tisdag, december 28, 2010

Bättre och sämre

Ja, vad säger man. En olycka kommer sällan ensam. Nu räknas kanske inte just feber och magåkomma till kategorin "olyckor" men i mitt fall känns det hela så olägligt med tanke på min snart kommande dead line och allt jobb jag måste göra innan dess. Så man kan ju säga att det hela kom lite olyckligt iallafall. Även om det inte var någon riktig olycka i sig. Dagens positiva nyhet är iallafall att jag redan känner mig bättre. Igår var jag verkligen dålig. Feber, frossa och värk i både mage, huvud och leder. När jag kom hem från jobbet (rätt tidigt) så somnade jag i soffan hos Lill-Skruttan medan M gick till jobbet och sedan till affären. Lill-Skruttan var så himla go och gav mig sin nalle eftersom jag var sjuk! Så där låg jag i soffan och halvsov med nallen medan hon tittade på Caillou. När M kom hem så gick jag och lade mig på riktigt. Vid 19-tiden. Somnade som en stock och sov i stort sett hela natten fram till 9-tiden i morse. Alltså mer än 12 timmars sömn på raken!

Dagens "sämre" tycker jag däremot känns bra mycket jobbigare på ett helt annat plan än min sjuka igår. Det handlar om vårt Green Card, eller snarare om vår ansökan. M fick ett mail igår från den advokat vi har haft kontakt med och som skulle hjälpa oss. Nu visar det sig att hon inte kan detta på grund av skäl som jag inte vill gå in på här eftersom det handlar om hennes privatliv. Jag känner dock stor sympati med henne och förstår varför hon inte längre kan jobba med vår ansöka. Men vi blev självklart lite tagna på sängen själva också eftersom vi trott att vi var "nästan där". Nu måste vi tänka om. Vi måste leta efter nya advokater. Dessutom sätts hela saken lite på sin spets eftersom advokater här tar så ini-bombens betalt för detta vilket kommer att bli ett litet problem för oss rent ekonomiskt. Nu återstår alltså att bestämma sig för om vi ändå ska genomföra det hela på egen hand eller om vi ska betala en advokat. Det mesta har ju M redan gjort själv ändå. Om man trots att det mesta redan är gjort ändå vill gå via en advokat skulle det i runda slängar gå på ca 10 000 dollar. Detta för lite formulär och en underskrift? Det man i såfall betalar för är väl att man är säker på att allt verkligen blir rätt ifyllt vilket är A och O i ett såpass byråkratiskt land som USA. Men visst känns det surt att det ska kosta såpass mycket även om man själv gjort i stort sett 90% av allt jobb. Jaja, vi får ta en funderare på detta helt klart. För vår del är väl det jobbigaste att tiden rinner ut. Men, jag hoppas såklart att det ska lösa sig. Som den urbota optimist jag är så får vi helt enkelt försöka ta oss an det hela igen. Ett bakslag javisst, men sådana går att vända de också.

19 kommentarer:

franziengland sa...

Hej Saltis! Kanns inte riktigt lage att skriva god fortsattning...
Det later som valdigt mycket pengar. Kan inte nagon pa era arbetsplatser hjalpa till, eller kanske nagon annan som gatt igenom samma sak kan kontrollera de fardigifyllda formularen och se om de ar ok.
Finns det ingen pa ambassaden, svenska kyrkan, SWEA eller liknande organisation som har erfarenhet och kan hjalpa till? Det maste vara ett aterkommande problem hos sa manga av er i USA.
Jag vet dock att det ar petigt, sa jag forstar att ni inte vill ta nagra risker. En av mina amerikanska vanner har ar gift med en kanadensare och han missade ett datum, da han skulle visa upp sig, med tva dagar och da blev han av med det grona kortet, aven om han bor i Europa och inte kunde vara dar exakt nar de ville...
Lycka till med beslutet och krya pa dig!! Kram Ingrid

Saltistjejen sa...

franziengland,
tyvärr får man ignen hjälp på DET viset från jobbet. Den hjälp de står för är att de sponsrar vilket innebör att de "går i god" för att M har en anställning där. That´s it.
Sedan måste man göra resten själv eller via advokat. Man kan gå via jobbets advokat men det kostar ika mycket. Så kostnaden kan vi nog inte få ner så mycket.
Vi får se hur vi gör. måste fundera lite. M ska även prata med HR om vi ev behöve ansöka om ett annat typ av visum för min del. Så länge. HR har ändå inte öppet förrän efter nyår så vi har en vecka att fundera ungefär.
Kram och tack för omtanken!

Anonym sa...

