lördag, december 18, 2010

Julplaner

Så är det mer eller mindre bestämt hur vi ska fira julafton i år. Vi blir ju som sagt kvar här hemma i New York vilket på många vis känns väldigt skönt. Visst kommer vi sakna familjer och vänner. Mycket. Att träffas, umgås och mysa under jul- och nyårsledigheten är ju något vi önskar att man kunde göra varje år. Fast på ett annat vis än vad man faktiskt gör som besökande utlandsboende. Det blir ju alltid väldigt hektiskt och intensivt när man reser till Sverige, och julen tycker jag ofta känns snäppet värre på den fronten. En viss del av den känslan bottnar säkert i själva resandet. Att resa i jultider är inte särskilt skoj.

Jag kan villigt erkänna att jag på flera vis är rätt glad att slippa göra den långa resan till Sverige nu i jul. Att inte behöva packa med sig en massa tunga, skrymmande julklappar i resväskorna. Slippa infinna sig 3 timmar innan utsatt restid på flygplatsen och böka med säkerhetskontroll, barn och tillräckligt med leksaker eller andra "måsten" i handbaggaget. Slippa göra blöjbyten med stor 2,5-åring på liten minitoalett där det ofta kränger och man knappt kan vända sig även när skötbordet är uppfällt, än mindre när det är i horisontalläge. Inte behöva trängas på ett till bredden fullsatt plan tillsammans med en mängd andra småbarnsfamiljer. Ni inser väl att ju fler som reser med småbarn desto större sannolikhet för att NÅGOT av alla dessa Gullungar ska gråta, skrika eller sparka på ens stolsrygg under resan, sin egen Gullunge inräknad såklart. Att flyga 7-8 timmar med små barn är ingen semester i vanliga fall men som sagt just resande i juletider är ofta ännu snäppet lite jobbigare. I år är det dessutom den snöigaste december på vad är det tidningarna säger 150 år? Så med tanke på det är det också otroligt skönt att veta att man slipper sätta sig i ett flygplan och därmed slipper risken med förseningar, flygstopp, bli insnöad på fel flyplats etc.


Lägg därtill den otroligt sköna tanken på att vi kommer slippa jetlag. Eller framförallt att vi slipper ha ett barn med jetlag. DET är värt mycket! Det tar ju ofta Lill-Skruttan ungefär en vecka att komma i rätt dygnsrytm. Eftersom vi har familjer i olika delar av Sverige innebär Sverigebesök även nästan alltid en tågresa på ett antal timmar också. Även detta känns det skönt att slippa göra. Med aktiv 2,5-åring. Och sedan slipper man ytterligare en veckans jetlag efter att man kommit tillbaka hem hit igen.

Så visst kommer vi sakna alla nära och kära under julen, men som sagt det finns väldigt många positiva saker med att inte behöva resa i juletider. Dessutom känns det lite extra roligt nu när Lill-Skruttan börjar bli såpass tor att hon förstår en del av det här med julen. Att då få stanna här och fira i sitt eget hem känns väldigt mysigt!

Så vad har vi för planer då?
Jo under dagen lär det bli en hel del pratande med just våra nära och kära i Sverige gissar jag. Sedan kommer vi förhoppningsvis ut lite också. De två jular vi varit här tidigare har vi tagit en promenad till Rockefeller Center för att titta på julgranen där. Om vädret är bra så gör vi kanske samma promenad i år? Kvällen ska vi fira tillsammans med några av våra bästa och äldsta vänner här. Det ena paret firade vi faktiskt vår allra första jul tillsammans med här när vi just flyttat hit. Det blir lite knytis där vi alla tar med en del olika rätter. Alltså kommer det bli en blandning av svenskt, österrikiskt och spanskt till julbordet. En internationell jul. Det känns helt perfekt! Avslappnat och ja helt enkelt väldigt mysigt. En annorlunda jul på flera vis men det känns verkligen väldigt bra. Lill-Skruttan har talat om att hon är rädd för Tomten och inte vill att han ska komma. Så vi har lovat henne att vi ska prata med Tomten och se till att han lämnar paketen här när hon inte är hemma. Tur man har sina kontakter...!
Hur ska ni fira jul?

