onsdag, juni 23, 2010

Härlig söndag med överraskning

Här kommer fortsättningen på vår aktiva helg. Lördagen skrev jag ju om igår. På söndagen var det fortfarande varmt. Lill-Skruttan var inte på sitt bästa humör vilket vi trodde kunde bero på värmen (men nu med hennes utslag så gissar jag att hon kände sig lite hängig p g a roseola?). Vi hade ju bestämt med våra vänner att äta Dim Sum i Chinatown på eftermiddagen och innan dess var både M och jag tvungna att jobba lite. Lill-Skruttan ville inte alls sova trots att hon verkade lite trött så vi började rikta in oss på en sådan där dag när hon helt enkelt inte tar någon eftermiddagslur. Men ungefär tio minuter innan vi skulle iväg för att träffa våra vänner somnar hon ändå på mitt bröst när vi ligger i soffan. Försiktigt flyttar vi över henne till vagnen och till vår glädje vaknar hon inte utan fortsätter. Så beger vi oss iväg mot Chinatown, och hon sover faktiskt nästan ända till tunnelbanestationen, haha! Men lite är bättre än inget...!

On the go
En mycket cool ung dam på väg.


Och hennes inte fullt lika fashionabla vänner.


Chinatown
Chinatown är en väldigt speciell del av Manhattan och om ni inte varit där rekommenderar jag verkligen ett besök. Visst är det väldigt exploaterat och det finns hur många turistfällor som helst, men man kan ändå inte komma ifrån att det verkligen är en annorlunda atmosfär. Vi tog tunnelbanan ner till City Hall och gick därifrån till Canal Street. När man kommer från de kvarteren och går mot Chinatown är det verkligen som att se två skilda världar mötas.


När man kommer söderifrån kan man se denna byggnad med vattencisternen på taket. Då vet man att "här börjar Chinatown".


Här vimlar det av olika stånd med grönsaker, frukt och allehanda andra ätbara (och kanske mindre ätbara beroende på vad man gillar och inte gillar) saker som säljs ute på gatorna.


De flesta skyltar är självklart skrivna med kinesiska tecken.


Det ställe vi först tänkt gå till råkade ha stängt p g a ett bröllop. Så det blev till att leta nytt ställe. Alla utom jag, tog då upp sina fancy mobiler och började söka febrilt...


Ett av de ställen vi passerade hade en meny utanför som barnen undersökte. Fast vi bestämde oss ändå att dra vidare till Mott Street för att kolla in restaurangerna där.


Glada miner innan middagen.


Här har vi bestämt oss för att gå in på restaurangen som M pekar mot.


Eftersom vi var för sent ute serverades inte Dim Sum längre, men det gjorde inte så mycket. Vi komponerade ihop en härlig middag ändå. Förrätter av diverse olika slag. Alla delade såklart på allt. Både godare och roligare så. Även barnen åt mycket av det vi beställde.
När vi sedan skulle betala visade det sig att R´s föräldrar ville bjuda oss på detta som en födelsedagsmiddag för R som skulle fylla 2 dagen därpå. De bjöd även hem oss efteråt för att fira med tårta! Vilken överraskning! Jätteroligt!


Efter middagen var vi alla lite trötta och mätta.


Chinatown är som sagt en egen liten värld.


Sådana här butiker passerar man lite överallt här.


Gammalt och nytt.
Väst möter öst.


Väl på perrongen i tunnelbanan upptäckte vi MTA´s nyinvestering; SKYLTAR som talar om när tågen ska komma!! Wow! DET har vi saknat!


På tunnelbanan busades det en del.


Tillbaka från Chinatown
Väl hemma igen så fick barnen spring i benen när vi skulle gå hem till R. Han bor ju i grannbyggnaden och för att komma dit passerar man bl a ett lite "loungeliknande" ställe där barnen ofta gillar att leka.


Det kröps och klättrades på sofforna.


En annan populär lek är att glida längs stolpar eller pelare och leka "brandman".
Jag kan avslöja att det ger rätt bra träning av armarna på oss föräldrar...


Titta ut genom fönsren på trafiken utanför är också skoj.
Födesledagsfirande hemma hos R
Först återigen en bild från deras fönster. En vidunderlig utsikt!


Rena paradiset för barn! Särskilt om man gillar bilar, lastbilar, brandbilar, grävskopor, tåg eller allehanda andra fordon. Fordon av olika slag är nämligen R´s favoriter.


Brandbilar är som sagt populära.


Här i en större variant.


Så blev det dags för tårta och sång.


Gott!


Senare på kvällen gick E hem men Lill-Skruttan verkade inte det minsta trött så vi stannade lite längre. Här är det sagostund.


Avslutningsvis lite Basebollträning. R hade nyligen fått ett träningsset och det skulle naturligtvis testas. Inser nu att Lill-Skruttan håller på att bli en riktig amerikan. Hennes intresse i filmen nedan tillsammans med det faktum att hon kallar vad alla andra i resten av världen kallar för en fotboll för en "soccer ball" säger väl allt...?!?


Hela dagen och kvällen tillsammans med våra vänner var verkligen otroligt lyckad! Extra roligt var det att det hela utvecklade sig till ett födelsedagsfirande och därmed blev extra festligt. Kvällen blev ganska sen på grund av detta men det var bara roligt! Vi känner oss fantastiskt lyckligt lottade med sådana härliga vänner!
Än en gång;

THANKS to "The K Family" for a wonderful and fun day together,
and for the dinner and birthday celebration especially!!

10 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

helkul!!! Intressant, informativt och persoligt! Så himla roligt att läsa din blogg. Du skriver så bra och är en rackare på att fotografera!!!!

TACK!!!

