, kommer ut mer och beter sig annorlunda sommartid. Kanske man njuter mer av sommaren också för att man värdesätter den mer, man vet den är kort osv. På de allra flesta håll i USA är ju somrarna inte som de svenska, de är tvärtom långa och pålitliga så vädermässigt måste man inte heller känna en press att "passa på".
Hur som helst, visst vore det härligt om man här och NU bara kunde få landa i den svenska sommaren för en kort stund... KRAM

olgakatt sa...

Jag gillar också Stockholm på sommaren! När inte alla stockholmare är hemma och trängs och springer ner mig, haha. Allvarligt, Stockholm är jättefint att besöka hela året, bäst på sommaren, men bo där - nix pix.
F ö är här också 28° i skuggan just nu, svalare väder utlovas i morgon. Det tror jag gammomommo är tacksam för, hon gillar inte värme.

Saltistjejen sa...

Anne,
ja jag tror att det ofta är känslan av ledighet och sommarkänslan i Sverige än själva vädret eller så som jag kan sakna.Just det där att man går ner i varv. Att det blir en annan typ av stämning. Här på våra jobb tar visserligen många utlanningar semester på sommaren och åker hem. Men det handlar ju aldrig om mer än högst 2 veckor. Ofta 7-10 dagar. Så det blir ju liksom ingen semesterkänsla alls. Till viss del är det nog vintern i Sverig som gör att folk vill ta vara på sommaren men jag tror ändå det ännu mer handlar om att hela samhället faktiskt får långledigt.
Ni åker alltså inte till Sverige i sommar om jag har förstått dig rätt?
Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
haha nej jag förstår att du inte vill bo i Stockholm. Då hade du nog flyttat dit... ;-)
Själv känner jag att ska jag bo i Sverige är det Stockholm som jag helst vill bo i. Jag har en mycket speciell känsla för just Stockholm.
Ja vi hoppas också att det ska bli ngt svlare för ert firande imorgon. Tänkte skicka en grej till dig via email och undrar ifall du skulle kunna skriva ut den till morgondagens kalas?
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Men eller hur! När man minst anar det så slår den där hemlängtan till...det kan vara små saker som utlöser det och när det händer kan det bli riktigt jobbigt! Jag kommer ihåg hur det var när jag var hem en vecka mellan mina två år i NY. När jag sen kom tillbaka till NY var jag helt förstörd i några dagar...det var så konstigt.

det där med semester ja. Det är det som jag tycker är jobbigast nu när vi ska flytta hit...att inte få varva ned som du talar om utan fullt ös...nej, jag ska jobba på min lärarlicens så att jag får en sommar av ledighet! :)

Har mailat dig! Kramar!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja semestrarna i detta land är ju verkligen nästan obefintliga....
Tyvärr.
Ska kolla mailen!!!
Kram!

Anne sa...

Du har förstått det helt rätt, vi har nu bestämt att inte åka i sommar. Det har varit ett hattande fram och tillbaka, funderingar som gått fram och tillbaka. Men nu är det slutgiltigt bestämt att vi inte åker. Svärfar med ny sambo kommer hit på ett längre besök, så det blir lite action hemifrån i alla fall. Sommaren gå ju så himla fort, redan första juli (nästan). Har dock bestämt att åka hem till jul och december. M sparar en del semester till dess så tanken är att det ska bli en lite längre vistelse i Sverige då. Jag kommer att åka någon vecka före honom i december och stanna lite längre då. Ni åker väl i augusti, har för mig du skrev det tidigare. Stannar ni länge då?

Saltistjejen sa...

Anne,
ja jag förstod nästan på din blogg att ni beslutat att inte resa till Sverige/Åland i sommar. Vad roligt att ni får Sverigebesök ändå. Jag har ju inte varit hemma i Sverige en sommar sedan 2006 så jag tycker det känns roligt att åka när det inte är vinter haha! Vi kommer åka i början av augusti. Jag stannar ca 2 veckor, men M endast 1 eftersom han har mycket jobb just då.