27 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Just så har vi firat nästan alla jular utomlands. Med vänner från olika länder. Brukar inte resa till Sverige över jul. Det är jätteskönt att ha sina egna traditioner, och våra traditioner sedan några år är att fira med våra tyska och finska vänner. Några år har vi firat med svenskar också. Och nån amerikan och tjeckiska...

Just i år firar vi faktiskt med barnens farmor och farfar som kommer hit. Och de vanliga europeerna!

Saltistjejen sa...

eastcostmom,
ja det känns faktiskt extra roligt nu att börja ha lite mer egna traditioner när Lill-skruttan blivit lite äldre. Och jag gillar även det att jularna blir lite mer "avslappnade" än när man reser hem till Sverige. Det känns helt klart mindre stressigt.
Kul att ni har familj som kommer till er och hälsar på i jul!
Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Låter som en härlig jul och jag håller med, resbestyr över julhelgen tenderar att bli lite för mycket, särskilt med små barn. Vi har firat alla jular utomlands sedan vi flyttade, först i Singapore och nu här. I år kommer dock barnens mormor och makens moster och firar med oss vilket blir mysigt! Det är inte helt lätt med maken som är pilot och inte får ledigt över jul.
Hoppas ni får en underbar ledighet och att lilla E värmer upp gentemot tomten! Det ar mysigt att skaffa sina egna traditioner ocksa samt fa delta i firande med vanner fran hela varlden, sant ar guld vart ocksa!
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPiatriate wife,
ja jag tycker själv det känns roligt att man faktiskt firar lite annorlunda också. Det blir liksom verkligen speciella jular. Just att fira med andra utlandsboende är något jag tyckt varit mysigt tidigare eftersom man förstår varandra på ett lite unikt vis. Att kunna föra den här sortens "tänk" vidare till sina barn tror jag, liksom du säger, kan vara något värdefullt det med.
Roligt att ni får en del familjebesök över julen i år ni också!
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Jag blev helt slut när jag läste om allt resande med barn och under jul...minnen kommer tillbaka och jag är så glad att också vara hemma! :) Det låter som en jättefin jul ni ska fira! Jag skulle gärna fira så med, trots att det är skönt med firande med familj (ibland har vi ju en del onödigt drama i vår familj som jag försöker undvika)! Vi firar tre dahar vi. 23e med min pappa, min ena syster och hennes familj. 24e med mamma och barnen på den sidan. 25e firar vi bara jag, maken och dottern hemma. Amerikansk jul!
Kram!

Desiree sa...

Det förstår jag blir jätteskönt med en jul utan en massa resande även om ni inte får fira med familjen. Just julen känns väl också mer hektisk då den är kortare än sommaren och allt blir liksom mer omständigt med packning och kläder osv. Men nog kommer ni få en fint julfirande ändå. Jättekul att få fira internationellt och få lite andra jultraditioner från andra länder. Ha ha ler åt att E INTE vill att tomten kommer. Ja det blir nog bra om han kommer då hon inte är hemma.
KRam!

Eva Henriksson sa...

Härligt inte julstressfällan!
Den resan du beskriver ryser jag av. Näe ni får resa i lugnare vatten och tider.
Det hörs att du vet vad du vill och att du ordnar det så.Bra.
Ja akta er för tomten då. Säkrast.
Med skype får ni ta kontakt med släkten inkl. Olgakatt.
Stor julkram från Eva som inte öppnat silverpaketet än.

Anna sa...

Sådär resonerar vi också, det är alldeles för hetsigt och bökigt att resa på julen. Det låter som en skön jul ni planerar!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
hahaha ja det är inte så roligt utan mest jobbigt faktiskt. Låter som ni har ganska intensiva jular ni med även om ni slipper resa. Gissar att ni aldrig funderat på att fira jul här i NYC med N och hennes pappas släkt? Av samma anledning som den jag beskrev här haha. Resan.
Men N får ju 3 julfiranden och det måste hon komma tycka är lite kul!
Kram!!


Desiree,
ja det är en ganska hektisk och särskild tid just julen. Att resa då är inte att föredra och det kan även kännas mer hektiskt när vi är framme. Jämfört meda andra årstider menar jag. Som inte är särksilda högtider. Och tomten får nog komma när vii är ute.... ;-)
Kram!!