S w e F l o sa...

Härligt! Chinatown var en av mina favoriter när jag bodde på Long Island och besökte kompisar på helgerna...

Anna, Fair and True sa...

Vilken dag! Vad mycket ni hann med! Jag gillade bilden med tre febrilt surfande föräldrar :)

Desiree sa...

Kul att få se bilder från Chinatown. Jag har bara varit i chinatown i San Fransisco. Har du varit där också så att du kan jämföra den ni har och den där borta? Är de lika stora ungefär? Jag gillade atmospfären där som du säger. Visst finns det turistfällor men det verkade också finnas en del äkta grejer.
Underbar helg med födelsedagsfirande och vänner. Toppen!
Ha en bra dag.
Kram!!!

Annika sa...

Chinatown är verkligen annorlunda, bara lukterna och dofterna där för en till en annan värld!!
Mycket som är äkta där, trots allt.
Härlig helg ni haft, och nu är det snart dags för nästa!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
tack!!
:-)


SweFlo,
ja det är väldigt kul att åka dit ibland. Och äta! :-)
Kram!


Anna Fair and True,
ja det blev en rätt lång dag, men skoj!


Desiree,
jag har aldrig varit i San Fransisco, däremot har jag varit i Toronto och Chinatown där. Men det är många år sedan så jag vet inte om jag riktigt kan jämföra med Chinatown här. Då bodde jag ju fortfarande i Sverige dessutom så mina upplevelser här i Nordamerika är ändå lite annorlunda jmfrt med nu. Man hade ju helt olika referensramar då. Men jag minnns att jag tyckte det var stort och exotiskt. Och en likhet är att man kan se såååå mycket säljas på gatorna i form av mat, men ofta råvaror man inte har ngn aning om vad det är för något. Minns även lukterna. Så är det ju även här i Chinatown.


Annika,
ja det känns faktiskt ofta som om man inte är i USA när man går runt där. Oftast hörs ju mycket olika kinesiska språk såklart. Och skyltar och sådant är skrivna m kinesiska tecken. Ändå är ju Chinatown här på Manhattan väldigt turistvänligt och om jag förstått det rätt så är det till Flushing (i Queens) man ska bege sig om man vill ha det mer autentiskt... ;-) Där finns många ställen de inte ens kan prata engelska på....
Kram!

Anne sa...

Supermysig helg, kul film med baseball-grejen. Den prylen verkar hur rolig som helst, typiskt amerikansk och inget man skulle hitta i Europa tror jag. Jag köpte som present lite amerikanska sportgrejer till svenska vänner förra gången jag var hem. Inga märkvärdiga saker men typ en baseball, en amerikanska fotbollshandske osv, mycket uppskattat och exotiskt. Vet att den ena ungen skrytit i skolan att hans mamma har en kompis som bor i aaaaaamerika och att där har de minsann såna här grejer....
Intressepil för dig, men kom att tänka på detta och amerikansk sport då jag såg ditt filmklipp.
Verkligen underbara vänner, alla barn verkar komma så himla fint överens och vara mer eller mindre i samma ålder.
Det verkar som att de flesta av era vänner har barn, dessutom jämnåriga sådana. Jag hoppas, om vi får barn, att jag ska lära känna andra i liknande livsfas då. De flesta har ju barn och utan känner man sig lätt utanför och med helt andra intressen, tider och vanor än de med barn. Så blir mindre umgänge med folk, svårare hitta likasinnade. Babbel, babbel.
Ha en riktigt fin torsdag!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja det var en jättemysig helg som från början inte alls hade ngt inplanerat. :-)
Visst finns det en hel del saker här som inte finns hemma. Vad gäller sport så är det väl för att just baseboll och amerikansk fotboll BARA existerar här. I stora mått alltså. Lill.Skruttan gillar dock det mesta som har med bollar att göra. Bara hon ser en boll blir hon alldeles till sig! :-)
Och ja vårt umgänge här är numer allra mest med andra barnfamiljer. Men vi umgås såklart en del med våra "gamla vänner" också. En del av dem har dock numera barn de med, men vissa inte. Det som gör det lättare att umgås med vissa är nog framförallt om de bor nära oss eller ej. Som ett par bra vänner vi har som numer bor i harlem och därför ses vi inte alls lika ofta som när de bodde ett par våningar ovanför oss i samma hus. Inte så konstigt kanske...?
Men visst är det skönt att ha bra kompisar nära. Ett bra socialt nätverk är för mig väldigt viktigt för att jag ska trivas. Och ang er livssituation så tror jag nog att om ni en dag får barn kommer det ganska automatiskt bli så att ni kommer lära käna flera andra som också har barn.
Ha en fin Midsommar imorgon!
Kram!!!

bettankax sa...

Intressant och roligt att läsa om din/er söndag. Och nu har jag dessutom besökt Chinatown, mycket trevligt!!
Å vilken bild på de tre trötta barnen i vagnarna, mycket målande "vila-på-maten-tillstånd":)))
Nu är det strax midsommarafton här. Hur var det nu? Inte firas det midsommar i USA?
KRAM!

Saltistjejen sa...

bettankax,
tack! ja det ar en rolig och innehållsrik söndag vi hade. Ang Midsommarfirande så finns det inte här. Däremot så anordnar svenska kyrkan midsommarfirande i Battery park imorgon kväll. Tänkte åka ner dit och kolla in det lite. Ska dessutom träffa en bloggkompis då! Kanske två! :-) Som råkar vara i stan nu.
Förr var det ju svenska konsulatet som anordnade midsommar men nu sedan det är nedlagt så är det tydligen svenska kyrkan. Vi får se hur det blir.
Glad Midsommar till dig!
Kram!