torsdag, juni 24, 2010

Ännu en Midsommarafton i New York

Så är det snart Midsommarafton igen. Vår 5:e här i New York faktiskt. Himmel! Åren innan har Svenska Konsulatet anordnat midsommarfirande nere i Battery Park på Midsommarafton. Vi har varit där ett par gånger.

Första året var jag lite spänd och exalterad över de hela. M kunde tyvärr inte komma eftersom han åkt på en dunderförkylning. Men vi åt sillunch tillsammans med en svensk vän som var här på besök. Sedan åkte jag och min svenska kompis ner med två av mina amerikanska vänner. Vi hade riktigt kul. Det blev "Små grodorna" runt stången och köpt s.k "svensk" mat. Regnet hängde i luften men vi klarade oss i stort sett hela firandet. Bilder från det hela kan ses här. Det kändes lite underligt att fira med dragspelsmusik i öronen och Frihetsgudinnan framför ögonen. Och med en Midsommarstång klädd med solrosor. Efteråt drog vi vidare till Lower East Side och drack martinis...

Andra året åkte vi ner M och jag tillsammans. För att han skulle få se det hela. Men vi stannade inte så länge. Det hela kändes inte lika kul. En massa svenskar som trängdes på den lilla lilla gräsplätten vid vattnet. Vissa svenskar var riktigt otrevliga. Så man skämdes. Lite öl innanför skjortan och vattenslickat hår kan ibland få vissa att tro att de äger världen. Det gör vi inte. Inte ens på Midsommarafton.

Året därpå kände vare sig M eller jag för att åka ner. Vi hade ju varit där. Vi visste vad som pågick. Tanken kändes inte ett dugg lockande. Vi hade ju alldeles alldeles nyss fått hem vår lilla älskade Lill-Skrutta. Inte ville vi ta med henne ner till Battery Park för ett Midsommarfirande ingen av oss riktigt hade lust med. Minns inte ens ifall vi åt sill eller firade på något annat vis. Tror att vi gjorde det. För jag har ett svagt minne av att jag tänkte att jag faktiskt kunde dricka en snaps till sillen. Något jag inte trott jag skulle kunnat eftersom jag trodde jag skulle vara höggravid under Midsommaren. Så var dock inte fallet.

Förra året kände vi ungefär likadant. Firandet i Battery Park lockade inte. En kollega till M frågade om vi skulle komma. Hon skulle dit med sina barn. Hon är svensk men har bott här i USa ungefär halva sitt liv. Eller kanske mer? Vi bestämde oss för att strunta i det. Vi åt en sillmiddag hemma. Minns att vi tänkte att "Nästa år kanske, när Lill-Skruttan är såpass stor att hon kan tycka det är lite roligt. Då åker vi nog ner!" Sedan lade de ner Svenska Konsulatet här och vi tänkte att "Nehej, så blir det inget midsommarfirande mer här då."

Men det verkar vara Svenska Kyrkan som tagit över nu i år. Så det blir firande i Battery Park imorgon trots att Konsulatet numer är ett minne blott. Och vi ska dit. Med en 2-årig Lill-Skrutta. Får se vad hon tycker. Extra extra jätteroligt är att vi samtidigt kommer ha en Bloggträff! Både Trillingnöten samt Fröken Anki kommer att komma dit så vi ska självklart ses! Som vanligt inför en bloggträff känns det roligt, spännnande och lite pirrigt.
Så jag ska försöka gå lite tidigare från jobbet. Hämta Lill-Skruttan på dagis, packa picknickfilten och bege mig ner till Battery Park. M kommer troligen lite senare så det kan nog bli ett litet äventyr att ta sig fram i tunnelbanan ensam med barn och vagn. Utan hissar eller rulltrappor på de flesta stationer blir det till att träna armmusklerna... Men det ska nog gå bra. Jag får packa vagnen lätt!


Till er alla i och utanför Sverige vill jag önska en riktigt Fin Midsommar!
Hoppas ni får alldeles lagom mycket Sol & Sill!


11 kommentarer:

olgakatt sa...

Håller tummarna för en trevlig midsommarafton!Hälsa bloggvännerna!
Vi firar hemma med smålandsbesök och ska åka och fika på Hovdala där det dansas och hoppas grodor som sig vederbör.
Antar att Ella hoppar groda som besatt redan!

Kram och härlig helg!

Annika sa...