Eva,
oj så du har inte öppnat än! Jag hoppas verkligen att du inte blir besviken bara. Jag har ju sett en del av de andra bloggbytesklapparna och de var så himla fina...
Och telefon samt Skype kommer det bli under julen.
Kram!!


Anna,
ja det är ju faktiskt väldigt mycket under julen och resandet då är mycket jobbigare än annars. Tycker jag iallafall. Hoppas ni får en skön jul ni med!
Kram!

pratglad sa...

Jaaaa jul är lika med resande även i min värld. Och så även i år. Först en sväng åt ena hållet - 25 mil och ca 2,5 h i bil. Sen en kort mellanlandning hemma innan det blir dags för andra hållet och 25 mil och då 3 timmar i bil. I vinterväglag. Men fira jul här hemma hos oss känns som ett ännu sämre alternativ... så hm... resande är en del av livet och det får nog sonen vänja sig vid han också....

Saltistjejen sa...

Pratglad,
jo reser gör ju många många under julen som sagt. Fast i min värld är 3 timmar i egen bil ändå inte så farligt att resa med barn.Trots vinterväglag. Ni får köra försiktigt såklart!!! Men som sagt det är ändå mindre stressande med bilresa än med långflygningar. Haha ni slipper att gå igenom säkerhetskontroller etc 3 timmar före utsatt resa. och sedan slipper ni undrhålla barn på flyg i timmar samtidigt som ni ska föröka samsa med resten av flygpassagerarna... Så jag tycker er julresa låter rätt ok ändå! :-)
Men som sagt, kör försiktigt!!
Kramar!!!

Evasleva sa...

Det låter som en bra jul tycker jag. Och du får det defintivt att låta som att det är en bra idé att stanna där ni är :)

Vi ska fira hos makens bror med fru och deras barn dagen före julafton och sen själva dopparedagen hemma hos min syster med hennes man, barn, svärmor och min pappa. Ska bli mysigt.

Anna, Fair and True sa...

Just i år med allt snökaos så kan ni vara extra glada över att ni valde att vara kvar i New York!Låter som det kommer bli en mysig jul även om ni såklart kommer sakna alla nära och kära hemma! Kram!

Saltistjejen sa...

Evasleva,
ja det känns himla skönt måste jag säga.
Era julplaner låter sköna!
Kram!!


Anna Fair and True,
ja jag måste säga att jag med facit i hand beträffande vädret känner mig extra glad för att slippa flyga OCH åka tåg i år!
Kramar!

Västmanländskan sa...

En sådan resa klarar man sig bra utan. Även om jag förstår ett ni kommer att sakna nära ock kära, så låter det som att ni kommer att få en riktig mysig jul.

olgakatt sa...

Vi kommer att fira med mormor och syster K i Limhamn med lutfisk, ris á la malta, prästahår och Karl-Bertil Jonsson för att sedan dra vidare till njesen. Kan f ö meddela att Max byter tänder och har tappat en hörnmjölktand just idag. Fick ett SMS att tandfen varit på besök!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
japp det gör man verkligen. :-)
Vi ser fram emot julen mycket faktiskt trots att vi kommer vara långt från familjerna.
kram!


olgakatt,
å det låter som en mysig jul! Måste kännas roligt nu när du inte behöver jobba under julen längre!
Jaså Max är redan så stor nu! Minns när Lipton tappade sina men minns faktiskt inte när Tazo gjorde det. Kanske var det för mycket omkring oss då för att vi skulle "se" tänderna...?!?
Kramar!

Anne-Marie sa...

Låter som en bra idé att fira jul hemma och slippa flygplatser och snöoväder. Att resa den här tiden på året är egentligen inte särskilt kul. Europa verkar ju nästan befinna sig i någon slags mini-istid just nu. Kram!

Saltistjejen sa...

Anna-Marie,
ja det är verkligen skönt att slippa flyga eller resa på annat sätt nu till jul. Just i år är det ju dessutom ännu värre än vanligt vad gäller risken för att bli insnöad eller annat sådant.
Kram!!