Usch vad jobbigt det verkar! Och dyrt...ja, amerikanarna är ju jätte noga med att allt fylls i rätt. Kommer ihag detta fran min studietid i USA! Stackars dig ocksa som är dalig! Hoppas du snart blir frisk igen!
Kram, Lisa

Trillingnöten sa...

Vad skönt att du mår lite bättre i alla fall! Det är jobbigt att vara sjuk och sen ha så mycket att göra på jobbet och sen familj.
Och supertrist med er advokat!!! typiskt! Det är svårt med Green Card application, vi ska ju snart börja med sånt vi med är det tänkt...och jösses vad jag inte ser fram emot det. Det vore ju perfekt att ha en advokatvän just nu för er! Ni kanske kan lägga ut lite trådar hos era vänner. De kanske känner nån som känner nån. Nu är det ju inte jättemycket kvar att göra somd et verkar då M gjort det mesta. Mest att se över att det ser bra ut osv...Lycka till!!!

Marianne sa...

Skönt att du i alla fall är lite bättre i dag. Men vad jobbigt med advokaten! Jag hoppas att hon betalar tillbaka en del kostnader ni har haft för henne, jag menar om hon inte slutför sitt jobb får ni ju ökade kostnader hos en ny eftersom den ska sätta sig in i ärendet. Men det är nog som du säger, lika bra att göra det själv och att vara superpetig när man gör det.

LYCKA TILL med allt!

KRAM!

Saltistjejen sa...

Lisa,
ja det är helt hutlöst dyrt! Kanske är det ännu dyrare för att det handlar om New York advokater? vet inte men det kan ju vara så?
tack!


Trillingnöten,
ja det är skönt att vara bättre. igår var ingen höjdare.
Ang advokaten så var det verkligen typiskt men jag tycker egentligen mer synd om henne än om oss. Fast det är klart att detta ställde till det för oss också. Nu får vi se hur vi ska göra.
Tyvärr var just den advokat vi "anlitade" en vän och några andra advokatvänner har vi inte här.... Haha vi är i helt fel bransch!
Kram!


Marianne,
vi har inte betalat henne något alls än så länge så det är inga problem med detta. Hon är en jag lärt känna så det har aldrig varit några som helst problem ang pengar eller så, snarare det motsatta eftersom hon tog sig an vår ansökan emr eller mindre som ett vad hon kallade "hobbyprojekt" vilket innebar en väldigt låg avgift. Vilken vi inte ens betalat. Jag vet inte om vi vågar göra det själva bara. men vi får se. Det är som sagt extremt mycket pengar att betala. Å andra sidan slipper man oroa sig över att ens ansökan inte är korrekt.
Kram och tack!

Anna sa...

Byråkrati är det värsta som finns! Hoppas det löser sej!

Saltistjejen sa...

Anna,
ja det hoppas vi också såklart. på ett eller annat vis lär det väl fixa sig frågan är nog mest bara hur mycket det kommer att kosta...

Lotta K sa...

Hej! Trist med er ansökan, sånt känns ju alltid nervöst... Och amerikansk byråkrati är ju extra krånglig. Jag har ansökt om green card, medborgarskap, och för länge sedan olika visum, alltid på egen hand. Och allt har gått bra. Så jag vet inte om man verkligen behöver hjälp? Här där jag bor (SF Bay Area) kan man få korta rebatterade advokatkonsultationer (en halvtimme för 40 dollar var det för ca tio år sedan då jag gjorde det) genom The Bar Association. Jag fick råd från en immigrationsadvokat som var jättebra. Om detta finns i NY kanske det kunde vara något för er, om ni vill dubbelkolla något?

Håller tummarna,


Lotta K

Desiree sa...

Usch vad jobbigt med green card ansökan. Det förstår jag är nästan värre än magon och feber. Svårt och klurigt att veta vad som är bäst. Om ni bestämmer er för att gå vidare själva och får avslag eller behöver kompletera gäller det ju att det finns en tidsmarginal för detta. Jag vet inte om ni ska prova själva först och hoppas på att det går vägen och om det inte skulle göra det då satsa på en advokat. Det beror ju som sagt på hur bråttom det är.
Men jag håller självklart tummarna och hoppas på det bästa för er.
Men det är bra att du känner dig bättre och piggare iallfall :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Nä, usch vad tråkigt med gröna kortet! Kan inte den gamla advokaten rekommmendera en som inte kostar mer än hon hade tagit? Tänk att det ska vara så dyrt! Hoppas det ordnar sig på något sätt!

Saltistjejen sa...

Lotta K,
tack jag ska verkligen kolla upp om det finns ngt liknande här i NYC! Det hade såklart varit det allra bästa eftersom vi nu har hunnit göra så mycket själva. Så TACK igen för tipset!!!!