Verkar sådär måttligt kul i Battery Park. Tycker midsommar bara funkar hemma.
MEN kul med bloggträff!!!
JÄTTEROLIGT!!!
DET blir ett kul sätt att fira midsommar på + att se Ella dansa runt midsommarstången.
HA så trevligt!
Det kanske blir trevligare iår än tidigare år.
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
hoppas ni får en fin Midsommar ni med. Eller halva har ju redan gått nu. Jaja, här ska vädret bli varmt iallafall. Och det ska bli roligt med bloggträff samt att se vad Lill-Skruttan tycker om firandet. Fast just nu tvivlar jag lite på om det ska bli bra för hon hade en riktigt jobbig morgon imorse. Ledsen och arg för minsta lilla. Så vi får se. Hoppas att hennes humör hinner vända under dagen.
Glad Midsommar till dig och Sven!
Kram!


Annika,
jag tyckte faktiskt det var riktigt kul första året! Att fira i Battery Park. Men då var det nytt och vi hade ju bara varit u USA ungefär ett halvår så allt kändes spännande. Hade dessutom med mig två amerikaner vilket var skoj. Och mi svenska kompis var ju opckså här vilket gjorde det ännur roligare. Men de andra åren har verkligen känts sådär. Jag är iten ens säker på om jag gillar så många utlandssvenskar amlade på en liten plats ....? Iallafall inte när man ska vara supersvensk och allt. Hm? Det kan lätt bli överdrivet och krystat. Plus att vissa verkligen inte är särksilt trevliga...!
Jaja, i år ska det bli kul att ta med LIll-Skruttan. Och så kommer det bli jätteroligt med bloggträff också!
Stor kram till er! Gissar att din dag kommer bestå av packning och förberedelser...?!

Anonym sa...

Glad midsommar på er!
Bloggträff låter jätteskoj, hoppas att du har en massa fina kort att visa sedan.
Här är det inte heller något midsommarfirande. Sånt sparar jag tills jag är hemma där det ska firas. :D

Ha en trevlig helg och hoppas att ni får bra väder.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Jess,
tack! Glad Midsommar själv! Jag förtstår så väl att du inte firar. Jag har inte haft ngt sug direkt de senaste åren heller när vi varit här. Iår ska det dock bli lite kul att med Lill-Skruttan. Fast jag tror egentligen inte hon kommer bry sig så mycket eller förstå. Det blir nog inte förrän om ngt år eller två?
Stor kram!!

Desiree sa...

Vad kul med bloggträff. Du har fått tillfälle att träffa så många av bloggarna, det är ju underbart att få ett ansikte bakom varje blogg. Jag hoppas ni får ett trevligt firande i år. Jag förstår att ni inte varit så himla sugna på att fira i Battery Park med konsultatet om det inte har varit så kul. Här firar vi imorgon med det lilla svenskgänget. Det blir nog också sista gången vi träffas eftersom vi flyttar hem snart. Vi brukar inte träffas så ofta. Men jag och C har firat två midsommrar själva här och det har funkat bra också. För mig känns midsommar viktigt att fira och jag brukar stå i köket hela dagen och fixa svensk mat eftersom det inte finns mycket sådant att köpa här. Något jag alltid ser fram emot. Ha en skön helg och en trevlig bloggträff. Glad midsommar!

Kram!!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är verkligen kul att få träffa så många bloggare LIVE! :-) En stor fördel är såklart att bo här i NYC dit väligt många faktiskt tar sig ibland.
Och ja jag gillar och har alltid gillat Midsommar. tyvärr har våra senaste år inte varit sådär jättemycket firande på just Midsommar. Vi har oftast ätit sill dock. För det gillar jag och det känns som om det hör till. Mend et "offentliga" firandet har vi ju inte delatgit i på ett par år. Men även i Sverige ville jag ha midsommar med nära och kära inte så mycket stora firanden på Skansen eller dyl. Det är inte midsommar för mig alls. Utan med familj eller vänner.
Ni kommer säkert få en jättefin midsommar tror jag!!
KRAM!!!

Suzesan sa...

Kul med bloggträff och GLAD midsommar Saltis!!!

Sol och sill FINNS:)BRA! & Gott!

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
Glad Midsommar! Hoppas du har det riktigt skönt! Bra att du har sill och sol!! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Kollar först in länkarna och de gamla bilderna innan jag läser hur det var i ÅR! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja du har visst kommenterat på ett av de gamla inläggen!!! :-)