Anna, Fair and True sa...

Jag önskar att jag kände av det där i år, att det börjar varvas ner nu. Tyvärr har vi fullt upp fortfarande. Förra året var det likadant, även på svenska departement och myndigheter, pga Sveriges ordförandeskap. Men i allmänhet så brukar de ju börja bli lite folktomt efter midsommar även om industrisemestern inte finns på samma sätt längre. Men jag har redan börjat fått out of office-meddelande som säger "återvänder 9 augusti". Själv hoppas jag att jag får en lugn sista arbetsvecka 12-16 juli, dvs efter Almedalen som är nästa vecka.

Förstår inte hur folk egentligen orkar jobba jämt och ständigt. Jag älskar mitt jobb men jag jobbar ändå för att kunna leva, inte lever för att jobba. Även om jag inte behöver ledighet från jobbet i sig kanske så vill jag vara ledig för att resa eller göra annat. Amerikanare går iofs i pension lite tidigare än svenskar och medelslivslängden är lite kortare så det är kanske där skillnaden visar sig. Och det är väl vanligare med sabbaticals i USA, dvs att man tar flera månader ledigt var x:e år.

Hoppas du får komma hem till sommar-Sverige snart! Har ni någon resa planerad? Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag håller med dig om att jag inte hellre vill leva för att jobba. Jag vill så mycket annat också.
Och jo sabbaticals finns men det beror ju hlet på vilken sorts jobb man har. Här är det ju faktiskt även vanligt med folk som har 2-3 jobb för att klara av att leva på sina löner....
Vi kommer till Sverige i början av augusti cilket ska bli både reoligt och skönt, MEN det är ändå inte riktigt DET sommar-Sverige jag längtar efter och saknar. För våra Sverigesemestrar ÄR ALDRIG semestrar... utan mest stress och måsten. Så mycket som ska hinnas med och så många att träffa... Ofta är man helt slut efteråt.
Men det ska ändå bli roligt också såklart!
Kramar!

Desiree sa...

Jag vet precis hur det känns Saltis. Ibland får man det där slängen av hemlängtan när man minst anar det. Just problematiken med ledighet är den allra största nackdelen med USA känner jag och C. Det är svårt att hitta någon vettig lösning på det hela. Även om man inte har tokmycket på jobbet så anses det ändå inte "korrekt" att ta ut längre semester eller ta obetald semester och vara borta lite längre. När det gäller semester kommer jag aldrig att förstå mig på amrisarna och de förstår sig inte på mig. De har ju inte upplevt något annat och är vana vid detta med strödagar här av ledighet eller någon veckas ledighet högst under sommaren. De har ju också sina familjer på samma sida atlanten vilket också förenklar. Men för en svensk så är resan hem både lång och dyr med stor tidsskillnad...ja du vet precis. Att bara åka hem för en vecka eller 10 dagar är knappt lönt känns det som.
Det är ju dock toppen att ni åker hem nu i augusti en sväng. Hoppas du får en härlig vistelse då och fint, skönt sommarväder. Augusti brukar vara en jättefin sommarmånad.
Flyttar vi tillbaka till USA kommer mitt krav bli att jag ska kunna vara hemma i Sverige om sommaren 6-8 veckor så som Annika. Antigen får jag inte jobba eller så får jag hitta en förstående chef som tycker att det är ok att jag bara jobbar 10 av 12 månader om året. Har ni tillgång till eran lägenhet som ni har kvar i Stockholm då ni är hemma i Sverige?
Jag tycker också att det blir problematiskt att man inte har någon egen semester då man bor här i USA och åker hem till Sverige och där sedan flänger fram och tillbaka och bor här och där men inte har något eget. Jag känner även behov av att ha egen semester med C . Att själv få se och uppleva nya platser och inte bo inneboende utan få bestämma själv och koppla av på riktigt.
Jag tror också att då man ser alla midsommarbilder och vädret är prefekt hemma så längtar man extra mycket. Snart är det ju inte långt kvar tills ni är i Sverige.