Desiree,
ja det kändes inte särskilt kul. Det jobbiga är att vi har en del tidspress på oss faktiskt. Vilket var en av anledningarna till att vi helst ville få iväg ansökan nu i årsskiftet. Men vi ska försöka att inte fördröja det alltför länge ändå. och ja vi får se hur vi gör. Om tipset ovan som Lotta k gav visar sig fungera här är det ett bra alternativ, men jag har ingen aning om ifall några immigrations advokater jobbar så här?


Anna Fair and True,
jag vet inte om hon kan rekommendera ngn? Jag ska skriva och fråga. MEN hon har det väldigt jobbigt just nu vilket är orsaken till att hon sade upp uppdraget. Men kanske har hon ngt tips? Vi får se.

Anne sa...

Hej Anna,
Länge sen jag skrev hos dig men har flitigt smygläst :)
Jag tänkte bara på det här med green card, runt 10.000 är VANSINNIGT dyrt. Det är ju en halv förmögenhet. Jag är helt säker på att ni kan klara av att söka själv och på egen hand. Jag vet flera som gjort det och det har gått bra. Vet att det ska finnas flera bra handböcker. Anne-Marie i Kalifornien med bloggen att bo i USA har gjort det själv och om jag minns rätt så tror jag hon har just väldigt bra boktips, det kan finnas på hennes hemsida också.
Nu fick ju vi vår ansökan betald av Martins jobb, men vi gjorde ju i princip allting själv ändå. Alla blanketter och allting var vårt arbete. Som du nämner att ni mycket gjort även när ni haft advokat.
Det finns så mycket pengar att tjäna på att göra det själv, man kan ju vara lite rädd för sånt här, känna lite motstånd då det är okänt och man vill göra det rätt och inte sjabbla till det. Men jag tror det är helt obefogat, lägger man ner lite tid och kraft på att läsa på lite mer i de böcker med bra tips på hur man själv söker (och nya upplagor) så skulle jag absolut göra ett försök.
Även med advokathjälp tycker jag att det var slarvfel i ansökan, som vi upptäckte då vi lusläste flera gånger så även med hjälp känns det stundtals som man måste ha 100% kontroll ändå...
Lycka till i massor, det kommer sluta bra detta!

Saltistjejen sa...

Anne,
hej vad KUL att se dig igen! Även om du är välkommen som smygläsare är det alltid roligt att "ses" lite i kommentarsfältet! :-) Känn dick dock inte tvingad till att kommentera!!!
TACK för ditt stöd också ang detta! Ja vi känner oss så jädrans osäkra på om vi fixar det själva just på grund av all den detaljerade byråkrati som är här. Men jag ska kolla upp tips och sådant också! TACK för det!
Många kramar och hoppas ni har det bra!!

Lotta K sa...

Alltså jag är HELT säker på att ni klarar det själva! Jag menar det gjorde ju jag, så varför inte ni?! Men jag skall erkänna att jag var nervös. Så att dubbelkolla med vänner, eller litteratur som Anne säger, eller en engångsadvokat, tror jag är en bra ide.

Saltistjejen sa...

Lotta K,
å tror du det?!? Nu känner jag mig mer peppad och ska klart prata med M om detta. vi får kolla upp litteraturen också! TACK igen för pepp och stöd och tips!!
kram!

Lotta K sa...

Min mamma hjälpte mig med kontakter med svenska myndigheter (polisen, kanske någon mer som jag glömt), och det var inga problem. (Men jag antar att ni redan klarat av en del, eller allt, av det?). Amerikaner gillar ju rekommendationsbrev och stämplar, så alla intyg och brev från din mans jobb tex måste vara undertecknade och se officiella ut. Men det vet ju de som skriver intygen. Min rumskollega på jobbet, amerikan, säger alltid att byråkrater bara vill bara ha ett papper som ser rätt ut, så de kan sätta in det på rätt plats i mappen. Det ligger något i det. Svenska byråkrater (enl min erfarenhet) tänker själva och kan svara på email och så. Amerikanska byråkrater kan man inte kommunicera med, och det enda man kan göra är att ge dem exakt vad de kräver. Då ordnar sig allt. Ni kommer att klara det jättebra!

Bejla sa...

Usch, att det också ska dyka upp sådana problem mitt upp i allt. Håller tummarna för att det löser sig!
Nu blir det dax för mig att läsa vidare... ;-)
Kram

Saltistjejen sa...

Lotta K,
ja det ligger nog mycket i det där med byråkratin här tyvärr. Nu ska vi ta tag i detta.
Tack för ditt stöd!!!
kram!


Bejla,
ja det är som det är. Inte så kul men man får försöka fixa det helt enkelt.
Tack för dina tummar!
Kram!