lördag, juni 12, 2010

Heja Sverige!

Såg just mitt inspelade avsnittt av Top Chef Masters. Finalen. Ojojoj!!!!! Så KUL! För det var ju "allas vår Marcus" som vann! Go Sverige!Haha, jag kände mig allt lite stolt över att vara svensk när jag satt där i soffan och insåg att Mästerkocken Samuelsson hade vunnit. Detta trots att han faktiskt gjorde det med en meny där rätten som skulle "define himself as a chef" var en afrikansk rätt med rötterna i hans ursprungsland Etiopien. Men detta gjorde det faktiskt bara ännu roligare. Marcus är ju mest känd för sin prisade restaurang "Aquavit" här i NYC. Men han ska tydligen öppna upp en ny restaurang här i NYC snart. "Red Rooster". Den ska tydligen öppna i Harlem. Han pratade även en hel del under programmet om att hans dröm är att "introducera den Afrikanska maten i västerländska finrummet" på samma vis som den asiatiska och den latinska förts in och numer blivit en del av den moderna matlagningskulturen här i väst. Baserat på dessa två saker gissar jag att "Red Rooster" kommer att ha sin bas i den afrikanska matkulturen i allmänhet och då kanske den etiopiska i synnerhet. Spännande.
*) bilden är från nätet: www.thatblackgirlsite.com

13 kommentarer:

Jemayá sa...

Hej! Jag har inte riktigt något att säga om detta inlägg, men ville ändå meddela att jag äntligen tittat in :). Läste neråt - försenat grattis till Ella, ojoj vad hon växt sen sist jag läst (det måste ju vara en bra tid, eftersom jag tydligt kan se att hon blivit större!). Lessen att läsa om blodprovspaniken - kanske ni kunde öva hemma på någon docka att gå till doktorn, så hon själv får trösta etc? Här har det ännu aldrig tagits blodprov (förutom som bebis och då är det ju i hälen), det blir först vid 5-årskontrollen! Hoppas, hoppas att hon får bearbetat skräcken lite och att det går som en dans nästa gång. Gav doktorn henne någon present efter det hela? Här ger man vid rådgivningen alltid något - de får själva välja ur glasburk. Har ni inte det systemet, så kanske ni kan ta med något nytt, som hon sen får efter blodprovet (du har kanske redan fått en massa "goda" råd, men hinner inte läsa kommentarerna, så jag ber om ursäkt om det blir tårta på tårta). Ha en jätteskön sommar - hoppas vi ses här snart igen :). KRAMAR!!

Marianne sa...

WOW vad roligt! Jag blir också lite stolt över att en svensk går och vinner! I Istanbul är en av mästerkockarna med de absolut finaste restaurangerna också svensk, Mehmet heter han. Sverige måste göra någonting rätt när det gäller mat!

Ska se om man kan se programmet där du länkar.

KRAM!

Marianne sa...

: (

Nä, egyptier får inte titta. Bu!

Kram!

Annika sa...

Ja, det är kul för honom! OCH för oss!
Men, visst har han sålt Akvavit? Tycker mig ha läst det.
Har ni ätit där, förresten? BRA? Rekommenderar du stället?
KRAM!!

Desiree sa...

Det är klart man hejar på sverige och blir lite extra stolt över sådant här. Ja Markus verkar var superduktig. Jag skulle såååå gärna vilja gå på någon av hans resturanger någon gång. Lyllos er som har den möjligheten. KUl!
KRam

Livet enligt Jenny sa...

Ja han har verkligen blivit framgångsrik. Hans restaurang Aguavit är med på min lista av saker att göra när jag kommer till NY. Har aldrig ätit Etiopisk mat förrut och har igen aning om vad den skulle kunna innehålla men jag ÄLSKAR att prova ny mat. Ha en toppenhelg! Kramen

Saltistjejen sa...

Jemayá,
tack för din långa kommentar. Ja vi får se hur vi ska göra vid nästa läkarbesk men jag tror strategin nu är att förbereda så mycket vi bara kan.
Kram!!!


Marianne,
trist att du inte kunde se programmet! Men så är det med rätt många program tycker jag tyvärr. Det är fortfarande mycket att göra på internet-TV-fronten mellan nationer tycker jag.
Kram!


Annika,
jaså! ja du har rätt! Jag visste fatksit inte att han sålt men på hans egen hemsida finns ingen länk till Aquavit vilket gjorde att jag funderade lite men jag ahr som sagt missat att han sålt den. Antagligen för att starta sin nya Red Rooster då.
Kram!


Desiree,
ja man känner sig väldigt nationalistisk i ivssa lägen.....
När ni besker NYC (för det tror jag ni kommer göra ngngång i framtiden) så ska ni absolut kolla upp flera restauranger här! Nu har ju tydlgie inte Samuelsson kvar Aquavit men kanske är den fortfarande skandinavisk vad gäller menyn. Men det finns även en mängd andra intressanta och rba ställen här att testa om man har tid och råd! :-)
kram!!!


Jenny,
ja etipoisk mat finns det en hel del här men de flesta restaurangerna ligger i harlem. Gissar att det var en av anledningarna till att han ville öppna sin nya restaurang just där. Det är god mat tycker jag! Ofta äter man med fingrarna och doppar olika saker i massa olika såser.... :-)
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul! Har ni varit på Akvavit? Borde gå på en av hans restauranger nästa gång jag är i NYC!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej vi har inte varit där. Det har funnits så många andra ställen vi velat besöka och då har inte skandinaviskt stått högst på priolistan. men visst hade det varit kul att varit där när restaurangen fortfarande var i hans ägo.

Fröken Anki sa...

Aha, så han ska öppna ett nytt ställe. Det ska vi hålla utkik efter!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja jag tror stället ska öppna snart. I höst eller om det är redan nu i slutet av sommaren?
Värt att kolla om ni kommer hit efter att han öppnat det.
kram!

Victoria sa...

Wow, häftigt att Marcus vann! Det programmet har jag inte sett, det kanske finns så jag kan kika i efterhand på internet? Värt att kolla.
Kramar och trevlig helg!//Vic

Saltistjejen sa...

Vic,
japp du kan ju kpla deras hemsida. Där kasnke man kan se programmen nu i efterhand!
Stor kram!!