onsdag, december 15, 2010

Kyligare

Nu har vädret slagit om och det är kyligt igen. Ja inget jämfört med de temperaturer ni haft i Sverige den senaste tiden såklart, men ändå rätt kallt. Från söndagens +12 grader till -6 igår. Det är rätt stor skillnad på endast två dygn. Idag är det några grader varmare igen, endast -3. Måndagkvällen bjöd som sagt även på några små lätta snöfjun. Några av dem stannade kvar på marken men det är inte fråga om något snötäcke inte. Snarare ett lapptäcke med mycket mycket glest mellan de vita lapparna. Men jag hoppas det ska komma lite mer snö om inte alltför länge så att vi kan åka pulka i Central Park. Lill-Skruttan vill så gärna det. Igårkväll när vi gick hem från dagis ville hon leka med snön. Det innebar att hon böjde sig ner ungefär vart tredje steg och lade handen (med fingervantar på sig) mot den lilla snö som låg kvar på sidan av gångvägen. Det resulterade i ett lätt puder på vanten och det tyckte hon var utomordentligt kul! Ända tills hon insåg att handen faktiskt blev kall...

Inne märks den här väderskiftningen mest på att vi håller på att torka ihop. Luften är knastertorr och vi kör nu med luftfuktaren på natten. Mina händer är som sandpapper igen. Så jag smörjer dem hur många gånger som helst per dag. I allmänhet känns huden ungefär som om den är tre nummer för liten. Det stretar och stramar i den och nej, det är inte särskilt skönt. Vi märker även att temperaturen sjunkit på att katterna söker värme igen. Lipton älskar den nya värmedynan som vi fäst högst upp på "katträdet" men Tazo verkar fortfarande sukta efter mer "rejäl värme". Inte så mycket spisen längre tack och lov, men elementet. Där ligger han oftast nuförtiden. Iallafall på dagtid. Han har till och med lärt sig att öppna det lilla locket som täcker själva reglaget, och gör det nästan jämnt nu. Då strömmar det upp varm luft och där brukar han ligga med tassarna och/eller huvudet alldeles ovanför och värma sig. Innan jag såg att det var Tazo som öppnade den så undrade jag varför M hela tiden gick och vred upp det där locket! Men nu vet jag ju att det inte alls är M utan just Tazo. Stackars lilla kalla kissen. Det ser ofta så obekvämt ut för nu är han ju såpass stor att han inte alls ryms helt på elementet utan måste halvligga där med bakbenen på bänken nedanför. Men så länge han håller sig från spisen är vi nöjda! De har ju även en kattbädd på nedre hyllan av sitt katträd och även där kommer en hel del värme från elementet. Så detta är också en favoritplats såhär års. På somrarna brukar de nästan aldrig ligga där, så jag gissar att det verkligen är värmen de vill åt.

Idag tänker jag göra kort dag här på labbet. Ska snart gå hem för att äta lunch och sedan ska jag förhoppningsvis kunna börja läsa. Jo, för en av de roliga sakerna som jag ju fick veta via jobbet för ett tag sedan är att jag ska vara med och skriva en s.k review tillsammans med än av mina kollegor och vänner här på labbet, samt med min f.d chef (som gick i pension förra året). Det kändes otroligt roligt och smickrande att chefen här frågade just mig om jag ville vara med och skriva. Så även om deta nu innebär att jag kommer behöva jobba mycket den närmaste tiden och därmed inte kan vara så julledig som jag först planerat, så känns det bra! En review är en artikel som forskare blir tillfrågade att skriva. Det är ofta tidskrifter som ber olika forskare att skriva om det fält de är specialiserade på. Det är alltså fråga om en slags översiktsartikel (eller literaturstudie kanske man skulle kunna kalla det för, med mycket bakgrundsfakta för personer som inte är så insatta i just den forskningen). I det här fallet ska den handla om "tidig embryonlautveckling och vad som kan gå fel och hur detta är kopplat till olika skador på barnet (sk. birth defects)".  Men det är mycket inom det här området jag inte kan så mycket om så jag måste verkligen börja läsa nu!

13 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Å så kallt ni har det! Torr luft är inget att leka med kan jag intyga efter fyra år i Spanien. Hoppas att du får läsro! Kram!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
ja det är torrt som fnöske här nu. Men jag gillar egentligen kylan. Mycket bättre än fukten och regnsoggigt väder.
Kram!

Annika sa...

Js, vintrarna är torra..och somrarna fuktiga...
Så det är.
Vi har haft kallt länge nu. Ni har haft mildare i NYC.
Imorrn lär det ska snöa, inte mig emot!!
Jag kommer att ta emot snön med öppna armar.
Som jag skrev häromdagen på min blogg tycker jag att kylan är brutal här. Brutalare än hemma många ggr, råare...
fast, jag klagar inte...
En riktigt bra handkräm är eucerin. Använde den dagligen!!
Vad roligt med jobbet och ditt skrivande, Saltis!!!
Kram!!!!