Kram!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
visst är det så att just semesterbiten och eldigheten eller snarare AVSAKNADEN av sådan är ett stort negativt inslag här tycker jag! Själv känner jag som du att om jag ska bo och leva här bara MÅSTE jag kunna ha mer semester. Kanske inte tillbringa all den tiden i Sverige men åtminstoen mer än de 2 veckor vi försöker kunna hinna med där nu. Och att ÄNDÅ ha veckor kvar att verkligen SEMESTRA på sedan. För som sagt Sverigebesöken ÄR INTE semester. Inget avslappnat utan det är mycket resande hit och dit. Mycket logistik och planering med träffar överallt. Visst skulle en del av detta bli bättre om man hade längre tid när man väl var där, men det är ändå inte den sortens semester som man OCKSÅ behöver som familj för att verkligen bara slappna av och vara tillsammans. Som du säger så bor man ju konstant hos andra (även om det är familjemedlemmar så är det ändå jobbigt i längden) och det är som sagt många saker som sak hinnas med vilket alltid gör att man har en mentalt hög stressnivå tycker jag. Även om det självklart är jätteroligt att träffa de där hemma också!
Vi hyr ju ut vår lägenhet så när vi är i Stockhol kommer jag och E bo hos mamma. M kommer bara vara en natt i Stockholm eftersom han måste tillbaks till jobbet redan efter en vecka, och den tillbringar han såklart nere i Skåne med sin familj.
KRAM!!!

Karin sa...

Jag förstår precis! Visst är Stockholm härligt på sommaren, men resten av året är jag oerhört avundsjuk på dig som bor i världsmetropolen NYC!!!
Tänk att ni bott där i FEM år. Helt otroligt! Tiden är verkligen relativ. Vi har bott på Långbro i åtta år nu och det känns också märkligt. Skulle önska att det inte var fullt så långt till er. Barnen pratar ofta om "New York Ella" och hur söt och rolig hon var. Det skulle vara kul att se henne och lilla R tillsammans.
T hälsar God kväll och att han kan simma [några meter, reds anm]. Vi var i Spanien på semester förra veckan och då blev det en hel del bad :-)
Ha det bra Anna och ha det så bra, trots hemlängtan. Massor av kramar från oss <3

Saltistjejen sa...

Karin,
vad ROLIGT att ni ahde det bra i Spanien!!! Och KUL att T kan simma lite nu! :-)
E frågar ofta efter T och I också. Om ni är hemma i augusti när vi är i Stockholm hoppas jag att vi kanske ska kunna ses något. Det hade varit otroligt kul!
Och visst kan det vara avundsvärt att bo här också. Jag ÄLSKAR mitt liv här nu så detta med hemlängtan är inte pga att jag vantrivs eller så. Men vissa saker är så djupr rotade i ens hjärta att man verkligen kan sakna det mycket. Den dag vi lämnar NYC är jag helt säker på att jag kommer att sakna och längta tillbaka hit oerhört mycket. DET vill jag inte ens riktigt tänka på just nu faktiskt! ;-)
Stor KRAM till er alla!!!!

Anne-Marie sa...

Den där känslan som du skriver om kan jag verkligen hålla med dig om. Den är något speciellt som egentligen inte går att beskriva i ord. Ljuset, grönskan, förhoppningar osv. Allt tror jag bidrar. Den finns absolut inte här i Kalifornien. Numera har jag nästan glömt hur det var att ha flera veckors semester. Som du skriver, de flesta har ju bara litet ledighet då och då här i USA. Och ändå har vi inom skolvärlden mer semester än många andra. Har inte varit i Stockholm på flera år på sommaren. Men visst är Stockholm något alldeles speciellt med allt vatten och allt det gröna. KRAM!

Katarina på Filippinerna sa...

Att få hemlängtan som utlandsboende, ja det får jag i samband med sommaren och vårvintern, eftersom jag bara älkar skidåkning i snön och solljuset..