Nenne Nennelainen sa...

Snart invaderas mitt hus av hela min familj med föräldrar, syskon med respektive och barn. Snön ligger djup så man knappt ser vår lilla röda stuga från vägen! Det blir knytkalas, julklapps-tärningsspel, skidåkning, bockbränning (jag har köpt en egen), pulkafärd, godisätning, pussel och singstar, min pappa ska skrämma barnen med sin gorillatolkning (roligare än vad det låter) och vem som blir Tomte i år är höljt i dunkel. Inte mamma i hockeyskydd som 2006 iaf... Hoppas alla hinner bli friska så alla kan vara med!

Ha en riktigt härlig jul!!!! Varmaste julkramar från hela högen här!

Saltistjejen sa...

Nenne,
å det låter som en sådan där sagoidylljul!!! :-)
ch som sagt ni lär få en riktigt fin snövit jul! Haha! Här har vi tyvärr ingen snö än men jag hoppas att det åtminstone ska bli lite frost till julhelgen...
Många många kramar till er alla!!!!

Annika sa...

Ja, Saltis...SKÖNT att fira på hemmaplan. DET tycker jag också. jag är glad att vi är här i jul. GLAD att jag slipper ha ångest inför flygresor och väder.
Vi är ju i sve varannan jul och här varannan.
jagh ar skapat en massa traditioner här över åren.
Vi firar med min svenska kompis Susanna o henens man o barn. Vi ska dit på julafton o äta svenskt julbord. Knytis.
På dagen brukar vi tre alltid ta en julpromenad, och äta en god frukost.
På juldagen är vi hos Peters syster och firar amerikansk jul.
Smart att inte ha tomte för er, och bra att ni lätt kan övertala tomten då ;-)
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det känns som en riktigt bra jul att stanna här! Visst hade det varit mysigt med all snö på julafton så som de har i Sverige, men jag måste säga att med tanke på vädret är jag så glad över att slippe resa. Plus att det faktistk ÄR lite bökigae med all snö när man har småbarn. Så mycket kläder som ska på och av hela tiden. haha jag tycker det är tillräckligt här nästan...! Men visst hoppas jag på lite snö så vi kan åka pulka här också! DET hade varit skoj!
Att skapa egna jultraditioner tycker jag känns ås himla mysigt också. Innan vi fick barn var jag inte lika driven vad gäller detta, men nu känns det verkligen extra roligt. och faktiskt på ett annat plan viktigt. Så ja jag ser fram emot julen här. Dessutom känns det roligt att fira lite internationellt också! Det har mejlats en del fram och tillbaka om maten och jag kan definitivt säga att vi inte lär gå därifrån hungriga hahaha! :-)
Kramar!!!

Nenne Nennelainen sa...

sagoidyll, ja det är ju alltid intentionen men vi får se om tålamodet tryter före Kalle eller i samband med grötkok som mamma brukar ta på sig och sen glömma bort och bränna fast, barn som fick för få paket, en katt i julgranen, fel på TVn, ryggskott på pappa, skinkan blev torr, knäcken för hård, sockerhöga barn hänger i takkronan och skriker hej tomtegubbar. :-) Kan sluta hur som helst as usual. Jag brukar stödvila vid Ferdinand av ren utmattning.

Saltistjejen sa...

Nenne,
jag tycker det låter som en rätt normal jul hahahaa! ;-)
och stödvila är aldrig fel vare sig det är på julafton eller någon av årets andra 364 dagar! :-)

Millan sa...

Det later som valdigt mysiga julplaner tycker jag. Faktiskt haller jag med och forstar vad du menar med stressen kring resandet i juletider. Ingen hojdare och nagot vi upplever just nu da vi sitter har med halvpackade vaskor och inte vet om vi kommer ivag eller inte. Ja ja.. vi far val gora det basta av situationen i sa fall och fira en jul i england! kram

Saltistjejen sa...

Millan,
ja just i år känns det extra skönt att slippa resa faktiskt med tanke på väderkaoset i Europa och alla plan som redan är inställda och försenade. Men även normalt så är det ingen hit att flyga med småbarn över Atlanten i juletider...
Jag hoppas resan för er går bra!!!
Kramar!