Trillingnöten sa...

Vilken underbar utmaningn du fått!! Då känns det ju liksom inte lika jobbigt, fast det innebär mycket jobb! Grattis!!

Desiree sa...

Vad kul att du blev tillfrågad om reviewn. Men det blir ju en del jobb men som sagt kul ändå.
HOppas ni får lite mer snö så att lilla E kan åka lite pulka men det kanske inte kommer sådana mängder. Men lite mer juligt och lite vit jul kan man ju alltid hoppas på. Nu har ni iallfall fått in mer kyla. Katter är ju roliga. Men det är ju bra att de väljer elementet framför gasspisen nu iallfall. Men värmedynan ni köpte borde ju vara bekvämare än att ligga så där på elementet som han gör.
KRam!

olgakatt sa...

Hoppas ni får litet mera snö och lagom temperatur.Just nu har vi -12 men jag kom för en stund sedan från Röke där jag överlämnat en vinst i konstföreningens medlemslotteri till en av de f d lanthandlarbröderna och där var -16 när jag kom ut i bilen. Brrr.
Kul med review-uppdraget!Sånt gör att man växer nån cm, grattis!

bettankax sa...

Grattis och så roligt med review-skrivandet. Superintressant område. Spännande vad som kan påverka under 1:a trimestern.
Här är det in-i-helskotta kallt och då drabbas jag ofelbart av självsprickor på fingrarna. Ont gör det som bara den. Har försökt med allt(utom att kissa på fingrarna, vilket enligt gammal huskur ska hjälpa??) för att lindra. För tillfället verkar det som "spensalva" hjälper bäst
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja här har ju vädret varit rätt mycket fram och tillbaka faktiskt. Men nu är det kyligare igen. jag tycker det är skönt ändå såhär års. och snö tackar jag gärna ja till jag med! Det enda jobbiga med det är att de saltar så förbenat i det här landet. ibland känns det som fler drivor med salt än snö längs vägarna i staden! ;-)
Jo jag gillar också Eucerin. Hade den även en del i Sverige. men min svenska Fenuril är fortfarande bäst tycker jag. Men den har jag bara en tub kvar av nu.
och ja jag är glad över artikeln även om den jjts för närvarande gör mig lite stressad också... ;-)
Kram!


Trillingnöten,
japp! Det känns verkligen som en utmaning ska jag säga! Jag är ju inte ens expert inom det område jag ska skriva så det måste läsas myyyycket de närmaste veckorna....


Desiree,
ja ja är jätteglad över det. Trots att det innebär mycket jobb över jul. Och jag börjar känna stressen. Men det ska bli väldigt kul också eftersom det är första gången! :-)
Haha ja jag tycker också värmedynan borde vara bättre men tydligen föredrar han värmeBLÅST! Haha! ;-)
Kramar!


Olgakatt,
oj minus 16 är KALLT!!!!!
Och jo det känns jätteroligt med reviewn även om jag just nu funderar över hur i all sin dar jag ska hinna jobba också...?! ;-)
Kram!

Saltistjejen sa...

bettankax,
ja det är ett område jag själv tycker är jätteintressant så det ska bli roligt att börja läsa in mig mer på det. Självsprickor är verkligen inte kul1 Fy! DET har jag hittills sluppit som tur är för det gör sååå ont.
Hoppas dina blir bättre snart!
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul med artikeln! Väldigt smickrande att bli tillfrågad! Ta åt dig!

Hoppas ni får lite mer snö så lilltjejen får leka ordentligt i snön och åka pulka!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha tack! Ja det kändes extra kul eftersom jag faktiskt inte är någon direkt expert på det här området alls. Så det blir nog dessutom en utmaning! :-)
Och ja snö vill vi ha. Pulksnö! Kanske ska man önska sig det av den där berömda Tomten...?
Kram!!

franziengland sa...

Ja titta, här stod det ju! Förlåt att jag läst slarvigt innan!
Grattis, det verkar verkligen spännande, såklart är det en ära och ett gott betyg att du blivit tillfrågad! Jag minns när min kusin doktorerade (väldigt vad jag skriver om kusiner idag, och ändå har jag nästan bara fyra...), då pratade hon ofta om hur viktigt det var att få artiklar publicerade.
LYCKA TILL! Tur att du är så bra på att skriva dessutom, det är ju ingen garanti, att bara för att man är en bra forskare, så är man bra på att skriva. Heja!

Saltistjejen sa...

franziengland,
haha du det är ingen fara!!!
tack! Det är dock väldigt annorlunda att skriva i jobbet. Dessutom på engelska så vi får se hur dt går....
Men NÅGOT ska det ju bli ändå och det finns ju många engelspråkiga som kan hjälpa mig med just det språkliga!
Jag fick ditt mail också men har inte hunnit svara. Det kommer svar senare!
kramar!