Nu har jag förmånen att vara i Sverige i sommar, men är införstådd med att om och när vi flyttar tillbaka till USA, ja, då blir det nog inga långa semestrar mer.

Ha de gott vännen, snart är det augusti! Då får du din dos Sverige.

Annika sa...

Sorry...
kanske triggade även jag din längtan genom mitt första euforiska inlägg från den här stan!!!
Kan berätta att jag är förkyld och att det idag är mulet...
Och att det är varmt i sovrummet och att jetlagen är ett HIE!!!
Men, haha, who am i fooling, right?
Visst går Sthlm o sverige ned på lågvarv på sommaren. Skönt på många sätt.
Ska plåta Sthlm imorrn för då ska jg in till stan.
Snart kommer ju du till Sthlm, håll ut!!
Kramar i massor!!

Millan sa...

Ah vannen... jag ocksa! Jag tror att det ar lite vanligt att man mar hur bra som helst i sitt 'nya' land under var och host nar vardagen liksom rullar pa som vanligt. Men just nu, den har tiden pa aret som vi svenskar ar sa bra pa att njuta av med langre semestrar, skolavslutningar och annat sa vill man hem for man langtar efter precis den dar kanslan. Den kanslan finns inte har i england heller... aven om sommaren ar helt underbar for tillfallet sa jobbar alla pa som vanligt och folk tar kanske en eller tva veckors semester hogst... nej det ar inte samma sak har!
Nar aker ni hem??

Stor kram till dig xxx

Saltistjejen sa...

Anne.Marie,
ja det är mycket med sommar-Sverige jag saknar. Inte alltid men ibland kommer den ändå den där saknaden och längtan. Jag har inte heller varit i Sverige på sommaren sedan 2006 så det ska bli kul iår att få uppleva det.
Kram!


Katarina,
ja i har ju alla våra favoritårstider såklart. Och just att åka skidor är ju underbart så det förstår jag att du saknar.
Kram!


Annika,
haha intebehöver du känna så. Visst kan dina inlägg från Sverige få mig att sakna men på ngt vis tror jag verkligen det var telefonsamtalet igår som drog igång längtan hos mig...
Passa nu på att njuta vännen!!!!!
Kram!


Millan,
ja jag tror att det är den där känslan mer än ngt annat som jag kan sakna. Det är så speciellt. Att på ngt vis längta till sin semester och ha sommaren framför sig som en lång period av lågvarvsveckor.
Vi åker hem i augusti men jag vet ju att de 2 veckorna inte kommer att bli avslappnade, vilkte är vad jag kan sakna mest. det brukar alltid bli alldeles fullt av allt man ska hinna med....
Men så är det. Jag är ändå glad att få åka till Sverige under sommaren för en gångs skull!
Kramar!

Marianne sa...

Vet du, jag lider också av en enorm hemlängtan nu. Så där så jag nästan är lite deppig. Vill hem, NU! Vill att den där flytten ska bestämmas och bli av så att jag får komma hem till Ica och smågodis och sol man kan njuta av och alldeles för kalla bad så man iiii-ar och ett glas vin i Kungsan och, och, och ...

KRAM och hoppas att bådas hemlängtan går över snart!

Stef sa...

Det går på båda hållen, man saknar alltid något i sverige eller i usa. Jag saknar usa jättemycket speciellt denna sommaren när vädret inte är så toppenfint här, vi hade så varma somrar i usa, det var så härligt! Ska du hem och hälsa på nån gång snart?

kramar

Saltistjejen sa...

Marianne,
oj har du också det!! Ojoj! Kanske något som sprider sig...?
Fast du kommer ju att få vara i Sverige om inte alltför lång tid ändå. Du får trösta dig med det.
Kramar!!


Stef,
ja tyvärr är det väl så när man bott på fler ställen än ett. Alltid saknar man något av det "andra" stället.
Vi kommer till Sverige i augusti, men vis av erfarenheten blir det inte några dagar av avslappnad njutning utan säkerligen mer ett hektiskt flängande.... tyvärr. Men det ska ändå bli kul!
Kram!